Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Witamina C to ulubiona witamina dzieci – ma przyjemnie kwaśny smak, a żółta barwa z pewnością wróży coś dobrego. Rodzice chętnie więc podają ją dzieciom na lekkie przeziębienie, sami łykając ją profilaktycznie. Czym właściwie jest witamina C? Gdzie jej szukać i dlaczego jest tak istotna dla funkcjonowania organizmu?

Polecane wideo:

1. Witamina C - rola w organizmie

Witamina C (kwas askorbinowy) to nie tylko najbardziej znana witamina, ale i niezwykle potrzebna do codziennego funkcjonowania organizmu. Jest niezbędnym składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej, spajającej tkanki organizmu i usprawniającej transport składników między nimi. Dzięki kolagenowi, wytwarzanemu m.in. pod wpływem kwasu askorbinowego, szybciej goją się rany, złamania i siniaki, a krwotoki są dużo mniej obfite. Dodatkowo, witamina C wspomaga układ odpornościowy, dzięki czemu choroba – gdy nas dopada – ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe. Dobroczynne skutki dostarczania organizmowi witaminy odczuwają też serce i układ nerwowy.

2. Witamina C - niedobór

Czy tak powszechnego składnika odżywczego może organizmowi zabraknąć? Tak. Niedobór witaminy C występuje przede wszystkim przy niewielkim spożyciu owoców i warzyw. Jego objawami są osłabienie, krwawienia z dziąseł, spadek wagi i długotrwałe gojenie się ran. Jeśli zauważasz u siebie te objawy, uzupełnij dietę o naturalną witaminę C, znajdująca się w owocach i warzywach lub sięgnij po suplementy witaminowe.

Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczych codziennej diety. Jej niedobór grozi poważnym zaburzeniem pracy organizmu, dlatego warto docenić działanie kwasu askorbinowego i sięgać po niego każdego dnia.

3. Witamina C - źródła

Dieta na bazie warzyw

Dieta oczyszczająca powinna rozpocząć się od spożywania warzyw i owoców, czyli składników bogatych w związki odżywcze.

Gdzie można znaleźć witaminę C? Na szczęście łykanie pigułek w przypadku kwasu askorbinowego nam nie grozi. Bogactwo „żółtej” witaminy znajduje się w warzywach i owocach. Spożywanie warzyw kapustnych i owoców jagodowych (np. czarnej porzeczki), ziemniaków, żółtych i zielonych warzyw i owoców zapewni organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C. Pozostałe warzywa i owoce (w tym cytrusy) zawierają mniej kwasu, ale także są jej popularnym źródłem. Wszystkie te produkty najlepiej spożywać na świeżo. Gotowanie (np. warzyw) powoduje utratę cennych składników.

Komentarze (2)
~barud
~barud 10 miesięcy temu

Warto też wiedzieć, że obecnie dostępna jest już liposomalna witamina C, która ma najlepszą wchłanialność z suplementów dostępnych na rynku. Osoby zainteresowane terapią dużymi dawkami mogą w ten sposób łatwo dostarczyć askorbin do organizmu.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witamina C - właściwości, niedobór, źródła
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Pomocni lekarze

Artykuły Witamina C - właściwości, niedobór, źródła
Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Pod jakimi symbolami kryje się witamina C?

Pod jakimi symbolami kryje się witamina C?

Czy zastanawialiście się kiedyś czytając etykiety, co oznacza, np. E300 lub E301? Nie zawsze "E" w rzeczywistości musi być dla nas toksyczne i niezdrowe. Jak się okazuję pod tymi tajemniczymi znakami, czasem kryją się pożyteczne dla naszego organizmu...

Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

odkryli, że związek nadający warzywu pikanterię ma właściwości łagodzące ból mięśni i stawów.Brukselka Kubek brukselki to dla organizmu 96 mg witaminy C (...) Czerwona papryka Kubek posiekanej czerwonej...

Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Objawy, które świadczą o niedoborze witaminy C

Objawy, które świadczą o niedoborze witaminy C

Właściwości witaminy C To jeden z najważniejszych elementów codziennej diety. Witamina C odpowiada nie tylko za prawidłowe działanie układu (...) się w świeżych warzywach...

Pozostałe witaminy

Witamina P

witaminy C, a obie substancje zmniejszają ryzyko wylewów, krwawień z dziąseł oraz wybroczyn w skórze. Obecność witamin w organizmie wzmacnia także układ (...) Właściwości witaminy...

Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Niedobór witaminy C

w diecie stanowią owoce i warzywa. Niedobór witaminy C powoduje wiele schorzeń - szkorbut, anemię, ponadto pogarsza się stan skóry, która staje (...) skóry. Ponadto chroni ona skórę przed niekorzystnym...

Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Nadmiar witaminy C

Nadmiar witaminy C

miedzy innymi odporność mechaniczną skóry, magazynują wodę oraz czynniki wzrostu. Niedobór witaminy C jest przyczyną suchej skóry, krwawienia dziąseł (...) Witamina C...

Witamina E

Witamina E na zdrowie

Witamina E na zdrowie

Witamina E występuje w ośmiu różnych formach. Ostatnie badania wykazały, że szczególny rodzaj tej witaminy - tokotrienol - wykazuje właściwości

Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Rola witaminy C

odporność organizmu. Jej bogatym źródłem są czarne porzeczki oraz czerwona papryka i natka pietruszki. Niedobór witaminy C powoduje niedokrwistość (...) mg wchłania się niemal w 100 proc. Niedobór...