NewsyZalegają w jelitach godzinami. Dietetyczka wymienia najgorsze produkty

Zalegają w jelitach godzinami. Dietetyczka wymienia najgorsze produkty

To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie – może wspierać organizm lub przyczyniać się do rozwoju chorób. Ale czy wiesz, że niektóre produkty spożywcze pozostają w układzie pokarmowym znacznie dłużej niż inne?

Zalegają w jelitach i powodują problemy trawienne. Dietetyczka wymienia najgorsze produkty
Zalegają w jelitach i powodują problemy trawienne. Dietetyczka wymienia najgorsze produkty
Źródło zdjęć: © Getty Images

Najgorsze produkty dla jelit

Powolne trawienie może powodować nie tylko uczucie ciężkości i wzdęcia, ale także długofalowe problemy zdrowotne – ostrzega Adrienne Benjamin, dietetyczka specjalizująca się w zdrowiu jelit.

Ekspertka wskazuje cztery popularne grupy produktów, które szczególnie długo zalegają w jelitach i mogą negatywnie wpływać na mikrobiom jelitowy oraz ogólną kondycję układu trawiennego.

Czerwone mięso

Choć czerwone mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, żelaza i witamin z grupy B, organizm może go trawić nawet do 72 godzin.

Zioła, które wspomagają układ trawienny

- Czerwone mięso może pozostawać w układzie pokarmowym przez około trzy dni. U osób z niedoborem enzymów trawiennych lub niskim poziomem kwasu żołądkowego może to prowadzić do wzdęć, uczucia ciężkości i spowolnionego trawienia – tłumaczy Adrienne Benjamin w rozmowie z portalem Gloucestershire Live.

Słodkie napoje i przetworzone słodycze

Choć słodzone napoje, ciastka czy pączki szybko przechodzą przez jelita, ich nadmiar, karmiący niekorzystne bakterie jelitowe, może pozostawiać po sobie nieprzyjemne skutki uboczne. Wysoki poziom cukrów prostych sprzyja zaburzeniom trawienia, gazom, a z czasem – nawet insulinooporności i stanom zapalnym.

Tłuste potrawy i fast food

Produkty bogate w tłuszcze nasycone, jak fast foody, spowalniają pracę jelit i mogą prowadzić do zaburzeń równowagi mikrobiomu, stanu zapalnego oraz przewlekłych problemów trawiennych. Często zawierają też duże ilości soli i sztucznych dodatków, które dodatkowo obciążają układ pokarmowy.

- Wysoki poziom tłuszczów nasyconych i niezdrowych w produktach może mieć wpływ na trawienie i prowadzić do objawów jelitowych, takich jak wzdęcia, powolne trawienie, dyskomfort, a nawet biegunka. Ponadto nadmiar sodu, rafinowanych lub sztucznych cukrów i słodzików będzie miał wpływ na funkcje trawienne – dodaje ekspertka.

Złożone węglowodany

Węglowodany złożone, takie jak produkty pełnoziarniste czy rośliny strączkowe, także trawią się wolniej, ale w przeciwieństwie do przetworzonej żywności, działają korzystnie na organizm. Ich obecność w diecie reguluje poziom cukru we krwi i wspiera pracę jelit dzięki zawartości błonnika.

Co jeść zamiast?

Aby wesprzeć układ trawienny, warto sięgać po produkty sprzyjające zdrowiu jelit. Dietetyczka Adrienne Benjamin poleca m.in.:

  • imbir – wspomaga trawienie i łagodzi wzdęcia,

  • kefir – bogaty w probiotyki, które wspierają mikrobiom,

  • warzywa bogate w błonnik, np. brokuły i bataty,

  • zdrowe tłuszcze, np. oliwa z oliwek, awokado,

  • pełnowartościowe białko i złożone węglowodany.

Ograniczenie wysoko przetworzonej żywności i wybieranie naturalnych, odżywczych produktów to jedna z najlepszych inwestycji w zdrowie jelit – a tym samym w odporność, dobre samopoczucie i sprawny metabolizm.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Gloucestershire Live
  2. Medical Daily

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie