Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w Polsce coraz częściej spożywamy tę rośliną. I słusznie, gdyż zawiera pełnowartościowe białko, witaminy i sole mineralne. Rynek podbijają także produkty sojowe: kotlety, sosy czy popularne dziś tofu. One również zawierają korzystne dla naszego organizmu wartości odżywcze.

Polecane wideo:

1. Wartości odżywcze soi

Ponad 1100 lat p.n.e. soję zaczeli spożywać Chińczycy. Później pojawiła się w Japonii, a w Europie dopiero w XVI wieku. Japonia, Chiny czy Korea uważają soję za świętą roślinę, z powodu jej zdrowotnch właściwości. W każdej aptece można kupić lecznicze produkty z soi. Dziś soja jest uznawana za zdrową żywność. Wyrabia się z niej wiele produktów żywnościowych. Kiedyś popularne były kotlety z soi, obecnie można kupić flaki, majonezy, pasztety, kiełbaski czy gulasz sojowy. Rocznie powstaje około 500 nowych dań z wykorzystaniem soi.

Soja często jest stosowana jako zamiennik mięsa lub ryby w daniu obiadowym. Zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, nawet do 40%, a jego skład aminokwasowy jest bardzo podobny do białka zwierzęcego. Soja zawiera wiele kalorii, co wiąże się z dużą zawartością tłuszczu – nawet do 20%. 100 g suchego ziarna zawiera 385 kcal. Jednak mimo dużej ilości tłuszczu i kalorii, soja zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ziarna soi zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe w korzystnym stosunku do kwasów jednonasyconych. Soja jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Szczególnie ważne są witaminy z grupy B. 100 g soi zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na fosfor w 100%, żelazo – 94% , magnez – 73%, wapń – 17%, witaminy z grupy B – od 20 do 55%.

2. Jak soja wpływa na zdrowie?

O korzystnym działaniu soi w zapobieganiu nowotworowi piersi i endometrium wiadomo już od dawna. Jednak ostatnio pojawiają się inne badania na ten temat, które dowodzą, że soja, pobudzając komórki nabłonkowe, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi. W tym temacie konieczne są dalsze badania w celu ustalenia prawdziwego wpływu izoflawonów zawartych w soi na nasze zdrowie.

Mukopolisacharydozy (MPS) to choroby genetyczne, występujące stosunkowo rzadko, bo raz na 100 tysięcy urodzeń. Choroba polega na wadzie metabolizmu, w związku z którą w organizmie odkładają się mukopolisacharydy. Te uszkadzają komórki i narządy, co prowadzi do niemal całkowitego wyniszczenia organizmu i przedwczesnej śmierci. Naukowcy z Katedry Biologii Molekularnej Uniwersytetu Gdańskiego w leczeniu tej choroby wykorzystali izoflawony soi. Pierwsze badania są obiecujące. Być może zwiększy to szereg jej zastosowań.

W okresie menopauzy wiele kobiet nie chce stosować hormonalnej terapii zastępczej (HTZ). Alternatywą dla nich jest przyjmowanie fitoestrogenów. Są to związki pochodzenia roślinnego, które w budowie są podobne do kobiecych estrogenów. Pochodzą z soi, czerwonej koniczyny lub np. ostrokrzewu. Łagodzą objawy menopauzy. Badania wykazały, że kobiety z Azji, które częściej spożywają soję, łagodniej przechodzą menopauzę. Ponadto dowiedziono, że zapobiega ona uderzeniom gorąca, które są częste w okresie przekwitania.

Soja, oprócz swoich właściwości zdrowotnych, jest również bardzo smaczną rośliną, którą łatwo można wkomponować w codzienne menu. Jedzona w umiarze dostarczy organizmowi wielu niezbędnych dla niego witamin i minerałów.

Komentarze (11)
~Nie leń
~Nie leń

I tu masz racje, ja urawiam pomidory w tunelu, zero nawozów sztucznych. Mam działkę dość dużą a wiec i sieję pszenice orkiszową, wszystko co robi sie w domu u mnie z mąki jest robione właśnie z orkiszowej. Ponadto choduję króliki, karmione są tylko tym co na działce rośnie. Szkoda, że nie możesz spróbować jak to wszystko smakuje. Pracuje zawodowo a to robię bo lubię, takie przyjemne z pożytecznym, no i dzieci chociaż trochę chronię przed wszechobecną chemią. Śmieszą mnie niektóre wypowiedzi ludzi w rożnych komentarzach o zdrowej żywności. Prawda jest taka, że tak naprawdę to wiekszosci sie nie chce wziasc za robote i wychodować lub uprawiać cos swojego. Mam na myśli oczywiście tych co mają do tego warunki. Mowię o ludziach, których znam.

Odpowiedz
~Friggid
~Friggid

@~massey12345: A jesz mięso? A wiesz że paszami z GMO karmi się zwierzęta rzeźne i mleczne? W dzisiejszym świecie nie ma ucieczki od modyfikowanej żywności. Chyba, że sam sobie hodujesz na własnym poletku... Ludzi są miliardy i każdy chce jeść mięso, a tak ogromna ilość zwierząt które się na nie hoduje wymaga jeszcze większej ilości roślin na pasze, a co za tym idzie "polepsza" się rośliny żeby szybciej rosły i były wydajniejsze...czyli GMO. Jedynie samemu produkując żywność dla siebie masz pewność co jesz.

Odpowiedz
~mela
~mela

Bardzo dużo badań poświęcono wpływowi soi na raka piersi. Tak duże zainteresowanie było związane z teorią, że regularne spożywanie produktów sojowych może zmniejszyć ryzyko zachorowalności na ten rodzaj nowotworu. Większość wyników przeprowadzonych badań wskazywała na to, że soja chroni przed rakiem piersi tylko wtedy, gdy jest spożywana we wczesnym okresie życia, tzn. w dzieciństwie i młodości. Mimo dużej ilości dowodów, nadal pojawiały się wątpliwości, czy produkty sojowe są bezpieczne dla kobiet chorujących na raka piersi lub kobiet pozostających w grupie wysokiego ryzyka. Najnowsze badania jednak pokazują, że spożywanie produktów sojowych może być korzystne dla kobiet z rakiem piersi. Wyniki badań opublikowanych w „Journal of American Medical Association” wskazują, że wśród kobiet, które spożywały największą ilość produktów sojowych, ryzyko śmierci z powodu raka piersi było o 30% mniejsze niż u kobiet z najniższym spożyciem soi. Odnotowano również mniejsze ryzyko nawrotu choroby.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

nadaje potrawom atrakcyjny wygląd. Co więcej, można ją przyrządzić zarówno na surowo, jak i na miękko. Warto wiedzieć, że spożywanie tego warzywa niesie

Warzywa

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Czym jest ciecierzyca? Ciecierzyca (inaczej cieciorka) należy do roślin strączkowych. Uprawia się ją w wielu zakątkach świata, choć jej największe uprawy można znaleźć na terenach bliskiego Wschodu i w obszarze śródziemnomorskim. Nasiona ciecierzycy ...

Warzywa

Właściwości lecznicze kadi patta, czyli liści curry

Właściwości lecznicze kadi patta, czyli liści curry

Liście curry Kadi patta najbardziej aromatyczne są zaraz po zerwaniu. Mają ostry, sosnowo-cytrynowy zapach. Można wyczuć w nich także nutę mandarynki. Po wysuszeniu tracą intensywność. Można je stosować w całości, zgniatać oraz siekać.Liście curry zawierają...

Warzywa

Rukola - prozdrowotny afrodyzjak

Rukola - prozdrowotny afrodyzjak

Zdrowotne właściwości rukoli Jeszcze przed wojną roślina ta królowała na polskich stołach jako rukiew (lub rokietta) siewna. Dziś, głównie za sprawą Włochów, znana jest nam jako rukola. Chociaż pochodzi z krajów śródziemnomorskich, z powodzeniem możemy...

Warzywa

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

i mung. W Polsce do najpopularniejszych dań z wykorzystaniem tego warzywa zalicza się: fasolkę po bretońsku, zupę fasolową oraz wegetariański pasztet (...) z rodzajów warzywa pomaga zwalczyć inne schorzenia i przypadłości.Właściwości...

Warzywa

Rukiew wodna - zielony superprodukt

Rukiew wodna - zielony superprodukt

Zdrowe zielone liście Szukasz pomysłu na wyjątkową sałatkę? Wykorzystaj jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, czyli rukiew wodną. Bogactwo witamin, składników mineralnych i antyoksydantów zawartych w niepozornych zielonych liściach wpływa pozytywnie...

Warzywa

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

z daleka świeże, acz z konieczności konserwowane warzywa. Każdego dnia powinniśmy spożywać około 300-400 gramów jarzyn. Mrożenie to jedna z najlepszych (...) mrożenie nie wymaga dodawania żadnych substancji konserwujących.Ekologiczne...