Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związków chemicznych, które są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podnoszą odporność organizmu, poprawiają samopoczucie i redukują ryzyko rozwoju groźnych chorób. Jakie właściwości mają przeciwutleniacze? Gdzie można znaleźć antyoksydanty w diecie?

Antyoksydanty chronią przed rozwojem ponad 50 różnych chorób.Antyoksydanty chronią przed rozwojem ponad 50 różnych chorób.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paula Komendarczuk

Czym są antyoksydanty?

Antyoksydanty (antyutleniacze, przeciwutleniacze) to grupa związków chemicznych niezwykle wartościowych dla organizmu. Przede wszystkim przeciwdziałają one wpływowi stresu oksydacyjnego i nadmiernej produkcji wolnych rodników, które odpowiadają za powstawanie wielu różnych chorób i starzenie się organizmu.

Rodzaje antyoksydantów

Przeciwutleniacze to substancje, które zatrzymują lub opóźniają procesy utleniania. Różnicuje się je w zależności od mechanizmu działania:

  • antyksydanty hamujące powstawanie wolnych rodników - dysmutaza ponadtlenkowa, katalaza, ferrytyna, selen, miedź i cynk,
  • antyoksydanty wymiatające rodniki - glutation, albumina, witamina C i E, karotenoidy i flawonoidy,
  • antyoksydanty naprawcze i odtwórcze - lipazy, proteazy, enzymy naprawcze DNA oraz transferazy,
  • antyoksydanty adaptacyjne.

Przeciwutleniacze dzieli się również na naturalne i syntetyczne. Antyoksydanty naturalne mogą być egzogenne (dostarczane wraz z pożywieniem) lub endogenne (wytwarzane przez organizm).

Przeciwutleniacze egzogenne to przede wszystkim witaminy i składniki mineralne, a także polifenole i karotenoidy. Antyutleniacze endogenne to na przykład ferrytyna, albumina, kwas moczowy, melatonina i aminokwasy.

Rola antyoksydantów

Jak działają antyoksydanty? Antyutleniacze neutralizują wolne rodniki, czyli cząsteczki, które powstają w wyniku nadmiaru stresu, zbyt małej ilości snu, niezdrowego trybu życia, nadużywania leków, picia alkoholu, palenia papierosów, zanieczyszczeń powietrza i promieniowania słonecznego.

Rodniki mają katostrofalny wpływ na organizm, niszczą tkankę podskórną, przyspieszają starzenie się organizmu i przyczyniają się do rozwoju co najmniej 50 chorób - grypy, cukrzycy, chorób serca, nowotworów, astmy, choroby Alzheimera i Parkinsona, stwardnienia rozsianego, chorób układu krążenia, schorzeń stawów, egzemy, łuszczycy, zaćmy i jaskry.

Przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki i spowalniają ich działanie, tym samym chroniąc organizm przed skutkami ich obecności. Jednocześnie antyoksydantny wspierają pracę układu odpornościowego, oddechowego, nerwowego i rozrodczego.

Poprawiają jakość snu, kondycję i wygląd skóry, chronią narząd wzroku i organy, takie jak wątroba i nerki. Antoksydanty ułatwiają utrzymanie prawidłowej wagi, przeciwdziałają rozwojowi próchnicy, wspomagają procesy trawienne i wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn. Dodatkowo poprawiają działanie układu nerwowego i poprawiają zdolności rozrodcze.

Antyoksydanty w diecie

Antyoksydanty to tarcza obronna dla organizmu, która wspomaga układ odpornościowy, chroni przed rozwojem groźnych chorób i spowalnia starzenie się organizmu. Źródła naturalnych przeciwutleniaczy to:

Największa ilość antyoksydantów znajduje się w surowych owocach i warzywach, te poddane obróbce termicznej tracą swoje właściwości prozdrowotne. Wyjątek stanowi jedynie likopen, który zwiększa swoją przyswajalność na skutek długiego gotowania.

Źródło przeciwutleniaczy stanowią również przyprawy, takie jak imbir, cynamon, kurkuma, bazylia, oregano i mielone goździki. Warto dodawać je do większości spożywanych posiłków.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie