Jak odżywiać się w ciąży?

Dieta kobiety w ciąży powinna być przede wszystkim zdrowa. Przyszła mama odżywia się nie tylko dla siebie, ale też dla maleństwa, które w niej rośnie. By ten wzrost i rozwój przebiegał prawidłowo, kobieta w ciąży musi zadbać o odpowiednie odżywianie. Dieta powinna być urozmaicona i dostarczać potrzebnych witamin i mikroelementów. Należy z niej także wyeliminować wszelkie składniki, które mogłyby negatywnie wpłynąć na stan zdrowia dziecka.

spis treści

1. Dieta kobiet w pierwszym i drugim trymestrze ciąży

Odżywianie w czasie ciąży
Odżywianie w czasie ciąży

Dieta w ciąży powinna być przede wszystkim zdrowa. Musi być urozmaicona i dostarczać potrzebnych witamin...

zobacz galerię

Zobacz film: "Cała prawda o multiwitaminach"

Dieta dla kobiety w ciąży w pierwszym trymestrze powinna składać się z chudego mięsa, nabiału i ryb. Ciąża w początkowym okresie wcale nie oznacza, że przyszła mama musi jeść za dwoje. Jej posiłki w tym okresie powinny wzrosnąć o ok. 200 kcal. Żeby dziecko prawidłowo się rozwijało, dieta kobiet w ciąży musi być bogata również w żelazo. Żelazo znajdziemy w wątróbce, soczewicy, natce pietruszki i szpinaku. Badania wykazały, że dzieci kobiet, które w pierwszym trymestrze jadły za mało, często cierpiały w przyszłości na otyłość, nadciśnieniei cukrzycę.

Dieta w ciąży powinna być dostosowana do potrzeb zarówno matki, jak i dziecka. Drugi trymestr ciąży to czas, gdy kobietę rozpierają energia i siła. Ponieważ ciąża cały czas się rozwija, kobieta może pozwolić sobie na większe porcje jedzenia. Dieta w drugim trymestrze ciąży również musi zawierać białko i żelazo. Warto, by w codziennym jadłospisie znalazły się owoce i warzywa bogate w potas (pomidory, ziemniaki). Dieta dla kobiet w ciąży bogata w potas pomoże zmniejszyć obrzęki kostek nóg i dłoni, a także zapobiec krwawieniom z nosa. Drugi trymestr ciąży to czas, gdy dziecko rośnie bardzo szybko. Przez to przyszła mama może odczuwać większy apetyt. Dieta dla ciężarnych nie powinna zawierać zbyt dużej ilości cukrów. To pomoże uchronić przyszłą mamę przed cukrzycą ciążową. Kobieta może zwiększyć swoje porcje żywieniowe o około 300 kcal.

2. Dieta w ciąży w trzecim trymestrze

Dziecko przygotowuje się do przyjścia na świat. Gwałtownie przybiera na wadze. Jego masa zwiększa się czterokrotnie. Kobieta powinna zadbać o to, by nie brakowało mu potrzebnych składników odżywczych. Dieta ciężarnych w tym okresie nie różni się zbytnio od poprzednich trymestrów. Dieta dla ciężarnych składa się i tym razem z mięsa, ryb i nabiału. W rybach znajdują się kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy dziecka. W tym okresie w diecie kobiety nie powinno zabraknąć błonnika. Błonnik likwiduje zaparcia i pomaga przesuwać strawione resztki przez jelita.

Zarówno w trzecim trymestrze, jak i w całym okresie ciąży, kobieta powinna dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Zasoby wodne są potrzebne organizmowi do ochrony mózgu, gałki ocznej, płodu, rdzenia kręgowego, dlatego kobieta w ciąży powinna pić większe niż normalnie ilości wody.

Odżywianie w ciąży powinno być zbilansowane i rozsądne. Kobieta nie powinna się głodzić, ale też nie może popadać w obżarstwo. Posiłki powinny być mądrze i rozsądnie skomponowane, bo to pozytywnie wpłynie na rozwój dziecka.

Następny artykuł: Kwas DHA w ciąży

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy