Pokaż kategorie abcZdrowie.pl

Składniki odżywcze

Składniki odżywcze to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswojeniu (z wyjątkiem błonnika). Składniki odżywcze budują organizm ludzki, dlatego są niezbędne dla życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dla zapewnienia dobrego zdrowia. Do składników odżywczych należą: białka, tłuszcze, węglowodany. Bardzo ważne są również witaminy i minerały. Dieta uboga w poszczególne elementy odżywcze z czasem prowadzi do zachwiania prawidłowego funkcjonowania organizmu, osłabienia oraz wielu chorób.

Organizm człowieka składa się z około:

  • 20% białka,
  • 10-15% tłuszczu,
  • 1% węglowodanów,
  • 4- 5% składników mineralnych,
  • 65% wody.

W organizmie składniki odżywcze ulegają ciągłej wymianie, część z nich zostaje zużyta w celu pozyskania energii, część jest wydalana, a część służy do ponownej syntezy związków endogennych. Zachodzi więc konieczność ciągłego dostarczania substancji będących dla organizmu nie tylko źródłem energii, lecz także uzupełniających powstałe niedobory.

Ocenia się, że organizm ludzki do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje około 60 składników, w tym co najmniej 40 zalicza się do tzw. niezbędnych. Oznacza to, że muszą one być dostarczane z pożywieniem. Pozostałe mogą powstać w organizmie, a substratem do ich syntezy są związki dostarczane z pożywieniem.

Do związków egzogennych zalicza się: 8 aminokwasów, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, sole mineralne (makro i mikroelementy).

Składniki energetyczneSkładniki budulcoweSkładniki regulujące
Podział składników odżywczych
węglowodanybiałkawitaminy
tłuszcze (lipidy)lipidy: fosfolipidy, glikolipidy, cholesterolbłonnik pokarmowy
białka (częściowo)składniki mineralne: wapń, fosfor, siarka, żelazo, jodskładniki mineralne (pozostałe)

Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, zdrowa dieta powinna być właściwie skomponowana zarówno pod względem ilościowym jak i jakościowym. Jeżeli chcesz, aby Twój organizm optymalnie wykorzystał spożyte składniki pokarmowe, zadbaj o to, aby w ciągu dnia spożywać pięć posiłków dziennie.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki odżywcze
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Składniki odżywcze
Składniki odżywcze

Gluten

Gluten

Coraz częściej słyszmy o glutenie, nietolerancji na ten składnik oraz diecie bezglutenowej. Czy rzeczywiście gluten to substancja, której powinniśmy się obawiać? Dowiedz się, czym jest gluten, w jakich produktach występuje i jak wpływa na zdrowie. Co...

Składniki odżywcze

Antyoksydanty wśród witamin i minerałów

Antyoksydanty to substancje pochodzenia naturalnego chroniące komórki naszego organizmu przed ich zniszczeniem przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Do naturalnych antyoksydantów występujących w naszym organizmie należą liczne enzymy, aminokwasy i...

Składniki odżywcze

Najlepszy miód na przeziębienie

Akacjowy, spadziowy, a może czosnkowy? Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie? Są miody, które bardziej przypadną do gustu dzieciom, a także takie, w których zasmakują dorośli. Film pochodzi z programu "Pytanie na...

Składniki odżywcze

Kwas foliowy czy folian - jakie są różnice?

Kwas foliowy czy folian - jakie są różnice?

Folian i kwas foliowy to dwie formy witaminy B9. Mimo że istnieją między nimi wyraźne różnice, w języku obiegowym ich nazwy często stosuje się zamiennie. Warto wiedzieć, czym się od siebie różnią, ponieważ inaczej działają na organizm...

Składniki odżywcze

Co jest zdrowsze - cukier czy syrop glukozowy z kukurydzy?

Co jest zdrowsze - cukier czy syrop glukozowy z kukurydzy?

Naukowcy nadal spierają się, czy istnieje znacząca różnica wpływu na zdrowie syropu glukozowo-fruktozowego i cukru. Debata ta w Stanach Zjednoczonych przeniosła się nawet na salę sądową. Słodki proces Prawnik reprezentujący producentów cukru przekonywał...

Składniki odżywcze

Stewia

Stewia

Poszukując zamienników niezdrowych produktów spożywczych, warto zainteresować się stewią. Ten zyskujący coraz większą popularność produkt to idealna alternatywa dla wszechobecnego cukru, który uprawiać można w zaciszu własnego domu lub ogródka. Co stanowi...

Składniki odżywcze

Michael Moss „Cukier, sól, tłuszcz" - recenzja

Dlaczego tak łatwo uzależnić się od słodyczy? Co sprawia, że chętnie sięgamy po gotowe produkty do jedzenia? Jak restauracje typu fast-food zachęcają nas do odwiedzin? Micheal Moss w książce „Cukier, sól, tłuszcz" odkrywa tajemnice producentów żywności,...

Składniki odżywcze

Ksylitol

Ksylitol

Spożywanie dużej ilości cukru nie tylko nie jest sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki, ale jeszcze dodatkowo ma negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Nic dziwnego, że wiele osób szuka jego zamienników. Coraz większą popularność zdobywa tzw. ksylitol,...

Składniki odżywcze

Aspartam

Aspartam

Większość z nas spożywa go niemal codziennie. Na etykietach wielu produktów jest oznaczany jako E951, wielu z nas jednak nie zdaje sobie sprawy z tego, co dokładnie oznacza ten symbol. Dowiedz się, czym jest aspartam oraz jakie jest jego zastosowanie i...

Składniki odżywcze

Zdrowsze zamienniki cukru

Zdrowsze zamienniki cukru

Słodkości Kiedy chcesz sobie co nieco posłodzić – jest wiele opcji do wyboru. Często słyszymy, że cukier nie jest zdrowy, a jak jest z jego alternatywami? Agawa, miód czy stewia oferują składniki odżywcze, ale większość z nich ma jedynie lekką – o ile w ogóle – przewagę nad zwykłym cukrem. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o każdym z tych naturalnych słodzików. Pamiętaj jednak, że bez względu na to, który z nich wybierzesz – cukier to cukier i należy go ograniczać w...