Kuchnie świata

Kuchnie świata są bardzo różnorodne, ponieważ każdy kraj pielęgnuje własne, odrębne tradycje kulinarne, przekazywane troskliwie z pokolenia na pokolenie. Potrawy z całego świata – zarówno znane jako dania egzotyczne, jak i potrawy śródziemnomorskie, są nie tylko smaczne, ale i podawane tak, aby cieszyć wszystkie zmysły. Specyfika danej kuchni to również duch danego narodu, jego kultura i sposób życia. Warto więc urozmaicić własną kuchnię o zdrowe potrawy kuchni włoskiej, greckiej, indyjskiej, japońskiej i wielu innych kuchni narodowych.

Kuchnie całego świata są uwielbiane przez wielu Polaków. Kulinarnym trendem, który z pewnością zdobył serca mieszkańców naszego kraju jest kuchnia azjatycka, egzotyczna i etniczna, o czym świadczą budki z kebabami i z tzw. „chińszczyzną”. Są bardzo często odwiedzane w wielu polskich miastach - nie tylko ze względu na niskie ceny. Smak Japonii to przede wszystkim ryby, owoce morza, warzywa, ale także kurczak i przysmaki z sezamem.

Wypada też znać kuchnię meksykańską, która kojarzona jest z pikantnym smakiem chilli. Narodowe przysmaki Meksyku to przede wszystkim mięso mielone, charakterystyczne placki pszenne lub kukurydziane, a także fasola i pomidory. W Europie jedną z najpopularniejszych kuchni jest kuchnia śródziemnomorska, charakteryzująca się bogactwem zdrowych składników. Wykorzystuje przede wszystkim świeże warzywa, owoce oraz przyprawy, takie jak: oregano, bazylia, tymianek czy zioła prowansalskie.

Zatem każda zdrowa kuchnia różni się pod względem produktów, przypraw oraz technik kulinarnych. To oczywiście wynik strefy klimatycznej i dostępności określonych rodzajów składników żywnościowych w danym regionie.