Błonnik

Błonnik pokarmowy to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie są trawione ani wchłaniane w organizmie człowieka. Błonnik pełni ważną rolę w prewencji wielu chorób cywilizacyjnych (miażdżyca, nowotwory, otyłość). W układzie pokarmowym człowieka błonnik przechodzi w postaci niezmienionej. Włókno pokarmowe należy do grupy węglowodanów nieprzyswajanych przez człowieka. Najlepsze źródło błonnika w diecie to pełne ziarna zbóż, kiełki, orzechy, nasiona, warzywa strączkowe, kapusta, brokuły i suszone owoce. Dieta uboga w błonnik skutkuje zaparciami i problemami z trawieniem.

Polecane wideo:

1. Co to jest błonnik?

Błonnik, czyli inaczej włókno pokarmowe to zespół substancji ścian komórkowych roślin, które nie są trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Bardzo ważną cechą fizyczną błonnika jest zdolność do pęcznienia pod wpływem wody, co pobudza jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) optymalne spożycie błonnika to 20-40 gramów dziennie.

2. Skład błonnika pokarmowego

Jabłka źródłem błonnika

Błonnik jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit.

Błonnik to cała grupa różnorodnych substancji. Każda frakcja błonnika ma trochę inne działanie na organizm człowieka, chociaż wszystkie odgrywają niebagatelną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego i wydalniczego.

8 produktów najbogatszych w błonnik

Soczewica i rośliny strączkowe to bogate źródło błonnika. Zawierają również cenne witaminy i minerały. Ich regularne spożywanie pozwala na rozsądne kontrolowanie...

3. Rola błonnika w organizmie

Właściwości błonnika pokarmowego są różne. Pełni on w organizmie następujące funkcje:

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy, a jest to składnik, który zmniejsza cholesterol,...

4. Błonnik pokarmowy w pożywieniu

Błonnik pokarmowy występuje w kaszach, ryżu, owocach i warzywach. Nie zawierają go żadne produkty pochodzenia zwierzęcego ani oleje i inne produkty tłuszczowe. Zasada jest taka, że im mniej przetworzone są produkty ze zbóż, tym więcej zawierają błonnika.

Produkt ilość Produkt ilość Produkt ilość
Zawartość błonnika w produktach spożywczych w g/100 g produktu
Ryż brązowy 8,7 Bułki pszenne 2,0 Ogórek zielony 0,5
Ryż biały 2,5 Chleb żytni pełnoziarnisty 6,1 Pomidor 1,2
Kasza gryczana 5,9 Płatki kukurydziane 7,6 Brokuły 2,5
Ziemniaki 1,5 Płatki owsiane 6,9 Marchew 3,6
Śliwki świeże 1,6 Otręby pszenne 42,4 Pietruszka liście 4,2
Pomarańcza 1,9 Sezam 9,1 Sałata 1,4
Jabłko 2,0 Słonecznik, nasiona 6,0 Seler,korzeń 4,9
Maliny 6,7 Migdały 12,1 Bób 5,8
Jeżyny 7,3 Paluszki 1,0 Fasola biała 15,7
Porzeczki czarne 7,9 Czekolada mleczna 0,7 Ryż z jabłkami 12,4
Suszone śliwki b/pestek 16,1 Sernik 0,8 Pizza z pieczarkami 1,4

Najbardziej aktywne w zwiększaniu masy stolca i przyspieszaniu perystaltyki jelit są produkty zbożowe z grubego przemiału:

  • 100 g otrąb wiąże 450 g wody
  • 100 g ziemniaków wiąże tylko 40 g wody
  • Należy pamiętać, aby błonnik w diecie był zwiększany stopniowo, gdyż zbyt duża dawka jednorazowa może wywołać problemy żołądkowe, bóle brzucha, wzdęcia - jeśli układ pokarmowy nie jest przyzwyczajony do diety bogatoresztkowej.

Pamiętajmy, że:

  • błonnik pokarmowy w nadmiarze może wywołać biegunkę, wzdęcia i ból brzucha;
  • przy niewystarczającej ilości wody (poniżej 2 litrów dziennie), błonnik wywoła zaparcia;
  • suplementy diety zawierające błonnik w zbyt dużych ilościach mogą na tyle zwiększyć swoją objętość, że utkną w przewodzie pokarmowym;
  • frakcje błonnika, które ulegają rozpuszczeniu w wodzie, częściowo ograniczają wchłanianie żelaza, cynku i wapnia;
  • nadmiar błonnika może obniżyć skuteczność tabletek antykoncepcyjnych, leków obniżających poziom cholesterolu i innych. Powinno zachować się 2-godzinny odstęp między posiłkiem a podaniem lekarstwa.

Zawarty w diecie błonnik korzystnie wpływa na organizm człowieka, ponieważ nie tylko chroni, ale również pomaga leczyć wiele chorób cywilizacyjnych (otyłość, zaparcia, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów). Dlatego jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem przez całe życie musisz spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie, które nie tylko dostarczają błonnik, ale są bogate w witaminy.

Komentarze (5)
~Kinga
~Kinga

A mój błonnik, który stosuję ma w 100g aż 68 g błonnika. Są to naturalne nasiona babki płesznik i babki jajowatej pod nazwą Błonnik Witalny. Pomagają na zaparcia, hemoroidy, odchudzanie. Po prostu rewelka.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Błonnik
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Błonnik
Błonnik

7 produktów, które mają więcej błonnika niż jabłka

7 produktów, które mają więcej błonnika niż jabłka

Znaczenie błonnika w diecie Błonnik pokarmowy (włókna pokarmowe) to jeden ze złożonych węglowodanów. Nie jest on trawiony w układzie pokarmowym (...) człowieka, niemniej ma bardzo istotny wpływ na organizm. W dobrze...

Błonnik

Błonnik w diecie

Błonnik pokarmowy to kilka substancji pochodzących ze ścian komórkowych roślin, które nie ulegają w naszym organizmie strawieniu. Jego dobroczynne (...) właściwości uwydatniają się przede wszystkim w usprawnieniu przewodu pokarmowego....

Błonnik

Babka płesznik - naturalny środek dla zdrowia jelit

Babka płesznik - naturalny środek dla zdrowia jelit

.   Czym jest babka płesznik? Choć nazwa brzmi tajemniczo, to jeśli słyszałeś o błonniku witalnym, na pewno spotkałeś się już z tym produktem. Babka (...) - w 100 g nasion znajduje się aż 68 g błonnika pokarmowego....

Błonnik

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Produkty zbożowe na początek dnia Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy, a (...) jest to składnik, który zmniejsza cholesterol, zapobiega zaparciom i pomaga w trawieniu....

Błonnik

8 produktów najbogatszych w błonnik

8 produktów najbogatszych w błonnik

Soczewica i rośliny strączkowe Soczewica i rośliny strączkowe to bogate źródło błonnika. Zawierają również cenne witaminy i minerały. Ich regularne (...) tego warzywa, które dostarcza sporej ilości błonnika.Owoce Owoce to naturalne źródło...

Błonnik

Dieta bogata w błonnik

Dieta bogata w błonnik będzie zarówno skuteczna, jak i zdrowa. Niestety, w naszych sklepach króluje głównie żywność wysokoprzetworzona, co oznacza (...) , że niewiele błonnika w niej znajdziemy. Błonnik...

Błonnik

Właściwości błonnika

Błonnik to niezbędny składnik pokarmowy, który zapewni ci mnóstwo energii i pomoże zachować dobrą formę. Zacznij postrzegać układ trawienny (...) jako motor twojego organizmu. Żeby dobrze funkcjonować, każdego dnia twój motor...

Błonnik

Błonnik w diecie niskowęglowodanowej

Wiele osób jest zdania, że dieta niskowęglowodanowa jest uboga w błonnik. Okazuje się jednak, że ważne elementy takiej diety, czyli warzywa (...) bez zawartości skrobi oraz owocez niewielką ilością cukru, mają w sobie stosunkowo dużo...

Błonnik

Kilka słów o błonniku. Modny, ale czy zdrowy?

Błonnik pokarmowy nazywany jest przyjacielem układu pokarmowego. Liczba korzyści wynikających z jego spożywania jest długa, jednak jak każdy kij (...) ma dwa końce, nie wszystkim działa korzystnie na zdrowie. Ze smakiem po zdrowie ...

Błonnik

Błonnik witalny

Błonnik witalny

Błonnik witalny to suplement diety wykonany w większości z naturalnych składników. W jego skład wchodzą nasiona babki jajowatej, babki płesznik i len (...) . Surowce roślinne bogate w śluzy pomogą uzupełnić niedobory błonnika...