Trwa ładowanie...

Zapalenie żołądka - przyczyny, objawy, leczenie

Zapalenia żołądka i dwunastnicy bywają określane jako nieżyty lub katary żołądka. Mogą one przebiegać z bezkwaśnością, niedokwaśnością, nadkwaśnością lub kwaśnością prawidłową soku żołądkowego. Zaburzenia powstają z powodu błędów dietetycznych, spożycia pokarmów zakażonych np. gronkowcem lub zawierających toksyny, takie jak: jady bakterii, metabolity grzybów i pleśni, toksyczne związki chemiczne. Zapalenie żołądka mogą powodować również leki, a rozwojowi zapalenia sprzyja nadużywanie nikotyny.

Zobacz film: "Wrzody a rak żołądka"

spis treści

1. Przyczyny zapalenia żołądka

Stany zapalne rozwijające się w obrębie żołądka są zazwyczaj skutkiem błędów dietetycznych. Czynniki wywołujące zapalenie żołądka są na ogół znane:

  • Nadużycie alkoholu.
  • Leki o działaniu drażniącym błonę śluzową żołądka (np. środki przeciwbólowe i przeciwreumatyczne, przedawkowanie leków nasercowych zawierających naparstnicę, glikokortykoidy, leki przeciwnowotworowe).
  • Oparzenie kwasami lub ługami.
  • Promienie rentgenowskie (np. jako skutek uboczny stosowania promieniowania w leczeniu chorób).
  • Zepsute produkty spożywcze skażone laseczką jadu kiełbasianego.
  • Trujące grzyby.
  • Zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Można je wykazać za pomocą gastroskopii z pobraniem wycinka błony śluzowej lub badania krwi.
  • Zmiany ukrwienia.
  • Następstwa refluksu po operacji żołądka.

Zapalenie żołądka może być także naturalną konsekwencją starzenia się organizmu i pojawiać się u seniorów.

Wrzód żołądka - zdjęcia
Wrzód żołądka - zdjęcia

Gastroskopia to badanie, które może pomóc zdiagnozować wrzód żołądka.

zobacz galerię

2. Objawy zapalenia żołądka

Większość chorób żołądka i w ogóle układu pokarmowego objawia się w podobny sposób i przypomina zatrucie. Przede wszystkim odczuwamy wtedy bóle, doświadczamy nieprzyjemnego odbijania

  • ból w dołku podsercowym pojawiający się 1-2 godz. po posiłku (wrzód żołądka);
  • ból pod prawym łukiem żebrowym 3-5 godz. po jedzeniu, a także w nocy i na czczo (wrzód dwunastnicy);
  • zgaga, niestrawność;
  • nudności, wymioty, zaparcia;
  • bóle w środkowym nadbrzuszu o charakterze gniotącym, piekącym lub kurczowym.

3. Rozpoznanie i leczenie zapalenia żołądka

Zapalenia żołądka i dwunastnicy rozpoznaje się na podstawie zebranego wywiadu, określenia zdolności wydzielniczych błony śluzowej żołądka za pomocą sondy, obejrzenia za pomocą gastroskopu wyglądu i nasilenia zmian w błonie śluzowej żołądka.

Leczenie zapalenia żołądka sprowadza się do przerwania wpływu na błonę śluzową żołądka szkodliwych czynników, które prawdopodobnie wyzwoliły stan zapalny. Zapalnie zmieniona błona śluzowa nie może funkcjonować prawidłowo i wymaga regeneracji, wobec tego należy stworzyć sprzyjające warunki poprzez wstrzymanie podawania trudniej strawnych posiłków. Najlepiej jest przez 1–2 dni zastosować ścisłą dietę złożoną z sucharów i gorzkiej herbaty.

Jeżeli w wyniku diagnozowania zapalenia żoładka wykazano obecność bakterii Helicobacter pylori, należy zacząć leczenie od tzw. eradykacji żołądka. Oznacza to usunięcie bakterii, gdyż to ona jest przyczyną zapalenia, a następnie pojawiających się owrzodzeń żołądka, a przede wszystkim dwunastnicy. Eradykacja polega na zastosowaniu terapii skojarzonej dwóch antybiotyków, na które wrażliwa jest bakteria, oraz leku z grupy inhibitorów pompy protonowej, np. omeprazolu. W przypadku, gdy takie leczenie zapalenia żołądka nie skutkuje, wprowadzana jest terapia czterolekowa, gdzie do poprzednich leków dołącza się związek bizmutu.

4. Jak zapobiec zapaleniu żołądka

W stanach o przebiegu gwałtownym – z gorączką i biegunką, przy ogólnym znacznym osłabieniu i odwodnieniu, zwłaszcza w starszym wieku, oraz spadku ciśnienia – niezbędna jest pomoc lekarska, a także bardzo często leczenie szpitalne. Aby zapobiec tego typu schorzeniom, należy unikać wszystkich wyżej wymienionych czynników mogących stać się przyczyną stanów zapalnych, a w tym zaprzestać nadużywania alkoholu oraz palenia tytoniu. Warto zwrócić uwagę na dietę. Najlepsze będą tu dania gotowane na parze lub w wodzie oraz duszone. Bardzo ważne w diecie są „budynie” z mięsa lub ryb, z drobną kaszą lub ryżem. Do zagęszczania potraw nie stosuje się zasmażek.

Przy zapaleniu żołądka szczególnie poleca się: produkty świeże, dojrzałe, łagodne przyprawy, produkty gotowane, gotowane na parze, duszone bez wstępnego obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, produkty chude, używanie tłuszczów roślinnych, masło, oleje, sosy naturalne, bez zasmażek, zagęszczane mąką i śmietaną lub mąką i mlekiem, zupy na wywarach warzywnych, owoce spożywane jako gotowane i rozdrabniane, rozcieńczane soki.

W chorobie wrzodowej osłaniające działanie ma między innymi siemię, a według medycyny ludowej również sok z kiszonej kapusty i woda z gotowanych ziemniaków.

Następny artykuł: Wrzody żołądka

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.