Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Rola witamin w organizmie

Witaminy są niezbędne do życia i codziennego funkcjonowania. Uzyskujemy je z naturalnej żywności albo przez wzbogacenie, czyli suplementację diety. Witaminy są substancjami organicznymi, biorącymi udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu. Umożliwiają odpowiedni wzrost, aktywność życiową i dobre samopoczucie. Organizm czerpie witaminy głównie z pożywienia, ponieważ sam nie jest w stanie ich wytwarzać ani syntetyzować.

1. Witaminy z grupy B

Wszystkie witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych i często są określane jako witaminy B-kompleks. Przeważnie występują w tych samych produktach spożywczych (pełne ziarna, wątroba, drożdże piwne).

1.1. Witamina B1, czyli tiamina

Jest to witamina, która korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy – wycisza nas i chroni przed depresją. Ponadto, reguluje wzrost komórek nerwowych. Oprócz działania ochronnego bierze udział w przekształcaniu węglowodanów w energię, wspomaga serce i leczenie choroby wieńcowej. Warto pamiętać, że kofeina zawarta w kawie czy herbacie upośledza przyswajanie witaminy B1 oraz że jest ona wydalana z organizmu u osób przyjmujących leki moczopędne. Ziemniaki, zielony groszek, soja, fasola, słonecznik stanowią bogate źródło witaminy B1.

1.2. Witamina B2, czyli ryboflawina

Jest ważna dla anemików, gdyż razem z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen do komórek ciała. Bierze udział w przemianie tłuszczów, białek i węglowodanów. Uczestniczy w syntezie hormonów tarczycy i w tworzeniu komórek odpornościowych. Przekształca witaminy PP i B6 w czynne postacie. Ponadto, poprawia wzrok, pomaga w radzeniu sobie ze stresem, łagodzi objawy migreny, wzmacnia działanie przeciwutleniaczy i pomaga w leczeniu trądziku. Witamina B2 jest ważna dla kobiet dbających o włosy i paznokcie, gdyż wpływa na nie korzystnie. Szpinak, szczaw, zielony groszek, maliny, dynia, kalafior, soczewica, awokado, brukselka, pomidory, jarmuż – to źródło witaminy B2.

1.3. Witamina B3, inaczej witamina PP lub niacyna

Podobnie jak witamina B1, bierze udział w przekształcaniu węglowodanów w energię i wpływa korzystnie na nasz układ nerwowy. Pomaga przy szumach w uszach i zawrotach głowy. Obniża również ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Usuwa wolne rodniki z organizmu, reguluje pracę przewodu pokarmowego i stężenie cukru we krwi. Groch, fasola, szparagi, soczewica, szpinak, ziemniaki, kukurydza, kapusta, pomidory, melon, wiśnie, czarne porzeczki to źródła witaminy B3.

1.4. Witamina B6, czyli pirydoksyna

Ma korzystny wpływ na nasze samopoczucie, łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego i objawy depresji, pozwala spokojnie spać, wspomaga wchłanianie magnezu. Ponadto, przy napadach astmy przynosi ulgę i łagodzi wymioty w trakcie ciąży. Fasola, soja, zielony groszek, kapusta, ziemniaki, papryka, banany, awokado to cenne źródła witaminy B6.

1.5. Witamina B9, czyli kwas foliowy

Powinna być spożywana przez kobiety w ciąży, gdyż zapobiega wrodzonym wadom rozwojowym u dzieci oraz produkuje nowe komórki za zużyte lub uszkodzone. Zapobiega chorobom serca, miażdżycy, nowotworom płuc, szyjki macicy, okrężnicy, odbytu. Również łagodzi objawy stresu i depresji oraz zespołu jelita drażliwego. Szpinak, sałata, fasola, brokuły, dynia, marchew, zielony groszek, pietruszka to cenne źródło witaminy B9.

1.6. Witamina B5, czyli kwas pantotenowy

Warto o niej pamiętać przy katarze siennym czy migrenie, gdyż łagodzi ich objawy. Również wzmacnia układ nerwowy i zapewnia jego prawidłową komunikację z mózgiem. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów. Groch, fasola, szpinak, ziemniak, marchew, kapusta to obfite źródło witaminy B5.

2. Witaminy młodości

Witaminy młodości to A, E i C – każda z nich dostarczana organizmowi w odpowiednich dawkach stwarza szansę na dłuższe życie.

2.1. Witamina E

Zwana jest witaminą młodości, gdyż jako przeciwutleniacz zwalnia procesy starzenia się. Ma również korzystny wpływ na nasze serce, zmniejszając skutki złego działania cholesterolu i tym samym chroniąc przed miażdżycą, zawałem, tworzeniem się zakrzepów. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność, spowalnia rozwój zaćmy, opóźnia chorobę Parkinsona i Alzheimera, przyspiesza gojenie. Czarna porzeczka, nektarynka, papryka, groch, fasola, brukselka, zielony groszek, sałata, brokuły, natka, włoska i czerwona kapusta to źródło witaminy E.

2.2. Witamina A – inaczej beta-karoten

Witamina A obniża zły cholesterol, zapobiega chorobom serca, miażdżycy i nowotworom. Wspomaga nasz wzrok, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, powstawania zaćmy i uszkodzenia soczewki. Ponadto, uniemożliwia tworzenie się wolnych rodników w organizmie. Sałata, szpinak, dynia, papryka, marchew, morele, melony, brzoskwinie to źródło witaminy A.

2.3. Witamina C, czyli kwas askorbinowy

Jest popularnie stosowana przy przeziębieniach i infekcjach, gdyż pomaga je zwalczyć i wzmocnić odporność organizmu. Chroni przed nowotworami, chorobą wieńcową, zaćmą i łagodzi alergie. Przyspiesza gojenie się ran, zapobiega siniakom, utrzymuje ścięgna i więzadła w dobrym stanie. Ułatwia wchłanianie żelaza i syntezę hemoglobiny. Porzeczki, żurawina, truskawki, maliny, agrest, rabarbar, kiwi, cytrusy, cebula, szczypiorek, kalafior, pomidory, brukselka, brokuły, rzodkiewka, rzepa, czerwona kapusta to źródło witaminy C.

2.4. Witamina H, czyli biotyna

Jest ważna dla osób z problemami skórnymi, gdyż ułatwia leczenie wyprysków i stanów zapalnych skóry. Ponadto, wzmacnia również włosy i paznokcie oraz zapobiega łysieniu i siwieniu. Utrzymuje poziom glukozy w normie i łagodzi ból mięśni. Kapusta, marchew, sałata, groch, buraki, cebula, szpinak, kalafior, banany, winogrona to źródło witaminy H.

2.5. Witamina K

Jest powszechnie znana, gdyż zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, stanowi ochronę przed krwotokiem, zmniejsza krwawienia miesiączkowe. Korzystnie wpływa na wchłanianie wapnia, dzięki czemu obniża ryzyko złamań kości. W przypadku urazów przyspiesza gojenie i poprawia strukturę kości. Działa ochronnie na serce. Brukselka, botwina, brokuły, dymka, szczypiorek, jarmuż, sałata to źródło witaminy K.

Bożena Szalko,
Komentarze (3)
~Errata
~Errata

Wielki błąd, witamina K nie m nic wspólnego z wapnem, koścem! K1 i K2 K1 (filochinon) Fizjologiczne działanie: Krzepnięcie krwi Źródła spożywcze: Zielone warzywa liściaste, kiwi, oleje roślinne Witamina K1 podlega recyklingowi w organizmie, więc dietetyczne wymagania są minimalne, bardzo rzadko grozi nam niedobór, którego skutkiem byłyby zaburzenia krzepnięcia. Wpływ niedoboru witaminy K1 na aktywację osteokalcyny budującej gęstość kości i zmniejszenie złamań szyjki kości udowej, niewielki. Możliwość aktywacji matrixu GLA białka (MGP), aby zapobiegać i odwracać powstawanie blaszek miażdżycowych, też niewielki. K2 (menachinon) Fizjologiczne działanie: Odpowiednie wapnienie Źródła spożywcze: MK7 formuła: Natto (soja fermentowana pałeczkami bacillus subtilis); MK4 formuła: gęsie wątróbki, sery certam, żółtka, masło i gęsiny wcześniej karmionej trawą. Czy organizm może przechowywać K2? Praktycznie nie, bo formuła MK4 około jednej godziny, zaś formuła MK7 kilka dni. Witamina K2 nie podlega recyklingowi w organizmie w związku z tym jej stała obecność w diecie jest bardzo ważna, ponieważ grożą nam niedobory. Niedobór witaminy K2 skutkuje w pierwszej kolejności: Osteoporozą, miażdżycą i ubytkami stomatologicznymi. No i co proszę Socjety? Czy taka wieść nie rzuca trochę światła na bardzo częste omijanie tematu ubytków stomatologicznych i kłopotów z osteoporozą na stronie 30 bananów na dzień?

Odpowiedz
~Danusia
~Danusia

Polecam naturalną witaminę K2 o najlepszej przyswajalności (MK-7), której producentem jest futuremed.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witaminy - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Witaminy
Witaminy

Działanie witamin

Przez wiele lat uważano, że białka i woda wystarczą do zapewnienia organizmowi procesów życiowych. Witaminy i ich rolę w przemianie materii odkryto znacznie później. Termin witaminy wprowadził polski biochemik Kazimierz Funk, który jako pierwszy wydzielił związek organiczny grupy aminowej (stąd też nazwa witaminy, od „vita" - życie, „amina" - nazwa związku organicznego grupy aminowej ... , które w procesie przemian metabolicznych uzyskują pełną aktywność biologiczną. Witaminy są nam niezbędne dla prawidłowego...

Witaminy

Wszystko o witaminach

Witaminy są bardzo ważnym i niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania składnikiem naszego organizmu. Niestety, nie są ... ich zabraknąć w codziennych posiłkach. Niedobór witamin może powodować poważne choroby. Spis treści Czym są witaminy? Witaminy ... . Jego badania dotyczyły wyodrębnienia czynnika przeciw chorobie beri beri, czyli witaminy B1. Odkrycie to pociągnęło za sobą dalsze ... na nasz organizm. Witaminy niezbędne dla zdrowia Z badań wynika, że długotrwały brak określonej witaminy może powodować...

Witaminy

Hiperwitaminoza

Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Jednak należy pamiętać, że jeśli nie ma wyraźniej ... preparatów złożonych. Zawarte w nich witaminy nie występują w postaci prowitamin, lecz są aktywnymi związkami chemicznymi i łatwo może ... witamin Witaminy to związki, które w organizmie regulują wszystkie procesy biochemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ... -mineralne, poprawiające stan włosów, skóry i paznokci. Niedobór witamin wpływa niekorzystnie na zdrowie. W przypadku niedoboru witaminy...

Witaminy

Awitaminoza

(...) albo też nie dostarczamy, jeśli odżywiamy się daniami typu fast food. Spis treści Objawy awitaminozy Witaminy ... na niedobór witaminy A. Żeby uzupełnić braki, należy jeść jajka, szpinak, wątróbkę, marchew, pomidory, brokuły, dynię, zielony ... jeść jajka, wątróbkę, nerki, śledzie, makrelę, łososia, pstrąga, dorsza, flądrę i pić mleko. Witamina C Brak witaminy C ... dawkę witaminy C, zwłaszcza gdy wykonuje się ciężką pracę fizyczną, przyjmuje leki antykoncepcyjne lub antybiotyki. Witamina...

Witaminy

Niedobory witamin

Niedobory witamin

(...) funkcjonowanie organizmu. Ogromny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie ma dieta bogata w witaminy. Niestety, w jesienno ... w diecie, a także ze zwiększonego zapotrzebowania organizmu na witaminy przy niezmienionej ich zawartości w pokarmach. Czasem ... lub więcej witamin może wywołać objawy zarówno łagodne, jak i skrajnie wyniszczające, w zależności od rodzaju witaminy oraz okresu ... na całkowitym braku danej witaminy w ustroju. Niedobory lub brak poszczególnych witamin skutkują wystąpieniem określonych...

Witaminy

Witaminy w diecie

(...) tych związków są owoce, warzywa, mięso i ryby. Witaminy w postaci naturalnej są najlepiej przyswajane przez organizm. W przypadku awitaminozy, wywołanej brakiem witamin, konieczne jest ich uzupełnienie, np. w formie preparatów i suplementów. Witaminy w diecie są podstawą zdrowia, wigoru i aktywności fizycznej. Witaminy i minerały niezbędne w diecie Składniki mineralne można podzielić na ... nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu, a nadmiar jest toksyczny. Witamina C Źródło witaminy C: owoce cytrusowe, ananasy,...

Witaminy

Witaminy dla kobiet

Witaminy są niezbędne do życia, jednak nasz organizm produkuje je w niewystarczających ilościach. Człowiek musi zatem ... witaminy, w związku z tym, im nasza dieta jest bardziej zróżnicowana i zrównoważona, tym mamy większe szanse na dostarczenie wszystkich witamin. Organizm kobiety ma inne zapotrzebowanie na witaminy i minerały niż organizm dorastającego dziecka czy mężczyzny. Spis treści Witaminy młodości dla kobiet Witaminy młodości są trzy: A, E i C. Każda z nich, dostarczona...

Witaminy

Suplementacja witamin

Witaminy wzmacniają organizm, pomagają zachować zdrowie, dodają sił i chronią przed stresem. Jak wiadomo, naturalnym źródłem ... witaminy i minerały zawarte w pokarmach? Dowiedzmy się, jakie witaminy wybrać. Spis treści Witaminy z apteki Witaminy ... czy wypicie syropu nie wymaga tyle czasu i wysiłku, co przyrządzenie urozmaiconego posiłku, bogatego w naturalne witaminy. W sklepach ... . Takie witaminy dodaje się do soków, napojów, mleka, kaszek dla niemowląt, płatków śniadaniowych, margaryny,...

Witaminy

Rodzaje witamin

Witaminy są niezbędne do rozwoju i wzrostu tkanek oraz prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie człowieka ... szkodliwy, ponieważ prowadzi do hiperwitaminozy. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Te witaminy są magazynowane przez organizm, dlatego okresowe ich niedobory są tolerowane. Nadmiar powoduje hiperwitaminozę, która skutkuje zatruciem. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to witaminy: A, D, E i K. Witamina A Witamina A, czyli retinol, odpowiada za wzrok, stymuluje procesy podziału...

Witaminy

Ocal swój mózg!

Witamina E występuje naturalnie w ośmiu różnych formach. Ostatnie badania wykazały, że szczególny rodzaj tej witaminy ... . Suplementacja tej witaminy może okazać się szczególnie pomocna u ludzi z wysokim ryzykiem wylewu, a więc takich, którzy wcześniej ... ) jest powszechnie znaną formą witaminy E należącej do grupy tokoferoli. Związek ten jest najczęściej spotykany w kuchni azjatyckiej ... tego rodzaju witaminy E, a redukcją skutków udaru. Zmieniło się to jednak za sprawą naukowców z Uniwersytetu w Ohio,...