Produkty zawierające kwas foliowy dla kobiet w ciąży
Kwas foliowy to inna nazwa dla witaminy B9, folacyny, folanu i kwasu pteroiloglutaminowego. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta szczególnie w okresie ciąży, ale każda kobieta, która myśli o dziecku, powinna regularnie go przyjmować już na kilka miesięcy przed planowaną ciążą. Odpowiednie ilości kwasu foliowego w ciąży zabezpieczają płód przed wadami cewy nerwowej, szczególnie przed przepuklinami oponowo - rdzeniowymi odcinka lędźwiowego kręgosłupa.
1. Rola kwasu foliowego w organizmie człowieka
Witamina B9 odgrywa wiele istotnych funkcji w organizmie. Jest odpowiedzialna m.in. za:
- syntezę kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA,
- regulację i wzrost komórek,
- poziom homocysteiny, tj. aminokwasu, od którego zależy nasze zdrowie,
- zapobieganie chorobom serca, wylewom i zakrzepom żył,
- zapobieganie anemii,
- występowanie depresji u człowieka,
- dobre samopoczucie,
- działanie krwiotwórcze,
- ochronę organizmu przed nowotworami.
Niedobory kwasu foliowego w organizmie są spowodowane przez:
- nadużywanie alkoholu,
- przewlekłe choroby przewodu pokarmowego,
- zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę (ciąża, nadczynność tarczycy, choroby nowotworowe, niektóre choroby wątroby),
- zażywanie leków padaczkowych (nasilony rozkład kwasu foliowego),
- niedobór witaminy C i żelaza.
2. Kwas foliowy a dieta dla kobiet w ciąży
Dieta dla ciężarnych zawierająca duże ilości kwasu foliowego zapobiega nie tylko wadom cewy nerwowej, ale również rozszczepom wargi i podniebienia oraz wrodzonym wadom serca. Ważne jest to, by zdrowa dieta była tak konstruowana, a posiłki tak przygotowywane, aby pozostało w nich jak najwięcej naturalnej witaminy B9. Należy zatem pamiętać aby warzywa były gotowane krótko, gdyż długie gotowanie niszczy wiele witamin.
3. Występowanie kwasu foliowego
Witaminę B9 można przyjmować w postaci gotowych suplementów diety, które można zakupić w każdej aptece, choć o wiele lepiej przyswajalna jest ona w naturalnej postaci. Oto wybrane produkty zawierające kwas foliowy:
- sok pomarańczowy,
- fasola,
- drożdże,
- cykoria,
- groszek,
- warzywa o zielonych liściach,
- szpinak,
- szparagi,
- rzepa,
- soczewica,
- ryż,
- soja (jest ona także bardzo bogatym źródłem błonnika),
- jęczmień i ziarna pszenicy,
- żółtka jaj.
4. Do kiedy brać kwas foliowy w ciąży?
Z tego, że kwas foliowy odgrywa ogromną rolę w profilaktyce wad cewy nerwowej, zdaje sobie sprawę każda kobieta. Nie każda jednak wie, kiedy powinna zacząć go przyjmować i kiedy skończyć kurację witaminą B9. Oto kilka wskazówek:
- kobiety w wieku rozrodczym powinny przyjmować 0,4 mg kwasu foliowego dziennie,
- kobiety planujące ciążę powinny przyjmować 0,4 - 1,0 mg kwasu foliowego dziennie,
- dawka kwasu foliowego dla kobiet w ciąży wynosi 0,4 mg - 1,0 mg dziennie,
- każda kobieta w ciąży powinna przyjmować kwas foliowy do końca trzeciego miesiąca ciąży,
- kobiety, u których w rodzinie występowały wady cewy nerwowej, powinny przyjmować 4,0 mg kwasu foliowego dziennie.
Zażywanie kwasu foliowego jest niezbędne przez pierwszy trymestr, gdyż zachodzą wtedy bardzo intensywne podziały komórkowe, a więc następuje bardzo istotny etap rozwoju płodu.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.