Tłuszcze nasycone - definicja, tłuszcze nasycone a nienasycone

Tłuszcze nasycone są często utożsamiane z tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że w ciągu ostatnich lat słychać było wiele głosów krytyki pod adresem kwasów tłuszczowych nasyconych. Tłuszcze nasycone obwiniano między innymi za przyczynianie się do choroby serca, a także za podnoszenie poziomu cholesterolu. O samych nasyconych kwasach tłuszczach przeciętny człowiek wiedział jednak niewiele. Czas zadać sobie pytanie: czym są tłuszcze nasycone i czym różnią się od tłuszczów nienasyconych?

1. Tłuszcze nasycone - definicja

Mianem tłuszczów nasyconych określa się nasycone kwasy tłuszczowe obecne w konkretnym źródle tłuszczu. Mimo iż często traktuje się je jako grupę, istnieje wiele różnych tłuszczów nasyconych, a każdy z nich ma inne zastosowanie dla organizmu oraz potencjalne właściwości prozdrowotne. Podobnie jak wszystkie tłuszcze, tłuszcze nasycone dostarczają energii człowiekowi, pomagają w przyswajaniu niektórych witamin oraz składników odżywczych, a także uczestniczą w budowie błon komórkowych.

Zobacz film: "Nasycone kwasy tłuszczowe to samo zło?"

Źródłem kwasów nasyconych jest m.in. masło, wołowina, jagnięcina, czy śmietana
Źródłem kwasów nasyconych jest m.in. masło, wołowina, jagnięcina, czy śmietana (123rf)

Organizm człowieka jest w stanie wytworzyć potrzebną mu ilość tłuszczów nasyconych. Oprócz podstawowych funkcji tłuszczów nasyconych coraz częściej wymienia się dodatkowe ich właściwości. Badania wykazały między innymi ich działanie antybakteryjne, jednak należy pamiętać, że nie wszystkie rodzaje tłuszczów nasyconych zostały przebadane. Źródła tłuszczów nasyconych to: wołowina, jagnięcina, wieprzowina, smalec, masło, śmietana, pełnotłuste mleko, sery żółte o dużej zawartości tłuszczu, olej kokosowy, masło kakaowe, olej palmowy oraz olej z ziaren palmowych.

Tłuszcze, które w temperaturze pokojowej mają postać stałą, czyli masło, smalec, olej kokosowy i masło kakaowe, zawierają więcej tłuszczów nasyconych niż płynne oleje. Jednak wszystkie tłuszcze i oleje są mieszanką różnych rodzajów tłuszczu. Mimo iż wołowina zawiera więcej tłuszczów nasyconych niż większość olejów, ma w sobie więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych niż samych tłuszczów nasyconych. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe występują również w dużych ilościach w znanej ze swoich właściwości oliwie z oliwek.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

2. Tłuszcze nasycone - tłuszcze nasycone a nienasycone

Zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone znajdują się w wielu produktach spożywczych, jednak ich wpływ na organizm człowieka nie jest taki sam. Tłuszcze nienasycone mają pozytywny wpływ na stan zdrowia serca, podczas gdy tłuszcze nasycone mogą szkodzić, podnosząc poziom złego cholesterolu i przyczyniając się do problemów z sercem. Tłuszcze nasycone znajdują się nie tylko w produktach zwierzęcego pochodzenia, ale i w żywności przetworzonej. Natomiast tłuszcze nienasycone wchodzą w skład orzechów, awokado i oliwek. Obecnie są bardzo popularne między innymi dzięki zdolności obniżania poziomu złego cholesterolu i podwyższania poziomu dobrego cholesterolu. W związku z tym osoby, które chcą kontrolować swój cholesterol, powinny sięgać po produkty bogate w tłuszcze nienasycone i ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych.

Zobacz także

Specjaliści od żywienia są zgodni, że drastyczne diety redukujące spożycie tłuszczów do minimum nie są korzystne dla zdrowia. Tłuszcz jest bowiem ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wystarczy zadbać o to, by w diecie znalazły się wartościowe tłuszcze nienasycone i uważać na to, by nie przesadzić z ilością tłuszczów nasyconych.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!