Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w Polsce coraz częściej spożywamy tę rośliną. I słusznie, gdyż zawiera pełnowartościowe białko, witaminy i sole mineralne. Rynek podbijają także produkty sojowe: kotlety, sosy czy popularne dziś tofu. One również zawierają korzystne dla naszego organizmu wartości odżywcze.

1. Wartości odżywcze soi

Ponad 1100 lat p.n.e. soję zaczeli spożywać Chińczycy. Później pojawiła się w Japonii, a w Europie dopiero w XVI wieku. Japonia, Chiny czy Korea uważają soję za świętą roślinę, z powodu jej zdrowotnch właściwości. W każdej aptece można kupić lecznicze produkty z soi. Dziś soja jest uznawana za zdrową żywność. Wyrabia się z niej wiele produktów żywnościowych. Kiedyś popularne były kotlety z soi, obecnie można kupić flaki, majonezy, pasztety, kiełbaski czy gulasz sojowy. Rocznie powstaje około 500 nowych dań z wykorzystaniem soi.

Soja często jest stosowana jako zamiennik mięsa lub ryby w daniu obiadowym. Zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, nawet do 40%, a jego skład aminokwasowy jest bardzo podobny do białka zwierzęcego. Soja zawiera wiele kalorii, co wiąże się z dużą zawartością tłuszczu – nawet do 20%. 100 g suchego ziarna zawiera 385 kcal. Jednak mimo dużej ilości tłuszczu i kalorii, soja zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ziarna soi zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe w korzystnym stosunku do kwasów jednonasyconych. Soja jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Szczególnie ważne są witaminy z grupy B. 100 g soi zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na fosfor w 100%, żelazo – 94% , magnez – 73%, wapń – 17%, witaminy z grupy B – od 20 do 55%.

2. Jak soja wpływa na zdrowie?

O korzystnym działaniu soi w zapobieganiu nowotworowi piersi i endometrium wiadomo już od dawna. Jednak ostatnio pojawiają się inne badania na ten temat, które dowodzą, że soja, pobudzając komórki nabłonkowe, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi. W tym temacie konieczne są dalsze badania w celu ustalenia prawdziwego wpływu izoflawonów zawartych w soi na nasze zdrowie.

Mukopolisacharydozy (MPS) to choroby genetyczne, występujące stosunkowo rzadko, bo raz na 100 tysięcy urodzeń. Choroba polega na wadzie metabolizmu, w związku z którą w organizmie odkładają się mukopolisacharydy. Te uszkadzają komórki i narządy, co prowadzi do niemal całkowitego wyniszczenia organizmu i przedwczesnej śmierci. Naukowcy z Katedry Biologii Molekularnej Uniwersytetu Gdańskiego w leczeniu tej choroby wykorzystali izoflawony soi. Pierwsze badania są obiecujące. Być może zwiększy to szereg jej zastosowań.

W okresie menopauzy wiele kobiet nie chce stosować hormonalnej terapii zastępczej (HTZ). Alternatywą dla nich jest przyjmowanie fitoestrogenów. Są to związki pochodzenia roślinnego, które w budowie są podobne do kobiecych estrogenów. Pochodzą z soi, czerwonej koniczyny lub np. ostrokrzewu. Łagodzą objawy menopauzy. Badania wykazały, że kobiety z Azji, które częściej spożywają soję, łagodniej przechodzą menopauzę. Ponadto dowiedziono, że zapobiega ona uderzeniom gorąca, które są częste w okresie przekwitania.

Soja, oprócz swoich właściwości zdrowotnych, jest również bardzo smaczną rośliną, którą łatwo można wkomponować w codzienne menu. Jedzona w umiarze dostarczy organizmowi wielu niezbędnych dla niego witamin i minerałów.

Komentarze (8)
~Friggid
~Friggid

@~massey12345: A jesz mięso? A wiesz że paszami z GMO karmi się zwierzęta rzeźne i mleczne? W dzisiejszym świecie nie ma ucieczki od modyfikowanej żywności. Chyba, że sam sobie hodujesz na własnym poletku... Ludzi są miliardy i każdy chce jeść mięso, a tak ogromna ilość zwierząt które się na nie hoduje wymaga jeszcze większej ilości roślin na pasze, a co za tym idzie "polepsza" się rośliny żeby szybciej rosły i były wydajniejsze...czyli GMO. Jedynie samemu produkując żywność dla siebie masz pewność co jesz.

Odpowiedz
~mela
~mela

Bardzo dużo badań poświęcono wpływowi soi na raka piersi. Tak duże zainteresowanie było związane z teorią, że regularne spożywanie produktów sojowych może zmniejszyć ryzyko zachorowalności na ten rodzaj nowotworu. Większość wyników przeprowadzonych badań wskazywała na to, że soja chroni przed rakiem piersi tylko wtedy, gdy jest spożywana we wczesnym okresie życia, tzn. w dzieciństwie i młodości. Mimo dużej ilości dowodów, nadal pojawiały się wątpliwości, czy produkty sojowe są bezpieczne dla kobiet chorujących na raka piersi lub kobiet pozostających w grupie wysokiego ryzyka. Najnowsze badania jednak pokazują, że spożywanie produktów sojowych może być korzystne dla kobiet z rakiem piersi. Wyniki badań opublikowanych w „Journal of American Medical Association” wskazują, że wśród kobiet, które spożywały największą ilość produktów sojowych, ryzyko śmierci z powodu raka piersi było o 30% mniejsze niż u kobiet z najniższym spożyciem soi. Odnotowano również mniejsze ryzyko nawrotu choroby.

Odpowiedz
~ada
~ada

Soja ma stałe miejsce w moim jadłospisie, bo oprócz tego, że jest smaczna, to bardzo zdrowa - ziarna świetnie nadają się jako składnik zup i gulaszów, a także na pasty i pasztety. Fakt to czasochłonne, ale leniwi lub posiadający ograniczone zasoby czasowe mogą kupić coś gotowego, np wędliny sojowe Polsoja, tofu, tempeh czy rozmaite pasty i pasztety. Na szczęście w Polsce jest wielu producentów takich wyrobów i jest w czym przebierać.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

10 faktów na temat pomidora

(...) bogatym źródłem likopenu – zawierają go najwięcej spośród wszystkich warzyw. Surowe warzywa zawierają go jednak dużo...

Warzywa

Soki z warzyw organicznych są zdrowsze!

Organiczny sok pomidorowy zawiera więcej składników wykazujących działanie prozdrowotne niż sok pomidorowy otrzymany z warzyw tradycyjnie uprawianych. Żywność organiczna to produkty, które wyrastały i były uprawiane według ścisłych procedur bez udziału...

Warzywa

Pomidory a zdrowie

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Zupa pomidorowa, ketchup i sałatki z pomidorów - to tylko niektóre z najbardziej lubianych postaci tych warzyw. Najczęściej jemy świeże pomidory lub gotowane, jednak wzorem kuchni...

Warzywa

Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto sięgnąć po szparagi, ze względu na ich...

Warzywa

Przekonaj się do warzyw!

Warzywa to jedne z tych produktów spożywczych, które jedni kochają, a drudzy nienawidzą. Jednak niechęć do warzyw ... warzyw bierze się z okresu dzieciństwa, gdy zmuszano nas do ich jedzenia. Niektórym osobom warzywa wydają się mdłe i pozbawione ... mocno odczuwają gorzkie smaki, przez co nie smakują im takie warzywa, jak brokuły, kalafior, bakłażan i niektóre liściaste warzywa. Na szczęście istnieją sposoby na podanie tych warzyw w taki sposób, że niemal nie czuć gorzkiego smaku. Dobrym...

Warzywa

Przeciwnowotworowe właściwości brokułów

Sulforafan to jeden ze związków fitochemicznych zawartych w brokułach i innych warzywach kapustowatych, dzięki którym rośliny te pomagają w zapobieganiu raka. W najnowszych badaniach udało się po raz pierwszy wykazać, iż substancja ta selektywnie atakuje...

Warzywa

Brokuły kontra rak

Jak chronić się przed rakiem? To pytanie zadaje sobie wielu ludzi, którzy chcą uniknąć tej choroby. Profilaktyka raka może wydać się banalna, jednak podstawą jest regularność i konsekwencja. Od dawna wiadomo, że zdrowa dieta potrafi zdziałać cuda. Ostatnie badania wykazały, że brokuły w diecie to podstawa. Te zielone warzywa są uważane za źródło zdrowia, gdyż zawierają duże ilości fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Odkryto również, że zawierają sulforafan. Jest to związek fitochemiczny, dzięki...

Warzywa

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Do niedawna spożywanie ziemniaków kojarzyło się z otyłością oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Najnowsze wyniki badań wykazały jednak, że fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie krwi, nie powodując przy tym przybierania na wadze. Warto włączyć...

Warzywa

Nieznane działanie pomidorów!

Antyoksydanty to niezastąpione składniki diety zwalczające wolne rodniki. Związki te zwiększają odporność organizmu na zakażenia i infekcje, a także chronią przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę oraz choroby stawów.

Warzywa

Zmień dietę dziecka podstępem!

(...) skuteczny sposób na wzbogacenie diety dziecka o warzywa – podstęp. Naukowcy przeprowadzili badania, w których systematycznie dodawali warzywa do ulubionych potraw maluchów. Te – nieświadome zawartości talerza – zjadały ukryte warzywa ze smakiem. Jak przemycić trochę warzyw do diety dziecka? Warzywa to niezbędne składniki diety, szczególnie w społeczeństwach, w których zwiększa się liczba dzieci otyłych. Warzywa pomagają zredukować ilość spożywanych kalorii. Problem w tym, że maluchy nie jedzą...