Tłuszcze nasycone

Tłuszcze nasycone są często utożsamiane z tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że w ciągu ostatnich lat słychać było wiele głosów krytyki pod ich adresem. Tłuszcze nasycone obwiniano między innymi za przyczynianie się do choroby serca, a także za podnoszenie poziomu cholesterolu. O samych tłuszczach przeciętny człowiek wiedział jednak niewiele. Czas zadać sobie pytanie: czym są tłuszcze nasycone i czym różnią się od tłuszczów nienasyconych?

Co to są tłuszcze nasycone?

Mianem tłuszczów nasyconych określa się nasycone kwasy tłuszczowe obecne w konkretnym źródle tłuszczu. Mimo iż często traktuje się je jako grupę, istnieje wiele różnych tłuszczów nasyconych, a każdy z nich ma inne zastosowanie dla organizmu oraz potencjalne właściwości prozdrowotne. Podobnie jak wszystkie tłuszcze, tłuszcze nasycone dostarczają energii człowiekowi, pomagają w przyswajaniu niektórych witamin oraz składników odżywczych, a także uczestniczą w budowie błon komórkowych. Organizm człowieka jest w stanie wytworzyć potrzebną mu ilość tłuszczów nasyconych. Oprócz podstawowych funkcji tłuszczów nasyconych coraz częściej wymienia się dodatkowe ich właściwości. Badania wykazały między innymi ich działanie antybakteryjne, jednak należy pamiętać, że nie wszystkie rodzaje tłuszczów nasyconych zostały przebadane. Źródła tłuszczów nasyconych to: wołowina, jagnięcina, wieprzowina, smalec, masło, śmietana, pełnotłuste mleko, sery żółte o dużej zawartości tłuszczu, olej kokosowy, masło kakaowe, olej palmowy oraz olej z ziaren palmowych. Tłuszcze, które w temperaturze pokojowej mają postać stałą, czyli masło, smalec, olej kokosowy i masło kakaowe, zawierają więcej tłuszczów nasyconych niż płynne oleje. Jednak wszystkie tłuszcze i oleje są mieszanką różnych rodzajów tłuszczu. Mimo iż wołowina zawiera więcej tłuszczów nasyconych niż większość olejów, ma w sobie więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych niż samych tłuszczów nasyconych. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe występują również w dużych ilościach w znanej ze swoich właściwości oliwie z oliwek.

Polecane wideo:

Tłuszcze nasycone a tłuszcze nienasycone

Zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone znajdują się w wielu produktach spożywczych, jednak ich wpływ na organizm człowieka nie jest taki sam. Tłuszcze nienasycone mają pozytywny wpływ na stan zdrowia serca, podczas gdy tłuszcze nasycone mogą szkodzić, podnosząc poziom złego cholesterolu i przyczyniając się do problemów z sercem. Tłuszcze nasycone znajdują się nie tylko w produktach zwierzęcego pochodzenia, ale i w żywności przetworzonej. Natomiast tłuszcze nienasycone wchodzą w skład orzechów, awokado i oliwek. Obecnie są bardzo popularne między innymi dzięki zdolności obniżania poziomu złego cholesterolu i podwyższania poziomu dobrego cholesterolu. W związku z tym osoby, które chcą kontrolować swój cholesterol, powinny sięgać po produkty bogate w tłuszcze nienasycone i ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych.

Specjaliści od żywienia są zgodni, że drastyczne diety redukujące spożycie tłuszczów do minimum nie są korzystne dla zdrowia. Tłuszcz jest bowiem ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wystarczy zadbać o to, by w diecie znalazły się wartościowe tłuszcze nienasycone i uważać na to, by nie przesadzić z ilością tłuszczów nasyconych.

Komentarze (29)
~arkonii
~arkonii około miesiąca temu

kompletne bzdury, nasycone czyli zwierzece sa zdrowe, i nie istnieje nic takiego jak zly cholesterol, cholesterol jest jeden, jest bardzo potrzebny naszemu organizmowi, nie ma wplywu na choroby wiencowe ani na odkladanie sie tluszczu w zylach, osoby z wyzszym poziomem cholesterolu zyja dluzej, to wlasnie kwasy nienasycone czyli tluszcz roslinny jest powodem miazdzycy i zawalow serca!!! prosze nie pisac farmazonow i macic ludziom w glowach!!!

Odpowiedz
~Kamil
~Kamil 3 miesiące temu

„Na samą myśl o smalcu robi Ci się niedobrze, a wszystkie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego od lat starasz się eliminować z diety? Będziesz zaskoczona najnowszym stanem badań naukowców - tłuszcze nasycone nie są groźne dla zdrowia ! Co więcej, okrzyknięte zdrowymi wielonasycone tłuszcze nie mają wpływu na ryzyko chorób serca (opublikowane w Annals of Internal Medicine)" Czyli zwierzęce tłuszcze nie szkodzą, a roślinne nie pomagają w chorobach serca. A autor artykułu może już się zapisywać do szkoły. Ps. zauważyłem że w większości przypadków na takich stronach wypisują brednie że hej. Pps. przypominam że nasi dziadkowie i babcie jadali na potęge tłuszczów nasyconych, a ryzyko chorób serca była znacznie mniejsze. Przypadek?

Odpowiedz
~Doc...
~Doc... ponad rok temu

@~muniek: Tłuszcze nasycone są właśnie najlepsze w diecie a wszystkie inne złe. Omega 3 i 6 trzeba ich bardzo niewiele i można je zjeść choćby w kilku orzechach włoskich dziennie abo w słoneczniku.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe nasycone

Kwasy tłuszczowe nasycone

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nazywane są „złymi tłuszczami", a spożywane w nadmiarze przyczyniają się do powstawania zmian miażdżycowych.

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcze wielonienasycone

Tłuszcze wielonienasycone Odtwórz wideo

. W przeciwieństwie do kwasów nasyconych obniżają poziom cholesterolu. Jednak w trakcie gotowania ulegają szybkiemu jełczeniu. W wyniku utleniania powstają niezdrowe tłuszcze, które sprzyjają starzeniu się skóry. (...)...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane

Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane Odtwórz wideo

Oleje roślinne to najzdrowsze tłuszcze, które zawierają w sobie pożyteczne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, m.in. kwas oleinowy, kwas linolenowy. Kwasy (...) tłuszczowe dzielą się na nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone....

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcz, który ratuje życie

Tłuszcz, który ratuje życie

nienasycone, nasycone oraz tłuszcze trans. Najbardziej korzystne dla zdrowia naszego serca są tłuszcze nienasycone, podlegające dalszemu podziałowi (...) . Przyjmuje się, że tłuszcze...

Zdrowe odżywianie

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

o wysokiej zawartości tłuszczy nasyconych Dieta bogata w tłuszcze nasycone podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może doprowadzić do rozwoju miażdżycy (...) spożywanych kalorii dziennie. Uważaj...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Najzdrowsza dieta polega na maksymalnym ograniczeniu spożywania tłuszczy? Jeszcze kilka lat temu zalecano znaczące ograniczenie spożywania tłuszczy. To błąd - są one bowiem niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi usprawniają...

Składniki kosmetyków

Poznaj zalety oleju kokosowego

Poznaj zalety oleju kokosowego

cholesterolu we krwi Do niedawna sądzono, że tłuszcze nasycone są niekorzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Obecnie wiadomo, że zawarte (...) są w 90% średniołańcuchowe, nasycone kwasy tłuszczowe....

Słodycze

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Pomoże zmniejszyć wagę Nazywanie masła orzechowego produktem dietetycznym z liczbą kalorii pomiędzy 180 a 210 na porcję, może wydawać się szaleństwem. Jednak ma ono godną podziwu kombinację błonnika (2 gramy na porcję) i białka (8 gramów na porcję), która...