Tłuszcze nasycone

Tłuszcze nasycone są często utożsamiane z tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że w ciągu ostatnich lat słychać było wiele głosów krytyki pod ich adresem. Tłuszcze nasycone obwiniano między innymi za przyczynianie się do choroby serca, a także za podnoszenie poziomu cholesterolu. O samych tłuszczach przeciętny człowiek wiedział jednak niewiele. Czas zadać sobie pytanie: czym są tłuszcze nasycone i czym różnią się od tłuszczów nienasyconych?

Co to są tłuszcze nasycone?

Mianem tłuszczów nasyconych określa się nasycone kwasy tłuszczowe obecne w konkretnym źródle tłuszczu. Mimo iż często traktuje się je jako grupę, istnieje wiele różnych tłuszczów nasyconych, a każdy z nich ma inne zastosowanie dla organizmu oraz potencjalne właściwości prozdrowotne. Podobnie jak wszystkie tłuszcze, tłuszcze nasycone dostarczają energii człowiekowi, pomagają w przyswajaniu niektórych witamin oraz składników odżywczych, a także uczestniczą w budowie błon komórkowych. Organizm człowieka jest w stanie wytworzyć potrzebną mu ilość tłuszczów nasyconych. Oprócz podstawowych funkcji tłuszczów nasyconych coraz częściej wymienia się dodatkowe ich właściwości. Badania wykazały między innymi ich działanie antybakteryjne, jednak należy pamiętać, że nie wszystkie rodzaje tłuszczów nasyconych zostały przebadane. Źródła tłuszczów nasyconych to: wołowina, jagnięcina, wieprzowina, smalec, masło, śmietana, pełnotłuste mleko, sery żółte o dużej zawartości tłuszczu, olej kokosowy, masło kakaowe, olej palmowy oraz olej z ziaren palmowych. Tłuszcze, które w temperaturze pokojowej mają postać stałą, czyli masło, smalec, olej kokosowy i masło kakaowe, zawierają więcej tłuszczów nasyconych niż płynne oleje. Jednak wszystkie tłuszcze i oleje są mieszanką różnych rodzajów tłuszczu. Mimo iż wołowina zawiera więcej tłuszczów nasyconych niż większość olejów, ma w sobie więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych niż samych tłuszczów nasyconych. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe występują również w dużych ilościach w znanej ze swoich właściwości oliwie z oliwek.

Polecane wideo:

Tłuszcze nasycone a tłuszcze nienasycone

Zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone znajdują się w wielu produktach spożywczych, jednak ich wpływ na organizm człowieka nie jest taki sam. Tłuszcze nienasycone mają pozytywny wpływ na stan zdrowia serca, podczas gdy tłuszcze nasycone mogą szkodzić, podnosząc poziom złego cholesterolu i przyczyniając się do problemów z sercem. Tłuszcze nasycone znajdują się nie tylko w produktach zwierzęcego pochodzenia, ale i w żywności przetworzonej. Natomiast tłuszcze nienasycone wchodzą w skład orzechów, awokado i oliwek. Obecnie są bardzo popularne między innymi dzięki zdolności obniżania poziomu złego cholesterolu i podwyższania poziomu dobrego cholesterolu. W związku z tym osoby, które chcą kontrolować swój cholesterol, powinny sięgać po produkty bogate w tłuszcze nienasycone i ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych.

Specjaliści od żywienia są zgodni, że drastyczne diety redukujące spożycie tłuszczów do minimum nie są korzystne dla zdrowia. Tłuszcz jest bowiem ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wystarczy zadbać o to, by w diecie znalazły się wartościowe tłuszcze nienasycone i uważać na to, by nie przesadzić z ilością tłuszczów nasyconych.

Komentarze (25)
~Doc...
~Doc...

@~muniek: Tłuszcze nasycone są właśnie najlepsze w diecie a wszystkie inne złe. Omega 3 i 6 trzeba ich bardzo niewiele i można je zjeść choćby w kilku orzechach włoskich dziennie abo w słoneczniku.

Odpowiedz
~Xxxd
~Xxxd

@~mka: to prawda, że p. Jerzy Zięba wywrócił wszystko do góry nogami, ale to, że ludzie z różnymi dolegliwościami nawet nie chcą wysłuchać jednego wykładu, bo przecież ich ( święty) doktor zapisał leki , więc trzeba je brać i stękać. że co miesiąc zostawiają setki zł w aptekach , a siebie dobrowolnie trują!!! Ręce opadają. Myślę, że jak ktoś nie rozumie, że o swoje zdrowie musi zadbć sam, to poprostu musi je stracić. I tyle;(

Odpowiedz
~mka
~mka

Artykuł trochę przeinacza fakty. Cholesterol nigdy nie był, nie jest i nigdy nie będzie powodem powstawania blaszki miażdżycowej. Blaszka miażdżycowa składa się głównie z wapnia oraz 11 innych substancji. Wśród tych substancji zbadano, że występują m.in. tłuszcze ale pochodzenia…..roślinnego. Poza tym cholesterol JEST NIEZBĘDNY do życia na poziomie komórkowym a jego podwyższona wartość świadczy o nadprodukcji przez wątrobę i oznacza jakiś stan zapalny. Wzrost poziomu cholesterolu spowodowany jest „próbą samoleczenia” przez organizm. Poza tym prawidłowy – BIOLOGICZNY- poziom cholesterolu to 250 a nie jak nam się wmawia 200. Poziom 200 został „wymyślony” przez 3 lekarzy aby zdobyć dofinansowanie do badań nad cholesterolem w USA (30mln$) jak i koncerny farmaceutyczne. Poza tym tak popularne statyny NIE SĄ LEKIEM BO NIC NIE LECZĄ. Obniżają poziom cholesterolu (fakt) kosztem niszczenia koenzymu Q10, który jest NIEZBĘDNY do pracy mięśni – w tym serca. Paradoks – bierzemy statyny na obniżenie niezbędnego cholesterolu a wykańczamy swoje serce statynami. Ale koncerny i lekarze muszą swoje zarobić. Opierajmy swą wiedzę na podstawie badań naukowych a nie „pseudomedycyny akademickiej”. Polecam wykłady naturoterapeuty Jerzego Zięby (np. na youtube). To nie jego teorie a konkluzja na podstawie niezależnych (od koncernów farmaceutycznych) badań naukowych. Pozdrawiam.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Tłuste potrawy

Tłuste potrawy

Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.

Tłuszcze

Tran a promieniowanie

Promieniowanie radioaktywne to zdolność jąder atomowych do rozpadu. Radioaktywność pojawia się w przypadku wybuchów termojądrowych w elektrowniach atomowych lub wskutek wybuchu bomby atomowej czy rozpadu radioaktywnych izotopów. Oba przypadki są szkodliwe...

Tłuszcze

Bądź piękna z oliwą z oliwek

Bądź piękna z oliwą z oliwek

Faza wstępna pielęgnacji włosów Przed kąpielą podgrzej nieco oliwę z oliwek w mikrofali. Wmasuj ją we włosy od cebulek aż po końcówki i pozostaw na 10 do 20 minut. Stosuj ten zabieg przed regularnym myciem głowy szamponem.Serum rozświetlające Wcierając...

Tłuszcze

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów"

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów"

Moc zamknięta w nasionach czarnuszki Już starożytni Egipcjanie docenili zdrowotną moc oleju z czarnuszki, nazywając go „złotem faraonów". Podobno Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z tą miksturą. Dziś wiemy, że nasiona czarnuszki (nazywanej też...

Tłuszcze

Nie taki straszny, jak go malują - cholesterol

Czy powinniśmy się obawiać cholesterolu? Czy to, co słyszymy o dobrym i złym cholesterolu jest prawdą? Specjaliści: kardiolog dr n. med. Piotr Gryglas i dietetyk Ula Somow mówią o tym, jak sami możemy regulować stężenie cholesterolu w organizmie.

Tłuszcze

Kwasy omega-6 - czy mogą być niebezpieczne?

Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny i sportowy tłumaczy, jaka powinna być proporcja kwasów omega-3 i omega-6 w naszej codziennej diecie. Wyjaśnia, czym może skutkować nadmiar kwasów omega-6 dla zdrowia. Przypomnijmy przy tej okazji: kwasy tłuszczowe omega-6...

Tłuszcze

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek - płynne złoto Oliwa z oliwek ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża ciśnienie krwi i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Environmental Health...

Tłuszcze

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zielone zdrowie Nie jest tajemnicą, że awokado należy do grupy najzdrowszych owoców na świecie. Wystarczy jeść je raz w tygodniu, by poprawić kondycję skóry, wesprzeć układ krążenia czy usprawnić działanie gospodarki hormonalnej. Lista dobroczynnych właściwości...

Tłuszcze

Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno?

Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno?

Bierzemy pod lupę oleje rafinowane i te tłoczone na zimo Zawierają cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy i mikroelementy. Oleje królują w kuchni i kosmetyce i jest w czym wybierać. Sklepowe półki uginają się od butelek, słoików wypełnionych...