Przejdź na WP

Oleje i tłuszcze

Smażona panierka skraca życia. Czas się z nią pożegnać

Smażona panierka skraca życia. Czas się z nią pożegnać

Smażony kurczak i ryba w panierce to absolutny hit. Potrawa skradła nie tylko serca Amerykanów. Cały świat zna popularne fast foody. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania dotyczące podwyższonej śmiertelności wśród kobiet po menopauzie, które spożywają...

Najgorsze tłuszcze do smażenia #ZdrowaPolka

Najgorsze tłuszcze do smażenia #ZdrowaPolka

Na czym lepiej nie smażyć? To na czym smażysz swoją potrawę, ma druży wpływ na jej jakość. Użycie nieprzystosowanego do smażenia produktu, może spowodować wytworzenie się wielu toksycznych związków. Jest wiele tłuszczów, których nie wolno poddawać obróbce...

Smażenie na maśle jest szkodliwe dla zdrowia. Co wybrać zamiast?

Smażenie na maśle jest szkodliwe dla zdrowia. Co wybrać zamiast?

Smażenie na rozpuszczonym maśle jest bardzo popularne. Niektórzy sądzą również, że masło jest zdrowszym tłuszczem niż olej. Okazuje się jednak, że zwolennicy smażenia na maśle się mylą. Smażenie na maśle - czy jest szkodliwe? Fakt, że nie należy smażyć...

Czy wolno smażyć na oliwie z oliwek?

Czy wolno smażyć na oliwie z oliwek?

Zabierając się do smażenia potraw, zawsze zaczynamy od rozgrzewania tłuszczu. Kiedy osiąga on pewną temperaturę, zaczyna dymić. Tłuszcz w tej temperaturze ma niedobry smak, zaczynają także powstawać w nim różne formy kancerogennych substancji. Temperatura,...

Tłuszcze trans - jak bardzo są szkodliwe?

Tłuszcze trans - jak bardzo są szkodliwe?

Tłuszcz trans to tłuszcz zawierający kwasy tłuszczowe trans. Jest to trzeci typ kwasu tłuszczowego po nasyconych i nienasyconych. Tworzy się w niewielkich ilościach u przeżuwaczy, na przykład krów, i z tego powodu występuje naturalnie w produktach mlecznych. Powstaje...

Tłuszcze nasycone. Jak wpływają na nasze zdrowie?

Tłuszcze nasycone. Jak wpływają na nasze zdrowie?

Tłuszcze nasycone Tłuszcze nasycone występują w produktach, które znajdziemy w wielu polskich kuchniach. Są zarówno w maśle, jak i jajkach, żółtych serach i mięsie. Zdaniem ekspertów, powinniśmy unikać ich spożywania. Zbyt duża dawka w codziennej diecie...

Olej rzepakowy może być szkodliwy dla mózgu

Olej rzepakowy może być szkodliwy dla mózgu

Oleje roślinne są chętnie kupowane i cenione za właściwości odżywcze. Jednak okazuje się, że popularny olej rzepakowy może nie być tak zdrowy, jak podejrzewaliśmy. Najnowsze badania dowodzą, że może źle wpływać m.in. na pracę mózgu. Olej rzepakowy Olej...

Oleje roślinne. Już wiemy, które warto kupować

Oleje roślinne. Już wiemy, które warto kupować

Dawniej uważano, że tłuszcze powinno się ograniczać w diecie. Obecnie wiemy, że jest to nieprawda. Na rynku dostępny jest szeroki wybór olejów z pierwszego tłoczenia. Po ich świecie oprowadza nas nasz ekspert, Maja Chmarzyńska, technolog żywienia. Olej...

Ważne tematy