Pokaż kategorie abcZdrowie.pl

Produkty żywnościowe

Aby zapewnić organizmowi składniki odżywcze w odpowiedniej ilości, należy w dziennej racji pokarmowej uwzględniać produkty spożywcze występujące w piramidzie zdrowego żywienia. Należą do nich: produkty pełnoziarniste, tłuszcze roślinne, mleko i jego przetwory, warzywa i owoce, mięso zwierząt, ryby i owoce morza. Właściwa porcja posiłków i regularność ich spożywania mają niebagatelny wpływ na metabolizm i zachowanie odpowiedniej wagi ciała. Zdrowa dieta to przede wszystkim ta dobrze zbilansowana i zróżnicowana.

Produkty zbożowe powinny występować w każdym posiłku w ciągu dnia. W jadłospisie należy stosować urozmaicone ich rodzaje: ciemne pieczywo, płatki zbożowe, muesli, makarony. Produkty z tej grupy są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B i błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego. Warzywa i owoce powinny być spożywane 3-4 razy dziennie. Są bogatym źródłem witamin, zwłaszcza C, A i E, beta-karotenu oraz flawonoidów.

Mleko i nabiał są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia potrzebnego kościom. Mleko dostarcza też wysokowartościowego białka i witamin: A, B2 i D. Młodzież, kobiety ciężarne i karmiące matki powinny spożywać trzy porcje mleka na dzień. Bardzo korzystne dla zdrowia jest picie fermentowanych napojów mlecznych, np. kefirów czy jogurtów, a także spożywanie serów twarogowych.
Mięso, ryby lub owoce morza powinny występować w co najmniej jednym posiłku w ciągu dnia. Są produktami bogatymi w żelazo, pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B. Frutti di mare zawierają korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Smak i aromat codziennych posiłków można wzbogacać, stosując odpowiednio dobrane zioła i przyprawy. Z alkoholi też nie trzeba od razu rezygnować, wystarczy tylko zachować umiar w ich spożywaniu. Powszechnie wiadomo, że kieliszek czerwonego wina do obiadu wspomaga trawienie.

Dyskusje na forum

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe - najnowsze pytania

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Orzechy

Włoskie, arachidowe, laskowe, migdały, pistacje... Z dobroczynnych właściwości orzechów czerpiemy od setek lat. Nic dziwnego - te świetne przekąski kryją prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych, bez których nie może obyć się żadna zdrowa dieta.

Produkty żywnościowe

Czy każde E jest złe?

Czy każde E jest złe?

W obecnych czasach media straszą nas wszechobecną chemią w żywności, czającą się pod złowrogo brzmiącym "E". Ale czy naprawdę każde "E" jest złe? Czy każdy skrót umieszczony w składzie podanym w etykiecie jest dla nas...

Produkty żywnościowe

Dieta na piękną skórę po lecie

Lato to okres, w czasie którego skóra prezentuje się pięknie i zdrowo. To wynik widocznej na jej powierzchni opalenizny, która maskuje drobne niedoskonałości skóry i sprawia, że wyglądamy oraz czujemy się lepiej. Niestety promieniowanie UV tworzy w...

Produkty żywnościowe

Etykiety - jak odczytać ich język?

Etykiety - jak odczytać ich język?

Z etykietami każdy z nas spotyka się na co dzień, kolorowe, krzyczące do nas różnymi hasłami i sloganami, kuszą, aby kupić dany produkt. Czasami jednak warto przystanąć i zagłębić się w to, co jest napisane małym drukiem na etykiecie, wtedy możemy uzyskać...

Produkty żywnościowe

Soja i fitoestrogeny - czy jest się czego obawiać?

W wielu źródłach czytamy o negatywnym wpływie spożywania soi na nasze zdrowie. Temat ten budzi wiele kontrowersji, a soja ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Co mówią badania? Soja dostarcza naszemu organizmowi fitoestrogenów. Podstawową grupą...

Produkty żywnościowe

Żywność w proszku szkodliwa dla zdrowia!

Żywność w proszku szkodliwa dla zdrowia!

Po ciężkim dniu w pracy ostatnią rzeczą, o której myśli większość z nas jest spędzenie kolejnych godzin w kuchni na przygotowywaniu posiłku. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób sięga po tzw. jedzenie w proszku, które często wystarczy tylko zalać...

Produkty żywnościowe

11 dowiedzionych korzyści oliwy z oliwek

11 dowiedzionych korzyści oliwy z oliwek

Chociaż wciąż funkcjonuje wiele kontrowersji na temat tłuszczów w naszej diecie, to prawie wszyscy jednogłośnie twierdzą, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest największym dobrodziejstwem dla twojego zdrowia. Oto 11 potwierdzonych naukowo korzyści...

Produkty żywnościowe

4 sztuczki przemysłu spożywczego, na które lepiej uważać w sklepach

4 sztuczki przemysłu spożywczego, na które lepiej uważać w sklepach

Czy wiesz, jak wykazać się zakupową mądrością? Oczywiście w samym handlu nie ma nic złego. A dzięki temu, że równolegle działają zarówno te małe, osiedlowe sklepiki, jak i duże hipermarkety, możemy załatwić sprawunki szybko, dokupując np. tylko brakujący...

Produkty żywnościowe

Owoce i warzywa, których lepiej nie obierać ze skórki

Owoce i warzywa, których lepiej nie obierać ze skórki

Nieustannie słyszymy, że powinniśmy jeść więcej warzyw i owoców. Produkty te są ważne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność wymaga wzmocnienia witaminami i minerałami. Czy wiesz, że obieranie ze skórki pozbawia warzywa i owoce...