Jedzenie produktów bogatych w błonnik chroni przed rakiem piersi

Naukowcy znaleźli kolejny powód, aby częściej sięgać produkty bogate w błonnik. Okazuje się, że mogą uchronić przed nowotworem piersi. Im więcej błonnika w diecie młodych kobiet, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka w przyszłości.

Jedzenie produktów bogatych w błonnik chroni przed rakiem piersiJedzenie produktów bogatych w błonnik chroni przed rakiem piersi
Źródło zdjęć: © Zdjęcie owoców / Shutterstock
Sylwia Stachura

Błonnik a rak piersi

Badacze z Harvard School of Public Health przez ponad 20 lat obserwowali nawyki żywieniowe ponad 90 tys. kobiet. Zebrane dane nasunęły wniosek, iż codzienna porcja błonnika w diecie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi nawet o 25 proc.

Istotne jest jednak, aby jadłospis wzbogacić w ten składnik już w młodości. Badacze zaobserwowali bowiem, że ryzyko wystąpienia raka piersi było najniższe wśród tej grupy kobiet, która już od najmłodszych lat wprowadziła większe ilości błonnika pokarmowego do codziennej.

**Naukowcy odkryli, że każda 10-gramowa porcja błonnika pokarmowego przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka piersi o co najmniej 13 proc.* Warto podkreślić, że warzywa zawierają średnio 0,5-15,8 g błonnika pokarmowego na 100 g produktu, natomiast owoce średnio 2,0 g/100g produktu.

Mechanizm korzystnego oddziaływania błonnika pokarmowego w kontekście profilaktyki raka piersi, wciąż nie jest do końca poznany. Według aktualnego stanu wiedzy, błonnik pokarmowy usuwa nadmiar estrogenów z organizmu.

Przypuszczalnie, korzyści z wprowadzania do diety błonnika pokarmowego w młodym wieku przynoszą wymierne korzyści ze względu na to, iż to właśnie wtedy kształtują się nawyki żywieniowe. Okres dojrzewania to również czas silnego oddziaływania czynników kancerogennych na organizm.

Śmiertelny nowotwór

Rak piersi to drugi (po raku płuc) najczęściej diagnozowany nowotwór na świecie. Co roku, u blisko dwóch milionów kobiet, diagnozuje się raka piersi. Najwięcej przypadków odnotowuje się wśród kobiet w średnim wieku, jednakże zauważa się, iż na raka piersi zapadają coraz młodsze kobiety.

Przez długi czas nowotwór ten nie daje żadnych objawów, stąd trudności w jego wykrywaniu oraz skutecznym leczeniu. Bardzo ważne jest zatem uświadamianie kobiet o konieczności wykonywania badań profilaktycznych oraz obserwowania organizmu w trakcie samobadań piersi.

Warto pamiętać, że wczesne wykrycie raka piersi daje szanse na całkowite jego wyleczenie.

Dotychczas, w kontekście rozwoju raka piersi, jako głównych winowajców wskazywano nasycone kwasy tłuszczowe występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego. Wyniki badania przeprowadzonego w Harvard School of Public Health zwróciły uwagę, że w układaniu codziennego jadłospisu powinno unikać się spożywania tłustych potraw, ale także, aby częściej sięgać po produkty bogate w błonnik pokarmowy - głównie świeże warzywa, owoce, zboża.

Błonnik pokarmowy stanowi ważny element codziennej diety. Wykazuje on pozytywne działanie na pracę przewodu pokarmowego, usprawniając trawienie i wchłanianie, zapobiegając tym samym zaparciom.

Włókno pokarmowe, wydłużając czas przebywania pokarmu w żołądku, zmniejszają uczucie głodu. Błonnik reguluje również poziom cukru we krwi oraz zwiększa wydalanie cholesterolu z organizmu, przyczyniając się tym samym do obniżenia jego stężenia we krwi.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu