Tłuszcze nienasycone

Tłuszcze to substancje, które nadają jedzeniu bogaty smak i odpowiednią strukturę. Najwięcej tłuszczów jest w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli w mięsie, nabiale i jajach, a także w orzechach i ziarnach. Wiele osób drastycznie ogranicza ilość spożywanych tłuszczów, ale specjaliści od żywienia przekonują, że nie jest to dobry pomysł. Tłuszcze są bowiem człowiekowi potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Aby w pełni skorzystać z ich właściwości, należy oprzeć swoją dietę na tłuszczach nienasyconych i ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów nasyconych.

Zobacz film: "Objawy niedoboru nasyconych kwasów Omega 3"

Dobre tłuszcze

Wszystkie tłuszcze spełniają ważne funkcje w organizmie człowieka. Pomagają w procesie przyswajania witamin A, D, E i K, chronią przed zimnem, dostarczają energii, uczestniczą w produkcji hormonów, są składnikiem struktur błon komórkowych i nawilżają powierzchnię ciała. Niektóre tłuszcze są jednak bardziej korzystne dla człowieka. Są to tłuszcze nienasycone. Wyróżnia się wielonienasycone oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Te pierwsze znajdują się w roślinach, czyli ziarnach i orzechach, a także w olejach roślinnych, rybach i owocach morza. Z kolei jednonienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, awokado i orzechach. Kwasy te korzystnie wpływają na stan zdrowia serca i naczyń krwionośnych. Z tego względu warto włączyć je do swojego jadłospisu, ograniczając przy tym ilość tłuszczów nasyconych i niezdrowych tłuszczów trans.

Jak zwiększyć ilość tłuszczów nienasyconych w diecie?

Jeśli chcesz spożywać więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zacznij stosować oliwę z oliwek. Jest to ważny element kuchni śródziemnomorskiej, która słynie przecież z dobrego wpływu na zdrowie. Wystarczy skropić warzywa oliwą, by uzyskać pyszną i zdrową sałatkę. Zapomnij o ciężkich sosach na bazie majonezu! Wykorzystaj również olej rzepakowy – ma delikatny smak i doskonale sprawdza się w kuchni. W twoim jadłospisie nie może zabraknąć także orzechów. Są one dobrym źródłem białka, co czyni z nich wartościową przekąskę. Możesz jeść je pomiędzy posiłkami lub dodać do sałatki, owsianki lub jogurtu. Kolejnym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest awokado – może być składnikiem sałatek lub dodatkiem do kanapek.

W zdrowej diecie powinny znaleźć się również produkty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Istnieją dwa ich rodzaje – kwasy omega-3 i kwasy omega-6. Kwasy omega-3 znajdują się w rybach, soi, orzechach włoskich oraz oleju rzepakowym. Natomiast kwasy omega-6 występują w różnych ilościach w orzechach, ziarnach, zbożach i olejach roślinnych. Większość ludzi w krajach zachodnich spożywa wystarczającą ilość kwasów tłuszczowych omega-6, ale dość częste są niedobory kwasów omega-3. Wielu specjalistów od żywienia jest zdania, że spożywanie zbyt dużej ilości kwasów omega-6 i zbyt małej ilości kwasów omega-3 zwiększa ryzyko stanów zapalnych i przewlekłych chorób. Aby nie doszło do takiego zaburzenia równowagi kwasów tłuszczowych w organizmie, warto wzbogacić swoją dietę o produkty bogate w kwasy omega-3. Można to zrobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy stosować olej rzepakowy zamiast kukurydzianego, jeść ryby 2-3 razy w tygodniu, a pomiędzy posiłkami przegryzać orzechy włoskie lub pestki dyni. Tłuszcze nienasycone to tak zwane dobre tłuszcze, które powinny znaleźć się w diecie każdego człowieka. Należy pamiętać, że produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe są zwykle bogate również w inne składniki odżywcze, dlatego spożywając je, zmniejszamy ryzyko wystąpienia niekorzystnych dla zdrowia niedoborów.

Komentarze (4)
~dietetyk Robert Huc
~dietetyk Robert Huc ponad rok temu

dla każdego kto szuka dobrego źródła tłuszczów nienasyconych, polecam zacząć stosować olej lniany ale tylko wysokolinolenowy czyli taki kótry był tłoczony z nasion o dużej zawartości kwasów omega 3. Są takie dostępne na rynku ale trzeba się naszukać (np. lenvitol), przede wszystkim takiego oleju szukamy w lodówce!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcze nasycone - definicja, tłuszcze nasycone a nienasycone

tłuszcze nasycone i czym różnią się od tłuszczów nienasyconych? Tłuszcze nasycone - definicja Mianem tłuszczów nasyconych określa się nasycone kwasy (...) mgr Maria Kreid Wszystkie odpowiedzi...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Źródła kwasów nienasyconych (WIDEO)

Źródła kwasów nienasyconych (WIDEO) Odtwórz wideo

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są podstawą każdej diety. Można wyróżnić kwasy omega-3, czyli kwasy tłuszczowe zawierające 3 wiązania (...) nienasycone w cząsteczce i kwasy omega-3, zawierające 6 wiązań...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcz, który ratuje życie

Tłuszcz, który ratuje życie

nienasycone, nasycone oraz tłuszcze trans. Najbardziej korzystne dla zdrowia naszego serca są tłuszcze nienasycone, podlegające dalszemu podziałowi na jednonienasycone i wielonienasycone....

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu

6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu

Tłuszcze jednak nie takie złe? Przez lata twierdzono, że najlepszą dietą jest nieskotłuszczowa. Jednak zdaniem naukowców, zdrowe tłuszcze (...) nienasycone, które znajdziemy m.in. w rybach morskich,...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Nienasycone kwasy tłuszczowe - charakterystyka, znaczenie, występowanie

Tłuszcz kojarzy nam się z czymś, czego należy unikać. Wydaje się niezdrowy, a do tego tuczący. Jednak nie każdy. Tłuszcze są źródłem energii oraz dostarczają niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. NNKT....

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Brakuje ci w diecie tłuszczów? Zobacz, jakie grożą ci konsekwencje

Brakuje ci w diecie tłuszczów? Zobacz, jakie grożą ci konsekwencje

Tłuszcze w naszej diecie pełnią istotną rolę. Stanowią główne źródło energii. Są składnikiem błon komórkowych. To za sprawą tłuszczów rozpuszczają się takie witaminy jak A, D, E, K. Regulują gospodarkę hormonalną oraz pozytywnie wpływają...

Witaminy

Komu zalecamy tran? (WIDEO)

Komu zalecamy tran? (WIDEO) Odtwórz wideo

tranu jest zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze te pozwalają na rozwój układu nerwowego, oddechowego, mięśnia sercowego i tkanki (...) Komu zalecamy tran? Ze względu na to, że w większości krajów nie...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuste produkty, które odchudzają

Tłuste produkty, które odchudzają

Tłuste produkty, dzięki którym schudniesz Powszechnie przyjęło się, że składniki odżywcze, jakimi są tłuszcze, są zgubne nie tylko dla naszej sylwetki, ale także i dla zdrowia. W praktyce szkodliwe dla nas są przede wszystkim tłuszcze...