Kwas askorbinowy – właściwości, niedobór, źródła

Kwas askobrinowy inaczej witamina C to ulubiona witamina dzieci – ma przyjemnie kwaśny smak, a żółta barwa z pewnością wróży coś dobrego. Rodzice chętnie więc podają ją dzieciom na lekkie przeziębienie, sami łykając ją profilaktycznie. Czym właściwie jest witamina C? Gdzie jej szukać i dlaczego jest tak istotna dla funkcjonowania organizmu?

Zobacz film: "Witamina C i kwas foliowy w trosce o naszą odporność"

1. Kwas askorbinowy – właściwości

Witamina C (kwas askorbinowy) to nie tylko najbardziej znana witamina, ale i niezwykle potrzebna do codziennego funkcjonowania organizmu. Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej, spajającej tkanki organizmu i usprawniającej transport składników między nimi. Dzięki kolagenowi, wytwarzanemu m.in. pod wpływem kwasu askorbinowego, szybciej goją się rany, złamania i siniaki, a krwotoki są dużo mniej obfite. Dodatkowo, kwas askorbinowy wspomaga układ odpornościowy, dzięki czemu choroba – gdy nas dopada – ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe. Dobroczynne skutki dostarczania organizmowi witaminy odczuwają też serce i układ nerwowy.

2. Kwas askorbinowy – niedobór

Czy tak powszechnego składnika odżywczego może organizmowi zabraknąć? Tak. Niedobór witaminy C występuje przede wszystkim przy niewielkim spożyciu owoców i warzyw. Jego objawami są osłabienie, krwawienia z dziąseł, spadek wagi i długotrwałe gojenie się ran. Jeśli zauważasz u siebie te objawy, uzupełnij dietę o naturalną witaminę C, znajdująca się w owocach i warzywach lub sięgnij po suplementy witaminowe.

Powody, dla których organizm potrzebuje witaminy C
Powody, dla których organizm potrzebuje witaminy C [6 zdjęć]

Witamina C (inaczej nazywana kwasem askorbinowym) została odkryta przez węgierskiego fizjologa, Alberta...

zobacz galerię

Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem odżywczych codziennej diety. Jej niedobór grozi poważnym zaburzeniem pracy organizmu, dlatego warto docenić działanie kwasu askorbinowego i sięgać po niego każdego dnia.

Zobacz także:

3. Kwas askorbinowy – źródła

Jest wiele źródeł kwasu askorbinowego. Aby dostarczyć do organizmu dzienną dawkę, nie musimy przyjmować suplementów. Wystarczy zdrowa i racjonalna dieta. Przede wszystkim warzywa i owoce to niewyczerpane źródło witaminy C. Co najlepiej spożywać, by organizmowi nie brakowało tej ważnej w budowaniu odporności witaminy? Do diety włącz: warzywa kapustne, ziemniaki, paprykę, zielone i czerwone warzywa.

Przyjęło się, że to w cytrusach jest najwięcej kwasu askorbinowego. Okazuje się jednak, że tego typu owoce, owszem są znanym wszystkim źródłem witaminy C, jednak zawierają jej o wiele mniej niż wyżej wymienione owoce i warzywa. Pamiętaj, by warzywa i owoce spożywać na świeżo, bez obróbki termicznej, któr powoduje utratę cennych właściwości.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Zdrowe odżywianie

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.