Pokaż kategorie abcZdrowie.pl

Produkty żywnościowe

Aby zapewnić organizmowi składniki odżywcze w odpowiedniej ilości, należy w dziennej racji pokarmowej uwzględniać produkty spożywcze występujące w piramidzie zdrowego żywienia. Należą do nich: produkty pełnoziarniste, tłuszcze roślinne, mleko i jego przetwory, warzywa i owoce, mięso zwierząt, ryby i owoce morza. Właściwa porcja posiłków i regularność ich spożywania mają niebagatelny wpływ na metabolizm i zachowanie odpowiedniej wagi ciała. Zdrowa dieta to przede wszystkim ta dobrze zbilansowana i zróżnicowana.

Produkty zbożowe powinny występować w każdym posiłku w ciągu dnia. W jadłospisie należy stosować urozmaicone ich rodzaje: ciemne pieczywo, płatki zbożowe, muesli, makarony. Produkty z tej grupy są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B i błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego. Warzywa i owoce powinny być spożywane 3-4 razy dziennie. Są bogatym źródłem witamin, zwłaszcza C, A i E, beta-karotenu oraz flawonoidów.

Mleko i nabiał są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia potrzebnego kościom. Mleko dostarcza też wysokowartościowego białka i witamin: A, B2 i D. Młodzież, kobiety ciężarne i karmiące matki powinny spożywać trzy porcje mleka na dzień. Bardzo korzystne dla zdrowia jest picie fermentowanych napojów mlecznych, np. kefirów czy jogurtów, a także spożywanie serów twarogowych.
Mięso, ryby lub owoce morza powinny występować w co najmniej jednym posiłku w ciągu dnia. Są produktami bogatymi w żelazo, pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B. Frutti di mare zawierają korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Smak i aromat codziennych posiłków można wzbogacać, stosując odpowiednio dobrane zioła i przyprawy. Z alkoholi też nie trzeba od razu rezygnować, wystarczy tylko zachować umiar w ich spożywaniu. Powszechnie wiadomo, że kieliszek czerwonego wina do obiadu wspomaga trawienie.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Właściwości lecznicze orzechów włoskich

Podczas 241 zjazdu American Chemical Society naukowcy oświadczyli, iż ze wszystkich orzechów najzdrowsze są orzechy włoskie. Właściwości orzechów włoskich Uczeni potwierdzają, iż pod względem właściwości zdrowotnych, orzechy włoskie przewyższają...

Produkty żywnościowe

Komosa

Komosa

Na świecie występuje ponad 100 różnych gatunków komosy, spośród których najbardziej popularna jest komosa ryżowa. Uwielbiana przez miłośników zdrowego odżywiania, quinoa jest bardzo odżywcza, ale warto wiedzieć również o innych odmianach tej rośliny,...

Produkty żywnościowe

Lukrecja

Lukrecja

Smak lukrecji, znany głównie z landrynek i żelków, nie jest akceptowany i uwielbiany przez każdego. Charakterystyczny aromat anyżu w słodkich przekąskach nie znajduje wielu miłośników. Jeśli należymy do grupy osób, która z paczki słodyczy odkłada...

Produkty żywnościowe

Cukier brzozowy

Cukier brzozowy

W imię zdrowego trybu życia coraz częściej poszukujemy alternatywy dla wszechobecnego szkodliwego cukru. W ostatnim czasie wzrastającą popularnością cieszy się ksylitol, zwany także cukrem brzozowym. Co warto o nim wiedzieć? Właściwości cukru...

Produkty żywnościowe

Głóg

Głóg

W ogrodzie każdego miłośnika prozdrowotnych roślin z pewnością znajduje się głóg. Nie dość, że pięknie wygląda zarówno kiedy kwitnie, jak i jesienią, kiedy owocuje, to ma także szereg zdrowotnych właściwości wpływających na pracę całego organizmu. Niegdyś...

Produkty żywnościowe

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa

Od kiedy Organizacja Narodów Zjednoczonych okrzyknęła rok 2013 rokiem quinoa, kariera komosy ryżowej rozwinęła się błyskawicznie. Stała się modnym składnikiem dań, jakie można znaleźć w restauracjach serwujących zdrowe i dietetyczne menu. Chociaż znana od...

Produkty żywnościowe

Miód

Miód

Któż z nas wyobraża sobie zimowe śniadanie bez herbaty z cytryną i miodem lub kromki chleba polanej tym złocistym płynem? Okazuje się jednak, że miód ze względu na swoje właściwości prozdrowotne powinien królować w naszym menu przez cały rok. Jak wpływa...

Produkty żywnościowe

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

Czarnuszka, zwana też czarnym kminem, to niepozorna roślina, wyglądem przypominająca czarny sezam. Znana już od starożytności, była uważana za wszechstronny lek, który poradzi sobie z każdą dolegliwością. Co ciekawe, fiolkę z olejkiem z czarnuszki odkryto...

Produkty żywnościowe

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe

Orzechy są znane jako nieocenione źródło szeregu substancji odżywczych. Stanowią świetną alternatywę dla niezdrowych przekąsek, a także idealny dodatek do deserów, dań i sałatek. Na szczególną uwagę zasługują orzechy laskowe. Przekonaj się, dlaczego warto...

Produkty żywnościowe

Jarzębina

Jarzębina

Jarzębina jest znana w Polsce raczej jako ozdobny krzew lub drzewo niż roślina mająca właściwości zdrowotne. Doceniana zwłaszcza we wrześniu stała się symbolem jesieni ze względu na czerwone owoce, z których w dzieciństwie tworzyliśmy korale czy bukiety.