Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Nowy COVID już szaleje w Polsce. Stosuj, by zmniejszyć ryzyko choroby

 Katarzyna Prus
28.08.2024 11:40
Wirus już szaleje, a szczepionek nie ma. Ochronić może dieta
Wirus już szaleje, a szczepionek nie ma. Ochronić może dieta (Getty Images)

COVID-19 atakuje coraz silniej, ale można się przed nim chronić. Najlepszą metodą są szczepienia, ale na nowe preparaty trzeba jeszcze poczekać. Warto więc skorzystać z innej metody, w dodatku bardzo prostej. Nowe badania sugerują, że ryzyko choroby może obniżyć konkretna dieta.

spis treści

1. Tak teraz atakuje COVID

COVID-19 konsekwentnie rośnie w siłę. Z dziennych statystyk opublikowanych we wtorek przez Ministerstwo Zdrowia wynika, że w Polsce było już 1966 zakażeń, w tym 1355 nowych. To już prawie dwukrotny wzrost w porównaniu do dobowych statystyk z ubiegłego tygodnia, kiedy liczba chorych nie przekraczała 1200.

Różnicę widać też w testach: już ponad połowa wyników jest pozytywna. Wtorkowy raport wskazuje, że na 3610 wykonanych testów, 2032 były pozytywne. Ponadto zmarły kolejne 4 osoby.

W Polsce cały czas dominuje subwariant JN.1, ale krąży już także nowy - KP.3 należący do szczepu FLiRT.

Zobacz film: "Jak otyłość wpływa na przebieg COVID-19? Ekspertka odpowiada"
COVID-19 atakuje coraz silniej
COVID-19 atakuje coraz silniej (Getty Images)

Szef Głównego Inspektoratu Sanitarnego dr n. med. Paweł Grzesiowski zwracał uwagę, że należy się testować, ale wirusa nie tak łatwo wykryć.

- Przy obecnych wariantach najpierw pojawiają się objawy, a dopiero później wirus intensywnie się namnaża. Dlatego w pierwszej dobie wynik może być ujemny. Test należy powtórzyć po 24 godzinach, jeśli mamy objawy - tłumaczył w rozmowie z WP abc Zdrowie dr Grzesiowski.

Test należy wykonać zwłaszcza w sytuacji, kiedy pojawią się objawy. Wśród najczęstszych symptomów COVID-19 lekarze wymieniają teraz osłabienie, katar i ból gardła.

- U niektórych pacjentów COVID-19 daje objawy analogiczne do tzw. jelitówki (nudności, wymioty, biegunka, ból brzucha - red.), ale takich przypadków jest mniej. Takie objawy pozornie łagodnej infekcji mają jednak też pacjenci, którzy się potem zgłaszają z powikłaniami kardiologicznymi, więc objawy nie powinny usypiać naszej czujności - ostrzegała w rozmowie z WP abcZdrowie kardiolog dr n. med. Ewa Uścińska.

Lekarze wskazują, że u chorych mogą wystąpić także:

  • gorączka/dreszcze,
  • duszność lub trudności z oddychaniem,
  • ból głowy,
  • ból mięśni,
  • utrata węchu i smaku.

W konteście szczepu FLiRT eksperci wskazywali wcześniej również na możliwość wystąpienia mgły mózgowej.

2. Dieta chroni przed zachorowaniem

Najlepszą metodą ochrony przez zakażeniem SARS-CoV-2 i ciężkim przebiegiem choroby są szczepienia. Na aktualne preparaty (ukierunkowane na subwariant JN.1) trzeba będzie jednak poczekać i nadal nie wiadomo, jak długo. Szef GIS wskazywał, że w październiku, kiedy prognozowany jest szczyt tej fali, szczepionki mogą być jeszcze w Polsce niedostępne.

Warto się więc zabezpieczyć w inny sposób i zrobić to jak najszybciej. Nowe badania, których wyniki trafiły na łamy "Plos One", sugerują, że ryzyko zakażenia obniża dieta śródziemnomorska.

Chodzi m.in. o większe spożycie oliwy z oliwek, owoców, warzyw, ryb, roślin strączkowych, a mniejsze ilości czerwonego mięsa i ograniczenie alkoholu. Naukowcy sugerują, że taki model żywienia obniża ryzyko zachorowania na COVID-19, a także zmniejsza prawdopodobieństwo ciężkiego przebiegu choroby.

To zasługa zawartych w takich produktach przeciwutleniaczy, a także jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

- Typowa dieta zachodnia bardzo osłabia nasz układ odpornościowy, a dieta roślinna może go wspierać - wyjaśniła w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska.

Ekspertka wskazała m.in. na witaminę C, która głównie znajduje się w surowych warzywach, witaminę A i E, witaminy z grupy B, selen oraz cynk, kwasy omega-3 oraz błonnik, które budują naszą odporność.

- Polecam zielone warzywa liściaste z uwagi na chlorofil, witaminę C i działanie przeciwzapalne. Warto jeść też fioletowe owoce, które zawierają polifenole. Pełnoziarniste produkty zbożowe z uwagi na błonnik, tłuste ryby morskie lub orzechy włoskie czy olej rzepakowy i lniany. To ze względu na kwasy omega-3. Wymieniłabym tu także przyprawy o działaniu przeciwzapalnym – oregano, tymianek, imbir, kurkuma, cynamon, chili – tłumaczy dr Stolińska.

3. Jak najmniej cukru i przetworzonego mięsa

- O mięsie w diecie mówimy w kontekście prozapalności – produkty pochodzenia zwierzęcego wytwarzają wolne rodniki tlenowe, osłabiają organizm. To jest teraz główną przyczyną pojawiania się różnego rodzaju chorób – ostrzega ekspert żywienia.

Z wirusem będzie nam też łatwiej walczyć, jeśli maksymalnie ograniczymy nasycone kwasy tłuszczowe, cukier, który należy do produktów najbardziej prozapalnych, i nie będziemy przesadzać z białkiem.

- Wciąż za mało jeszcze się o tym mówi, że zarówno niedobór, jak i nadmiar białka w diecie jest bardzo niezdrowy i skraca życie - zaznaczyła ekspertka.

- Pożywieniem jesteśmy w stanie bardzo dużo zrobić – pomóc wyjść z choroby, zwalczać określone powikłania po infekcji, wspierać leczenie farmakologiczne - twierdzi dr Stolińska, wskazując, że "jelita to nasz drugi mózg".

Już wcześniej naukowcy na łamach "BMJ Gut" wskazywali na skuteczność diety roślinnej w zmniejszeniu ryzyka COVID-19 nawet o 9 proc. Wyraźny był też wpływ na zmniejszenie ryzyka ciężkiego przebiegu infekcji - nawet o 41 proc.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze