Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Emilia Kołodziejska

Rola witamin w organizmie

Avatar placeholder
15.05.2017 16:28
Rola witamin w organizmie
Rola witamin w organizmie

Witaminy są niezbędne do życia i codziennego funkcjonowania. Uzyskujemy je z naturalnej żywności albo przez wzbogacenie, czyli suplementację diety. Witaminy są substancjami organicznymi, biorącymi udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu. Umożliwiają odpowiedni wzrost, aktywność życiową i dobre samopoczucie. Organizm czerpie witaminy głównie z pożywienia, ponieważ sam nie jest w stanie ich wytwarzać.

spis treści

1. Witaminy z grupy B

Wszystkie witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych i często są określane jako witaminy B-kompleks. Przeważnie występują w tych samych produktach spożywczych (pełne ziarna, wątroba, drożdże piwne).

1.1. Witamina B1, czyli tiamina

Jest to witamina, która korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy – wycisza nas i chroni przed depresją. Ponadto, reguluje wzrost komórek nerwowych. Oprócz działania ochronnego bierze udział w przekształcaniu węglowodanów w energię, wspomaga serce i leczenie choroby wieńcowej. Warto pamiętać, że kofeina zawarta w kawie czy herbacie upośledza przyswajanie witaminy B1 oraz że jest ona wydalana z organizmu u osób przyjmujących leki moczopędne. Zielony groszek, soja, fasola, słonecznik stanowią bogate źródło witaminy B1.

1.2. Witamina B2, czyli ryboflawina

Jest ważna dla osób cierpiących z powodu anemii, gdyż razem z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen do komórek ciała. Bierze udział w przemianie tłuszczów, białek i węglowodanów. Uczestniczy w syntezie hormonów tarczycy i w tworzeniu komórek odpornościowych. Przekształca witaminy PP i B6 w czynne postacie. Ponadto, poprawia wzrok, pomaga w radzeniu sobie ze stresem, łagodzi objawy migreny, wzmacnia działanie przeciwutleniaczy i pomaga w leczeniu trądziku. Witamina B2 jest ważna dla kobiet dbających o włosy i paznokcie, gdyż wpływa na nie korzystnie. Szpinak, szczaw, zielony groszek, maliny, dynia, kalafior, soczewica, awokado, brukselka, pomidory, jarmuż – to źródło witaminy B2.

Zobacz film: "Niedobory witamin"

1.3. Witamina B3, inaczej witamina PP lub niacyna

Podobnie jak witamina B1, bierze udział w przekształcaniu węglowodanów w energię i wpływa korzystnie na nasz układ nerwowy. Pomaga przy szumach w uszach i zawrotach głowy. Obniża również ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Usuwa wolne rodniki z organizmu, reguluje pracę przewodu pokarmowego i stężenie cukru we krwi. Groch, fasola, szparagi, soczewica, szpinak, ziemniaki, kukurydza, kapusta, pomidory, melon, wiśnie, czarne porzeczki to źródła witaminy B3.

1.4. Witamina B6, czyli pirydoksyna

Ma korzystny wpływ na nasze samopoczucie, łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego i objawy depresji, pozwala spokojnie spać, wspomaga wchłanianie magnezu. Ponadto, przy napadach astmy przynosi ulgę i łagodzi wymioty w trakcie ciąży. Fasola, soja, zielony groszek, kapusta, ziemniaki, papryka, banany, awokado to cenne źródła witaminy B6.

1.5. Witamina B9, czyli kwas foliowy

Powinna być spożywana przez kobiety w ciąży, gdyż zapobiega wrodzonym wadom rozwojowym u dzieci oraz produkuje nowe komórki za zużyte lub uszkodzone. Zapobiega chorobom serca, miażdżycy, nowotworom płuc, szyjki macicy, okrężnicy, odbytu. Również łagodzi objawy stresu i depresji oraz zespołu jelita drażliwego. Szpinak, sałata, fasola, brokuły, dynia, marchew, zielony groszek, pietruszka to cenne źródło witaminy B9.

1.6. Witamina B5, czyli kwas pantotenowy

Warto o niej pamiętać przy katarze siennym czy migrenie, gdyż łagodzi ich objawy. Również wzmacnia układ nerwowy i zapewnia jego prawidłową komunikację z mózgiem. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów. Groch, fasola, szpinak, ziemniak, marchew, kapusta to obfite źródło witaminy B5.

2. Witaminy młodości

Witaminy młodości to A, E i C – każda z nich dostarczana organizmowi w odpowiednich dawkach stwarza szansę na dłuższe życie.

2.1. Witamina E

Zwana jest witaminą młodości, gdyż jako przeciwutleniacz zwalnia procesy starzenia się. Ma również korzystny wpływ na nasze serce, zmniejszając skutki złego działania cholesterolu i tym samym chroniąc przed miażdżycą, zawałem, tworzeniem się zakrzepów. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność, spowalnia rozwój zaćmy, opóźnia chorobę Parkinsona i Alzheimera, przyspiesza gojenie. Czarna porzeczka, nektarynka, papryka, groch, fasola, brukselka, zielony groszek, sałata, brokuły, natka, włoska i czerwona kapusta to źródło witaminy E.

2.2. Witamina A

 

Witamina A obniża zły cholesterol, zapobiega chorobom serca, miażdżycy i nowotworom. Wspomaga nasz wzrok, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, powstawania zaćmy i uszkodzenia soczewki. Ponadto, utrudnia tworzenie się wolnych rodników w organizmie. Sałata, szpinak, dynia, papryka, marchew, morele, melony, brzoskwinie to źródło witaminy A.

2.3. Witamina C, czyli kwas askorbinowy

Jest popularnie stosowana przy przeziębieniach i infekcjach, gdyż pomaga im zapobiegać i wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed nowotworami, chorobą wieńcową, zaćmą i łagodzi alergie. Przyspiesza gojenie się ran, zapobiega siniakom, utrzymuje ścięgna i więzadła w dobrym stanie. Ułatwia wchłanianie żelaza i syntezę hemoglobiny. Porzeczki, żurawina, truskawki, maliny, agrest, rabarbar, kiwi, cytrusy, cebula, szczypiorek, kalafior, pomidory, brukselka, brokuły, rzodkiewka, rzepa, czerwona kapusta to źródło witaminy C.

2.4. Witamina H, czyli biotyna

Jest ważna dla osób z problemami skórnymi, gdyż ułatwia leczenie wyprysków i stanów zapalnych skóry. Ponadto, wzmacnia również włosy i paznokcie oraz zapobiega łysieniu i siwieniu. Utrzymuje poziom glukozy w normie i łagodzi ból mięśni. Kapusta, marchew, sałata, groch, buraki, cebula, szpinak, kalafior, banany, winogrona to źródło witaminy H.

2.5. Witamina K

Jest powszechnie znana, gdyż zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, stanowi ochronę przed krwotokiem, zmniejsza krwawienia miesiączkowe. Korzystnie wpływa na wchłanianie wapnia, dzięki czemu obniża ryzyko złamań kości. W przypadku urazów przyspiesza gojenie i poprawia strukturę kości. Działa ochronnie na serce. Brukselka, botwina, brokuły, dymka, szczypiorek, jarmuż, sałata to źródło witaminy K.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze