Zaskakujące źródła probiotyków
Mianem probiotyków określamy żywe kultury bakterii lub drożdży, które przyjmowane w określonych ilościach mogą wykazywać pozytywne skutki zdrowotne. Pełnią one niezwykle ważną funkcję w organizmie człowieka, gdyż chronią układ pokarmowy przed drobnoustrojami chorobotwórczymi i poprawiają funkcjonowanie jego błony śluzowej.
Są pomocne, gdy chcemy przywrócić równowagę mikroflory jelitowej po stosowaniu niektórych środków farmakologicznych, zwłaszcza antybiotyków. Najbardziej znane bakterie probiotyczne należą do rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium. Które produkty spożywcze obfitują w probiotyki? W jakie produkty żywnościowe warto się zaopatrzyć, gdy chcemy wzmocnić swój organizm?
Kombucza (sfermentowana herbata)
Kombucza, zwana również kombuchą najczęściej powstaje z niesfermentowanej herbaty zielonej, która po osłodzeniu zostaje poddana działaniu grzybka japońskiego. Na skutek tego dochodzi do fermentacji napoju, co nadaje mu niezwykle korzystne właściwości.
Właściwości prozdrowotne tego napoju znane są od ponad 2 tysięcy lat. Herbata kombucza posiada delikatnie słodki, kwaskowaty smak i jest musująca. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i wspomaga leczenie niestrawności. Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, wzmacnia działanie układu immunologicznego, wykazuje też działanie przeciwmiażdżycowe. Stanowi także doskonałe źródło:
- witamin z grupy B,
- kwasu askorbinowego,
- wapnia,
- miedzi,
- żelaza i cynku.
Warto wiedzieć, że napoju z kombuchy nie powinno się podawać małym dzieciom.
Mleko sojowe
Wiele osób dorosłych ma problem z tolerancją laktozy zawartej w krowim mleku. Zazwyczaj zastępują one ten napój mlekiem sojowym. Warto wiedzieć, że niektóre odmiany tego mleka zawierają w składzie żywe kultury bakterii, które działają osłaniająco na układ pokarmowy. Ten produkt żywnościowy, dzięki naturalnemu pH oraz sporej zawartości pierwiastków chemicznych — węgla i azotu, które są bardzo ważne dla procesu fermentacji, stanowi dobry nośnik probiotyków.
Zarówno pacjenci z nietolerancją laktozy, jak i osoby stosujące dietę wegetariańską chętnie sięgają po napój sojowy ze względu na wysoką zawartość żelaza, białka i wapnia. Napój może z powodzeniem stanowić składnik diety odchudzającej, ponieważ zawiera mniejszą ilość cukru od tradycyjnego, krowiego mleka.
Kefir
Kefir jest jednym z najbardziej znanych naturalnych probiotyków. W jego składzie znajdziemy witaminy, minerały oraz aminokwasy. Stanowi cenne źródło potasu, fosforu, magnezu, witaminy A, witamin z grupy B, wapnia. Produkt ten charakteryzuje się niezwykle orzeźwiającym smakiem i może być spożywany samodzielnie. Z powodzeniem można dodawać go do muesli, płatków owsianych, świeżych owoców.
Regularne spożywanie kefiru polecane jest osobom, które zmagają się z chorobami o podłożu wirusowym. Zawarte w produkcie probiotyki wpływają pozytywnie na pracę układu immunologicznego, co może być pomocne przy takich schorzeniach jak opryszczka wargowa, półpasiec czy AIDS. Osoby regularnie sięgające po ten produkt mogą zaobserwować u siebie też poprawę ogólnej kondycji skóry.
Twaróg
Twaróg to źródło nie tylko cennych dla organizmu probiotyków, ale także wapnia – składnika niezbędnego dla zdrowych i mocnych kości. Stanowi on doskonały dodatek do kanapek, deserów, ale może być również spożywany samodzielnie. Jego smak można wzbogacić też świeżymi ziołami takimi jak pietruszka czy koper ogrodowy.
Spożywając twaróg, dostarczamy organizmowi pełnowartościowe białko, które stanowi budulec komórek i tkanek w ciele oraz lizynę, która jest aminokwasem egzogennym. Niewystarczająca ilość tej substancji może objawiać się w postaci przemęczenia, obniżonej koncentracji, nerwowości. Lizyna przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i chorób nowotworowych. Biały twarożek to cenne źródło kwasów tłuszczowych. Obfituje między innymi w kwas oleinowy, linolowy oraz linolenowy.
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta to produkt spożywczy często goszczący na polskich stołach. Stanowi ona idealny dodatek do surówek. Można z niej również przyrządzić pyszny, aromatyczny bigos świąteczny. Spożywanie kiszonej kapusty jest korzystne dla naszego zdrowia nie tylko ze względu na dużą zawartość witaminy C, ale również zawartość bakterii kwasu mlekowego, które wchodzą w skład naturalnej flory bakteryjnej organizmu człowieka.
Kapusta kiszona powinna znaleźć się w naszej codziennej diecie z wielu powodów. Zawarte w niej składniki wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu immunologicznego, poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także pomagają zredukować poziom złego cholesterolu we krwi. Po produkt powinny sięgnąć osoby, które chcą poprawić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Rola prebiotyków w diecie
Poszczególne produkty żywnościowe określamy mianem naturalnych prebiotyków. Ich działanie polega na wspomaganiu rozwoju naturalnej flory bakteryjnej obecnej w układzie pokarmowym człowieka. Są one pokarmem dla występujących w jelicie grubym niewielkich żywych mikroorganizmów, na przykład drożdży oraz bakterii.
Które produkty można zaliczyć do grona prebiotyków?
Wino czerwone
W winie czerwonym zawarty jest prebiotyk arabinogalaktan, który stymuluje rozwój bakterii korzystnych dla zdrowia układu pokarmowego. Testy przeprowadzone in vitro i in vivo udowodniły, że może on przyczyniać się do wzrostu bakterii probiotycznych, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium.
Na podstawie badań klinicznych wiadomo, że spożywanie jednej lampki wina czerwonego dziennie przez okres czterech tygodni może znacząco zwiększyć ilość probiotyków naturalnie bytujących w jelitach. Warto również dodać, że arabinogalaktan może również wspomagać działanie ludzkiego układu immunologicznego poprzez zwiększenie produkcji substancji regulujących odpowiedź odpornościową.
Banany
Banany to źródło niezbędnych dla organizmu witamin oraz mikroelementów. Co więcej, stanowią one naturalny prebiotyk, który fermentując w układzie pokarmowym, pobudza namnażanie się bakterii wchodzących w skład naturalnej mikrobioty jelitowej.
Spożywanie bananów wpływa bardzo dobrze na nasz układ trawienny, ponieważ zapobiega takim problemom, jak zgaga, choroba wrzodowa. Spożywając banany, dostarczamy naszemu organizmowi takich składników odżywczych jak kwas askorbinowy, fosfor, witamina A, witamina K, witamina E, potas, jod, magnez, cynk.
Ważna informacja dla kobiet jest taka, że banany zawierają substancje, które mogą łagodzić bóle menstruacyjne. Zawarte w owocach składniki mogą też łagodzić mdłości i wymioty.
Czosnek
Czosnek jest nam znany ze swoich właściwości leczniczych. Zawarta w jego składzie allicyna wykazuje działanie bakteriobójcze. Spożywanie czosnku może zatem łagodzić bądź redukować objawy chorób powstających na podłożu bakteryjnym. Naukowcom udało się dowieść, że najskuteczniejsze działanie wykazuje wobec takich chorobotwórczych patogenów jak Staphylococcus aureus, Streptococcus, bakterie Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Streptococcus faecalis czy Streptococcus pneumonia.
Warto wiedzieć, że czosnek zaliczamy również do grupy naturalnych prebiotyków, które pośrednio wpływają na ochronę układu pokarmowego przed zatruciem. Regularne spożycie czosnku może działać w sposób pozytywny na zdrowie jelit. Zawarte w nim substancje redukują stany zapalne i poprawiają funkcje układu immunologicznego.