Po jaki olej warto sięgać? Poprawia profil lipidowy i zmniejsza ryzyko miażdżycy

Wysoki poziom cholesterolu to jedna z głównych przyczyn chorób serca i układu krążenia. W walce z nim warto zadbać o naturalne "zbijacze" cholesterolu. Wartościowe, bogate w przeciwutleniacze tłuszcze roślinne mogą być elementem diety, która chroni przed hipercholesterolemią i miażdżycą.

Dzięki zdrowym olejom możemy zbić poziom cholesteroluDzięki zdrowym olejom możemy zbić poziom cholesterolu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Magdalena Pietras

Olej lniany

Nie bez powodu olej lniany zajmuje czołowe miejsce na liście produktów wspierających obniżenie cholesterolu. Zawiera on ponad 50 proc. kwasu alfa-linolenowego (ALA) – związku z grupy omega-3, który: poprawia profil lipidowy, redukuje stany zapalne, wspomaga regenerację śródbłonka naczyń, zmniejsza ryzyko tworzenia zakrzepów.

Co ważne, olej lniany należy spożywać wyłącznie na zimno – np. jako dodatek do sałatek, past warzywnych czy jogurtu. Należy go też przechowywać w ciemnej butelce i w lodówce, by zapobiec utlenianiu cennych kwasów tłuszczowych.

Olej rzepakowy

To popularny produkt, kupimy go w każdym sklepie spożywczym. Ale jego łatwa dostępność to nie najważniejsza zaleta. Olej zawiera korzystny stosunek omega-6 do omega-3, a także niewiele tłuszczów nasyconych.

Można go używać zarówno na zimno, jak i do smażenia (punkt dymienia to ok. 190 stopni). Badania wykazują, że regularne stosowanie oleju rzepakowego może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego nawet o 12 proc., a LDL – o 17 proc.

Olej z czarnuszki

Choć nie tak dobrze znany jak rzepakowy, to olej z czarnuszki zyskuje coraz więcej zwolenników. Poza wysoką zawartością kwasu linolowego i alfa-linolenowego, zawiera tymochinon – silny związek przeciwzapalny. Jego działanie wspiera prewencję miażdżycy i innych chorób naczyniowych. Warto stosować go w niewielkich ilościach jako dodatek do gotowych dań.

Inne wartościowe oleje

Na szczęście nie możemy narzekać na brak różnorodności w kategorii zdrowych olejów. Warto również zwrócić uwagę na:

  • olej z wiesiołka – zawiera kwas GLA, który wpływa korzystnie na układ krążenia i może wspierać obniżenie cholesterolu,

  • olej słonecznikowy (wysokooleinowy) – źródło kwasu linolowego (omega-6), choć warto równoważyć jego ilość innymi tłuszczami bogatymi w omega-3,

  • olej z awokado – bardzo odporny na temperaturę, idealny do smażenia i bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe,

  • oliwa z oliwek extra virgin – niezastąpiona w diecie śródziemnomorskiej, zawiera polifenole, które chronią naczynia przed miażdżycą.

Nie zepsuj oleju

Kiedy używamy olejów w kuchni, warto zatroszczyć się o to, by nie zepsuć cennych właściwości tego produktu. Olej lniany, z wiesiołka czy z czarnuszki są przeznaczone do spożywania na zimno. Oliwa extra virgin czy olej kokosowy mają niski punkt dymienia i nie nadają się do intensywnego smażenia.

Pamiętajmy też, by przechowywać oleje z dala od źródła światła, a najlepiej ciemnej butelce. Sprawdzajmy również datę przydatności. Zjełczały olej ma nieprzyjemny zapach, smak i traci właściwości zdrowotne.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu