Trójglicerydy - cel badania, przygotowanie, normy, interpretacja

Trójglicerydy, nazywane również triglicerydami, to organiczne substancje tłuszczowe, które stanowią największe źródło energii dla organizmu. Źródłem trójglicerydów w diecie są tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Trójglicerydy są również produkowane przez wątrobę z węglowodanów prostych oraz z kwasów tłuszczowych. Trójglicerydy są to lipidy występujące fizjologicznie w organizmie. Trójglicerydy dostarczane są także w pokarmie jako trójglicerydy egzogenne.

Badanie triglicerydów wykonuje się najczęściej, gdy badany jest całkowity profil lipidowy organizmu. Badanie stężenia trójglicerydów we krwi jest badaniem, dzięki któremu możliwa jest ocena ryzyka rozwoju chorób serca. Badanie na poziom trójglicerydów wykonuje się także w trakcie leczenia hipertriglicerydemii.

1. Trójglicerydy - cel badania

Trójglicerydy, czyli triglicerydy, to organiczne związki chemiczne należące do tłuszczów prostych (lipidów). To estry gliceryny i trzech kwasów tłuszczowych. Triglicerydy stanowią materiał energetyczny (podobnie jak wolne kwasy tłuszczowe), który jest zużywany na bieżące potrzeby organizmu lub magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej.

Zobacz film: "Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]"

 Jak obniżyć poziom trójglicerydów?
Jak obniżyć poziom trójglicerydów? [6 zdjęć]

Trójglicerydy to rodzaj tłuszczów, które są niezbędne, by organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Produkowane...

zobacz galerię

Badanie poziomu trójglicerydów wykonywane jest w trakcie badania całego profilu lipidowego organizmu, tzn. oznaczania cholesterolu, LDL, HDL i trójglicerydów. Trójglicerydy oznacza się podczas badań kontrolnych oraz w trakcie leczenia hipertriglicerydemii, charakteryzującej się wysokim poziomem trójglicerydów. Dzięki badaniu stężenia trójglicerydów możliwa jest ocena ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

Badanie na poziom trójglicerydów we krwi pozwala na wczesne wykrycie chorób serca
Badanie na poziom trójglicerydów we krwi pozwala na wczesne wykrycie chorób serca (Shutterstock)

2. Trójglicerydy - przygotowanie

Trójglicerydy są szczególnie istotne u chorych na cukrzycę, ponieważ przy wysokim poziomie glukozy we krwi, wzrasta także poziom triglicerydów. Badanie to wykonuje się także w celu oceny skuteczności leczenia, mającego na celu obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi.

Przed wykonaniem badania trójglicerydów nie należy spożywać posiłków przez 12-24 godziny, ze względu na to, że posiłek dostarcza lipoprotein bogatych w trójglicerydy, a to zaburzyłoby wynik badania. Próbka krwi do badania trójglicerydów pobierana jest z opuszki palca lub żyły łokciowej.

3. Trójglicerydy - normy

Trójglicerydy ocenia się w oparciu o normy. Biochemia krwi z oznaczeniem stężenia trójglicerydów może przyjmować takie wartości:

  • trójglicerydy norma: poniżej 150 mg/dl (mniej niż 1,7 mmol/l) – taka wartość nie powoduje wzrostu ryzyka choroby niedokrwiennej serca;
  • norma trójglicerydów u kobiet: 35-135 mg/dl (0,40 – 1,54 mmol/l);
  • norma trójglicerydów u mężczyzn: 40-160 mg/dl (0,45 – 1,82 mmol/l);
  • norma trójglicerydów u dzieci: poniżej 100 mg/dl (1, 13 mmol/l);
  • łagodna hipertriglicerydemia: 200-500 mg/dl (2,3-5,6 mmol/dl);
  • znaczna hipertriglicerydemia: więcej niż 500 mg/dl (5,6 mmol/l).

Podwyższone trójglicerydy mają większy wpływ na ryzyko zawału serca czy udaru mózgu niż podwyższony poziom cholesterolu. Wysoki cholesterol i trójglicerydy stanowią duże zagrożenie dla układu krążenia. Jeśli lubimy tłustą dietę, musimy stale monitorować poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Pamiętajmy więc, że wysokie stężenie cholesterolu i trójglicerydów jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia, a walkę o lepsze zdrowie można zacząć w każdej chwili. Trójglicerydy podwyższone do poziomu powyżej 500 mg/dl zwiększają ryzyko występowania zapalenia trzustki. Poziom trójglicerydów może zmieniać się w zależności od dnia, dlatego niewielkie zmiany w ich stężeniu nie powinny niepokoić pacjenta.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4. Trójglicerydy - interpretacja

Trójglicerydy mogą być podwyższone z różnych przyczyn. Niektóre przyczyny podwyższonych trójglicerydów to choroby metaboliczne, np.:

  • hiperlipidemie pierwotne;
  • hiperlipidemie wtórne;
  • złożona hiperlipidemia;
  • pospolita hiperlipidemia;
  • cukrzyca.

Zobacz także:

Do podwyższenia poziomu trójglicerydów we krwi może przyczynić się także nadmierne spożywanie alkoholu, otyłość, niedoczynność tarczycy, niewydolność nerek, zapalenie trzustki oraz dna moczanowa. Podwyższony poziom triglicerydów występuje także w przebiegu zespołu Cushinga, akromegalii, tocznia rumieniowatego trzewnego, lipodystrofii czy ciąży.

Wysoki poziom trójglicerydów może powodować zażywanie doustnych środków antykoncepcyjnych, leków moczopędnych, betaadrenolityków, retinoidów czy glikokortykosteroidów. Spadek stężenia trójglicerydów obserwuje się u osób przewlekle hospitalizowanych.

Z podwyższonym poziomem trójglicerydów można poradzić sobie dzięki odpowiedniej diecie. Dieta na trójglicerydy powinna być uboga w tłuszcze nasycone. Ponadto przy wysokim poziomie trójglicerydów dieta powinna się opierać na potrawach gotowanych na parze i gotowanych. Dieta przy wysokim poziomie trójglicerydów dopuszcza również duszenie, pieczenie w papierze lub folii oraz grillowanie bez tłuszczu. Przy podwyższonym poziomie trójglicerydów dieta powinna zawierać dużo kwasów omega 3 i omega 6 tzw. tłuszczów PUFA.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Miażdżyca

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!