Diety dla chorych

Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej. Odpowiednio zbilansowana dieta do rodzaju dolegliwości i choroby odgrywa ogromną rolę w procesie leczenia, a także powrotu do zdrowia.


Szczegółowe zalecenia dietetyczne przy poszczególnych schorzeniach i problemach zdrowotnych pacjenta powinien określić lekarz lub wykwalifikowany dietetyk. Zgodnie z zaadami zdrowego żywienia, chory powinien spożywać posiłki pięć razy dziennie. Wszystkie produkty powinny być przygotowane tuż przed spożyciem. Podobnie jak w diecie dla osób zdrowych, dieta w danych jednostkach chorobowych powinna dostarczać odpowiednią ilość energii i składników odżywczych. Bardzą ważną rolę w procesie leczenie pełni odpowiednia podaż białka, gdyż jego niedobór w diecie, często zaostrza przebieg istniejących chorób. Ponadto jest przyczyną spadku odporności organizmu, co wiąże się ze zwiększoną zachorowalnością na infekcje bakteryjne, wirusowe oraz grzybiczne. Najlepiej podawać chorym produkty zawierające pełnowartościowe białko, a mianowicie drób, cielęcina i ryby oraz jajka. Ryby oprócz białka są również doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowej regeneracji organizmu. Tłuszcze zwierzęce, margarynę i olej należy warto jest zastąpić oliwą z pierwszego tłoczenia, która dostarcza kwasy tłuszczowe omega - 3.

W celu poprawy prawidłowej funkcji jelit oraz stanu flory bakteryjnej jelit należy jeść błonnik rozpuszczalny w wodzie, który znajduje się w marchewce, jabłkach. W wielu jednostkach chorobowych, a szczególnie dla osób leżących zaleca się dietę łatwostrawną. Chory nie powinien przejadać, ponieważ leżąc, nie może spalić kalorii, co grozi nadwagą. W tej diecie również ważne są pokarmy bogate w witaminy, sole mineralne i łatwo przyswajalne białka. Dietę należy wzbogacić o duże ilości soków i przecierów warzywnych lub owocowych, ponieważ bezruch często prowadzi do zaparć.

Ważne jest również spożywanie odpowiedniej ilości płynów dziennie - 2 litry na dobę. Dieta pooperacyjna powinna być lekkostrawna i zawierać takie posiłki, jak kleiki ryżowe, tarte warzywa i owoce czy zupy jarzynowe. Potrawy dla chorych najlepiej przyrządzać na parze, gotować i piec w folii. W ten sposób zachowuje się cenne witaminy i minerały, a posiłki stają się lekkostrawne. Specyficzny jest jadłospis dla cierpiących na raka. Każdy rodzaj nowotworu wymaga spożywania nieco innych posiłków, ponieważ nadmierna podaż witaminy B12 oraz kwasu foliowego może u nich przyspieszyć proces nowotworzenia.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety dla chorych
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Diety dla chorych
Diety dla chorych

Problemy żywienia pooperacyjnego

się brak chęci do jedzenia nie oznacza jednak, że choremu jedzenie jest zbędne. W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie! Bezpośrednio po operacji (...) znacznie wzrasta **zapotrzebowanie chorego na energię** (kalorie)....

Diety dla chorych

Dieta po chorobie

należą (/czym-jest-witamina-a), E i C. Bardzo istotna jest także ilość płynów w diecie - chorzy często piją niewystarczającą ilość wody (...) , co przy stanach gorączkowych, (/biegunka) lub (/wymioty) może skutkować (/odwodnienie-u-dziecka). ##...

Diety dla chorych

Rola diety u osób przewlekle chorych

W takich sytuacjach, poza terapią farmakologiczną, należy zwrócić uwagę na zapewnienie choremu zbilansowanej diety, pokrywającej jego zapotrzebowanie na wszystkie (...) przetworzone oraz smażone. Jednak zapewnienie...

Diety dla chorych

Problemy ze zgagą

Problemy ze zgagą

Podrażnienie kwasem żołądkowym objawia się pieczeniem w klatce piersiowej, przełyku, przechodzącym aż po szyję. Skutecznym sposobem leczenia jest przyjmowanie ziół zawierających naturalne śluzy roślinne.

Diety dla chorych

Jedzenie, które zwalczy wiosenną alergię

Jedzenie, które zwalczy wiosenną alergię

się m.in. w cytrusach, wykazuje działanie przeciwhistaminowe. Wpływają więc one na organizm chorego w podobny sposób jak leki przeciwalergiczne.Jabłka (...) one choremu znacznych ilości kwasów tłuszczowych omega-3....

Diety dla chorych

Utrata wagi podczas choroby

Utrata wagi podczas choroby

Chorzy często odmawiają posiłków, ponieważ nie mają apetytu. Jedzenie nierzadko łączy się też dla nich z nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Diety dla chorych

Dieta śródziemnomorska

wpływ na zdrowie, chroni przed chorobami i zawiera wiele składników odżywczych. Bazą diety śródziemnomorskiej są warzywa i owoce, ryby bogate (...) . Potrawy są przyprawiane dużą ilością cebuli i czosnku oraz ziołami takimi jak: bazylia,...

Diety dla chorych

Jedzenie, które leczy

Jedzenie, które leczy

Chroń się przed PMS wieprzowiną i fasolą Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie w Massachusetts, wieprzowina i fasola mogą uchronić kobiety przed rozwojem zespołu napięcia miesiączkowego. Obie zawierają duże ilości tiaminy i ryboflawiny....