Olejek różany

Olejek różany należy do najcenniejszych i najdroższych olejków eterycznych na świecie. Jest pozyskiwany z kwiatów róży damasceńskiej uprawianej w Bułgarii. Jego wyjątkowość polega nie tylko na szczególnym zastosowaniu, ale także na skomplikowanym procesie otrzymywania. Otóż 1 kg olejku uzyskuje się z pięciu ton kwiatów zbieranych raz w roku w godzinach porannych. Olejek różany to silny afrodyzjak. Do popularności olejku przyczynił się jego niepowtarzalny zapach i zbawienny wpływ na skórę.

Polecane wideo:

Właściwości olejku różanego

Olejek różany zawiera takie substancje, jak geraniol, eugenol, nerol i flawonoidy. Wykazuje działanie uspokajające, przeciwbólowe, antyseptyczne, przeciwzapalne. Wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi podrażnienia, regeneruje i nawilża skórę. Jako jedyny ma zastosowanie przy oparzeniach popromiennych. Olejek normalizuje ciśnienie krwi, może być użyty przy przewlekłym zapaleniu żołądka i niedoborach enzymów. Ponadto, łagodzi bóle migrenowe, nudności oraz napięcie przedmiesiączkowe i stany osłabienia organizmu. Olejek różany leczy pleśniawki, oparzenia, a także normalizuje układ hormonalny. Jest wysoce ceniony za likwidację nerwic, zwiększenie energii oraz wzmacnianie uczucia radości.

Olejek eteryczny z róży damasceńskiej uspokaja, łagodzi napięcie nerwowe, poprawia nastrój. Masaże i kąpiele z dodatkiem tego olejku rozgrzewają, poprawiają krążenie i działają przeciwbólowo oraz przeciwstresowo. Można go używać przy leczeniu zaburzeń seksualnych, a zwłaszcza w przypadku obniżonego libido – uważany jest bowiem za silny naturalny afrodyzjak. Ten olejek eteryczny ma szerokie zastosowane w kosmetyce. Używa się go do pielęgnacji skóry suchej – olejek różany łagodzi podrażnienia, wygładza i przywraca elastyczność. Regeneruje ją i działa odmładzająco. Jego właściwości wykorzystuje się w leczeniu zmian trądzikowych, zwłaszcza trądziku różowatego i wszelkich przebarwień skóry. Wpływa na normalizację gruczołów łojowych i potowych oraz redukcję blizn i rozstępów.

Zastosowanie olejku różanego

  • Masaże – 2-6 kropli olejku różanego wlać na łyżkę stołową i dodać wybrany olej bazowy do masażu (olej ze słodkich migdałów, oliwa z oliwek, olejek z pestek winogron).
  • Kąpiel– zaleca się rozcieńczenie 5-10 kropli olejku w łyżce mleka lub miodu i dodanie do wody.
  • Kominek aromaterapeutyczny– do kominka z wodą należy dodać 5-10 kropli olejku.
  • Kosmetyki – preparaty stosowane do pielęgnacji twarzy i ciała można wzbogacić przez dodanie 5-10 kropli olejku na każde 25 ml kosmetyku. Olejek ma działanie nawilżające, łagodzące i regenerujące.

Istnieje grupa kosmetyków z olejkiem różanym. Olejek do ciała, olejek do kąpieli oraz krem wygładzający zmarszczki i bruzdy w swoim składzie posiadają substancje pochodzące z upraw ekologicznych i kontrolowanych dzikich zbiorników. Kosmetyki te wzbogacone są innymi olejkami eterycznymi, witaminą E, olejem słonecznikowym. Kremy przeciwzmarszczkowe z olejkiem różanym zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe. Należy pamiętać, że olejek różanynie powinien być stosowany w czasie ciąży ani w alergii i nadwrażliwości na tę substancję. Nie można go podawać dzieciom poniżej siódmego roku życia z powodu dużego wpływu olejku na sferę emocjonalną.

Komentarze (7)
~ogrodniczka
~ogrodniczka ponad rok temu

Miesiąc temu posadziłam na działce 2 krzaczki tej bułgarskiej róży damasceńskiej Kazanlik. Podobno jej zapach jest najsilniejszy ze wszystkich róż. W czerwcu jak zakwitnie zbiorę płatki i pobawię się w eksperymenty z robieniem olejku tudzież jakiś domowych perfum ...

Odpowiedz
~Ala
~Ala ponad rok temu

Lubię jego zapach, dodaję do kąpieli i utrzymuje się na skórze- jest delikatniejszy niż z kominka. A tak w ogóle to polecam spróbować przemywać olejkiem twarz- zobaczycie, że będzie po jakimś czasie ładniejsza :) Olejek kupuję w sklepie Casablanca, ma śliczny kolor ;)

Odpowiedz
~Tuupis
~Tuupis ponad rok temu

kocham kosmetyki z olejkiem różanym - sam olejek (ten prawdziwy) jest bardzo drogi. Mam w domu kilka produkitów z tym olejkiem - naturalne Aroma Serum Ros - cudowny zapach i działanie. Sam olejek eteryczny, to wydatek rzędu przynajmniej kilkaset złotych za kilka ml. Masażu nigdy nie miałam na tym olejku, wydaje mi się za drogi do ciała, ale jeżeli ma być jako dodatek do olejku do twarzy to jak najbarziej :)

Odpowiedz
~Bella
~Bella ponad rok temu

O ile mi wiadomo, to nie chodzi o 'poparzenia popromienne' tylko popromienne zapalenia skóry (Brud, Konopacka - Brud, str. 77). Przy oparzeniach popromiennych stosujemy przede wszystkim olejek MELALEUCA ALTERNIFOLIA (radioterapia na przykład). Artykuł konkretny i precyzyjny i dobrze napisany. Informacja o kominku aromaterapeutycznym jest antyczna, olejki rozpylamy na zimno albo za pomocą dyfuzora ultrasonicznego (wodnego lub zwykłego) albo za pomocą zwykłego rozpylacza z pompką (po uprzednim rozcieńczeniu olejku).

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Aromaterapia
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Aromaterapia
Aromaterapia

Relaksująca kąpiel

Relaksująca kąpiel

Mimo iż aromaterapia nie leczy chorób, pozytywnie wpływa na samopoczucie i potrafi ulżyć przy niektórych dolegliwościach.

Aromaterapia

Niesamowite właściwości olejku ylang-ylang

Niesamowite właściwości olejku ylang-ylang

po leki, weź małą miseczkę, nalej na nią kilka kropli olejku ylang-ylang i pozwól, aby zapach rozniósł się po pokoju. Aromaterapia wykorzystywana (...) . Ale także warto skorzystać z aromaterapii. Wśród wszystkich olejków...

Aromaterapia

Nordic walking - na zapalenie stawów

Nordic walking - na zapalenie stawów

Aktywność, która w niekonwencjonalny sposób może przyczynić się do walki z artretyzmem, to pływanie, a także modny ostatnio nordic walking.

Aromaterapia

Właściwości olejków eterycznych - galeria

Właściwości olejków eterycznych - galeria

Zapach olejków eterycznych potrafi wprowadzić w dobry nastrój, dodać energii oraz zrelaksować. Nanoszone na skórę goją rany i uśmierzają ból. Olejki pozyskuje się z roślin. Różne ich rodzaje stosowane są przy różnych problemach, a każdy z nich ma inne...

Aromaterapia

Dlaczego warto sięgnąć po wyciąg z pestek grejpfruta?

Dlaczego warto sięgnąć po wyciąg z pestek grejpfruta?

Wyciąg z pestek grejpfruta Wyciąg z pestek grejpfruta robi w ostatnim czasie zawrotną karierę. Korzysta z niego branża kosmetyczna, ale i coraz więcej osób zainteresowanych medycyną naturalną. Specyfik ten dostępny jest w formie olejków, tabletek i syropów. Uważa...

Aromaterapia

Domowe afrodyzjaki - galeria

Domowe afrodyzjaki - galeria

Naturalne olejki eteryczne mają zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej. Coraz częściej wykorzystywane są w kosmetologii i dermatologii. W przemyśle perfumeryjnym wykorzystuje się również olejki cynamonowe pozyskiwane z liści i gałęzi drzewa cynamonowego. ...

Aromaterapia

Poznaj upiększającą moc olejku z drzewa herbacianego

Poznaj upiększającą moc olejku z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego to skarbnica zdrowia Natura dała nam mnóstwo składników, które wpływają znakomicie na skórę, włosy i całe ciało, a olejek herbaciany to jeden z nich. Sprawdź, jakie zalety możesz czerpać ze stosowania tego olejku. W walce...

Aromaterapia

Aromaterapia w kosmetyce

Aromaterapia w kosmetyce to nic innego, jak zastosowanie olejków eterycznych podczas zabiegów pielęgnacyjnych na ciało. Kuracja zapachami należy (...) naturalnego pochodzenia chętnie korzysta aromaterapia. Esencje eteryczne...

Aromaterapia

Działanie i właściwości olejków eterycznych

kojąco, poprawiają krążenie krwi, wywołują na skórze wrażenie ciepła lub chłodu. Naukowo udowodniono skuteczność aromaterapii stosowanej w przypadku stanów (...) medycznym, kosmetycznym i spożywczym. Aromaterapia jest...

Aromaterapia

Naturalne afrodyzjaki

Olejki eteryczne działają jak afrodyzjaki. Aromaterapia już od dawna wykorzystuje ich relaksacyjne i zdrowotne właściwości. Naturalne olejki (...) . Warto pamiętać, że jego zapach, początkowo słaby, z czasem się nasila. Działanie aromaterapii...