Wszystko o witaminach

Witaminy są bardzo ważnym i niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania składnikiem naszego organizmu. Niestety, nie są wytwarzane samoistnie, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem lub w postaci preparatów farmaceutycznych. Ponadto nie stanowią źródła energii ani materiału budulcowego. Te związki organiczne powinny być składnikiem zdrowej diety i nie może ich zabraknąć w codziennych posiłkach. Niedobór witamin może powodować poważne choroby.

Czym są witaminy?

Witaminy to związki niebędące źródłem energii ani strukturalnymi składnikami tkanek, niezbędne jednak dla wzrostu i rozwoju organizmu oraz prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Ich działanie biologiczne jest widoczne już przy bardzo małych stężeniach. Mechanizm działania witamin jest różny, jednak wszystkie wpływają w sposób bezpośredni lub pośredni na komórkowe procesy metaboliczne, najczęściej jako koenzymy lub biologiczne aktywne składniki o charakterze hormonów.

Polecane wideo:

Do normalnego funkcjonowania, oprócz węglowodanów, białek, tłuszczów i składników mineralnych, potrzebujemy witamin. Jako pierwszy odkrył i nazwał witaminy Kazimierz Funk. Jego badania dotyczyły wyodrębnienia czynnika przeciw chorobie beri beri, czyli witaminy B1. Odkrycie to pociągnęło za sobą dalsze poszukiwania witamin. Do niedawna sądzono, że istnieje tylko trzynaście witamin:

Dziś wiemy, że witamin istnieje o wiele więcej niż sądzono. A każda z nich wpływa inaczej na nasz organizm.

Witaminy niezbędne dla zdrowia

Z badań wynika, że długotrwały brak określonej witaminy może powodować chorobę zwaną awitaminozą. Natomiast jej nadmiar powoduje hiperwitaminozę. Niedobór powoduje różnorodne choroby i schorzenia. Dlatego należy zadbać, aby w naszej diecie znalazły się składniki bogate w witaminy.

Witamina A

Witamina A – dzięki niej możliwy jest wzrost i ogólny rozwój organizmu. Sprzyja tworzeniu kości. Wpływa na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry. Możemy ją znaleźć w rybach morskich, tranie, wątróbce wołowej, maśle, sałatkach.

Witamina D

Witamina D – wpływa na przemianę wapnia i fosforanów. Jest również odpowiedzialna za właściwą mineralizację kości. Występuje w takich produktach jak:

  • łosoś,
  • sery żółte,
  • masło roślinne,
  • świeże jaja,
  • wątróbka.

Witamina E

Witamina E – zapobiega uszkodzeniom błon komórkowych przez procesy utleniania, chroni przed rozwojem miażdżycy. Znajduje się w:

  • soi,
  • kiełkach zbóż,
  • oleju roślinnym,
  • świeżych jajach,
  • szparagach,
  • zbożu,
  • maśle roślinnym.

Witamina K

Witamina K – jest odpowiedzialna za proces krzepnięcia krwi i zapobieganie krwawieniom. Ponadto utrzymuje prawidłową strukturę kości i wspomaga gojenie się złamań. Znajduje się w produktach takich jak:

  • szpinak,
  • kapusta,
  • kalarepa,
  • marchewka,
  • pomidor,
  • groch,
  • truskawki,
  • sery żółte.

Witamina B1

Witamina B1 – odpowiedzialna jest za przemiany metaboliczne glukozy we krwi w związki wysokoenergetyczne, jak również za funkcjonowanie włókien układu nerwowego, serca i mięśni. Odpowiada także za produkcję czerwonych krwinek. Znajduje się w:

  • drożdżach,
  • niełuskanych ziarnach pszenicy,
  • płatkach owsianych,
  • mięsie wieprzowym,
  • jajach,
  • ziemniakach.

Witamina B5

Witamina B5 – chroni nas przed infekcjami, odpowiedzialna jest również za metabolizm tłuszczów, węglowodanów, białek oraz za prawidłową budowę skóry i włosów. Znajdziemy ją w następujących produktach:

  • drożdżach,
  • wątróbce wieprzowej,
  • jajach,
  • płatkach owsianych,
  • pełnoziarnistym chlebie,
  • mleku,
  • szpinaku,
  • kapuście.

Witamina B6

Witamina B6 – reguluje ponad 60 białek w organizmie. Ponadto jest odpowiedzialna za produkcję czerwonych i białych krwinek. Znajduje się w:

  • drożdżach,
  • niełuskanych ziarnach pszenicy,
  • mięsie wołowym,
  • chlebie białym,
  • mleku,
  • rybach.

Witamina PP

Witamina PP – reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Znajduje się w takich produktach jak:

  • drożdże,
  • kapusta,
  • szpinak,
  • jabłka,
  • ziemniaki,
  • makrela,
  • mięso wołowe.

Kwas foliowy

Kwas foliowy (witamina B9) – odpowiedzialny jest za regulację różnych procesów metabolicznych w organizmie, za tworzenie kwasów nukleinowych DNA i RNA, zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Należy go szukać w następujących produktach:

  • szpinak,
  • marchew,
  • drożdże,
  • wątroba wołowa,
  • dynia,
  • mleko,
  • jaja,
  • groszek zielony.

Witaminy są ważnymi składnikami w naszym organizmie, dlatego postarajmy się zadbać o nasze dzieci oraz o nas samych, abyśmy zażywali ich odpowiednią ilość. Dzięki nim możemy uniknąć wielu niepotrzebnych chorób.

Komentarze (6)
~Andrie1
~Andrie1 5 miesięcy temu

Witaminy to dobra rzecz i należy pamiętać o regularnym przyjmowaniu ich. Ja dużo trenuje dlatego mam większe zapotrzebowanie . Od kiedy mam witaminy w sprayu to czuję ,że mam więcej siły na ćwiczenia. Te są bardziej skutecznie niż w postaci tabletek. https://sprayme.in/

Odpowiedz
~anialadeevit
~anialadeevit ponad rok temu

Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W okresie ciąży zapotrzebowanie na witaminy i minerały jest znacząco odmienne od innych stanów. Dlatego decydując się na przyjmowanie suplementu należy wybrać ten, który jest dedykowany kobietom ciężarnym i karmiącym.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witaminy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Witaminy
Witaminy

Przyjmowanie witamin wzmaga palenie

Przyjmowanie witamin wzmaga palenie

Palacze podświadomie uważają, że przyjmowanie witamin poprawia ich zdrowie. Jednocześnie mają świadomość tego, że papierosy negatywnie wpływają na ich organizm.

Witaminy

Dieta witaminowa

Dieta witaminowa

Organizm zaopatrywany jest w witaminy wraz z pożywieniem, ponieważ sam wytwarza zbyt małe ich ilości.

Witaminy

Substancje witaminopodobne

Substancje witaminopodobne

Karnityna, bioflawonoidy, ubichinon (koenzym Q10), cholina to przykłady witaminoidów. Witaminoidy mogą być syntetyzowane przez organizm.

Witaminy

Komu zalecamy tran?

Komu zalecamy tran? Odtwórz wideo

. Są one szczególnie ważne dla kobiet w ciąży. Tran ponadto zawiera witaminę A, która jest potrzebna m.in. do prawidłowego widzenia, wzrostu kości i zębów, odpowiada (...) za stan skóry, paznokci i włosów, chroni nabłonek dróg oddechowych...

Witaminy

Co niszczy witaminy?

Co niszczy witaminy?

Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy, bo właśnie o nich mowa, znajdują się w niemal każdym produkcie spożywczym. W jaki (...) sposób jednak przyrządzać posiłki, by nie traciły one najważniejszych składników? Ważne...

Witaminy

Niedobory witamin

Niedobory witamin

przemęczenia oraz zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ogromny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie ma dieta bogata w witaminy. Niestety (...) w organizmie wynika przede wszystkim z niedostatecznej ilości tych składników...

Witaminy

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie muszą być dostarczane z dietą, w celu zapewnienia prawidłowego działania organizmu. Witaminy nie dostarczają energii (...) (kalorii), jednakże regulują procesy biochemiczne w komórkach....

Witaminy

Rola witamin w organizmie

Rola witamin w organizmie

Witaminy są niezbędne do życia i codziennego funkcjonowania. Uzyskujemy je z naturalnej żywności albo przez wzbogacenie, czyli suplementację diety (...) . Witaminy są substancjami organicznymi, biorącymi udział we wszystkich...

Witaminy

Witaminy i minerały w roślinach

Witaminy muszą być uzupełniane z zewnątrz. Przygotowując posiłek, oceńmy jego jakość odżywczą. Witaminy odpowiadają za układ immunologicznynaszego (...) różnych narządów. Co zrobić, by uniknąć takich komplikacji? Możną...

Witaminy

Witamina D3 - właściwości, niedobór

Terminem „witamina D" określane są związki chemiczne z grupy steroidów, wykazujące działanie przeciwkrzywiczne. Spośród nich największe znaczenie (...) dla człowieka ma witamina D3 (cholekalcyferol) i D2 (ergokalcyferol)....