Jedzenie produktów bogatych w błonnik chroni przed rakiem piersi

Naukowcy znaleźli kolejny powód, aby częściej sięgać po warzywa i owoce. Okazuje się, że produkty bogate w błonnik mogą uchronić przed nowotworem piersi. Im więcej błonnika w diecie młodych kobiet, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka w przyszłości.

1. Błonnik a rak piersi

Badacze z Harvard School of Public Health przez ponad 20 lat obserwowali nawyki żywieniowe ponad 90 tys kobiet. Zebrane dane nasunęły wniosek, iż codzienna porcja błonnika w diecie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi nawet o 25 proc.

Istotne jest jednak, aby jadłospis wzbogacić w ten składnik już w młodości. Badacze zaobserwowali bowiem, że ryzyko wystąpienia raka piersi było najniższe wśród tej grupy kobiet, która już od najmłodszych lat wprowadziła większe ilości błonnika pokarmowego do codziennej.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Naukowcy odkryli, że każda 10-gramowa porcja błonnika pokarmowego przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka piersi o co najmniej 13 proc. Warto podkreślić, że warzywa zawierają średnio 0,5-15,8 g błonnika pokarmowego na 100 g produktu, natomiast owoce średnio 2,0 g/100g produktu.

Mechanizm korzystnego oddziaływania błonnika pokarmowego w kontekście profilaktyki raka piersi, wciąż nie jest do końca poznany. Według aktualnego stanu wiedzy, błonnik pokarmowy usuwa nadmiar estrogenów w organizmie.

Przypuszczalnie, korzyści z wprowadzania do diety błonnika pokarmowego w młodym wieku przynoszą wymierne korzyści ze względu na to, iż to właśnie w młodym wieku kształtują się nawyki żywieniowe. Okres dojrzewania to również czas silnego oddziaływania czynników kancerogennych na organizm.

8 produktów najbogatszych w błonnik
8 produktów najbogatszych w błonnik [8 zdjęć]

Soczewica i rośliny strączkowe to bogate źródło błonnika. Zawierają również cenne witaminy i minerały....

zobacz galerię

2. Śmiertelny nowotwór

Rak piersi to drugi (po raku płuc) najczęściej diagnozowany nowotwór na świecie. Co roku, u blisko dwóch milionów kobiet, diagnozuje się raka piersi. Najwięcej przypadków odnotowuje się wśród kobiet w średnim wieku, jednakże zauważa się, iż na raka piersi zapadają coraz młodsze kobiety.

Przez długi czas nowotwór ten nie daje żadnych objawów, stąd trudności w jego wykrywaniu oraz skutecznym leczeniu. Bardzo ważne jest zatem uświadamianie kobiet o konieczności wykonywania badań profilaktycznych oraz obserwowania organizmu w trakcie samobadań piersi.

Warto pamiętać, że wczesne wykrycie raka piersi daje szanse na całkowite jego wyleczenie.

Dotychczas, w kontekście rozwoju raka piersi, jako głównych winowajców wskazywano nasycone kwasy tłuszczowe, występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego (smalec, boczek, tłuste kawałki mięs, masło). Wyniki badania przeprowadzonego w Harvard School of Public Health zwróciły uwagę, że w układaniu codziennego jadłospisu powinno unikać się spożywania tłustych potraw, ale także, aby częściej sięgać po produkty bogate w błonnik pokarmowy- głównie świeże warzywa i owoce.

Błonnik pokarmowy stanowi ważny element codziennej diety. Wykazuje on pozytywne działanie na pracę przewodu pokarmowego, usprawniając trawienie i wchłanianie, zapobiegając tym samym zaparciom. Włókno pokarmowe, wydłużając czas przebywania pokarmu w żołądku, zmniejszają uczucie głodu. Błonnik reguluje równie poziom cukru we krwi oraz zwiększa wydalanie cholesterolu z organizmu, przyczyniając się tym samym do obniżenia jego stężenia we krwi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!