Kwas DHA - właściwości, występowanie, wpływ na rozwój dziecka
Witaminy i różne składniki odżywcze są potrzebne każdemu, jednak panie, które spodziewają się dziecka, muszą dbać o swoją dietę jeszcze bardziej. Najczęściej wiedzą, że powinny przyjmować kwas foliowy, ale nie każda zdaje sobie sprawę, jak bardzo ważny dla rozwoju malucha jest kwas DHA. Odpowiada on m.in. za prawidłowy rozwój jego narządów mowy i wzroku. Dlatego też dieta ciężarnej nie może obyć się bez ryb morskich i nasion lnu, bo są one najlepszym źródłem kwasu DHA.
1. Kwas DHA - właściwości
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3, należący do grupy kwasów tłuszczowych egzogennych. Zawierające go produkty powinny znajdować się w każdej diecie kobiety ciężarnej, bo mają one bardzo ważny wpływ na rozwój dziecka. Oto powody, dla których warto przyjmować kwas DHA:
- jest ważnym składnikiem budującym centralny układ nerwowy; przyjmowanie DHA w ciąży jest szczególnie istotne w ostatnim trymestrze, ponieważ to właśnie wtedy u dziecka następuje najbardziej intensywny wzrost mózgu i rozwój centralnego układu nerwowego, a w konsekwencji wykształcają się funkcja poznawcza, narządy mowy i wzroku;
- kwas DHA pomaga uzupełnić niedobory kwasów omega-3 i omega-6 w diecie oraz przywrócić ich właściwe proporcje;
- jest potrzebny matce, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego, czyli powikłań okołoporodowych, które dotykają nawet 8% ciężarnych;
- odpowiednia ilość kwasu DHA w okresie ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu;
- kobiety w ciąży przyjmujące kwas DHA, rzadziej zapadają na depresję.
2. Kwas DHA - wpływ na rozwój dziecka
Istnieje bardzo ścisła zależność między zawartością kwasu DHA w organizmie matki, a masą ciała, objętością czaszki i wiekiem płodowym. Ponadto jego odpowiedni poziom zmniejsza ryzyko śmierci z powodu niewydolności oddechowej.
Kwas DHA ma także niebagatelne znaczenie w dalszym rozwoju dziecka. Centralny układ nerwowy rozwija się do 3 roku życia. Dlatego też dziecko powinno przyjmować DHA wraz z mlekiem matki. Kwas DHA u niemowląt wpływa na ostrość widzenia, rozwój zdolności poznawczych oraz rozwój psychomotoryczny. U dzieci obniża ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego i innych zaburzeń, jak chociażby procesów miażdżycowych naczyń krwionośnych. Zapotrzebowanie na kwas DHA rośnie wraz z wiekiem.
Suplementacja DHA jest ważna nie tylko podczas ciąży i karmienia piersią, ale także w czasie intensywnego rozwoju, a także w okresie wchodzenia w wiek dojrzały. Badania udowodniły, że kwasy omega-3 (w rodzinie tych kwasów znajduje się kwas DHA) pozytywnie wpływają na poziom inteligencji.
3. Kwas DHA - występowanie
Kwas DHA znajduje się w tłustych rybach morskich i algach. W Polsce ich spożycie jest jednak bardzo niskie. Ponadto istnieje ryzyko, że ryby mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi (rtęć, ołów) oraz dioksynami. Nie oznacza to, że z kwasu DHA trzeba rezygnować. Dobrym pomysłem jest przyjmowanie suplementów tego kwasu, wolnych od wszelkich zanieczyszczeń.
Tłuszcz z ryb skondensowany w postaci preparatu aptekarskiego potocznie określa się jako tran. Jednak w ścisłym znaczeniu jest to nazwa zarezerwowana wyłącznie dla oleju pozyskanego z wątroby gatunku ryb dorszowatych. W latach 60. i 70. tran w postaci płynnej podawany był dzieciom w szkołach i przedszkolach. Jednak ze względu na walory smakowe (tran pitny jest bardzo niesmaczny) zaczęto od tego odchodzić i dziś tran występuje głównie w tabletkach.
Źródło kwasu DHA to również nasionach lnu. Można spożywać je na surowo, jako dodatek do sałatek, twarożków, jogurtów naturalnych, posypać na kanapki lub uprażyć na patelni. Z namoczonych nasion lnu uzyskujemy wywar o wyjątkowo pozytywnym działaniu.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.