Zapobiega zakrzepicy. Wyjątkowe warzywo obniża cholesterol i trójglicerydy we krwi
Zakrzepica należy do najgroźniejszych zaburzeń układu krążenia, ponieważ powstające skrzepy mogą prowadzić do zatorowości płucnej, udaru lub zawału serca. Choć kluczowe znaczenie ma leczenie farmakologiczne, coraz więcej badań wskazuje, że niektóre składniki diety mogą wspierać mechanizmy zmniejszające ryzyko zakrzepów. Co zatem warto włączyć do codziennego menu?
W tym artykule:
Naturalne wsparcie układu krążenia
Jednym z najlepiej przebadanych produktów w tym kontekście jest świeży czosnek, którego związki siarkowe wykazują działanie przeciwpłytkowe i mogą ograniczać procesy prowadzące do powstawania skrzepów.
Po rozgnieceniu ząbka czosnku uwalnia się enzym allinaza, który przekształca allinę w allicynę. To właśnie allicyna oraz pochodne tiosulfonian odpowiadają za kluczowe właściwości biologiczne świeżego czosnku.
Badania opublikowane w "Thrombosis Research" pokazują, że substancje te mogą hamować agregację płytek krwi, czyli zmniejszać ich skłonność do zlepiania się. Jest to istotne, ponieważ nadmierna aktywność płytek stanowi jeden z mechanizmów prowadzących do zakrzepicy.
Co to jest zakrzepica?
Metaanaliza opublikowana w "Nutrition Reviews" potwierdziła, że preparaty zawierające związki czosnku mogą obniżać aktywność płytek krwi, co może mieć korzystny wpływ na profil ryzyka sercowo-naczyniowego.
Ponadto badania pokazują, że czosnek może pomagać obniżyć cholesterol i ciśnienie. Metaanaliza 21 badań klinicznych opublikowana w 2024 r. w "BMC Complementary Medicine and Therapies" wykazała, że czosnek zmniejsza poziom LDL i trójglicerydów. Z kolei metaanaliza w "The Journal of Nutrition" potwierdziła, że to tanie warzywo obniża ciśnienie skurczowe średnio o ok. 5-8 mmHg u osób z nadciśnieniem.
Zobacz także: Pajączki na nogach to nie tylko problem estetyczny. Mogą ostrzegać o groźnym schorzeniu
Obróbka termiczna zmienia właściwości
W badaniach klinicznych prowadzonych z udziałem zdrowych dorosłych obserwowano, że spożycie świeżego, rozgniecionego czosnku:
wydłuża czas krzepnięcia krwi,
redukuje aktywność substancji sprzyjających tworzeniu skrzepów.
Z kolei prace opublikowane w "Journal of Cardiovascular Pharmacology" pokazały, że czosnek zwiększa produkcję tlenku azotu w śródbłonku naczyń krwionośnych, co poprawia ich elastyczność i dodatkowo zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.
Większość aktywnych związków niszczona jest przez wysoką temperaturę. Badania biochemiczne wykazały, że po około pięciu minutach gotowania allicyna ulega rozpadowi. Oznacza to, że najlepiej działają formy świeże lub tylko lekko podgrzane.
Czosnek nie dla każdego
Działanie przeciwpłytkowe czosnku nie zawsze jest korzystne. Szczególnej ostrożności wymagają:
osoby przyjmujące antykoagulanty,
pacjenci z zaburzeniami krzepnięcia,
osoby z łatwością występowania siniaków lub krwawień.
U takich osób nadmiar świeżego czosnku może nasilać działanie leków lub prowadzić do powikłań krwotocznych.
Czosnek, dzięki zawartości allicyny i innych związków siarkowych, może wspierać profilaktykę zakrzepicy poprzez zmniejszanie aktywności płytek krwi i poprawę funkcji naczyń. Najsilniejszy efekt wykazują formy świeże, ponieważ obróbka termiczna szybko dezaktywuje najważniejsze substancje.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Thrombosis Research
- Nutrition Reviews
- Journal of Cardiovascular Pharmacology
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.