Błonnik

Błonnik pokarmowy to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie są trawione ani wchłaniane w organizmie człowieka. Błonnik pełni ważną rolę w prewencji wielu chorób cywilizacyjnych (miażdżyca, nowotwory, otyłość). W układzie pokarmowym człowieka błonnik przechodzi w postaci niezmienionej. Włókno pokarmowe należy do grupy węglowodanów nieprzyswajanych przez człowieka. Najlepsze źródło błonnika w diecie to pełne ziarna zbóż, kiełki, orzechy, nasiona, warzywa strączkowe, kapusta, brokuły i suszone owoce. Dieta uboga w błonnik skutkuje zaparciami i problemami z trawieniem.

1. Co to jest błonnik?

Błonnik, czyli inaczej włókno pokarmowe to zespół substancji ścian komórkowych roślin, które nie są trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Bardzo ważną cechą fizyczną błonnika jest zdolność do pęcznienia pod wpływem wody, co pobudza jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) optymalne spożycie błonnika to 20-40 gramów dziennie.

2. Skład błonnika pokarmowego

Jabłka źródłem błonnika

Błonnik jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit.

Błonnik to cała grupa różnorodnych substancji. Każda frakcja błonnika ma trochę inne działanie na organizm człowieka, chociaż wszystkie odgrywają niebagatelną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego i wydalniczego.

8 produktów najbogatszych w błonnik

Soczewica i rośliny strączkowe to bogate źródło błonnika. Zawierają również cenne witaminy i minerały. Ich regularne spożywanie pozwala na rozsądne kontrolowanie...

3. Rola błonnika w organizmie

Właściwości błonnika pokarmowego są różne. Pełni on w organizmie następujące funkcje:

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy, a jest to składnik, który zmniejsza cholesterol,...

4. Błonnik pokarmowy w pożywieniu

Błonnik pokarmowy występuje w kaszach, ryżu, owocach i warzywach. Nie zawierają go żadne produkty pochodzenia zwierzęcego ani oleje i inne produkty tłuszczowe. Zasada jest taka, że im mniej przetworzone są produkty ze zbóż, tym więcej zawierają błonnika.

Produkt ilość Produkt ilość Produkt ilość
Zawartość błonnika w produktach spożywczych w g/100 g produktu
Ryż brązowy 8,7 Bułki pszenne 2,0 Ogórek zielony 0,5
Ryż biały 2,5 Chleb żytni pełnoziarnisty 6,1 Pomidor 1,2
Kasza gryczana 5,9 Płatki kukurydziane 7,6 Brokuły 2,5
Ziemniaki 1,5 Płatki owsiane 6,9 Marchew 3,6
Śliwki świeże 1,6 Otręby pszenne 42,4 Pietruszka liście 4,2
Pomarańcza 1,9 Sezam 9,1 Sałata 1,4
Jabłko 2,0 Słonecznik, nasiona 6,0 Seler,korzeń 4,9
Maliny 6,7 Migdały 12,1 Bób 5,8
Jeżyny 7,3 Paluszki 1,0 Fasola biała 15,7
Porzeczki czarne 7,9 Czekolada mleczna 0,7 Ryż z jabłkami 12,4
Suszone śliwki b/pestek 16,1 Sernik 0,8 Pizza z pieczarkami 1,4

Najbardziej aktywne w zwiększaniu masy stolca i przyspieszaniu perystaltyki jelit są produkty zbożowe z grubego przemiału:

  • 100 g otrąb wiąże 450 g wody
  • 100 g ziemniaków wiąże tylko 40 g wody
  • Należy pamiętać, aby błonnik w diecie był zwiększany stopniowo, gdyż zbyt duża dawka jednorazowa może wywołać problemy żołądkowe, bóle brzucha, wzdęcia - jeśli układ pokarmowy nie jest przyzwyczajony do diety bogatoresztkowej.

Pamiętajmy, że:

  • błonnik pokarmowy w nadmiarze może wywołać biegunkę, wzdęcia i ból brzucha;
  • przy niewystarczającej ilości wody (poniżej 2 litrów dziennie), błonnik wywoła zaparcia;
  • suplementy diety zawierające błonnik w zbyt dużych ilościach mogą na tyle zwiększyć swoją objętość, że utkną w przewodzie pokarmowym;
  • frakcje błonnika, które ulegają rozpuszczeniu w wodzie, częściowo ograniczają wchłanianie żelaza, cynku i wapnia;
  • nadmiar błonnika może obniżyć skuteczność tabletek antykoncepcyjnych, leków obniżających poziom cholesterolu i innych. Powinno zachować się 2-godzinny odstęp między posiłkiem a podaniem lekarstwa.

Zawarty w diecie błonnik korzystnie wpływa na organizm człowieka, ponieważ nie tylko chroni, ale również pomaga leczyć wiele chorób cywilizacyjnych (otyłość, zaparcia, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów). Dlatego jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem przez całe życie musisz spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie, które nie tylko dostarczają błonnik, ale są bogate w witaminy.

Komentarze (3)
~Kinga
~Kinga

A mój błonnik, który stosuję ma w 100g aż 68 g błonnika. Są to naturalne nasiona babki płesznik i babki jajowatej pod nazwą Błonnik Witalny. Pomagają na zaparcia, hemoroidy, odchudzanie. Po prostu rewelka.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Błonnik
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

a

~ika555 • ostatni post wczoraj

2
Artykuły Błonnik
Błonnik

Kilka słów o błonniku. Modny, ale czy zdrowy?

Błonnik pokarmowy nazywany jest przyjacielem układu pokarmowego. Liczba korzyści wynikających z jego spożywania jest długa, jednak jak każdy kij ma dwa końce, nie wszystkim działa korzystnie na zdrowie. Ze smakiem po zdrowie Jedzenie produktów z dużą zawartością błonnika nie jest tylko modne. Coraz częściej słyszymy, że regularne uprawianie sportu wraz ze zdrową dietą z dużą zawartością ... nawet tak przyjaznej naszemu organizmowi substancji, jaką jest błonnik pokarmowy, może okazać się szkodliwy. Jeśli nie spożywaliśmy dotąd...

Błonnik

Błonnik w diecie

Błonnik pokarmowy to kilka substancji pochodzących ze ścian komórkowych roślin, które nie ulegają w naszym organizmie strawieniu. Jego dobroczynne właściwości uwydatniają się przede wszystkim w usprawnieniu przewodu pokarmowego. Błonnik korzystnie ... kilogramów. Wpływ błonnika na organizm Błonnik jest włóknem pokarmowym i nie jest substancją czynną, jak witaminy czy składniki mineralne. Błonnik nie jest trawiony ani wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Stanowi grupę niestrawnych...

Błonnik

Dieta bogata w błonnik

Dieta bogata w błonnik będzie zarówno skuteczna, jak i zdrowa. Niestety, w naszych sklepach króluje głównie żywność wysokoprzetworzona, co oznacza, że niewiele błonnika w niej znajdziemy. Błonnik jest dla człowieka tak cenny głównie dlatego, że bardzo dobrze ... . Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. 3. Błonnik pokarmowy pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż...

Błonnik

Babka płesznik - naturalny środek dla zdrowia jelit

Babka płesznik - naturalny środek dla zdrowia jelit

(...) się wybierać produkty bogate w błonnik. Substancja ta nie tylko świetnie działa na układ pokarmowy i ułatwia trawienie ... przez dłuższy czas. Poza tym błonnik ogranicza wchłanianie tłuszczów i węglowodanów, czyli głównych wrogów szczupłej...

Błonnik

Właściwości błonnika

Błonnik to niezbędny składnik pokarmowy, który zapewni ci mnóstwo energii i pomoże zachować dobrą formę. Zacznij ... . Bez tych dwóch podstawowych składników układ trawienny blokuje się, a twoja sylwetka nabiera objętości. Zalety błonnika Błonnik uczestniczy w licznych procesach w organizmie, które pomagają zachować zdrowie i formę: Błonnik rozpuszczalny (zawarty w owsie, życie ... we krwi. Odżywia również "dobre" bakterie obecne w jelitach, które w zamian za to produkują witaminy. Posiłek bogaty w...

Błonnik

Błonnik witalny

Błonnik witalny

(...) na szczupłą sylwetkę uchodzi zażywanie błonnika witalnego. Czy metoda ta jest rzeczywiście skuteczna? Jak błonnik wpływa na nasz organizm? Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć na jego temat. Czym jest błonnik witalny? Błonnik odgrywa w naszym organizmie ... na funkcjonowanie układu trawiennego. Jedną z bardziej popularnych jest dziś błonnik witalny. To całkowicie naturalna substancja, którą ... wykazuje babka jajowata, która pomaga uregulować zaburzenia wypróżniania - zarówno zaparcia, jak i biegunki. Błonnik...

Błonnik

Błonnik w diecie niskowęglowodanowej

Wiele osób jest zdania, że dieta niskowęglowodanowa jest uboga w błonnik. Okazuje się jednak, że ważne elementy takiej diety ... tego cennego składnika? Dlaczego warto spożywać produkty bogate w błonnik? Błonnik to część produktów spożywczych pochodzenia ... jednak, że błonnik jest dla człowieka bezużyteczny. Zapobiega on zaparciom, obniża poziom cukru i skrobi we krwi, a także ... ma charakterystyczne dla siebie właściwości. Nierozpuszczalny błonnik znajdujący się w większości warzyw oraz otrębach pszennych...

Błonnik

8 produktów najbogatszych w błonnik

8 produktów najbogatszych w błonnik

(...) wszystkie witaminy, minerały i błonnik znajdujące się w ziarnach, dzięki czemu może stanowić podstawę wartościowego, zdrowego...

Dieta oczyszczająca

Jak wybrać błonnik pokarmowy?

Jak wybrać błonnik pokarmowy?

Błonnik występuje w wielu produktach spożywczych, ale można przyjmować go również w postaci suplementu diety. Preparaty ... i poprawiają regularność wypróżnień. Jak działa błonnik pokarmowy? Preparaty zawierające błonnik powodują wzrost objętości stolców ... jest spożywanie go z naturalnymi pokarmami, ale równie dobre efekty przynosi stosowanie suplementów diety, w skład których wchodzi błonnik nierozpuszczalny w wysoko skoncentrowanej postaci, uzyskiwany z otrąb pszennych. Błonnik pokarmowy jest bardzo wartościowym...

Dieta oczyszczająca

Poznaj najlepszego sojusznika oczyszczania jelit - błonnik nierozpuszczalny

Poznaj najlepszego sojusznika oczyszczania jelit - błonnik nierozpuszczalny

(...) przebiegał prawidłowo. W jaki sposób błonnik oddziałuje na pracę układu pokarmowego? Błonnik rozpuszczalny a błonnik nierozpuszczalny Błonnik wspomaga usuwanie toksyn z organizmu bez względu na postać. Ten, który występuje w owocach, fasoli, owsie ... ich wchłanianiu przez organizm. Natomiast błonnik nierozpuszczalny, obecny w warzywach, produktach pełnoziarnistych i pestkach, przemierza ... do wysiłku, poza tym usprawnia proces trawienia. To właśnie nierozpuszczalny w wodzie błonnik, występujący w największych...