Trwa ładowanie...

Zjadł rybę. Trzy dni później już nie żył

Zmarł trzy dni po zjedzeniu ryby. Ość utknęła w jelicie
Zmarł trzy dni po zjedzeniu ryby. Ość utknęła w jelicie (Adobe Stock)

Zanim zgłosił się do szpitala, przez trzy dni zmagał się z ostrym bólem brzucha. Dopiero podczas szczegółowych badań okazało się, że przyczyną dolegliwości była ość z ryby, która doprowadziła do przedziurawienia jelita i zapalenia otrzewnej. 61-latka nie udało się uratować.

spis treści

1. Nie wiedział, że połknął ość

Przypadek 61-latka został opisany na łamach "International Journal of Surgery Case Reports". Podczas szczegółowego wywiadu okazało się, że mężczyzna trzy dni wcześniej jadł rybę, ale nie miał pojęcia, że przy okazji połknął ość. Przez kolejne trzy dni męczyły go wymioty i silne bóle brzucha.

Objawy przypominały ostre zatrucie pokarmowe. Okazało się, że przyczyną była ość
Objawy przypominały ostre zatrucie pokarmowe. Okazało się, że przyczyną była ość (Getty Images)
Zobacz film: "Ile zrobisz pompek? Prosty test pozwala określić ryzyko chorób serca"

Dopiero, gdy dolegliwości zaczęły się nasilać, zgłosił się do lekarza. Okazało się, że ma wyraźnie spuchnięty żołądek. Mężczyzna błyskawicznie trafił na oddział intensywnej terapii. Szczegółowe badania wykazały, że doszło do nagromadzenia płynu w jamie otrzewnej, a nerki pacjenta przestały prawidłowo funkcjonować. Ujawniono też, że 61-latek dodatkowo ma cukrzycę i nadciśnienie. Podejrzewano, że doszło do zapalenia otrzewnej. Lekarze uznali, że konieczna jest operacja.

2. Zmarł po zjedzeniu ryby

Dopiero podczas zabiegu odkryto, jaka była przyczyną dolegliwości. Medycy znaleźli pięciomilimetrową ość, która przebiła jelito cienkie. Wokół rany pojawiła się ropa. W wyniku gwałtownej reakcji zapalnej organizmu wdała się sepsa. Stan 61-latka był bardzo ciężki. Lekarze próbowali ratować pacjenta przez płukanie jamy otrzewnej i usunięcie 10-centymetrowego odcinka jelita. Niestety w trakcie operacji doszło zatrzymania akcji serca. 61-latka nie udało się uratować.

Eksperci podkreślają, że podczas spożywania ryb należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ przez nieuwagę można połknąć ość, która wbije się w gardło albo w przełyk i doprowadzi do rozwoju stanu zapalnego. Może to skutkować poważnymi powikłaniami, a nawet śmiercią. Najgroźniejsza jest sytuacja, gdy ość utknie w okolicach tętnicy szyjnej. Wtedy zakażenie błyskawicznie rozprzestrzenia się po organizmie.

Kluczowe znaczenie w takich przypadkach ma czas - im szybciej ość zostanie usunięta, tym mniejsze ryzyko powikłań.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze