Tłuszcze nasycone

Tłuszcze nasycone są często utożsamiane z tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że w ciągu ostatnich lat słychać było wiele głosów krytyki pod ich adresem. Tłuszcze nasycone obwiniano między innymi za przyczynianie się do choroby serca, a także za podnoszenie poziomu cholesterolu. O samych tłuszczach przeciętny człowiek wiedział jednak niewiele. Czas zadać sobie pytanie: czym są tłuszcze nasycone i czym różnią się od tłuszczów nienasyconych?

Co to są tłuszcze nasycone?

Mianem tłuszczów nasyconych określa się nasycone kwasy tłuszczowe obecne w konkretnym źródle tłuszczu. Mimo iż często traktuje się je jako grupę, istnieje wiele różnych tłuszczów nasyconych, a każdy z nich ma inne zastosowanie dla organizmu oraz potencjalne właściwości prozdrowotne. Podobnie jak wszystkie tłuszcze, tłuszcze nasycone dostarczają energii człowiekowi, pomagają w przyswajaniu niektórych witamin oraz składników odżywczych, a także uczestniczą w budowie błon komórkowych. Organizm człowieka jest w stanie wytworzyć potrzebną mu ilość tłuszczów nasyconych. Oprócz podstawowych funkcji tłuszczów nasyconych coraz częściej wymienia się dodatkowe ich właściwości. Badania wykazały między innymi ich działanie antybakteryjne, jednak należy pamiętać, że nie wszystkie rodzaje tłuszczów nasyconych zostały przebadane. Źródła tłuszczów nasyconych to: wołowina, jagnięcina, wieprzowina, smalec, masło, śmietana, pełnotłuste mleko, sery żółte o dużej zawartości tłuszczu, olej kokosowy, masło kakaowe, olej palmowy oraz olej z ziaren palmowych. Tłuszcze, które w temperaturze pokojowej mają postać stałą, czyli masło, smalec, olej kokosowy i masło kakaowe, zawierają więcej tłuszczów nasyconych niż płynne oleje. Jednak wszystkie tłuszcze i oleje są mieszanką różnych rodzajów tłuszczu. Mimo iż wołowina zawiera więcej tłuszczów nasyconych niż większość olejów, ma w sobie więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych niż samych tłuszczów nasyconych. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe występują również w dużych ilościach w znanej ze swoich właściwości oliwie z oliwek.

Tłuszcze nasycone a tłuszcze nienasycone

Zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone znajdują się w wielu produktach spożywczych, jednak ich wpływ na organizm człowieka nie jest taki sam. Tłuszcze nienasycone mają pozytywny wpływ na stan zdrowia serca, podczas gdy tłuszcze nasycone mogą szkodzić, podnosząc poziom złego cholesterolu i przyczyniając się do problemów z sercem. Tłuszcze nasycone znajdują się nie tylko w produktach zwierzęcego pochodzenia, ale i w żywności przetworzonej. Natomiast tłuszcze nienasycone wchodzą w skład orzechów, awokado i oliwek. Obecnie są bardzo popularne między innymi dzięki zdolności obniżania poziomu złego cholesterolu i podwyższania poziomu dobrego cholesterolu. W związku z tym osoby, które chcą kontrolować swój cholesterol, powinny sięgać po produkty bogate w tłuszcze nienasycone i ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych.

Specjaliści od żywienia są zgodni, że drastyczne diety redukujące spożycie tłuszczów do minimum nie są korzystne dla zdrowia. Tłuszcz jest bowiem ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wystarczy zadbać o to, by w diecie znalazły się wartościowe tłuszcze nienasycone i uważać na to, by nie przesadzić z ilością tłuszczów nasyconych.

Komentarze (24)
~Doc...
~Doc...

@~muniek: Tłuszcze nasycone są właśnie najlepsze w diecie a wszystkie inne złe. Omega 3 i 6 trzeba ich bardzo niewiele i można je zjeść choćby w kilku orzechach włoskich dziennie abo w słoneczniku.

Odpowiedz
~Xxxd
~Xxxd

@~mka: to prawda, że p. Jerzy Zięba wywrócił wszystko do góry nogami, ale to, że ludzie z różnymi dolegliwościami nawet nie chcą wysłuchać jednego wykładu, bo przecież ich ( święty) doktor zapisał leki , więc trzeba je brać i stękać. że co miesiąc zostawiają setki zł w aptekach , a siebie dobrowolnie trują!!! Ręce opadają. Myślę, że jak ktoś nie rozumie, że o swoje zdrowie musi zadbć sam, to poprostu musi je stracić. I tyle;(

Odpowiedz
~mka
~mka

Artykuł trochę przeinacza fakty. Cholesterol nigdy nie był, nie jest i nigdy nie będzie powodem powstawania blaszki miażdżycowej. Blaszka miażdżycowa składa się głównie z wapnia oraz 11 innych substancji. Wśród tych substancji zbadano, że występują m.in. tłuszcze ale pochodzenia…..roślinnego. Poza tym cholesterol JEST NIEZBĘDNY do życia na poziomie komórkowym a jego podwyższona wartość świadczy o nadprodukcji przez wątrobę i oznacza jakiś stan zapalny. Wzrost poziomu cholesterolu spowodowany jest „próbą samoleczenia” przez organizm. Poza tym prawidłowy – BIOLOGICZNY- poziom cholesterolu to 250 a nie jak nam się wmawia 200. Poziom 200 został „wymyślony” przez 3 lekarzy aby zdobyć dofinansowanie do badań nad cholesterolem w USA (30mln$) jak i koncerny farmaceutyczne. Poza tym tak popularne statyny NIE SĄ LEKIEM BO NIC NIE LECZĄ. Obniżają poziom cholesterolu (fakt) kosztem niszczenia koenzymu Q10, który jest NIEZBĘDNY do pracy mięśni – w tym serca. Paradoks – bierzemy statyny na obniżenie niezbędnego cholesterolu a wykańczamy swoje serce statynami. Ale koncerny i lekarze muszą swoje zarobić. Opierajmy swą wiedzę na podstawie badań naukowych a nie „pseudomedycyny akademickiej”. Polecam wykłady naturoterapeuty Jerzego Zięby (np. na youtube). To nie jego teorie a konkluzja na podstawie niezależnych (od koncernów farmaceutycznych) badań naukowych. Pozdrawiam.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Prozdrowotne właściwości kwasów omega-3

Tłuszcze są jednym z trzech głównych makroskładników w diecie człowieka. Dostarczają najwięcej energii w przeliczeniu na 1 gram składnika – 9 kcal. Są źródłem różnych kwasów tłuszczowych, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E. Pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie ludzi. W tym artykule chcielibyśmy zwrócić szczególną uwagę na rolę, jaką odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Do kwasów tłuszczowych omega-3 należą kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy...

Tłuszcze

Kwasy omega-3 poprawiają humor

Dobry humor to podstawa skutecznych działań. Psycholodzy, trenerzy czy coachowie znają i podkreślają znaczenie pozytywnego nastawienia. Chcąc być skutecznym w pracy nad samą efektywnością, należy problem potraktować wieloaspektowo. Okazuje się bowiem, że...

Tłuszcze

Niektóre tłuszcze są dla nas niezbędne i nie powinniśmy na dźwięk tego słowa tracić apetytu

Niektóre tłuszcze są dla nas niezbędne i nie powinniśmy na dźwięk tego słowa tracić apetytu

Triadę głównych składników odżywczych tworzą: białka, tłuszcze i węglowodany. Białko jest budulcem, a tłuszcze i węglowodany ... zrezygnujemy całkowicie z tłuszczów, nie będziemy mieli wiele pożytku z jedzenia samej papryki. Tłuszcze chronią nasz organizm ... oraz dla prawidłowej przemiany materii czy pracy mózgu. Dualistyczny podział na dobre i złe tłuszcze Złe tłuszcze - zwane nasyconymi ... . W zdrowej diecie to dobre tłuszcze powinny stanowić znaczącą przewagę. Nazywamy je tłuszczami nienasyconymi. To właśnie one...

Tłuszcze

Kwasy omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występują w żywności pochodzenia roślinnego (orzechy, słonecznik, sezam). Niedobór kwasów omega-6 objawia się stanem zapalnym skóry, zmniejszeniem odporności oraz...

Tłuszcze

Tłuszcze roślinne

Tłuszcze roślinne

Tłuszcze roślinne powinny stanowić istotny element diety człowieka. Stanowią bowiem źródło nienasyconych kwasów ... tłuszczu roślinnego Tłuszcze (lipidy) roślinne są grupą związków, których cechą charakterystyczną jest nierozpuszczalność w wodzie. Tłuszcze w organizmie stanowią składnik budulcowy, pełnią również rolę materiału energetycznego, a także są rozpuszczalnikiem dla niektórych witamin - A, D, E, K. Tłuszcze roślinne zbudowane są z glicerolu oraz kwasów tłuszczowych, które posiadają...

Tłuszcze

Masło czy margaryna?

(...) odżywczym obydwa tłuszcze są bardzo podobne - w łyżeczce masła lub margaryny znajduje się około 4 gramów tłuszczu oraz 35 kalorii ... dużo tłuszczów trans. Tłuszcze te podnoszą poziom „złego" cholesterolu i obniżają poziom „dobrego", który stanowi ochronę przed gromadzeniem się tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Tłuszcze trans uchodzą za groźniejsze dla organizmu niż tłuszcze nasycone. Obecnie ... tradycyjne masło lub margaryna, ale z powodu niskiej zawartości tłuszczu nie nadają się do gotowania i pieczenia. Jakie...

Tłuszcze

Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze to inaczej lipidy. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „lipos" - „tłuszcz". Są grupą związków organicznych o różnorodnej budowie, ale mają wspólną cechę: są nierozpuszczalne w wodzie. W organizmie człowieka tłuszcze stanowią stały składnik ... nierozpuszczalnych w wodzie, np. niektórych witamin. Tłuszcze w diecie Pojęcie „tłuszcz" oznacza zarówno składnik odżywczy, jak i grupę ... warunkujących zdrowie. Tłuszcze dostarczane z pożywieniem stanowią materiał energetyczny, ponieważ 1 g tłuszczu zawiera aż 9...

Tłuszcze

Właściwości tranu

(...) dzięki któremu dostarczamy do organizmu cenne tłuszcze i witaminy - powinniśmy więc wszyscy po niego...