Witamina C (kwas askorbinowy)

Witamina C to ulubiona witamina dzieci – ma przyjemnie kwaśny smak, a żółta barwa z pewnością wróży coś dobrego. Rodzice chętnie więc podają ją dzieciom na lekkie przeziębienie, sami łykając ją profilaktycznie. Czym właściwie jest witamina C? Gdzie jej szukać i dlaczego jest tak istotna dla funkcjonowania organizmu?

1. Rola witaminy C w organizmie

Witamina C (kwas askorbinowy) to nie tylko najbardziej znana witamina, ale i niezwykle potrzebna do codziennego funkcjonowania organizmu. Jest niezbędnym składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej, spajającej tkanki organizmu i usprawniającej transport składników między nimi. Dzięki kolagenowi, wytwarzanemu m.in. pod wpływem kwasu askorbinowego, szybciej goją się rany, złamania i siniaki, a krwotoki są dużo mniej obfite. Dodatkowo, witamina C wspomaga układ odpornościowy, dzięki czemu choroba – gdy nas dopada – ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe. Dobroczynne skutki dostarczania organizmowi witaminy odczuwają też serce i układ nerwowy.

2. Niedobór witaminy C

Czy tak powszechnego składnika odżywczego może organizmowi zabraknąć? Tak. Niedobór witaminy C występuje przede wszystkim przy niewielkim spożyciu owoców i warzyw. Jego objawami są osłabienie, krwawienia z dziąseł, spadek wagi i długotrwałe gojenie się ran. Jeśli zauważasz u siebie te objawy, uzupełnij dietę o naturalną witaminę C, znajdująca się w owocach i warzywach lub sięgnij po suplementy witaminowe.

Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczych codziennej diety. Jej niedobór grozi poważnym zaburzeniem pracy organizmu, dlatego warto docenić działanie kwasu askorbinowego i sięgać po niego każdego dnia.

3. Źródła witaminy C

Dieta na bazie warzyw

Dieta oczyszczająca powinna rozpocząć się od spożywania warzyw i owoców, czyli składników bogatych w związki odżywcze.

Gdzie można znaleźć witaminę C? Na szczęście łykanie pigułek w przypadku kwasu askorbinowego nam nie grozi. Bogactwo „żółtej” witaminy znajduje się w warzywach i owocach. Spożywanie warzyw kapustnych i owoców jagodowych (np. czarnej porzeczki), ziemniaków, żółtych i zielonych warzyw i owoców zapewni organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C. Pozostałe warzywa i owoce (w tym cytrusy) zawierają mniej kwasu, ale także są jej popularnym źródłem. Wszystkie te produkty najlepiej spożywać na świeżo. Gotowanie (np. warzyw) powoduje utratę cennych składników.

Komentarze (2)
~barud
~barud

Warto też wiedzieć, że obecnie dostępna jest już liposomalna witamina C, która ma najlepszą wchłanialność z suplementów dostępnych na rynku. Osoby zainteresowane terapią dużymi dawkami mogą w ten sposób łatwo dostarczyć askorbin do organizmu.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witamina C (kwas askorbinowy)
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

a

~ika555 • ostatni post 2 dni temu

2
Artykuły Witamina C (kwas askorbinowy)
Witamina C (kwas askorbinowy)

Niedobór witaminy C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Główne źródło witaminy C w diecie stanowią owoce i warzywa. Niedobór witaminy C powoduje wiele schorzeń - szkorbut, anemię, ponadto pogarsza się stan skóry, która staje się szorstka, wiotka, występują zmarszczki. Spis treści Rola witaminy C Witamina C (kwas askorbinowy) pełni w organizmie wiele zróżnicowanych funkcji. Przede wszystkim wykazuje działanie...

Witamina C (kwas askorbinowy)

Rola witaminy C

Witamina C w organizmie człowieka pełni wiele różnych funkcji, m.in. uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych, usuwa wolne rodniki oraz wzmacnia odporność organizmu. Jej bogatym źródłem są czarne porzeczki oraz czerwona papryka i natka pietruszki. Niedobór witaminy C powoduje niedokrwistość, osłabienie oraz przyczynia się do krwawienia dziąseł i pękania naczynek. Funkcje witaminy C Witamina C (kwas askorbinowy) jest potrzebna do codziennego funkcjonowania organizmu. To niezbędny składnik...

Witamina C (kwas askorbinowy)

Nadmiar witaminy C

Nadmiar witaminy C

Witamina C (kwas askorbinowy) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy bowiem w syntezie kolagenu, wykazuje działanie antyoksydacyjne i chroni przed rozwojem nowotworów. Prawidłowo zbilansowana dieta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jednakże suplementacja diety preparatami bogatymi w kwas askorbinowy może być przyczyną przedawkowania witaminy C. Kwas askorbinowy nie jest toksyczny, jednak przyjmowany w zwiększonych ilościach może wywoływać dolegliwości ze...

Witaminy z grupy B

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Główną rolą witaminy B5 jest regulacja białek i tłuszczów w organizmie. Skutkami niedoboru kwasu pa

Sculptra

Kwas polimlekowy

Niejedna kobieta chętnie zdecydowałaby się na odmładzanie twarzy, jednak często nie wie, na czym polegają niektóre zabiegi kosmetyczne i w jaki sposób działają na skórę. Sculptra t

Napoje i drinki wegańskie

Kwas z buraków

Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę zdrowy napój, możesz wypróbować sok z buraków, są one bowiem cennym źródłem witaminy B i C, zawierają kwas foliowy, karoten oraz betaninę - ba

Tłuszcze

Kwas linolenowy

Kwas linolenowy to rodzaj kwasu tłuszczowego omega-3, który znajduje się w roślinach. Jest on podobny do kwasów EPA i DHA, które są składnikami tranu. Ciało człowieka jest w st

Środki wspomagające odchudzanie

Kwas hydroksycytrynowy

Czasami dieta i ćwiczenia nie przynoszą zadowalającego efektu. Bojąc się porażki w odchudzaniu, sięgamy po suplementy mające ułatwić nam redukcję masy ciała. Sklepowe półki wręcz u

Pozostałe witaminy

Witamina P

Mianem witaminy P określa się żółte barwniki - rutynę i hesperydynę - które należą do cytrusowych bioflawonoidów. Witamina P ułatwia przyswajanie witaminy C, a obie substancje zmni

Witaminy

Witamina D

Terminem „witamina D” określane są związki chemiczne z grupy steroidów, wykazujące działanie przeciwkrzywiczne. Spośród nich największe znaczenie dla człowieka ma witamina D3 (cholekalcyferol) i D2 (ergokalcyferol). Rola witaminy D Witamina...