Wystarczy zasypać je solą. Sekret zdrowych jelit

Kiszone cytryny, choć nie są powszechnie znane w naszej kuchni, zdobywają coraz większą popularność dzięki swoim niezwykłym właściwościom zdrowotnym. Jakie są kluczowe korzyści ze spożywania kiszonych cytryn? Nie tylko odporność.

Sekret odporności i zdrowych jelit. Jak zrobić kiszone cytryny?Sekret odporności i zdrowych jelit. Jak zrobić kiszone cytryny?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Proces fermentacji: klucz do zdrowia

Kiszenie to proces, który od wieków był stosowany do konserwacji żywności. Kiszone cytryny są przygotowywane poprzez ich nacinanie i zanurzanie w solance z dodatkiem przypraw, takich jak ziarna pieprzu lub kawałki cynamonu.

W trakcie fermentacji, która trwa co najmniej trzy tygodnie, cytryny zmieniają swoje właściwości. Proces ten zwiększa aromat, zmiękcza skórkę i łagodzi ostry smak owocu, przekształcając świeże cytryny w składniki o wyjątkowych właściwościach i bogatym smaku. Kiszone cytryny są kluczowym składnikiem kuchni marokańskiej, Afryki Północnej, a także Bliskiego Wschodu i regionu Morza Śródziemnego.

Wszechstronność w kuchni

Kiszone cytryny można stosować w różnorodny sposób. Skórka, będąca źródłem najbardziej skoncentrowanego smaku cytrusowego, często po drobnym posiekaniu trafia do sałatek, sosów lub dań głównych. Miąższ, choć jest bardzo słony, może być również wykorzystywany w gotowaniu. Wystarczy dodawać go powoli do potrawy, tak jak robimy to z solą i degustować w trakcie gotowania.

Korzyści zdrowotne

Kiszone cytryny, dzięki procesowi fermentacji, stają się źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit poprzez regulację mikroflory i wsparcie bariery jelitowej. Zawierają również ważne minerały - potas (regulujący ciśnienie krwi) oraz magnez (wspierający zdrowie układu nerwowego). Ponadto, kiszone cytryny są źródłem błonnika, który wspiera trawienie i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.

W składzie kiszonych cytryn znajduje się także witamina C, istotna w produkcji kolagenu, czyli białka niezbędnego do zdrowia skóry, włosów i paznokci. Zarówno wspomniane wcześniej probiotyki, jak i kwas askorbinowy stanowią podstawę do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Jak przygotować kiszone cytryny?

Do przygotowania kiszonek wystarczą nam cytryny, sól, woda i słoik. Można użyć również wybranych przypraw, np. cynamonu lub pieprzu.

By ukisić cytryny, należy:

  • Umyć i wyparzyć cytryny.
  • Ponacinać cytryny na krzyż, do każdej z nich dodać łyżkę soli.
  • Ułożyć cytryny bardzo ciasno w słoiku.
  • Dolać do nich sok z cytryn i letnią wodę.
  • Opcjonalnie dodać przyprawy.
  • Zakręcić słoik, odstawić go w ciemne miejsce (w temperaturze pokojowej).
  • Co kilka dni potrząsać słoikiem.

Po trzech lub czterech tygodniach cytryny będą gotowe. Po zakończeniu fermentacji słoik należy przechowywać w lodówce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin