Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości orkiszu

Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność (a wraz z nią orkisz) stała się popularna. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Wartości odżywcze orkiszu są godne uwagi. Orkisz, czyli tak zwany jęczmień dwurzędowy, zawiera wiele witamin i minerałów. Niestety, produkty orkiszowe są dość drogie, co zniechęca wiele osób do ich kupowania.

Wartości odżywcze orkiszu

Orkisz składa się w 56% ze skrobi, w 11,6% z białka, 2,7% z tłuszczu i 2% z minerałów. Zawiera także zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu jęczmień dwurzędowy korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP. Dojrzały orkisz to także źródło kwasu krzemowego. Jak działa jęczmień dwurzędowy? Wpływa na skórę, paznokcie i włosy, poprawia koncentrację i aktywność mózgu. Gluten zawarty w orkiszu jest dobrze tolerowany, także przez bezglutenowców. Badania nad właściwościami orkiszu przez 35 lat prowadzili Gottfried Hertzka i Wighard Strehlow z Konstancji. Odkryli oni, że najwięcej składników odżywczych znajduje się w wewnętrznym ziarnie. Znajduje się w nim rodanid, czyli substancja naturalna wykazująca właściwości przeciwbakteryjne. Chroni więc przed infekcjami bakteryjnymi, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. Dieta orkiszowa wzmacnia i regeneruje narządy w organizmie oraz poprawia funkcjonowanie układów. Ponadto orkisz wzmacnia narządy zmysłów, wspomaga chorych po zawale serca i jest wskazany dla niedożywionych, wyczerpanych osób. Kleik z orkiszu jest doskonały dla chorych na cukrzycę, gdyż zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę i przyspiesza przemianę materii. Kaszka z orkiszu obniża cholesterol, zapobiega kamicy żółciowej, ma dużo białka i błonnika. Kawa orkiszowa jest delikatnie przeczyszczająca i poprawia trawienie. Jedząc jęczmień dwurzędowy w celach leczniczych, należy pamiętać, że nie powinien on zawierać domieszek innych ziaren lub zbóż. Ponadto, przygotowując orkisz, ważne jest, by unikać aluminiowych naczyń, naczyń z tworzyw sztucznych, z uszkodzonym teflonem lub emalią. Nie należy także korzystać z kuchenek mikrofalowych, a gotowych potraw odcedzać.

Co warto wiedzieć o orkiszu?

Jęczmień dwurzędowy to podgatunek pszenicy. Orkisz znany jest od czasów starożytnych, kiedy był powszechnie uprawiany. Izraelici uprawiali go na Dalekim Wschodzie, a Rzymianie i Germanie w Europie. Jęczmień dwurzędowy uznawany był za źródło siły, więc z chęcią zjadali go gladiatorzy i zawodnicy igrzysk. Wiek XII to czas rozpropagowania orkiszu, a wszystko dzięki mniszce Hildegardzie z Bingen. Wychwalała ona zdrowotną moc orkiszu, który według niej działa natłuszczająco i rozgrzewająco. Dziś orkisz powoli wraca do łask. Z orkiszu wytwarza się wiele produktów. Dostępne są kasze, mąka, pieczywo, ziarno, otręby, płatki, syrop, kawa z orkiszu. Niestety, kilogram mąki orkiszowej to wydatek 6 zł, podobnie 600 g kaszki.

Czym jest żywność ekologiczna?

Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę...


Natomiast 400 g płatków orkiszowych kosztuje 4 zł. Jęczmień dwurzędowy można uprawiać w bardzo łatwy sposób. Nie wymaga stosowania sztucznych nawozów. Odradza się także produkcja ekologiczna orkiszu, dzięki jego odporności na warunki pogodowe i wysokie plony, nawet na ubogich glebach. Warto pamiętać, że jego mocne łuski doskonale zabezpieczają ziarno przed zanieczyszczeniami zewnętrznymi, a nawet promieniowaniem radioaktywnym.

Produkty orkiszowe powinny znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, które dbają o zdrowie. Orkisz nie jest tani, ale nie trzeba spożywać go w dużych ilościach, by skorzystać z jego zdrowotnych właściwości.

Bożena Szalko,
Komentarze (9)
~Ryszard.
~Ryszard.

Kyrie eleison. Przeżegnałem się lewą nogą jak to przeczytałem. "mocne łuski doskonale zabezpieczają ziarno przed zanieczyszczeniami zewnętrznymi, a nawet promieniowaniem radioaktywnym." To z czego są te łuski? Z 10mm płyt ołowianych ???? Nie ma żadnego materiału biologicznego, który chroni przed promieniowaniem radioaktywnym przy tak znikomej grubości. Niedługo ktoś napisze, że orkisz chroni przed meteorytami.

Odpowiedz
~filipek1512
~filipek1512

Jak gluten zawarty w orkiszu może być dobrze tolerowany przez bezglutenowców?! Przecież to niedorzeczność!!

Odpowiedz
~Celiak
~Celiak

"Gluten zawarty w orkiszu jest dobrze tolerowany, także przez bezglutenowców." To ja się pytam kto to jest bezglutenowiec? Bo jeśli jest to osoba, która nie je glutenu dlatego, że ma taki kaprys to wierzę, że orkisz toleruje ale kosmki celiaka niekoniecznie podzielą tą opinię.

Odpowiedz
~VIKI
~VIKI

PD KILKU LAT PIEKĘ CHLEB Z ORKISZU/NIE MIESZAM Z INNYMI MĄKAMI/ , JEST BARDZO DOBRY. JESTEM DIABETYKIEM I MI TEN RODZAJ PIECZYWA ODPOWIADA. OCZYWIŚCIE ,IŻ NIE NALEŻY GO JEŚĆ/ JAK ZRESZTĄ I INNEGO PIECZYWA DUŻO BO WSZEM I WOBEC WIADOMO,ŻE WSZYSTKO W NADMIARZE SZKODZI.

Odpowiedz
~WikiRose
~WikiRose

Orkisz - zboże o niezwykłych właściwościach szerzej opisane tutaj http://www.wikirose.pl/2013/03/maka-orkiszowa-maka-o-niezwykych.html

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zboża
Zboża

Właściwości siemienia lnianego

Właściwości siemienia lnianego

Lecznicze właściwości siemienia lnianego są stosunkowo mało znane. Niewiele osób wie, że siemię lniane to sprzymierzeniec w odchudzaniu. Spadek wagi dzięki stosowaniu siemienia lnianego, racjonalnej diecie odchudzającej oraz ćwiczeniom fizycznym jest...

Zboża

Jak upiec chleb w domu?

Coraz więcej osób decyduje się na pieczenie chleba we własnym zakresie. Miłośnicy domowych wypieków przekonują, że nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba roznoszącym się po domu oraz smakiem ciepłego jeszcze bochenka. Jeśli planujesz...

Zboża

Właściwości oleju lnianego

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3 - alfa-linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E. Spożywanie oleju lnianego wpływa korzystnie na zdrowie, wzmacnia...

Zboża

Zdrowe pieczywo

Zdrowe pieczywo powinno być składnikiem każdej diety. Właściwe odżywianie polega na dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, z których wiele znajduje się właśnie w chlebie. Pieczywo uchodzi za kaloryczne i niezdrowe, ale wiele jego odmian zasługuje...

Zboża

Właściwości owsa

(...) mangan, magnez) i lecytynę. Jego wartość odżywcza jest stosunkowo duża. Zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu niż inne zboża.

Zboża

Chleb na odchudzanie

Produkty pełnoziarniste to, wbrew pozorom, bardzo rozsądny pomysł. Kuracja odchudzająca nie powinna się bowiem obyć bez pieczywa. Ważny jest, oczywiście, właściwy wybór chleba. W sklepach można znaleźć pieczywo pszenne, chleb razowy, pieczywo chrupkie, a...

Zboża

Kasza manna - wartości odżywcze

Kasza manna - wartości odżywcze

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Już nasi przodkowie doceniali kaszę mannę jako rodzaj żywności, która szybko zaspokaja głód. Obecnie niewiele dorosłych osób spożywa kaszę, mimo iż jej wartość odżywcza swobodnie może konkurować z...

Zboża

Kasza - wartości odżywcze

Kasza - wartości odżywcze

Wartości odżywcze kaszy są imponujące, ale nie wszyscy o nich wiedzą. Kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza manna, kasza kukurydziana oraz kuskus zawierają cenne składniki odżywcze, które są ważne dla właściwego funkcjonowania organizmu.

Zboża

7 pomysłów na dania z komosą ryżową

7 pomysłów na dania z komosą ryżową

Komosa ryżowa (quinoa) to obecnie jeden z najpopularniejszych produktów wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia. Niezwykła kasza pochodząca z Ameryki Południowej należy do tzw. superfoods, czyli pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych. Z czym...