Występuje w popularnych przyprawach i może uszkodzić wątrobę. Trzeba przestrzegać norm spożycia
Związek, który znajdziemy w wielu popularnych przyprawach, częsty składnik kosmetyków, może wpływać toksycznie na wątrobę. Wystarczy chwila nieuwagi, by przesadzić z ilością, a możemy sobie poważnie zaszkodzić.
W tym artykule:
Czym jest kumaryna?
Kumaryna to naturalnie występujący związek organiczny, który po raz pierwszy został wyizolowany z fasoli tonka.
Charakteryzuje się słodkim, przyjemnym zapachem przypominającym siano, dlatego jest wykorzystywana jako aromat w przemyśle spożywczym, alkoholowym i perfumeryjnym. Można ją znaleźć w wielu popularnych roślinach: cynamonie (szczególnie odmianie cassia), mięcie, kurkumie, lubczyku, a także w trawie żubrowej używanej chociażby do produkcji żubrówki.
Właściwości kumaryny
Kumaryna wykazuje różnorodne właściwości zdrowotne. Substancja działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwzakrzepowo oraz antyoksydacyjnie. Wpływa też rozkurczowo na mięśnie gładkie. Może zadziałać uspokajająco i lekko nasennie.
Niektóre pochodne kumaryny, jak eskulina czy dikumarol, mają dodatkowe działanie terapeutyczne – uszczelniają naczynia krwionośne, wykazują działanie przeciwwirusowe i potencjalnie przeciwnowotworowe. W farmacji cenione są szczególnie dwie pochodne – warfaryna i acenokumarol, stosowane od wielu lat w leczeniu i profilaktyce zakrzepicy, zatorowości płucnej, udarów i zawałów serca.
Skutki uboczne
Pomimo wielu zalet, kumaryna może być również niebezpieczna, zwłaszcza w nadmiernych ilościach lub przy długotrwałym stosowaniu. Do najczęstszych skutków ubocznych należą:
zaburzenia trawienne (bóle brzucha, wzdęcia, biegunki),
uszkodzenia nerek,
zwiększone ryzyko krwawień wewnętrznych,
interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, mogące prowadzić do niebezpiecznych krwotoków.
Szczególną ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na schorzenia wątroby, ponieważ kumaryna wykazuje działanie hepatotoksyczne.
Kumaryna a wątroba
Kumaryna w rozsądnych ilościach nie jest szkodliwą substancją, może się zdarzyć, że wywoła dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. wymioty, wzdęcia czy biegunkę. Jednak przyjmowana w nadmiarze może wyrządzić sporo szkód. Jest szczególnie niebezpieczna dla wątroby.
Kumaryna może wpływać destrukcyjnie na komórki wątroby. Zwiększa też ryzyko poważnych chorób tego organu jak marskość, żółtaczka, ostra niewydolność wątroby, a nawet rak wątroby.
Substancja może też przyczynić się do rozwoju encepfalopatii wątrobowej. To poważna choroba, która objawia się między innymi zaburzeniami osobowości, drżeniem rąk, trudnościami w zapamiętywaniu czy koncentracji.
Zobacz także: Nie tylko głowa meduzy. Tak rozpoznasz marskość wątroby
To właśnie przez działanie hepatotoksyczne kumaryny, zostały na nią nałożone pewne ograniczenia stosowania w przemyśle spożywczym.
Normy bezpieczeństwa
Ze względu na potencjalną toksyczność, wiele instytucji – m.in. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności – ustaliło maksymalne dzienne dopuszczalne spożycie kumaryny na poziomie 0,1 mg na każdy kilogram masy ciała. Przekroczenie tej wartości może prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych, szczególnie u dzieci.
Dodajmy, że ze względu na brak badań ukazujących działanie kumaryny u kobiet w ciąży, jest ona zakazana dla tej grupy.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła: Wprost.pl Gov.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.