Występuje w popularnych przyprawach i może uszkodzić wątrobę. Trzeba przestrzegać norm spożycia

Związek, który znajdziemy w wielu popularnych przyprawach, częsty składnik kosmetyków, może wpływać toksycznie na wątrobę. Wystarczy chwila nieuwagi, by przesadzić z ilością, a możemy sobie poważnie zaszkodzić.

Substancja, która występuje m.in. w cynamonie może destrukcyjnie wpływać na wątrobęSubstancja, która występuje m.in. w cynamonie może destrukcyjnie wpływać na wątrobę
Źródło zdjęć: © Adobe.stock
Magdalena Pietras

Czym jest kumaryna?

Kumaryna to naturalnie występujący związek organiczny, który po raz pierwszy został wyizolowany z fasoli tonka.

Charakteryzuje się słodkim, przyjemnym zapachem przypominającym siano, dlatego jest wykorzystywana jako aromat w przemyśle spożywczym, alkoholowym i perfumeryjnym. Można ją znaleźć w wielu popularnych roślinach: cynamonie (szczególnie odmianie cassia), mięcie, kurkumie, lubczyku, a także w trawie żubrowej używanej chociażby do produkcji żubrówki.

Właściwości kumaryny

Kumaryna wykazuje różnorodne właściwości zdrowotne. Substancja działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwzakrzepowo oraz antyoksydacyjnie. Wpływa też rozkurczowo na mięśnie gładkie. Może zadziałać uspokajająco i lekko nasennie.

Niektóre pochodne kumaryny, jak eskulina czy dikumarol, mają dodatkowe działanie terapeutyczne – uszczelniają naczynia krwionośne, wykazują działanie przeciwwirusowe i potencjalnie przeciwnowotworowe. W farmacji cenione są szczególnie dwie pochodne – warfaryna i acenokumarol, stosowane od wielu lat w leczeniu i profilaktyce zakrzepicy, zatorowości płucnej, udarów i zawałów serca.

Skutki uboczne

Pomimo wielu zalet, kumaryna może być również niebezpieczna, zwłaszcza w nadmiernych ilościach lub przy długotrwałym stosowaniu. Do najczęstszych skutków ubocznych należą:

  • zaburzenia trawienne (bóle brzucha, wzdęcia, biegunki),

  • uszkodzenia nerek,

  • zwiększone ryzyko krwawień wewnętrznych,

  • interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, mogące prowadzić do niebezpiecznych krwotoków.

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na schorzenia wątroby, ponieważ kumaryna wykazuje działanie hepatotoksyczne.

Kumaryna a wątroba

Kumaryna w rozsądnych ilościach nie jest szkodliwą substancją, może się zdarzyć, że wywoła dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. wymioty, wzdęcia czy biegunkę. Jednak przyjmowana w nadmiarze może wyrządzić sporo szkód. Jest szczególnie niebezpieczna dla wątroby.

Kumaryna może wpływać destrukcyjnie na komórki wątroby. Zwiększa też ryzyko poważnych chorób tego organu jak marskość, żółtaczka, ostra niewydolność wątroby, a nawet rak wątroby.

Substancja może też przyczynić się do rozwoju encepfalopatii wątrobowej. To poważna choroba, która objawia się między innymi zaburzeniami osobowości, drżeniem rąk, trudnościami w zapamiętywaniu czy koncentracji.

To właśnie przez działanie hepatotoksyczne kumaryny, zostały na nią nałożone pewne ograniczenia stosowania w przemyśle spożywczym.

Normy bezpieczeństwa

Ze względu na potencjalną toksyczność, wiele instytucji – m.in. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności – ustaliło maksymalne dzienne dopuszczalne spożycie kumaryny na poziomie 0,1 mg na każdy kilogram masy ciała. Przekroczenie tej wartości może prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych, szczególnie u dzieci.

Dodajmy, że ze względu na brak badań ukazujących działanie kumaryny u kobiet w ciąży, jest ona zakazana dla tej grupy.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła: Wprost.pl Gov.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy