Rola witamin w organizmie

Witaminy są niezbędne do życia i codziennego funkcjonowania. Uzyskujemy je z naturalnej żywności albo przez wzbogacenie, czyli suplementację diety. Witaminy są substancjami organicznymi, biorącymi udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu. Umożliwiają odpowiedni wzrost, aktywność życiową i dobre samopoczucie. Organizm czerpie witaminy głównie z pożywienia, ponieważ sam nie jest w stanie ich wytwarzać ani syntetyzować.

1. Witaminy z grupy B

Wszystkie witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych i często są określane jako witaminy B-kompleks. Przeważnie występują w tych samych produktach spożywczych (pełne ziarna, wątroba, drożdże piwne).

1.1. Witamina B1, czyli tiamina

Jest to witamina, która korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy – wycisza nas i chroni przed depresją. Ponadto, reguluje wzrost komórek nerwowych. Oprócz działania ochronnego bierze udział w przekształcaniu węglowodanów w energię, wspomaga serce i leczenie choroby wieńcowej. Warto pamiętać, że kofeina zawarta w kawie czy herbacie upośledza przyswajanie witaminy B1 oraz że jest ona wydalana z organizmu u osób przyjmujących leki moczopędne. Ziemniaki, zielony groszek, soja, fasola, słonecznik stanowią bogate źródło witaminy B1.

1.2. Witamina B2, czyli ryboflawina

Jest ważna dla anemików, gdyż razem z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen do komórek ciała. Bierze udział w przemianie tłuszczów, białek i węglowodanów. Uczestniczy w syntezie hormonów tarczycy i w tworzeniu komórek odpornościowych. Przekształca witaminy PP i B6 w czynne postacie. Ponadto, poprawia wzrok, pomaga w radzeniu sobie ze stresem, łagodzi objawy migreny, wzmacnia działanie przeciwutleniaczy i pomaga w leczeniu trądziku. Witamina B2 jest ważna dla kobiet dbających o włosy i paznokcie, gdyż wpływa na nie korzystnie. Szpinak, szczaw, zielony groszek, maliny, dynia, kalafior, soczewica, awokado, brukselka, pomidory, jarmuż – to źródło witaminy B2.

1.3. Witamina B3, inaczej witamina PP lub niacyna

Podobnie jak witamina B1, bierze udział w przekształcaniu węglowodanów w energię i wpływa korzystnie na nasz układ nerwowy. Pomaga przy szumach w uszach i zawrotach głowy. Obniża również ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Usuwa wolne rodniki z organizmu, reguluje pracę przewodu pokarmowego i stężenie cukru we krwi. Groch, fasola, szparagi, soczewica, szpinak, ziemniaki, kukurydza, kapusta, pomidory, melon, wiśnie, czarne porzeczki to źródła witaminy B3.

1.4. Witamina B6, czyli pirydoksyna

Ma korzystny wpływ na nasze samopoczucie, łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego i objawy depresji, pozwala spokojnie spać, wspomaga wchłanianie magnezu. Ponadto, przy napadach astmy przynosi ulgę i łagodzi wymioty w trakcie ciąży. Fasola, soja, zielony groszek, kapusta, ziemniaki, papryka, banany, awokado to cenne źródła witaminy B6.

1.5. Witamina B9, czyli kwas foliowy

Powinna być spożywana przez kobiety w ciąży, gdyż zapobiega wrodzonym wadom rozwojowym u dzieci oraz produkuje nowe komórki za zużyte lub uszkodzone. Zapobiega chorobom serca, miażdżycy, nowotworom płuc, szyjki macicy, okrężnicy, odbytu. Również łagodzi objawy stresu i depresji oraz zespołu jelita drażliwego. Szpinak, sałata, fasola, brokuły, dynia, marchew, zielony groszek, pietruszka to cenne źródło witaminy B9.

1.6. Witamina B5, czyli kwas pantotenowy

Warto o niej pamiętać przy katarze siennym czy migrenie, gdyż łagodzi ich objawy. Również wzmacnia układ nerwowy i zapewnia jego prawidłową komunikację z mózgiem. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów. Groch, fasola, szpinak, ziemniak, marchew, kapusta to obfite źródło witaminy B5.

2. Witaminy młodości

Witaminy młodości to A, E i C – każda z nich dostarczana organizmowi w odpowiednich dawkach stwarza szansę na dłuższe życie.

2.1. Witamina E

Zwana jest witaminą młodości, gdyż jako przeciwutleniacz zwalnia procesy starzenia się. Ma również korzystny wpływ na nasze serce, zmniejszając skutki złego działania cholesterolu i tym samym chroniąc przed miażdżycą, zawałem, tworzeniem się zakrzepów. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność, spowalnia rozwój zaćmy, opóźnia chorobę Parkinsona i Alzheimera, przyspiesza gojenie. Czarna porzeczka, nektarynka, papryka, groch, fasola, brukselka, zielony groszek, sałata, brokuły, natka, włoska i czerwona kapusta to źródło witaminy E.

2.2. Witamina A – inaczej beta-karoten

Witamina A obniża zły cholesterol, zapobiega chorobom serca, miażdżycy i nowotworom. Wspomaga nasz wzrok, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, powstawania zaćmy i uszkodzenia soczewki. Ponadto, uniemożliwia tworzenie się wolnych rodników w organizmie. Sałata, szpinak, dynia, papryka, marchew, morele, melony, brzoskwinie to źródło witaminy A.

2.3. Witamina C, czyli kwas askorbinowy

Jest popularnie stosowana przy przeziębieniach i infekcjach, gdyż pomaga je zwalczyć i wzmocnić odporność organizmu. Chroni przed nowotworami, chorobą wieńcową, zaćmą i łagodzi alergie. Przyspiesza gojenie się ran, zapobiega siniakom, utrzymuje ścięgna i więzadła w dobrym stanie. Ułatwia wchłanianie żelaza i syntezę hemoglobiny. Porzeczki, żurawina, truskawki, maliny, agrest, rabarbar, kiwi, cytrusy, cebula, szczypiorek, kalafior, pomidory, brukselka, brokuły, rzodkiewka, rzepa, czerwona kapusta to źródło witaminy C.

2.4. Witamina H, czyli biotyna

Jest ważna dla osób z problemami skórnymi, gdyż ułatwia leczenie wyprysków i stanów zapalnych skóry. Ponadto, wzmacnia również włosy i paznokcie oraz zapobiega łysieniu i siwieniu. Utrzymuje poziom glukozy w normie i łagodzi ból mięśni. Kapusta, marchew, sałata, groch, buraki, cebula, szpinak, kalafior, banany, winogrona to źródło witaminy H.

2.5. Witamina K

Jest powszechnie znana, gdyż zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, stanowi ochronę przed krwotokiem, zmniejsza krwawienia miesiączkowe. Korzystnie wpływa na wchłanianie wapnia, dzięki czemu obniża ryzyko złamań kości. W przypadku urazów przyspiesza gojenie i poprawia strukturę kości. Działa ochronnie na serce. Brukselka, botwina, brokuły, dymka, szczypiorek, jarmuż, sałata to źródło witaminy K.

Komentarze (3)
~Errata
~Errata

Wielki błąd, witamina K nie m nic wspólnego z wapnem, koścem! K1 i K2 K1 (filochinon) Fizjologiczne działanie: Krzepnięcie krwi Źródła spożywcze: Zielone warzywa liściaste, kiwi, oleje roślinne Witamina K1 podlega recyklingowi w organizmie, więc dietetyczne wymagania są minimalne, bardzo rzadko grozi nam niedobór, którego skutkiem byłyby zaburzenia krzepnięcia. Wpływ niedoboru witaminy K1 na aktywację osteokalcyny budującej gęstość kości i zmniejszenie złamań szyjki kości udowej, niewielki. Możliwość aktywacji matrixu GLA białka (MGP), aby zapobiegać i odwracać powstawanie blaszek miażdżycowych, też niewielki. K2 (menachinon) Fizjologiczne działanie: Odpowiednie wapnienie Źródła spożywcze: MK7 formuła: Natto (soja fermentowana pałeczkami bacillus subtilis); MK4 formuła: gęsie wątróbki, sery certam, żółtka, masło i gęsiny wcześniej karmionej trawą. Czy organizm może przechowywać K2? Praktycznie nie, bo formuła MK4 około jednej godziny, zaś formuła MK7 kilka dni. Witamina K2 nie podlega recyklingowi w organizmie w związku z tym jej stała obecność w diecie jest bardzo ważna, ponieważ grożą nam niedobory. Niedobór witaminy K2 skutkuje w pierwszej kolejności: Osteoporozą, miażdżycą i ubytkami stomatologicznymi. No i co proszę Socjety? Czy taka wieść nie rzuca trochę światła na bardzo częste omijanie tematu ubytków stomatologicznych i kłopotów z osteoporozą na stronie 30 bananów na dzień?

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witaminy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Witaminy
Witaminy

Witaminy dla dorosłych

Witaminy i minerały – każdy z nas wie, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu rozwijającego się ... witamin zależy od wieku, płci, aktywności... Podział witamin Są dwie główne grupy witamin: witaminy rozpuszczalne w wodzie – witaminy B, C – są one łatwo wchłaniane przez organizm i łatwo ustawne z niego, nie obciągają układu wydalniczego. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E i K – trudniej się wchłaniają i gromadzą w organizmie. Najlepiej, gdy...

Witaminy

Witaminy na stres

(...) z nich jest odpowiednia dieta, pełna witamin i minerałów. Jakie witaminy na stres? Witaminy z grupy BNa nasz nastrój może mieć wpływ poziom witaminy B. Brak witaminy B może się wiązać z podwyższoną wrażliwością na sytuacje stresowe. Witaminy B pomagają w metabolizmie ... na łagodzenie lęków, bezsenności i depresji. Witaminy mogą być pomocne nawet podczas leczenia bardzo ciężkich form depresji. Witamina B12 ... . Zalecana dzienna porcja witaminy C to 60 mg. Jednak w czasie większego stresu można przyjmować większa ilość tej...

Witaminy

Naturalne witaminy

(...) Podział witamin Witaminy dzielą się na dwie grupy: witaminy rozpuszczalne w wodzie, które muszą być wykorzystane w organizmie od razu, gdyż są wypłukiwane z organizmu. Witamina B12 to jedyna witamina, która jest magazynowana w wątrobie; witaminy ... we wchłanianiu witaminy K. Witamina K jest ważna w procesie krzepnięcia krwi. Według niektórych badań, pomaga również zachować zdrowe ... funkcjonowanie mózgu. Witamina B12 jest niezbędna w procesie metabolizmu. Tak jak wszystkie witaminy z grupy B pozytywnie...

Witaminy

Wybór odpowiedniej multiwitaminy

Multiwitaminy to suplementy diety, zawierające różne witaminy i minerały potrzebne do codziennego funkcjonowania. Kolorowe ... spożycia każdej witaminy jest w jednej tabletce. Jeśli w tabletce znajduje się sto procent dziennego zapotrzebowania na witaminy ... brakuje witaminy K. Jest ona jednak niebezpieczna dla osób biorących środki rozrzedzające krew, gdyż ta witamina bierze udział ... . hiperwitaminozę. Niebezpieczne dla zdrowia mogą okazać się witaminy i minerały, takie jak: witamina A, witamina B6, witamina...

Witaminy

Witaminy na odporność

Witaminy są niezbędne do życia. Wpływają na rozwój naszego ciała, na wzrost, czuwają nad właściwym przebiegiem procesów metabolicznych. Ich niedobór może poważnie zmniejszyć odporność naszego organizmu. Witaminy wzmacniające oraz odpowiedni styl życia pomogą odbudować układ odpornościowy... Witaminy wzmacniające Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ... ich w pożywieniu, należy zaopatrzyć się w odpowiedni preparat. Przyjmując witaminy i suplementy witamin warto pamiętać o...

Witaminy

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie muszą być dostarczane z dietą, w celu zapewnienia prawidłowego działania organizmu. Witaminy nie dostarczają energii (kalorii), jednakże regulują procesy biochemiczne w komórkach. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie należą witaminy z grupy B, witamina C. Nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie jest wydalany z moczem. Rola witamin w organizmie Witaminy pełnią bardzo ważne i zróżnicowane funkcje, dlatego też muszą być dostarczane z dietą. W...

Witaminy

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy są to związki niezbędne dla prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Witaminy ... ). Witamina E na zdrowie to witaminy A, D, E, K. Wchłanianie tych witamin zwiększa się pod wpływem tłuszczu zawartego w pożywieniu. Funkcje witamin rozpuszczalnych w tłuszczach Witaminy nie stanowią źródła energii oraz nie budują. Jednakże są niezbędne ... należą: witamina A (retinol i jego pochodne) uczestniczy w procesie widzenia. W przypadku niedoboru witaminy A występuje...

Witaminy

Witaminy w jedzeniu

W okresie jesienno-zimowym częściej sięgamy po suplementy diety na wzmocnienie organizmu. Zapominamy, że witaminy i minerały lepiej wchłaniają się ze spożywanych pokarmów niż z przyjmowanych tabletek. Witaminy w diecie W okresie zwiększonych zachorowań na przeziębienie i grypę szczególnie ważne są witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. Witamina A pełni funkcję obronną ... jej organizmowi, warto jeść cytrusy, kiszoną kapustę, brokuły, natkę pietruszki, pomidory i czerwoną paprykę. Z kolei witaminy z grupy...

Witaminy

Witaminy i minerały w roślinach

Witaminy muszą być uzupełniane z zewnątrz. Przygotowując posiłek, oceńmy jego jakość odżywczą. Witaminy odpowiadają za układ ... naturalne witaminy i suplementy witamin oraz soli mineralnych. Sole mineralne Są to sole występujące w naturze. W organizmie ... hemoglobiny, mioglobiny, tyroksyny, witaminy B12, ATP, ADP oraz enzymów. Regulują gospodarkę wodno - elektrolitową. Pomagają utrzymać równowagę kwasowo - zasadową. Witaminy Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Są dostarczane w pożywieniu.

Witaminy

Działanie witamin

Przez wiele lat uważano, że białka i woda wystarczą do zapewnienia organizmowi procesów życiowych. Witaminy i ich rolę w przemianie materii odkryto znacznie później. Termin witaminy wprowadził polski biochemik Kazimierz Funk, który jako pierwszy wydzielił związek organiczny grupy aminowej (stąd też nazwa witaminy, od „vita" - życie, „amina" - nazwa związku organicznego grupy aminowej ... , które w procesie przemian metabolicznych uzyskują pełną aktywność biologiczną. Witaminy są nam niezbędne dla prawidłowego...