Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w Polsce coraz częściej spożywamy tę rośliną. I słusznie, gdyż zawiera pełnowartościowe białko, witaminy i sole mineralne. Rynek podbijają także produkty sojowe: kotlety, sosy czy popularne dziś tofu. One również zawierają korzystne dla naszego organizmu wartości odżywcze.

Wartości odżywcze soi

Ponad 1100 lat p.n.e. soję zaczeli spożywać Chińczycy. Później pojawiła się w Japonii, a w Europie dopiero w XVI wieku. Japonia, Chiny czy Korea uważają soję za świętą roślinę, z powodu jej zdrowotnch właściwości. W każdej aptece można kupić lecznicze produkty z soi. Dziś soja jest uznawana za zdrową żywność. Wyrabia się z niej wiele produktów żywnościowych. Kiedyś popularne były kotlety z soi, obecnie można kupić flaki, majonezy, pasztety, kiełbaski czy gulasz sojowy. Rocznie powstaje około 500 nowych dań z wykorzystaniem soi.

Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka

Soja często jest stosowana jako zamiennik mięsa lub ryby w daniu obiadowym. Zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, nawet do 40%, a jego skład aminokwasowy jest bardzo podobny do białka zwierzęcego. Soja zawiera wiele kalorii, co wiąże się z dużą zawartością tłuszczu – nawet do 20%. 100 g suchego ziarna zawiera 385 kcal. Jednak mimo dużej ilości tłuszczu i kalorii, soja zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ziarna soi zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe w korzystnym stosunku do kwasów jednonasyconych. Soja jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Szczególnie ważne są witaminy z grupy B. 100 g soi zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na fosfor w 100%, żelazo – 94% , magnez – 73%, wapń – 17%, witaminy z grupy B – od 20 do 55%.

Jak soja wpływa na zdrowie?

O korzystnym działaniu soi w zapobieganiu nowotworowi piersi i endometrium wiadomo już od dawna. Jednak ostatnio pojawiają się inne badania na ten temat, które dowodzą, że soja, pobudzając komórki nabłonkowe, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi. W tym temacie konieczne są dalsze badania w celu ustalenia prawdziwego wpływu izoflawonów zawartych w soi na nasze zdrowie.

Mukopolisacharydozy (MPS) to choroby genetyczne, występujące stosunkowo rzadko, bo raz na 100 tysięcy urodzeń. Choroba polega na wadzie metabolizmu, w związku z którą w organizmie odkładają się mukopolisacharydy. Te uszkadzają komórki i narządy, co prowadzi do niemal całkowitego wyniszczenia organizmu i przedwczesnej śmierci. Naukowcy z Katedry Biologii Molekularnej Uniwersytetu Gdańskiego w leczeniu tej choroby wykorzystali izoflawony soi. Pierwsze badania są obiecujące. Być może zwiększy to szereg jej zastosowań.

W okresie menopauzy wiele kobiet nie chce stosować hormonalnej terapii zastępczej (HTZ). Alternatywą dla nich jest przyjmowanie fitoestrogenów. Są to związki pochodzenia roślinnego, które w budowie są podobne do kobiecych estrogenów. Pochodzą z soi, czerwonej koniczyny lub np. ostrokrzewu. Łagodzą objawy menopauzy. Badania wykazały, że kobiety z Azji, które częściej spożywają soję, łagodniej przechodzą menopauzę. Ponadto dowiedziono, że zapobiega ona uderzeniom gorąca, które są częste w okresie przekwitania.

Soja, oprócz swoich właściwości zdrowotnych, jest również bardzo smaczną rośliną, którą łatwo można wkomponować w codzienne menu. Jedzona w umiarze dostarczy organizmowi wielu niezbędnych dla niego witamin i minerałów.

Komentarze (11)
~Nie leń
~Nie leń ponad rok temu

I tu masz racje, ja urawiam pomidory w tunelu, zero nawozów sztucznych. Mam działkę dość dużą a wiec i sieję pszenice orkiszową, wszystko co robi sie w domu u mnie z mąki jest robione właśnie z orkiszowej. Ponadto choduję króliki, karmione są tylko tym co na działce rośnie. Szkoda, że nie możesz spróbować jak to wszystko smakuje. Pracuje zawodowo a to robię bo lubię, takie przyjemne z pożytecznym, no i dzieci chociaż trochę chronię przed wszechobecną chemią. Śmieszą mnie niektóre wypowiedzi ludzi w rożnych komentarzach o zdrowej żywności. Prawda jest taka, że tak naprawdę to wiekszosci sie nie chce wziasc za robote i wychodować lub uprawiać cos swojego. Mam na myśli oczywiście tych co mają do tego warunki. Mowię o ludziach, których znam.

Odpowiedz
~Friggid
~Friggid ponad rok temu

@~massey12345: A jesz mięso? A wiesz że paszami z GMO karmi się zwierzęta rzeźne i mleczne? W dzisiejszym świecie nie ma ucieczki od modyfikowanej żywności. Chyba, że sam sobie hodujesz na własnym poletku... Ludzi są miliardy i każdy chce jeść mięso, a tak ogromna ilość zwierząt które się na nie hoduje wymaga jeszcze większej ilości roślin na pasze, a co za tym idzie "polepsza" się rośliny żeby szybciej rosły i były wydajniejsze...czyli GMO. Jedynie samemu produkując żywność dla siebie masz pewność co jesz.

Odpowiedz
~mela
~mela ponad rok temu

Bardzo dużo badań poświęcono wpływowi soi na raka piersi. Tak duże zainteresowanie było związane z teorią, że regularne spożywanie produktów sojowych może zmniejszyć ryzyko zachorowalności na ten rodzaj nowotworu. Większość wyników przeprowadzonych badań wskazywała na to, że soja chroni przed rakiem piersi tylko wtedy, gdy jest spożywana we wczesnym okresie życia, tzn. w dzieciństwie i młodości. Mimo dużej ilości dowodów, nadal pojawiały się wątpliwości, czy produkty sojowe są bezpieczne dla kobiet chorujących na raka piersi lub kobiet pozostających w grupie wysokiego ryzyka. Najnowsze badania jednak pokazują, że spożywanie produktów sojowych może być korzystne dla kobiet z rakiem piersi. Wyniki badań opublikowanych w „Journal of American Medical Association” wskazują, że wśród kobiet, które spożywały największą ilość produktów sojowych, ryzyko śmierci z powodu raka piersi było o 30% mniejsze niż u kobiet z najniższym spożyciem soi. Odnotowano również mniejsze ryzyko nawrotu choroby.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

, chroni przed miażdżycą i chorobami serca, ale to nie wszystko. Jakie jeszcze właściwości ma soja? Suplementy diety w menopauzie Rola soi (...) , żelazo i fosfor. Olej z soi Jest stosowany zarówno w...

Dieta na menopauzę

Rola soi w okresie menopauzy

suplementacja diety preparatami soi chroni przed osteoporozą i nowotworami piersi oraz poprawia stan skóry. Właściwości soi Soja jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny motylkowatych. Ojczyzną...

Piramida żywienia na diecie

Soja nawet dla niewegetarian

oraz prawidłowego stosunku pomiędzy nasyconymi i nienasyconymi kwasami soja zyskuje olbrzymie poparcie w oczach dietetyków. Właściwości soi Każdy (...) , na razie nie wiadomo, a badania dowodzące niekorzystnych właściwości...

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają. Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały, że takie produkty mają...

Składniki odżywcze

Poznaj najcenniejsze źródła probiotyków

Poznaj najcenniejsze źródła probiotyków

układ pokarmowy za sprawą obecnych w jej składzie pałeczek kwasu mlekowego. Zobacz więcej: Poznaj właściwości maślanki Miękkie sery Badania naukowe (...) działające na układ pokarmowy. Zobacz także: (Poznaj zdrowotne właściwości...

Odchudzanie dla każdego

Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, by był mniej kaloryczny

Naukowcy odkryli, jak ugotować ryż, by był mniej kaloryczny

Składnik popularny, ale kaloryczny Białe ziarenka ryżu są prawdopodobnie najczęściej używanym produktem żywnościowym na świecie. Swą popularność zawdzięczają przede wszystkim cenie i dostępności. W porównaniu np. do fasoli czy soi jest...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Niewielka roślina, ogromna moc Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej...

Hormony - charakterystyka, choroby endokrynologiczne

Kto potrzebuje hormonów roślinnych?

Kto potrzebuje hormonów roślinnych?

Właściwości hormonów roślinnych Roślina, podobnie jak człowiek, wytwarza hormony, które są transportowane wraz z sokiem i mają ogromny wpływ (...) na kiełkowanie nasion, rozwój pączków, kwitnienie czy wzrost owoców. Wiele z nich swoją...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego zboża bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie całego organizmu: wzmacnia (...) , pozytywnie wpływa na pracę jelit i spowalnia procesy starzenia się. Ta...

Cukrzyca

Wpływ lektyn na organizm

Wpływ lektyn na organizm

. W jakich zatem produktach znajdują się lektyny? Jakie mają właściwości? I czy faktycznie należy ich unikać, eliminując źródła tych białek z diety (...) dietę, to warto zwrócić uwagę na to, co jest w niej składnikiem dominującym....