Suplementy w ciąży

Składniki odżywcze w ciąży

Jednym z podstawowych elementów odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg ciąży jest właściwa dieta. Powinna zapewnić we właściwych proporcjach potrzebne...

Właściwa dieta jest jednym z podstawowych elementów odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg ciąży. Powinna zapewnić we właściwych proporcjach potrzebne składniki odżywcze. Witaminy działają jako katalizatory w reakcjach metabolicznych, a ich niedobór może zaburzyć procesy życiowe. Podobną rolę w organizmie spełniają składniki mineralne, stanowiące ok. 4% tkanek ustroju człowieka. Są one składnikami enzymów i hormonów w procesach metabolicznych i biorą udział w tworzeniu elementów strukturalnych ustroju.

Zobacz film: "Soki ekologiczne"

Suplementy diety a ciąża

Kobiety w ciąży rozważające stosowanie suplementacji diety, powinny mieć na uwadze zarówno wymagania swoje, jak i dziecka, i zawsze skonsultować tę decyzję z lekarzem prowadzącym ciążę. Często wystarczy dobrze zbilansowana dieta przyszłej mamy, aby zapewnić sobie i dziecku odpowiednią ilość witamin i minerałów. Jeżeli jednak lekarz zaleci dodatkowe preparaty, należy przyjmować suplementy dla kobiet w ciąży. Należy pamiętać, że niektóre z suplementów potrafią być wręcz groźne dla kobiet w ciąży, dlatego stosowanie innych preparatów niż przeznaczone dla kobiet ciężarnych powinno być przedyskutowane ze specjalistą. Należy ponadto pamiętać o odpowiedniej podaży wody, której ilość ma zasadniczy wpływ na poziom witamin rozpuszczalnych w wodzie (witamina C, witaminy z grupy B). Należy pamiętać, że witaminy rozpuszczają się w wodzie lub tłuszczach (A, D, E, K).

Czy warto brać suplementy diety w ciąży?

Tabletki w ciąży należy przyjmować dopiero, gdy lekarz wyrazi na to zgodę i uzna za konieczne. Istnieją specjalne preparaty, które są przeznaczone właśnie dla przyszłych mam. Są one niegroźne dla organizmu dziecka.

Suplementy diety są zalecane kobietom:

Warto podkreślić, że kobiety przestrzegające diety wegetariańskiej mają ponadto zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B12 i cynk. Do chwili obecnej brak jednak dokładnych i obowiązujących wytycznych dotyczących suplementów diety w okresie ciąży, połogu i laktacji. Fizjologia ciąży wymaga bowiem zupełnie innej podaży witamin i soli mineralnych w różnych jej okresach. Zapotrzebowanie to wzrasta od I trymestru i jest związane z dynamiką wzrostu płodu.

Składniki mineralne w ciąży

W czasie ciąży niezbędne są witaminy i składniki mineralne, bo wpływają one na zdrowie ciężarnej oraz na rozwój dziecka w łonie matki. Są to:

  • Kwas foliowy

Należy do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Przyjmowany przed zapłodnieniem oraz przez pierwsze kilka tygodni ciąży w dużym stopniu zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka. W Polsce, według zaleceń zespołu ekspertów powołanych przez Ministerstwo Zdrowia, kobiety w wieku rozrodczym, które mogą zajść w ciążę, powinny spożywać 0,4 mg kwasu foliowego dziennie w celu zapobieżenia wystąpieniu u ich potomstwa wady cewy nerwowej.

  • Żelazo
Żelazo w ciąży

W ciąży trzeba szczególnie dbać o zdrową dietę, która wpływa na zdrowie nie tylko matki, ale i dziecka. Dieta powinna więc zawierać wszystkie składniki...

To zasadniczy składnik hemoglobiny, która zawiera 2/3 zasobów tego pierwiastka w organizmie, bierze udział w procesie transportu tlenu z płuc do wszystkich tkanek docelowych. Podczas ciąży ilość żelaza w organizmie matki ulega zmniejszeniu ze względu na jego zapotrzebowanie przez płód. Aby zapobiec niedokrwistości z niedoboru żelaza (95% wszystkich niedokrwistości ciężarnych), która na skutek niedotlenienia może być przyczyną porodów przedwczesnych, hipotrofii i zaburzeń przebiegu porodu, zaleca się uzupełnianie niedoborów tego pierwiastka w II i III trymestrze ciąży. Przyjmuje się, że stężenie hemoglobiny poniżej 11 mg%, wymaga oceny stężenia żelaza w surowicy i ewentualnej suplementacji.

  • Cynk

Niedobór cynku w ciąży może prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia porodu przedwczesnego, niskiej masy urodzeniowej, nadciśnienia indukowanego ciążą oraz powikłań związanych z przebiegiem porodu (przedłużający się poród, krwawienia okołoporodowe). W przebiegu ciąży stężenie cynku w surowicy krwi spada w kolejnych tygodniach.

  • Magnez

Pełni rolę aktywatora wielu układów enzymatycznych i przemian energetycznych w komórce. Jest niezbędny do osiągnięcia prawidłowego wzrostu, wspomaga rozwój kości. W okresie ciąży i laktacji zapotrzebowanie na magnez wzrasta.

  • Miedź

Jest niezbędna do wytwarzania krwinek czerwonych, metabolizmu tkanki nerwowej, łącznej i kostnej. Przemiana miedzi jest ściśle powiązana z przemianą żelaza. Niedobór miedzi, która jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania żelaza, ma ścisły związek z występowaniem niedokrwistości u dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących.

  • Jod

Jest składnikiem odgrywającym istotną rolę w regulacji przemiany materii i hormonów tarczycy. W czasie ciąży - ze względu na zwiększenie klirensu nerkowego jodu, wychwytu jodu przez kompleks łożysko-płód oraz poziomu hormonów tarczycy - wzrasta zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Niedobór jodu w ciąży może wiązać się z większym odsetkiem porodów martwych płodów, poronień, wad wrodzonych.

  • Mangan

Niedobory tego pierwiastka w okresie ciąży mogą prowadzić do zaburzeń rozwoju kośćca, ataksji noworodków (zaburzenie neurologiczne polegające na niezborności ruchowej noworodka), nieprawidłowego rozwoju narządów wewnętrznych i nieodwracalnego uszkodzenia błędnika.

  • Wapń i fosfor

Poza wyżej wymienionymi składnikami niezbędne są wapń i fosfor, gdyż są podstawą struktur kości i zębów. Zapotrzebowanie na wapń w okresie ciąży i laktacji wzrasta. W ostatnim trymestrze ciąży występuje największe zapotrzebowanie płodu na wapń, z powodu kształtowania się układu kostnego. Ponadto wykazano, że przyjmowanie przez matkę wapnia podczas ciąży obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu.

Witaminy w ciąży

Witaminy dla ciężarnych są bardzo istotnym elementem waunkującym prawidłowy rozwój płodu. Najważniejszymi spośród nich są:

To antyoksydant, przeciwdziała uszkodzeniom lub zaburzeniom procesów metabolicznych, wywoływanym przez wolne rodniki. Umożliwia ona prawidłowe funkcjonowanie siatkówki. W przypadku jej niedoborów może wystąpić upośledzona adaptacja oka do ciemności. Jednak jej przedawkowanie może wpływać negatywnie na rozwój płodu (wodogłowie, małogłowie, wady twarzoczaszki, wady układu krążenia).

  • Witaminy z grupy B

Witamina B2 uczestniczy w procesach energetycznych i neurofizjologicznych, pełniąc ważną rolę w czynnościach układu nerwowego. Zapotrzebowanie na witaminę B1 wzrasta szczególnie u palących papierosy, pijących alkohol oraz kawę i w sytuacjach stresowych. Witamina B2 (ryboflawina) bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów, białek. Niedobór ryboflawiny może powodować zapalenie języka, błony śluzowej jamy ustnej, powstanie zajadów oraz zaburzeń ze strony narządu wzroku i układu nerwowego. Witamina B6 (pirydoksyna) również bierze aktywny udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów. Odgrywa też istotną rolę w powstawaniu hemoglobiny oraz w procesach immunologicznych.

  • Witamina E

Podobnie jak witamina A, witamina E jest antyoksydantem. Niski poziom antyoksydantów negatywnie wpływa na stan śródbłonka naczyń. Jest to związane z większym ryzykiem wystąpienia poronień nawykowych i stanu przedrzucawkowego oraz hemolizy, krwotoków wewnątrzczaszkowych, zaburzeń rozwoju u płodu.

  • Witamina C (kwas askorbinowy)

Jest niezbędna do prawidłowego przebiegu większości procesów metabolicznych. Bierze aktywny udział w procesie wchłaniania żelaza w przewodzie pokarmowym. Suplementację witaminą C w dawce 80 mg/dobę zaleca się jedynie kobietom, u których występuje zwiększone ryzyko jej niedoboru (ciąża mnoga, nadciśnienie tętnicze indukowane ciążą, cukrzyca w ciąży).

  • Witamina D

Nie może się bez niej obejść dieta ciężarnej, ponieważ deficyt tej witaminy wiąże się z krzywicą, zaburzeniami zrostu kostnego i szeregiem chorób metabolicznych. Przedawkowanie witaminy D jest groźne, a jej toksyczność może się objawiać hiperkalcemią i nieprawidłowościami przemian komórkowych. U kobiet w ciąży przedawkowanie może zwiększać ryzyko uszkodzeń teratogennych. Zapotrzebowanie na witaminę D w ciąży jest jednak trudne do ustalenia.

Komentarze (16)
~Kamilla
~Kamilla 5 miesięcy temu

Pamiętam, że jak mama zobaczyła u mnie tabletki mama dha premium, to pytała po co mi tyle tych substancji, bo za jej czasów wystarczał kwas foliowy. Ale dałam jej poczytać informacje o działaniu np. jodu i magnezu w ciąży i zmieniła zdanie.

Odpowiedz
~serena
~serena ponad rok temu

Ja bym tu jeszcze na pewno dorzuciła cholinę. Ma spory wpływ na rozwój mózgu dziecka i chociażby jego pamięci więc na pewno warto dbać o to już na etapie ciąży. Ja ją akurat miałam w takim multiwitaminowym suplemencie który się nazywał prenatal duo. Było tam też dha, żelazo, witaminy d3, b6 i b12, selen, jod i pewnie coś jeszcze ale już dokładnie nie pamiętam

Odpowiedz
~ola
~ola ponad rok temu

Ja jak byłam w ciąży brała pregnancy complex firmy Viridian. Jest pełen zestaw witamin, aminokwasów, minerałów łącznie z kwasem foliowym. Jest to suplement bez żadnych wypełniaczny powszechnie stosowanych w innych tego typu produktach. W przystępnej cenie kupowałam go na www.ecoswiat.pl

Odpowiedz
~wiktoria
~wiktoria ponad rok temu

@~Magduska: moze ja kupie z Royal Collagen siostrze pod choinkę, która jest w ciązy. zamawiałas na royalcollagen.eu? Ile czekalas na przesylkę? Naturalne skladniki to wiadomo, że może brać je kobieta w ciązy..

Odpowiedz
~Magduska
~Magduska ponad rok temu

Czasem nie ma innego wyjścia i trzeba się wspomagać, kiedy ma się niedobory witaminowe. Moja koleżanka teraz kończy okres karmienia ale zdecydowała się na suplement z naturalnych składników Royal Collagen, bezpieczny na pewno, który pomaga wzmocnić włosy i paznokcie, i poprawia wygląd skóry.

Odpowiedz
~urszulka
~urszulka ponad rok temu

ja zaszłam w ciąże pod koniec lata i obawiałam się tego okresu jesienno-zimowego, ze mnie zaraz jakieś przeziębienie dopadnie, dlatego zaczęłam brać pregnofer immuno. Bezpieczny dla kobiet w ciąży, zawiera same naturale ekstrakty z czosnku, malin, aronii, samo zdrowie. Efekt był, bo udało mi się przejść ten okres bez żadnego choróbska :)

Odpowiedz
~Margerita
~Margerita ponad rok temu

jeśli chodzi o jakiekolwiek farmaceutyki przyjmowane przeze mnie w ciąży to tylko czopki eva/qu. Bardzo łagodnie działają, nie przeczyszczają, no i są z naturalnych składników. Cieszę się, że wiedziałam o ich istnieniu, jakoś udało mi się przetrwać te okropne zaparcia.

Odpowiedz
~Rami
~Rami ponad rok temu

ja zaczęłam mieć problemy z żelazem jeszcze dłuuugo zanim zaczęłam myśleć o ciąży. Buraki, wołowinka, nawet znienawidzona przeze mnie wątróbka znalazły się z miejsca w mojej diecie, ale nie polepszałly dostatecznie wyników. Lekrarz stwierdził, że bez suplementu się nie obejdzie w moim przypadku i się zaczęły poszukiwania- też za którymś razem trafiłam ba chela ferr forte i już tak zostałam, mnie przekonały witaminki- w tym c, no i tak jak pisała Magda kwas foliowy- co kobitkom zawsze się przydaje jak wiadomo. Cenowo też katastrofy nie ma.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta przyszłej mamy
najnowsze pytania

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta przyszłej mamy
Dieta przyszłej mamy

Dieta przyszłej matki

Dieta przyszłej matki

Aby urodzić zdrowe dziecko, przyszła mama powinna sięgać po zdrowe przekąski, takie jak jogurt naturalny, owoce i warzywa. Są one bogate w białko, witaminy i minerały.

Dieta przyszłej mamy

Zachcianki kobiety w ciąży

Zachcianki kobiety w ciąży

Zachcianki w ciąży to przywilej kobiety, która wchodzi w bardzo ważną fazę życia. Pamiętać jednak warto, że nie wolno tracić głowy i poddawać się ciążowemu apetytowi, gdyż może się to skończyć znacznym przybraniem na wadze.

Dieta przyszłej mamy

Zobacz, których produktów powinnaś unikać w ciąży

Zobacz, których produktów powinnaś unikać w ciąży

Kofeina Jeśli nie możesz poradzić sobie bez dziennej dawki kofeiny, ogranicz jej spożycie do 2 filiżanek dziennie. Najlepiej oczywiście całkowicie pozbyć się kofeiny z diety na czas ciąży. Nadużycie kofeiny podczas ciąży, zwłaszcza w czasie pierwszego...

Dieta przyszłej mamy

Nie jedz tego w ciąży!

Nie jedz tego w ciąży!

Mrożone owoce morza Są one niebezpieczne ze względu na możliwość zakażenia listerią. Dozwolone jest spożywanie owoców morza w wersji ugotowanej lub puszkowanej. Wątróbka Wątróbka jest bogatym źródłem żelaza, jednak zawiera także duże ilości witaminy A....

Dieta przyszłej mamy

Żelazo i kwas foliowy w ciąży

Journal of the American Medical Association podaje wyniki badań nad wpływem przyjmowania w ciąży suplementów zawierających żelazo i kwas foliowy na rozwój intelektualny i ruchowy dzieci. Badania przeprowadzone w Nepalu wskazują na korzyści płynące ze...

Dieta przyszłej mamy

Jak odżywiać się w ciąży?

przyszłą mamę przed cukrzycą ciążową. Kobieta może zwiększyć swoje porcje żywieniowe o około 300 kcal. Dieta w ciąży w trzecim trymestrze Dziecko (...) Dieta kobiety w ciąży powinna być przede wszystkim...

Dieta przyszłej mamy

Dieta w ciąży - mdłości, zdrowe odżywianie

, Eisenberg A., Hathaway S.E., Murkoff H.E. Dieta przyszłej matki - poradnik dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, REBIS, Poznań 2002, ISBN 83-7301-258-3, Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium,...

Dieta przyszłej mamy

Anemia w ciąży

Anemia w ciąży

Żelazo jest niezwykle ważnym składnikiem w naszym organizmie. Jednak szczególną uwagę na prawidłowy poziom tego pierwiastka powinny zwrócić kobiety w ciąży lub planujące dziecko. Aby maleństwo prawidłowo się rozwijało, zazwyczaj nie wystarcza tylko podaż...