Wystarczy zasypać je solą. Sekret zdrowych jelit

Kiszone cytryny, choć nie są powszechnie znane w naszej kuchni, zdobywają coraz większą popularność dzięki swoim niezwykłym właściwościom zdrowotnym. Jakie są kluczowe korzyści ze spożywania kiszonych cytryn? Nie tylko odporność.

Sekret odporności i zdrowych jelit. Jak zrobić kiszone cytryny?Sekret odporności i zdrowych jelit. Jak zrobić kiszone cytryny?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Proces fermentacji: klucz do zdrowia

Kiszenie to proces, który od wieków był stosowany do konserwacji żywności. Kiszone cytryny są przygotowywane poprzez ich nacinanie i zanurzanie w solance z dodatkiem przypraw, takich jak ziarna pieprzu lub kawałki cynamonu.

W trakcie fermentacji, która trwa co najmniej trzy tygodnie, cytryny zmieniają swoje właściwości. Proces ten zwiększa aromat, zmiękcza skórkę i łagodzi ostry smak owocu, przekształcając świeże cytryny w składniki o wyjątkowych właściwościach i bogatym smaku. Kiszone cytryny są kluczowym składnikiem kuchni marokańskiej, Afryki Północnej, a także Bliskiego Wschodu i regionu Morza Śródziemnego.

Wszechstronność w kuchni

Kiszone cytryny można stosować w różnorodny sposób. Skórka, będąca źródłem najbardziej skoncentrowanego smaku cytrusowego, często po drobnym posiekaniu trafia do sałatek, sosów lub dań głównych. Miąższ, choć jest bardzo słony, może być również wykorzystywany w gotowaniu. Wystarczy dodawać go powoli do potrawy, tak jak robimy to z solą i degustować w trakcie gotowania.

Korzyści zdrowotne

Kiszone cytryny, dzięki procesowi fermentacji, stają się źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit poprzez regulację mikroflory i wsparcie bariery jelitowej. Zawierają również ważne minerały - potas (regulujący ciśnienie krwi) oraz magnez (wspierający zdrowie układu nerwowego). Ponadto, kiszone cytryny są źródłem błonnika, który wspiera trawienie i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.

W składzie kiszonych cytryn znajduje się także witamina C, istotna w produkcji kolagenu, czyli białka niezbędnego do zdrowia skóry, włosów i paznokci. Zarówno wspomniane wcześniej probiotyki, jak i kwas askorbinowy stanowią podstawę do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Jak przygotować kiszone cytryny?

Do przygotowania kiszonek wystarczą nam cytryny, sól, woda i słoik. Można użyć również wybranych przypraw, np. cynamonu lub pieprzu.

By ukisić cytryny, należy:

  • Umyć i wyparzyć cytryny.
  • Ponacinać cytryny na krzyż, do każdej z nich dodać łyżkę soli.
  • Ułożyć cytryny bardzo ciasno w słoiku.
  • Dolać do nich sok z cytryn i letnią wodę.
  • Opcjonalnie dodać przyprawy.
  • Zakręcić słoik, odstawić go w ciemne miejsce (w temperaturze pokojowej).
  • Co kilka dni potrząsać słoikiem.

Po trzech lub czterech tygodniach cytryny będą gotowe. Po zakończeniu fermentacji słoik należy przechowywać w lodówce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"