2 z 7Orkisz
Zdaniem św. Hildegardy “orkisz jest najlepszym zbożem”. Ma wpływ zarówno na zdrowie psychiczne, jak i fizyczne, dlatego warto włączyć go do jadłospisu. W zależności od upodobań możemy jeść chleb lub kaszę orkiszową. Bez względu na wybraną postać, odczujemy pozytywny wpływ tego zboża na organizm.
Orkisz jest lekkostrawny, działa rozgrzewająco i wykazuje właściwości natłuszczające. Jeśli będziemy go jeść regularnie, poprawi się nasze samopoczucie. Zboże to jest zalecane osobom, które zmagają się z zatwardzeniem, biegunką, alergią pokarmową, a nawet z depresją.
Ponadto, warto go stosować w trakcie leczenia takich schorzeń jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, hemoroidy, cukrzyca czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Powinny go jeść osoby z podwyższonym poziomem lipidów, ponieważ prowadzi do uzyskania prawidłowego obrazu krwi.
Co ciekawe, jest on polecany sportowcom oraz osobom, które pracują nad rozbudową tkanki mięśniowej, ponieważ pomaga uzyskać silne mięśnie.
Zobacz też: Naukowcy powiązali farby do włosów ze zwiększonym ryzykiem groźnego nowotworu