Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w Polsce coraz częściej spożywamy tę rośliną. I słusznie, gdyż zawiera pełnowartościowe białko, witaminy i sole mineralne. Rynek podbijają także produkty sojowe: kotlety, sosy czy popularne dziś tofu. One również zawierają korzystne dla naszego organizmu wartości odżywcze.

Polecane wideo:

1. Wartości odżywcze soi

Ponad 1100 lat p.n.e. soję zaczeli spożywać Chińczycy. Później pojawiła się w Japonii, a w Europie dopiero w XVI wieku. Japonia, Chiny czy Korea uważają soję za świętą roślinę, z powodu jej zdrowotnch właściwości. W każdej aptece można kupić lecznicze produkty z soi. Dziś soja jest uznawana za zdrową żywność. Wyrabia się z niej wiele produktów żywnościowych. Kiedyś popularne były kotlety z soi, obecnie można kupić flaki, majonezy, pasztety, kiełbaski czy gulasz sojowy. Rocznie powstaje około 500 nowych dań z wykorzystaniem soi.

Soja często jest stosowana jako zamiennik mięsa lub ryby w daniu obiadowym. Zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, nawet do 40%, a jego skład aminokwasowy jest bardzo podobny do białka zwierzęcego. Soja zawiera wiele kalorii, co wiąże się z dużą zawartością tłuszczu – nawet do 20%. 100 g suchego ziarna zawiera 385 kcal. Jednak mimo dużej ilości tłuszczu i kalorii, soja zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ziarna soi zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe w korzystnym stosunku do kwasów jednonasyconych. Soja jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Szczególnie ważne są witaminy z grupy B. 100 g soi zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na fosfor w 100%, żelazo – 94% , magnez – 73%, wapń – 17%, witaminy z grupy B – od 20 do 55%.

2. Jak soja wpływa na zdrowie?

O korzystnym działaniu soi w zapobieganiu nowotworowi piersi i endometrium wiadomo już od dawna. Jednak ostatnio pojawiają się inne badania na ten temat, które dowodzą, że soja, pobudzając komórki nabłonkowe, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi. W tym temacie konieczne są dalsze badania w celu ustalenia prawdziwego wpływu izoflawonów zawartych w soi na nasze zdrowie.

Mukopolisacharydozy (MPS) to choroby genetyczne, występujące stosunkowo rzadko, bo raz na 100 tysięcy urodzeń. Choroba polega na wadzie metabolizmu, w związku z którą w organizmie odkładają się mukopolisacharydy. Te uszkadzają komórki i narządy, co prowadzi do niemal całkowitego wyniszczenia organizmu i przedwczesnej śmierci. Naukowcy z Katedry Biologii Molekularnej Uniwersytetu Gdańskiego w leczeniu tej choroby wykorzystali izoflawony soi. Pierwsze badania są obiecujące. Być może zwiększy to szereg jej zastosowań.

W okresie menopauzy wiele kobiet nie chce stosować hormonalnej terapii zastępczej (HTZ). Alternatywą dla nich jest przyjmowanie fitoestrogenów. Są to związki pochodzenia roślinnego, które w budowie są podobne do kobiecych estrogenów. Pochodzą z soi, czerwonej koniczyny lub np. ostrokrzewu. Łagodzą objawy menopauzy. Badania wykazały, że kobiety z Azji, które częściej spożywają soję, łagodniej przechodzą menopauzę. Ponadto dowiedziono, że zapobiega ona uderzeniom gorąca, które są częste w okresie przekwitania.

Soja, oprócz swoich właściwości zdrowotnych, jest również bardzo smaczną rośliną, którą łatwo można wkomponować w codzienne menu. Jedzona w umiarze dostarczy organizmowi wielu niezbędnych dla niego witamin i minerałów.

Polecane wideo:

Komentarze (11)
~Nie leń
~Nie leń

I tu masz racje, ja urawiam pomidory w tunelu, zero nawozów sztucznych. Mam działkę dość dużą a wiec i sieję pszenice orkiszową, wszystko co robi sie w domu u mnie z mąki jest robione właśnie z orkiszowej. Ponadto choduję króliki, karmione są tylko tym co na działce rośnie. Szkoda, że nie możesz spróbować jak to wszystko smakuje. Pracuje zawodowo a to robię bo lubię, takie przyjemne z pożytecznym, no i dzieci chociaż trochę chronię przed wszechobecną chemią. Śmieszą mnie niektóre wypowiedzi ludzi w rożnych komentarzach o zdrowej żywności. Prawda jest taka, że tak naprawdę to wiekszosci sie nie chce wziasc za robote i wychodować lub uprawiać cos swojego. Mam na myśli oczywiście tych co mają do tego warunki. Mowię o ludziach, których znam.

Odpowiedz
~Friggid
~Friggid

@~massey12345: A jesz mięso? A wiesz że paszami z GMO karmi się zwierzęta rzeźne i mleczne? W dzisiejszym świecie nie ma ucieczki od modyfikowanej żywności. Chyba, że sam sobie hodujesz na własnym poletku... Ludzi są miliardy i każdy chce jeść mięso, a tak ogromna ilość zwierząt które się na nie hoduje wymaga jeszcze większej ilości roślin na pasze, a co za tym idzie "polepsza" się rośliny żeby szybciej rosły i były wydajniejsze...czyli GMO. Jedynie samemu produkując żywność dla siebie masz pewność co jesz.

Odpowiedz
~mela
~mela

Bardzo dużo badań poświęcono wpływowi soi na raka piersi. Tak duże zainteresowanie było związane z teorią, że regularne spożywanie produktów sojowych może zmniejszyć ryzyko zachorowalności na ten rodzaj nowotworu. Większość wyników przeprowadzonych badań wskazywała na to, że soja chroni przed rakiem piersi tylko wtedy, gdy jest spożywana we wczesnym okresie życia, tzn. w dzieciństwie i młodości. Mimo dużej ilości dowodów, nadal pojawiały się wątpliwości, czy produkty sojowe są bezpieczne dla kobiet chorujących na raka piersi lub kobiet pozostających w grupie wysokiego ryzyka. Najnowsze badania jednak pokazują, że spożywanie produktów sojowych może być korzystne dla kobiet z rakiem piersi. Wyniki badań opublikowanych w „Journal of American Medical Association” wskazują, że wśród kobiet, które spożywały największą ilość produktów sojowych, ryzyko śmierci z powodu raka piersi było o 30% mniejsze niż u kobiet z najniższym spożyciem soi. Odnotowano również mniejsze ryzyko nawrotu choroby.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Korzyści z jedzenia ogórków

Korzyści z jedzenia ogórków

zbawienny wpływ na zdrowie człowieka. Zastanawiasz się, jakie korzyści może przynieść ci regularne spożywanie tego warzywa?Uzupełnia niedobory wody Ogórek (...) W ogórku zawarte są związki określane mianem lignanów, które mogą uchronić...

Warzywa

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli

Koktajle na zdrowie Koktajle przyrządzone z warzyw i owoców mają nie tylko doskonały smak, lecz także są cenne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, które spośród zielonych warzyw liściastych będą stanowić idealny dodatek do koktajlów.Boćwina Boćwina zawiera...

Warzywa

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Popularny przysmak Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych i stanowi jedną z odmian fasoli zwykłej. W Ameryce Środkowej oraz Południowej znana jest już od 7000 lat. W krajach europejskich zaczęła być popularna pod koniec XVI wieku, gdzie zdobyła...

Warzywa

Warzywa na zimę

Warzywa na zimę

Warzywa w zimie Warzywa można jeść przez cały rok, ale trzeba wiedzieć, które najlepiej wybierać w czasie zimy.

Warzywa

Źródło likopenu

Źródło likopenu

Pomidory bogate są w bardzo cenny składnik - likopen - to barwnik, który nadaje owocom mocno czerwony kolor, dzięki niemu w organizmie dezaktywowane są wolne rodniki, przez co działa on antynowotworowo.

Warzywa

Dlaczego warto jeść koper włoski?

Dlaczego warto jeść koper włoski?

Śródziemnomorski smak Ma lekko słodki, anyżkowy smak. Warzywo uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego i często wykorzystuje w kuchni włoskiej, greckiej i hiszpańskiej. Wszystkie elementy rośliny są jadalne - bulwa, nasiona, natka i łodygi. W naszym kraju...

Warzywa

Pietruszka - warzywo idealne

Pietruszka - warzywo idealne

Zioło idealne Mała, niepozorna roślina. Wzmacnia, uodparnia, poprawia cerę i humor. Pietruszka z powodzeniem mogłaby być okrzyknięta królową wśród polskich ziół, a my, zafascynowani ziołami egzotycznymi, często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Natka...

Warzywa

Dlaczego warto jeść brukiew?

Dlaczego warto jeść brukiew?

, które mają największe właściwości przeciwnowotworowe. Wszystko za sprawą zawartych w niej glukozynolanów - pochodnych cukrów, które odpowiadają za gorzki smak warzywa (...) glukozynolanów zawiera nać brukwi (od 39 do 166 mg na 100...

Warzywa

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

Lecznicze właściwości czarnej rzepy

Czy warto jeść czarną rzepę? Jedna z najstarszych roślin uprawnych w Europie, Azji i Afryce. Nie wygląda zbyt atrakcyjnie: pod czarną skórką kryje się biały miąższ o dość ostrym smaku i charakterystycznym - żeby nie powiedzieć brzydkim - zapachu. Być...