Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Tłuszcze nienasycone – przykłady, właściwości i podział

Avatar placeholder
25.03.2024 10:59
Tłuszcze nienasycone, w porównaniu do tłuszczów nasyconych, są uznawane za zdrowsze.
Tłuszcze nienasycone, w porównaniu do tłuszczów nasyconych, są uznawane za zdrowsze. (Pixabay // autor Couleur)

Tłuszcze nienasycone są tłuszczami, które zawierają co najmniej jedno wiązanie podwójne między atomami węgla. To głównie tłuszcze roślinne, chociaż część z nich znajduje się także w produktach odzwierzęcych, na przykład w rybach. Ze względu na swoje właściwości i wpływ na organizm są uważane za zdrowsze niż tłuszcze nasycone. Jakie są główne źródła tłuszczów nienasyconych w diecie? Jakie jest ich znaczenie?

spis treści

1. Co to są tłuszcze nienasycone?

Tłuszcze nienasycone to rodzaj tłuszczów klasyfikowanych na podstawie struktury chemicznej. W ich cząsteczce występuje przynajmniej jedno podwójne wiązanie pomiędzy atomami węgla.

Tłuszcze (inaczej kwasy tłuszczowe), obok białek i węglowodanów, to jeden z podstawowych składników odżywczych, które w organizmie człowieka pełnią ważną rolę. Są przede wszystkim źródłem energii, chronią narządy wewnętrzne, wpływają na odporność organizmu i funkcjonowanie układu nerwowego.

Stanowią również nośnik dla innych substancji (głównie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) oraz źródło cholesterolu (tłuszcz zwierzęcy) i steroli (tłuszcz roślinny). Ich podaż w zdrowej diecie powinna wynosić 20-35% energii z diety (węglowodany 40-55%, białko 15-25%).

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

W zależności od liczby podwójnych wiązań w łańcuchu węglowym tłuszcze dzieli się na:

  • kwasy tłuszczowe nasycone (inaczej tłuszcze nasycone, brak podwójnych wiązań). Ich źródłem są najczęściej produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak smalec, masło, śmietana, czy tłuste mięsa i wędliny, ale i roślinnego, na przykład olej palmowy,
  • kwasy tłuszczowe nienasycone (inaczej tłuszcze nienasycone). To jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Do grupy tłuszczów nienasyconych należą przede wszystkim tłuszcze pochodzenia roślinnego, choć ich źródłem są także ryby i niektóre produkty odzwierzęce.

Tłuszcze nienasycone a nasycone

Tłuszcze nienasycone od nasyconych odróżnia to, że w ich cząsteczce występuje przynajmniej jedno podwójne wiązanie pomiędzy atomami węgla. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe mają jedno podwójne wiązanie w łańcuchu, natomiast wielonienasycone dwa lub więcej.

Ponadto tłuszcze nienasycone, w porównaniu do tłuszczów nasyconych, są uznawane za zdrowsze. Nasycone kwasy tłuszczowe spożywane w nadmiarze powodują wzrost poziomu „złego” cholesterolu we krwi, zwiększają również ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

2. Tłuszcze nienasycone – podział

Tłuszcze nienasycone dzieli się na:

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone mające jedno wiązanie podwójne w łańcuchu. Znajdują się w takich produktach pochodzenia roślinnego jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy laskowe, arachidowe, migdały, pistacje, słonecznik, sezam, awokado. Spożywanie tłuszczów jednonienasyconych może pomóc w obniżaniu poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca.

  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone, które posiadające dwa lub więcej wiązań podwójnych w łańcuchu węglowym. To na przykład kwasy omega-6 czy omega-3. Źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są przede wszystkim produkty roślinne (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy czy awokado). Dobre tłuszcze pokarmowe to także ryby i owoce morza.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Ponieważ organizm człowieka ich nie wytwarza, nazywa się je niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT).

3. Czy tłuszcze nienasycone są zdrowe?

Jakie są korzyści zdrowotne płynące ze spożycia tłuszczów nienasyconych? Uwzględnianie źródeł tłuszczów nienasyconych w zrównoważonej diecie zaleca się nie bez powodu.

Badania dowodzą, że włączenie do zrównoważonej diety źródeł tłuszczów nienasyconych, takich jak oleje roślinne, orzechy, awokado i tłuste ryby, może przynieść liczne korzyści zdrowotne. To między innymi obniżenie poziomu "złego" cholesterolu i zwiększenie poziomu „dobrego" cholesterolu HDL, a także zmniejszenie ryzyka chorób serca układu nerwowego, takich jak zawał serca czy udar mózgu oraz poprawa ogólnego stanu zdrowia (np. przeciwdziałanie stanom zapalnym, kontrola wagi).

Tłuszcze nienasycone – omega-3 i omega-6

Jeśli chodzi o tłuszcze, na specjalną uwagę zasługują kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, które odgrywają ważną rolę w zdrowiu serca, mózgu i przeciwdziałaniu stanom zapalnym.

Wśród specjalistów szczególnym uznaniem cieszą się kwasy omega-3. To przede wszystkim kwas alfa-linolenowy, EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy). Zawierają je ryby, owoce morza, ale i siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni, olej lniany, olej rzepakowy oraz algi.

Wyjątkową zaletą kwasów omega-3 jest to, że mają korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ:

  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • podwyższają poziom lipoprotein frakcji HDL (tzw. „dobry cholesterol”),
  • obniżają ciśnienie krwi,
  • umożliwiają prawidłowe widzenie, są głównym składnikiem siatkówki oka,
  • zwalczają stany zapalny,
  • zwiększają insulinowrażliwość tkanek,
  • poprawiają nastrój,
  • wpływają na jakość snu.

Źródła kwasów tłuszczowych omega-6 to oleje roślinne, takie jak olej słonecznikowy i kukurydziany.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze