Zwiększają ryzyko cukrzycy i stłuszczenia wątroby. Z takich owoców lepiej zrezygnuj
Owoce są nieodłącznym elementem zdrowej diety – pełne witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów, wspierają odporność, serce i prawidłowe funkcjonowanie jelit. Jednak nie wszystkie ich formy są równie korzystne dla zdrowia. Dietetycy ostrzegają: owoce w puszkach i słodzonych musach mogą bardziej przypominać deser niż wartościowy posiłek.
W tym artykule:
Forma ma znaczenie
Świeże owoce to źródło cennych składników – witaminy C, A, E, potasu, magnezu, polifenoli i błonnika. Błonnik nie tylko wspiera trawienie, ale także spowalnia wchłanianie cukrów, chroniąc organizm przed gwałtownymi skokami glukozy. To ważne nie tylko dla osób z insulinoopornością, ale także dla dzieci i dorosłych dbających o profilaktykę chorób przewlekłych.
- Cukier, który znajduje się w owocach, czyli fruktoza, jest naturalnym składnikiem. Oczywiście również podnosi poziom glukozy i w nadmiarze może szkodzić, ale w owocach i warzywach obecny jest dodatkowo błonnik. To przeciwwaga dla cukru. Zatrzymuje cząsteczki glukozy i spowalnia ich wchłanianie do krwiobiegu - wyjaśniała w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka kliniczna Agnieszka Chruścikowska.
Problem pojawia się wtedy, gdy owoce zostają przetworzone – trafiają do puszek, musów, dżemów czy syropów. Wtedy tracą część wartości odżywczych, a ich skład bywa "wzbogacony" o cukry wolne: syrop glukozowo-fruktozowy, cukier trzcinowy, a nawet sztuczne aromaty.
Niedoceniany agrest. Pyszny i bardzo zdrowy
Zapchane tętnice, stłuszczenie wątroby i cukrzyca
Długotrwałe spożywanie produktów bogatych w cukry proste może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Zwiększa się poziom trójglicerydów we krwi, co może prowadzić do zaburzeń lipidowych, miażdżycy, a w konsekwencji do chorób serca i wątroby.
Dieta bogata w słodzone owoce sprzyja również rozwojowi insulinooporności i cukrzycy typu 2 – chorób, które w Polsce dotykają coraz młodsze osoby. Szczególnie niepokojące jest to u dzieci.
- Cukrzyca to choroba, która pociąga za sobą szereg innych problemów zdrowotnych. Powoduje uszkodzenie różnych narządów, drobnych i dużych naczyń krwionośnych. To większe ryzyko chorób serca, zawałów i udarów, powikłań wzroku, mikroangiopatii, uszkodzenia nerek, serca, nerwów, skutkujące stopą cukrzycową, zakażeń, neuropatii - dodała dietetyczka.
Owoce w rozsądnej formie
Warto pamiętać, że owoce to nie tylko witaminy, to także naturalne źródło cukrów, które w nadmiarze mogą szkodzić. Należy uważnie czytać etykiety, wybierać produkty bez dodatku syropów i sztucznych substancji oraz stopniowo wprowadzać owoce do diety dziecka, obserwując reakcje organizmu.
Sięgaj po owoce w formie świeżej lub delikatnie gotowanej. Desery i musy owocowe? Tylko te bez dodatku cukru i najlepiej domowej roboty.
Unikaj: owoców w syropie, dżemów wysokosłodzonych, "owocowych" musów i soków z koncentratu.
Wybieraj: świeże owoce sezonowe, mrożonki bez dodatku cukru, domowe musy i kompoty bez dosładzania.
Czytaj skład: im krótszy, tym lepiej. Idealnie – 100 proc. owocu i nic więcej.
Owoce są ważnym elementem zdrowej diety, ale tylko w swojej naturalnej postaci.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.