Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Ponieważ nie są wytwarzane i magazynowane w organizmie, należy pamiętać o ich systematycznym, codziennym dostarczaniu.

Witaminy z grupy B pełnią szereg funkcji, mających istotne znaczenie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Odpowiadają za prawidłowy wzrost dzieci, równowagę psychiczną, chronią przed nowotworami. Witaminy z grupy B występują niemal w każdym pożywieniu pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Przyczyną niedoboru może być np. upośledzone wchłanianie w przewodzie pokarmowym lub alkoholizm.

1. Występowanie i rola witamin z grupy B

Grupę witamin B tworzy szereg związków chemicznych oznaczanych kolejnymi cyframi. Pierwszą z nich jest witamina B1.

1.1. Witamina B1

Witamina B1 nazywana jest też tiaminą. Głównym źródłem witaminy B1, z uwagi na wielkość spożycia, są produkty zbożowe (kasza gryczana, płatki owsiane, ryż), mięso i wędliny, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola). Występuje także w ziemniakach, orzechach brazylijskich, nasionach dyni, słoneczniku i sezamie.

Tiamina jest koenzymem wielu enzymów, bierze udział w przemianie węglowodanów, uczestniczy w procesach energetycznych oraz neurofizjologicznych. Niedobór witaminy B1 daje objawy związane z neurastenią. W przypadku ciężkiego niedoboru tiaminy dochodzi do zaburzeń sercowo-naczyniowych, porażenia nerwów obwodowych lub zaniku mięśni.

1.2. Witamina B2

Witamina B2, czyli ryboflawina. Jej źródłem są przetwory mleczne (mleko, jogurty naturalne, białe sery, kefiry), jaja, drób, przetwory zbożowe z pełnego ziarna. W organizmie pełni ważną rolę. Ryboflawina uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Jej znamienny wpływ na tempo przemian metabolicznych uzasadnia zalecenie regularnego spożywania produktów bogatych w tę witaminę.

Pomaga przetwarzać energię chemiczną zaczerpniętą z pożywienia na energię przydatną w organizmie. Osoby, które mają problemy z utrzymaniem wagi, a ich przemiana materii jest słaba, powinny zadbać o regularne dostarczanie witamin. Dodatkowo, witamina B2 wpływa pozytywnie na pracę innej witaminy z grupy B – B6 i współdziała z witaminą A w tworzeniu błon śluzowych. Pod wpływem światła, ryboflawina ulega zniszczeniu. Największe zapotrzebowanie: kobiety w ciąży, w czasie laktacji, a także osoby narażone na duży wysiłek fizyczny oraz chroniczny stres.

1.3. Witamina B3

Witamina B3 szerzej znana jako niacyna, bądź witamina PP. Dobrym źródłem witaminy PP są mięso i wędliny, ryby, mleko, rośliny strączkowe, ziemniaki. Witamina B3 chroni nas przed osłabieniem, bólami głowy, apatią i schorzeniami skórnymi. Niacyna jest niezbędna do syntezy hormonów płciowych, kortyzolu, insuliny i tyroksyny. Warunkuje prawidłową pracę mózgu i obwodowego układu nerwowego. Jej niedobór wywołuje zmiany skórne, zmiany w obrębie jamy ustnej i języka, a także wymioty i biegunki.

Dieta witaminowa

Organizm zaopatrywany jest w witaminy wraz z pożywieniem, ponieważ sam wytwarza zbyt małe ich ilości.

1.4. Witamina B5

Witamina B5 to kwas pantotenowy. Żeby uchronić się przed drętwieniem palców stóp, jedzmy produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Żeby uchronić się przed drętwieniem stóp, uczuciem ciągłego zmęczenia oraz przed zaburzeniami snu, sięgajmy po urozmaicone produkty zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Szczególnie bogate w kwas pantotenowy są warzywa liściaste, rośliny strączkowe, grzyby, mięso i jajka.

1.5. Witamina B6

Witamina B6, czyli pirydoksyna. Witaminę B6 dostarczymy spożywając ryby, mięso, rośliny strączkowe, pełne ziarna zbóż oraz warzywa liściaste. Niedobór witaminy B6 wywołuje zmiany nastroju, a nawet stany depresyjne, niedokrwistość, zmiany chorobowe skóry.

Podawanie witaminy B6 kobietom przyjmującym antykoncepcję hormonalną łagodzi jej skutki uboczne. Nadmiar witaminy B6, czyli przyjmowanie dawek w gramowych ilościach przez dłuższy czas, prowadzi do zaburzeń neurologicznych, które powodują słabość i drętwienie kończyn.

1.6. Witamina B7

Witamina B7, zwana także biotyną. Największe jej ilości można znaleźć w podrobach oraz mleku, grzybach i warzywach. Niedobór powoduje stany zapalne skóry, utratę łaknienia, wymioty i bóle mięśni.

Witamina B7 odgrywa ważną rolę w przemianie glukozy, przede wszystkim w pierwszym etapie, w którym współdziała z insuliną, hormonem trzustki. Okazało się, że witamina B7 pobudza proces przemiany materii glukozy powstającej w wątrobie, w której witamina ta jest magazynowana. Stabilizuje też poziom glukozy we krwi. Oddziaływanie tych substancji jest szczególnie ważne u osób chorych na cukrzycę.

Witamina B7 poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Dzieje się tak, gdyż zawiera cząstki siarki chroniącej naszą skórę i włosy. Dzięki temu, że kontroluje tłuszczową przemianę materii, zapobiega łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych. Uczestniczy też w procesach tworzenia hemoglobiny będącej barwnikiem czerwonych krwinek i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego

Pełne witamin produkty, których nie jadasz

Marmite to produkt popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie wykorzystywany jest powszechnie jako smarowidło do pieczywa. Warto wiedzieć, że stanowi on...

1.7. Niedobór witaminy B7

Niedobór witaminy B7 zdarza się rzadko. Można go jednak zaobserwować u pacjentów szpitali karmionych sztucznie lub poddawanych długotrwałej kuracji antybiotykami. Niedobór witamin jest przyczyną wielu schorzeń skóry.

Objawy niedoboru witaminy B7:

1.8. Występowanie witaminy B7

Źródłem witaminy B7 jest mleko, wątroba, nerki, żółtko jaj, sery, otręby, ryby, drożdże, ciemny ryż, kukurydza i mąka ze zbóż. Znajduje się także w owocach: arbuzy, banany, melony, grejpfruty, brzoskwinie, winogrona oraz warzywa: kalafior, buraki, groch, pomidory, szpinak, marchew.

Witamina B7 ulega stopniowemu rozkładowi pod wpływem promieniowania UV, współdziała z witaminami z grupy B, tj. B5, B9 oraz B12.

1.9. Witamina B9

Witamina B9 to inaczej kwas foliowy. Jest jedną z popularniejszych witamin z grupy B. Pełni ważne funkcje w organizmie. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju wszystkich komórek ustrojowych. Odpowiada za właściwe funkcjonowanie układu krwiotwórczego oraz nerwowego. Niedobór kwasu foliowego może wywołać niedokrwistość megaloblastyczną. Ponadto, niedobór tej witaminy u kobiet ciężarnych może spowodować niedorozwój łożyska lub wystąpienie wad cewy nerwowej u dziecka.

1.10. Witamina B12

Zwana jest też cyjanokobalaminą. Odpowiada za metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Jest niezbędna do tworzenia elementów morfotycznych krwi oraz syntezy białek i DNA. Niedobór witaminy B12 może spowodować niedokrwistość megaloblastyczną, depresję oraz zaburzenia neurologiczne,będące skutkiem uszkodzenia układu nerwowego. Źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, głównie w podrobach.

2. Cechy wspólne witamin z grupy B

Wszystkie witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych, dlatego często są określane jako kompleks witamin B. Oddziałują na organizm w podobny sposób, tj. warunkują prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego, a także regulują przemiany metaboliczne zachodzące w organizmie.

Komentarze (8)
~adam
~adam

Polecam kompleks witamin B Viridian, lub multi Vit Firmy Better You w sprayu. Są to suplementy bez sztucznych barwników, wypełniaczy i innych świństw stosowanych powszechnie w produktach farmaceutycznych. W przystępnej cenie znalazłem te suplementy na www.ecoswiat.pl

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witaminy z grupy B
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

a

~ika555 • ostatni post 23 godziny temu

2
Artykuły Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B

Niedobór witaminy B12 uszkadza mózg!

Niedobór witaminy B12 zwiększa utratę komórek mózgowych oraz zmniejsza umiejętność myślenia oraz koncentrację. Często objawy niedoboru przypominają początek choroby Alzheimera. Głównym źródłem witaminy B12 w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego,...

Witaminy z grupy B

Rola witaminy B12

Wątroba, nerki, serce, mięso - to bogate kopalnie witaminy B12. U noworodków jej zapasy wystarczają na rok, u dorosłych dłużej, bo na 2-5 lat. Witamina B12 ma olbrzymie znaczenie, ponieważ wpływa na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Skutki...

Witaminy z grupy B

Witamina B15

Przysmak z dyni to kwas pangamowy, który uczestniczy w przemianach związków zawierających grupę aminową i przyspiesza utlenianie glukozy w komórkach. Regularne i długotrwałe zażywanie kwasu pangamowego wzmacnia i pobudza organizm. Źródła kwasu pangamowego...

Witaminy z grupy B

Właściwości witaminy B12

Witaminy i minerały są niezbędne do wzmocnienia i zachowania zdrowia. Witamina B12 należy do grupy witamin B. Tak jak inne witaminy z tej grupy jest rozpuszczalna w wodzie. Rola witaminy B12 jest ogromna - uczestniczy ona w procesach węglowodanowych,...

Witaminy z grupy B

Witamina B1 (tiamina)

Witamina B1, czyli tiamina lub aneuryna, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Została wyizolowana jako pierwsza witamina przez Kazimierza Funka w 1911 roku. Główne źródło witaminy B1 stanowi mięso oraz produkty zbożowe. Do objawów niedoboru...

Witaminy z grupy B

Witamina B2 (ryboflawina)

Witamina B2, czyli ryboflawina, pełni zróżnicowane funkcje w organizmie: wzmaga procesy odpornościowe oraz jest niezbędna do sprawnego działania wzroku, układu nerwowego. Do najczęstszych objawów niedoboru ryboflawiny należy pękanie kątów ust, zwane...

Witaminy z grupy B

Witamina B6 (pirydoksyna)

Witamina B6 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Uczestniczy w procesach ważnych dla życia, gdyż bierze udział w metabolizmie aminokwasów oraz tworzeniu czerwonych krwinek. Najwięcej witaminy B6 znajduje się w produktach z pełnego przemiału oraz...

Witaminy z grupy B

Niedobór witamin B

Niedobór witamin z grupy B wpływa niekorzystnie na zdrowie – powoduje zmiany skórne, w postaci, niedokrwistość oraz zaburzenia układu nerwowego. Najwięcej witamin z grupy B występuje w produktach pochodzenia pełnoziarnistego zwłaszcza w kaszach, a...

Witaminy z grupy B

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Główną rolą witaminy B5 jest regulacja białek i tłuszczów w organizmie. Skutkami niedoboru kwasu pantotenowego są zmiany skórne oraz zaburzenia układu nerwowego. Rola...

Witaminy z grupy B

Poziom witaminy B12

Łysienie jest chorobą dla wielu ludzi wstydliwą, ponieważ brak włosów negatywnie odbija się na ich wyglądzie zewnętrznym. Podczas poszukiwania przyczyn utraty włosów warto także wykonać badanie krwi z oznaczeniem poziomu witaminy B12. Niedobór tej...