Olejek lawendowy

Olejek lawendowy jest jednym z naturalnych olejków eterycznych wykorzystywanych w aromaterapii. Uzyskiwany jest w procesie destylacji, przede wszystkim z kwiatów lawendy. Lawenda jest aromatyczna z natury i często wykorzystuje się ją w produkcji perfum i kosmetyków. Olejek lawendowy można łączyć z olejkiem cedrowym, sosnowym, szałwiowym, z geranium oraz z gałki muszkatołowej, aby jednocześnie korzystać z ich leczniczych właściwości, chociaż sam olejek z lawendy jest również skuteczny w terapii wielu schorzeń.

1. Zastosowanie olejku lawendowego

Słowo lavare, czyli lawenda, oznacza z łaciny „oczyszczać”, ze względu na „czysty” aromat, jaki daje ta roślina. Właściwości olejku lawendowego to przede wszystkim rozluźnianie napięcia nerwowego, łagodzenie bólu, oczyszczanie skóry, pobudzanie krążenia krwi i leczenie problemów z oddychaniem. Olejek lawendowy znalazł zastosowanie w leczeniu wielu chorób i dolegliwości, a także w pielęgnacji skóry. Ten olejek eteryczny pomaga w rozwiązywaniu problemów w różnych dziedzinach.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

  • Układ nerwowy – zapach lawendowego olejku uspokaja i łagodzi nerwy, z tego względu pomaga w leczeniu migrenowych bólów głowy, lęków, depresji, napięcia nerwowego i stresu emocjonalnego; jednocześnie działa pobudzająco w przypadku zmęczenia, a także pobudza aktywność umysłową.
  • Zaburzenia snu – aromat lawendy ułatwia zasypianie, a tym samym pomaga w leczeniu bezsenności.
  • Ból – regularne masaże z użyciem olejku lawendowego łagodzą bóle mięśni, stawów, bóle reumatyczne, napięcie mięśniowe, a także bóle pleców.
  • Drogi moczowe – olejek lawendowy stymuluje produkcję moczu, pomagając tym samym w oczyszczaniu dróg moczowych z bakterii wywołujących infekcje.
  • Choroby układu oddechowego – olejki eteryczne, w tym również olejek lawendowy, pomagają w leczeniu infekcji gardła, grypy, kaszlu, przeziębienia, astmy, infekcji zatok, zapalenia oskrzeli, zapalenia migdałków.
  • Choroby skóry – ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybicze olejek lawendowy stosowany jest w leczeniu trądziku, łuszczycy, pomaga w gojeniu ran i łagodzeniu zmarszczek.
  • Pielęgnacja włosów – olejek lawendowy pomaga w pozbywaniu się wszy i ich jaj.
  • Układ krążenia – olejek z lawendy poprawia krążenie i obniża ciśnienie.
  • Układ trawienny – olejek eteryczny z lawendy stymuluje produkcję kwasów żołądkowych i żółci, tym samym pomagając w leczeniu zaparć, bólów brzucha, kolki, wzdęć, wymiotów i biegunki.
  • Odporność – regularne stosowanie olejków eterycznych z lawendy wzmacnia odporność na choroby.

2. Przeciwwskazania do stosowania olejku lawendowego

Aromaterapię z użyciem olejku lawendowego może stosować niemal każdy, chociaż kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny z tego zrezygnować. Istnieją również przeciwwskazania do stosowania tego olejku eterycznego przez osoby cierpiące na cukrzycę, a także osoby z wrażliwą skórą. Z właściwości olejku lawendowego powinny korzystać przede wszystkim osoby żyjące w ciągłym stresie i napięciu. Zabiegi aromaterapii mogą im pomóc w relaksacji i osiągnięciu wewnętrznej równowagi.

Olejek lawendowy dobry jest do stosowania w mieszankach. Działanie olejku pogłębia się, jeśli zastosuje się go w połączeniu z innymi olejkami, np. z rozmarynowym (przy bólach mięśni), z melisy (w przypadku egzemy), z bergamotowym lub cytrynowym (odstrasza komary). Lawenda podwyższa skuteczność innych olejków, z którymi jest zmieszana. W sprzedaży często występuje tzw. olejek lawendynowy lavandula fragrance, który zapachowo trudny jest do odróżnienia od prawdziwego olejku lawendy lekarskiej lavandula officinalis. Jednak nie posiada on wspomnianych wyżej właściwości leczniczych i jest dużo tańszy. Zatem zawsze upewnij się, z jakiej rośliny pochodzi dany olejek (producent powinien podać nazwę łacińską rośliny). 


spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy