Jedzenie produktów bogatych w błonnik chroni przed rakiem piersi

Naukowcy znaleźli kolejny powód, aby częściej sięgać po warzywa i owoce. Okazuje się, że produkty bogate w błonnik mogą uchronić przed nowotworem piersi. Im więcej błonnika w diecie młodych kobiet, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka w przyszłości.

Błonnik a rak piersi

Badacze z Harvard School of Public Health przez ponad 20 lat obserwowali nawyki żywieniowe ponad 90 tys kobiet. Zebrane dane nasunęły wniosek, iż codzienna porcja błonnika w diecie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi nawet o 25 proc.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Istotne jest jednak, aby jadłospis wzbogacić w ten składnik już w młodości. Badacze zaobserwowali bowiem, że ryzyko wystąpienia raka piersi było najniższe wśród tej grupy kobiet, która już od najmłodszych lat wprowadziła większe ilości błonnika pokarmowego do codziennej.

Naukowcy odkryli, że każda 10-gramowa porcja błonnika pokarmowego przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka piersi o co najmniej 13 proc. Warto podkreślić, że warzywa zawierają średnio 0,5-15,8 g błonnika pokarmowego na 100 g produktu, natomiast owoce średnio 2,0 g/100g produktu.

Mechanizm korzystnego oddziaływania błonnika pokarmowego w kontekście profilaktyki raka piersi, wciąż nie jest do końca poznany. Według aktualnego stanu wiedzy, błonnik pokarmowy usuwa nadmiar estrogenów w organizmie.

Przypuszczalnie, korzyści z wprowadzania do diety błonnika pokarmowego w młodym wieku przynoszą wymierne korzyści ze względu na to, iż to właśnie w młodym wieku kształtują się nawyki żywieniowe. Okres dojrzewania to również czas silnego oddziaływania czynników kancerogennych na organizm.

8 produktów najbogatszych w błonnik

Soczewica i rośliny strączkowe to bogate źródło błonnika. Zawierają również cenne witaminy i minerały. Ich regularne spożywanie pozwala na rozsądne kontrolowanie...

Śmiertelny nowotwór

Rak piersi to drugi (po raku płuc) najczęściej diagnozowany nowotwór na świecie. Co roku, u blisko dwóch milionów kobiet, diagnozuje się raka piersi. Najwięcej przypadków odnotowuje się wśród kobiet w średnim wieku, jednakże zauważa się, iż na raka piersi zapadają coraz młodsze kobiety.

Przez długi czas nowotwór ten nie daje żadnych objawów, stąd trudności w jego wykrywaniu oraz skutecznym leczeniu. Bardzo ważne jest zatem uświadamianie kobiet o konieczności wykonywania badań profilaktycznych oraz obserwowania organizmu w trakcie samobadań piersi.

Warto pamiętać, że wczesne wykrycie raka piersi daje szanse na całkowite jego wyleczenie.

Dotychczas, w kontekście rozwoju raka piersi, jako głównych winowajców wskazywano nasycone kwasy tłuszczowe, występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego (smalec, boczek, tłuste kawałki mięs, masło). Wyniki badania przeprowadzonego w Harvard School of Public Health zwróciły uwagę, że w układaniu codziennego jadłospisu powinno unikać się spożywania tłustych potraw, ale także, aby częściej sięgać po produkty bogate w błonnik pokarmowy- głównie świeże warzywa i owoce.

Błonnik pokarmowy stanowi ważny element codziennej diety. Wykazuje on pozytywne działanie na pracę przewodu pokarmowego, usprawniając trawienie i wchłanianie, zapobiegając tym samym zaparciom. Włókno pokarmowe, wydłużając czas przebywania pokarmu w żołądku, zmniejszają uczucie głodu. Błonnik reguluje równie poziom cukru we krwi oraz zwiększa wydalanie cholesterolu z organizmu, przyczyniając się tym samym do obniżenia jego stężenia we krwi.

Komentarze (1)
~balbina
~balbina 10 miesięcy temu

Kiedyś ludzie mieli w diecie więcej błonnika bo jedli nieprzetworzone rzeczy. A teraz wszędzie biała mąka, wszystko instant itp dlatego musimy dostarczać sobie błonnika. Ja używam proszku błonnik+żywe kultury bakterii jako uzupełnienie posiłków

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Profilaktyka raka piersi
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Profilaktyka raka piersi
Profilaktyka raka piersi

Lek antyestrogenowy w profilaktyce raka piersi

placebo. Naukowcy ocenili ryzyko rozwoju raka piersi w ciągu 10 lat od zakończenia leczenia przy pomocy leku antyestrogenowego. Pod uwagę wzięli (...) powikłań, wynikające ze stosowania leku występują u kobiet w wieku...

Profilaktyka raka piersi

Profilaktyka raka sutka

Niestety do tej pory nie znaleziono sposobu, aby na 100% zapobiec rozwojowi raka piersi. Możesz jednak wiele zrobić, aby zmniejszyć ryzyko (...) jego rozwoju do minimum. Czynniki ryzyka raka piersi Przede...

Profilaktyka raka piersi

Antyrakowe działanie granatu

Antyrakowe działanie granatu

Spożywanie owoców granatu może zmniejszyć ryzyko raka piersi, twierdzą naukowcy. Zespół badawczy z Ohio State University odkrył, iż substancje (...) się przed wykształceniem raka piersi,...

Profilaktyka raka piersi

Dieta w walce z rakiem

., Dilts J., Kiedy TO przydarzy się Tobie. Poradnik dla kobiet chorych na raka piersi, Świat Książki, Warszawa 2009, ISBN 978-83-247-1290-8 (...) Zastanów się, czy nie spożywasz nadmiernej ilości alkoholu. Spożywany...

Profilaktyka raka piersi

Samobadanie piersi

. Następnie należy zbadać lewą pierś, kładąc pod głowę lewą rękę i dotykając piersi prawą dłonią. Jak badać piersi? Profilaktyka raka piersi polega (...) Samobadanie...

Profilaktyka raka piersi

Biustonosz, który wykrywa nowotwór piersi

Biustonosz, który wykrywa nowotwór piersi

Biustonosz wykrywający raka piersi opracował 18-letni Julian Rios Cantu. Bodźcem do jego stworzenia była choroba mamy Meksykanina, która była zmuszona (...) kobiet, profesjonalizacja samokontroli, szybkiego i skutecznego...