Produkty zakazane w ciąży

Dieta dla kobiet w ciąży jest dość restrykcyjna, ponieważ w tym czasie nie można spożywać wielu składników pokarmowych. Kobieta musi bowiem pamiętać, że wszystko, co sama zje lub wypije, za pośrednictwem pępowiny dostaje się również do krwi płodu. Każdy zapalony w tym czasie papieros i każda ilość spożytego alkoholu ma wpływ na rozwój dziecka. Dlatego też warto zapoznać się z zasadami prawidłowej diety dla kobiet w ciąży oraz z produktami, których w tym okresie powinno się unikać.

1. Produkty niewskazane dla kobiet w ciąży

Dolegliwości ciążowe
Dolegliwości ciążowe

zobacz galerię

Zobacz film: "Przekarmianie dzieci"

Każda kobieta w ciąży powinna ograniczać lub całkowicie wyeliminować przyjmowanie następujących produktów:

  • słodzonych napojów gazowanych - w dużych ilościach podrażniają układ pokarmowy, śluzówkę żołądka, zawierają duże ilości cukru, który powinien być ograniczany w diecie ciążowej, ponadto zawierają konserwanty, sztuczne barwniki i słodziki;
  • napojów z kofeiną - wypłukują one witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, potas, cynk, podnoszą ciśnienie tętnicze krwi;
  • sztucznych słodzików;
  • słodyczy - ich nadmierna ilość może spowodować zahamowanie przyrostu masy ciała dziecka oraz zaburzenia przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych do budowy mózgu dziecka. Ponadto słodycze przyczyniają się do zbyt dużego przyrostu masy ciała kobiety w ciąży;
  • orzeszków ziemnych - ich spożywanie może w przyszłości spowodować alergię u dziecka na nie. Ponadto często są zanieczyszczone toksycznymi aflatoksynami;
  • wędlin i wędzonych ryb - wędzone produkty zawierają substancje rakotwórcze;
  • dań typu fast food - zawierają bardzo duże ilości soli oraz kalorii, co może skutkować nadwagą po ciąży u kobiety;
  • serów pleśniowych - są potencjalnym źródłem listerii - bakterii wywołującej listeriozę, która może spowodować przedwczesny poród, infekcję u noworodka, uszkodzenia neurologiczne;
  • żywności przetworzonej, z niewiadomego pochodzenia, gdyż może być przyczyną ciężkich zatruć, co bezpośrednio zagraża życiu płodu.

Właściwa dieta dla kobiet w ciąży nie powinna zawierać żadnych produktów mających w swoim składzie konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty. Mogą one wywoływać odczyny alergiczne, biegunki, zaburzenia żołądkowe. Ponadto znajdują się w nich szkodliwe toksyny, które mają bardzo negatywny wpływ zarówno na zdrowie matki, jak i dziecka, dlatego należy wyeliminować je z każdej diety dla ciężarnej.

1.1. Alkohol w ciąży

Wiele osób powtarza, że alkohol w małych ilościach nie szkodzi nigdy, nawet w ciąży. Nie wierz jednak, że lampka czerwonego wina poprawia krążenie i przyspiesza metabolizm. Jest to błędne myślenie, bo alkohol powinien zostać całkowicie wyeliminowany z diety dla ciężarnych. Picie alkoholu w ciąży może spowodować tzw. płodowy zespół alkoholowy u dziecka. Jego skutki są nieodwracalne i należą do nich:

  • opóźnienie rozwoju,
  • niska masa urodzeniowa,
  • nieprawidłowy rozwój mózgu,
  • niski poziom inteligencji,
  • zaburzenia w nawiązywaniu kontaktów z rówieśnikami,
  • nieprawidłowy rozwój serca.

1.2. Papierosy w ciąży

Niestety nie wszystkie kobiety po zajściu w ciążę rzucają palenie. Zapominają, że szkodliwe substancje mają negatywny wpływ nie tylko na jej zdrowie, ale przede wszystkim na rozwój dziecka. Podczas palenia papierosa wszystkie związki chemiczne, które są w nim zawarte, przenikają poprzez łożysko do organizmu dziecka. Z badań wynika, że palenie może mieć następujące konsekwencje dla zdrowia dziecka:

  • powoduje przedwczesne przyjście na świat,
  • wpływa na niską masę ciała po urodzeniu,
  • powoduje ogromne problemy z oddychaniem tuż po urodzeniu, co w przyszłości prowadzi do rozwoju chorób układu oddechowego,
  • powoduje ograniczenie ogólnego rozwoju fizycznego i psychicznego.

2. Produkty zalecane w ciąży

Zdrowa dieta ciężarnych powinna zawierać przede wszystkim:

Dieta dla kobiet w ciąży, jak każda zdrowa dieta, powinna być zrównoważona i zbilansowana. Posiłki muszą być częste i regularne. Ważne jest, by zwiększyć w tym czasie ilość przyjmowanych kalorii, bo dieta dla kobiet w ciąży musi zabezpieczać prawidłowy rozwój dziecka.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Produkty zawierające kwas foliowy dla kobiet w ciąży

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!