Diety od A do Z

Dietetyka i znajomość zasad zdrowego żywienia pomagają przy leczeniu niektórych chorób i dolegliwości. Właściwa dieta ma ogromny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. Zarówno nadmiar, jak i niedobór witamin, składników mineralnych oraz substancji odżywczych jest przyczyną wielu chorób. Zbyt duża ilość białka w diecie prowadzi do podwyższenia stężenia mocznika, potasu i fosforu we krwi. Przy niewydolności nerek nadmiar białka grozi zakwaszeniem ustroju. Z kolei dieta niskobiałkowa może prowadzić do zahamowania wzrostu i osłabienia organizmu.

Jeśli zależy ci na zrzuceniu zbędnych kilogramów, należy wdrożyć dietę redukcyjną lub tzw. niskoenergetyczną. Właściwe menu dla cukrzyków powinno opierać się na kontrolowaniu ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów z możliwością uwzględnienia dawek insuliny. Diety dla alergików muszą wykluczać uczulające produkty spożywcze, a jadłospis kobiet ciężarnych i karmiących piersią powinien być odpowiednio kaloryczny i zawierać duże ilości warzyw oraz owoców bogatych w witaminy i minerały.

Tajemnica młodego wyglądu i piękna zależy nie tylko od genów czy zabiegów kosmetycznych, lecz także od właściwie skomponowanego jadłospisu. Stan cery może poprawić beta-karoten oraz witamina E. Te składniki odżywcze występują m.in. w marchewce, morelach, dyni, olejach roślinnych i kiełkach pszenicy. W okresie menopauzy kobiety powinny zwrócić uwagę na obecność w diecie fitoestrogenów.

Spożywając produkty bogate w błonnik, np. siemię lniane, brokuły, nasiona słonecznika, pestki dyni czy płatki zbożowe, poprawimy perystaltykę jelit, a tym samym uchronimy organizm przed toksynami powstającymi w jelicie grubym.

Zdrowa dieta to podstawa dobrego samopoczucia, witalności i energii!!!

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety od A do Z
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Diety od A do Z
Diety od A do Z

Najpopularniejsze diety XX wieku

Najpopularniejsze diety XX wieku

odchudzania aż do końca XIX stulecia jest właśnie dieta Bantinga. A jak zmieniały się diety w wieku XX? Fleczerizm, czyli żucie bez połykania Nazwa (...) . Lata 90. XIX wieku: dr Edward Hooker Dewey zaleca umiarkowaną...

Diety od A do Z

Nowy trend - sirtfood, czyli dieta długowieczności

Nowy trend - sirtfood, czyli dieta długowieczności

utrzymać lub zwiększyć masę mięśniową. A wszystko to bez liczenia kalorii i wyczerpujących ćwiczeń. Zasady diety sirtfood Dieta sirtfood koncentruje (...) . Ograniczenie spożycia kalorii na początku diety...

Diety od A do Z

Wywiad z Urszulą Mijakoską, autorką „Diet coachingu"

, albo zaczyna, albo się do niej przymierza). Dlaczego? U większości kobiet niezadowolenie z własnego wyglądu, a nie względy zdrowotne (...) powoduje, że wiele z nas zaczyna wierzyć , że musi zmienić swoje ciało, by poczuć...

Diety od A do Z

Banany

Banany

Banany to nie tylko źródło błonnika - jedzone przed i w trakcie miesiączki przeciwdziałają zatrzymywaniu się wody w organizmie.

Diety od A do Z

Dieta na bazie koktajli

Dieta na bazie koktajli

zamierzony rezultat? Pij tylko koktajle. Pamiętaj, ten lekki napój nie dostarczy ci wszystkich potrzebnych składników odżywczych, wersję ekspresową diety (...) , najsmaczniejsze i cieszące się największym powodzeniem to te z truskawek,...

Diety od A do Z

Pokarmy szczęścia. Jedzenie, które poprawia nastrój

Pokarmy szczęścia. Jedzenie, które poprawia nastrój

Szafran Jedna z najdroższych przypraw na świecie skutecznie poprawia nastrój. Wykazali to irańscy naukowcy, którzy podawali kobietom cierpiącym na zespół napięcia przedmiesiączkowego tabletki zawierające ekstrakt z szafranu. Okazało się, że aż 75 proc....

Diety od A do Z

Dlaczego warto spróbować diety pescowegetariańskiej?

Dlaczego warto spróbować diety pescowegetariańskiej?

Czym jest pescowegetarianizm? Pescowegetarianizm to odmiana diety wegetariańskiej, w której dopuszcza się spożywanie ryb i owoców morza. Oznacza (...) to, że pescowegetarianie nie spożywają innych mięs: wołowiny, wieprzowiny, drobiu....