Ból żołądka - zatrucie pokarmowe, choroba wrzodowa, zapalenie żołądka, rak żołądka, sposoby łagodzenia bólu

Ostre lub tępe, długotrwałe bądź chwilowe - pojawiające się w jamie brzusznej bóle żołądka mogą być objawem różnych chorób i dolegliwości. Czasem bóle żołądka świadczą o zjedzeniu ciężkostrawnego, zalegającego w żołądku posiłku, ale kiedy towarzyszą im nudności i wymioty i biegunka mogą być skutkiem poważnej choroby. Skąd się biorą i o czym mogą świadczyć bóle żołądka?

Zobacz film: "Zatrucie pokarmowe u dzieci"

1. Ból żołądka - zatrucie pokarmowe

Zatrucie pokarmowe jest najczęstszą przyczyną bólu żołądka. Dochodzi do niego zazwyczaj wtedy, gdy spożyjemy posiłek, w którym znajduje się mleko, jajka, krem jajeczny, majonez, lody lub niedogotowane mięso. To właśnie te produkty są siedliskiem bakterii mogących doprowadzić do zatrucia.

Pierwszym objawem zatrucia pokarmowego są bóle żołądka. Potem pojawiają się mdłości, wymioty i biegunka. Objawy te mogą wystąpić już w kilka minut po zjedzeniu posiłku, ale czasem dają o sobie znać dopiero kilka dni później. Warto wtedy przede wszystkim pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, a jeśli bóle żołądka i inne objawy nie mijają, to konieczna może okazać się hospitalizacja.

2. Ból żołądka - choroba wrzodowa

Jeśli bóle żołądka pojawiają się regularnie w 2–3 godziny po posiłku, to możemy mieć do czynienia z chorobą wrzodową żołądka. Bólowi żołądka towarzyszy zazwyczaj niestrawność, zgaga, a także uporczywe nudności, czasem wymioty i zaparcia.

Za przyczyny wrzodów żołądka uznaje się nieprawidłowe wydzielanie soków żołądkowych, zakażenie Helicobacter pylori, przyjmowanie niektórych leków oraz niewłaściwą dietę, nadużywanie alkoholu i prowadzenie stresującego trybu życia

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe
10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe [10 zdjęć]

Wiele mówi się na temat wysokiego ryzyka związanego z zatruciem niewłaściwie przyrządzoną wieprzowiną....

zobacz galerię

Jeżeli bólowi żołądka towarzyszą wymioty lub zapalenie otrzewnej spowodowane wylaniem się treści żołądkowej, to świadczyć to o poważnym zaawansowaniu choroby wrzodowej żołądka.

3. Ból żołądka - zapalenie żołądka

Bóle żołądka zawsze towarzyszą rozwojowi stanu zapalnego. Są zazwyczaj ostre, występuje zupełnie niespodziewanie, a towarzyszy mu ucisk w górnej części brzucha, bezpośrednio pod mostkiem. Bardzo często ostremu bólowi żołądka towarzyszą wymioty oraz krwista biegunka.

Jeśli zapalenie żołądka ma przewlekły przebieg, to rzadko kiedy daje o sobie znać. Najczęściej rozwija się bezobjawowo, a jedynie czasem po spożyciu ciężkiego posiłku lub wypiciu dużej ilości alkoholu może pojawić się tępy ból, któremu towarzyszą brak apetytu i uczucie pełności w żołądku.

Przyczyną zapalenia żołądka jest najczęściej niezdrowy tryb życia: stresująca praca, niewłaściwa dieta i jedzenie w pośpiechu. Czasem przyjmowanie leków, a także predyspozycje do rozwoju chorób układu pokarmowego.

4. Ból żołądka - rak żołądka

Nowotwór żołądka jest najniebezpieczniejszą chorobą, objawem której jest właśnie ból żołądka. Jest także najczęściej występującym rodzajem nowotworu w krajach wysokorozwiniętych u osób powyżej 40. roku życia. O jego rozwoju decyduje styl życia oraz genetyka.

Jeśli nasi rodzice lub rodzeństwo chorowało na raka żołądka, to jest duże prawdopodobieństwo, że rozwinie się także u nas. Jest też następstwem nieleczonych wrzodów żołądka oraz stresującego trybu życia.

Oprócz ciągłego bólu żołądka powinno nas także zaalarmować pieczenie w nadbrzuszu, wzdęcia, ciągłe odbijanie, wymioty, zgaga, utrata apetytu, suchość w jamie ustnej oraz ciągłe uczucie pełności.

Zobacz także:

5. Ból żołądka - sposoby łagodzenia bólu

Obojętnie czego przyczyną są bóle żołądka, jeśli trwają przez długi czas, to powinniśmy udać się na konsultację lekarską. Warto jednak już w domu wypróbować naturalne lekarstwa na ból brzucha. Sięgnijmy po herbatę z rumianku, sok z aloesu lub napar z mięty.

Ich właściwości przeciwzapalne pozwolą skutecznie pozbyć się bólu żołądka. Możemy też przygotować domowy napar z kminku i suszonych kwiatów rumianku. Na 1 łyżkę kminku do szklanki wsypujemy 3 łyżki wysuszonych kwiatów rumianku i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu, a gdy wystygnie popijamy małymi łykami.

Warto też pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym unikniemy bólu. Przede wszystkim zwróćmy uwagę na to co i jak jemy. Postawmy na niskokaloryczną i niskotłuszczową dietę, a przygotowane posiłki jedzmy bez pośpiechu.

Nie najadajmy się na noc – ostatni posiłek lepiej spożyć na 2–3 godziny przed pójściem do łóżka. Unikajmy alkoholu, palenia papierosów oraz picia gazowanych napojów, mocnej kawy i herbaty.

Nasza dieta powinna być też uboga w wysoko przetworzone produkty oraz przetwory w octowej zalewie. Warto codziennie pić siemię lniane - reguluje ono pracę układu pokarmowego i nie dopuszcza do zalegania treści pokarmowej w żołądku i jelitach.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!