Diagnostyka cukrzycy ciężarnych
Cukrzyca ciężarnych to schorzenie wynikające z nieprawidłowej tolerancji cukrów (glukozy) przez organizm kobiety, która po raz pierwszy wystąpiła w czasie ciąży. Cukrzyca przeważnie rozpoczyna się w drugiej połowie ciąży, ale czasami można ją rozpoznać już w I trymestrze. Dotyka od 3 do 5% przyszłych mam. Przyczyną jest znaczny wzrost stężenia hormonów (estrogeny, progesteron) zwłaszcza po 20. tygodniu. Powoduje to zwiększenie oporności tkanek na działanie insuliny (hormon obniżający poziom cukru we krwi).
Zobacz film: "Witaminy w ciąży"
1. Zwiększenie oporności tkanek na działanie insuliny
Gdy stężenie glukozy w surowicy przekracza dopuszczalną normę, może być przyczyną wystąpienia groźnych powikłań zarówno u matki, jak i płodu, w tym zgonu wewątrzmacicznego. Dlatego każda kobieta będąca w ciąży bezwzględnie musi być badana w kierunku cukrzycy. Diagnostykę należy rozpocząć już podczas pierwszej wizyty przyszłej mamy u lekarza prowadzącego ciążę. Niezwykle istotne jest też określenie, czy u danej osoby występują czynniki ryzyka cukrzycy. Ich obecność zmienia postępowanie diagnostyczne.
2. Rozpoznanie czynników ryzyka cukrzycy w ciąży
Niektóre osoby są bardziej narażone na wystąpienie cukrzycy niż pozostała część społeczeństwa. Pierwszym etapem postępowania diagnostycznego jest określenie, czy u danej kobiety występują czynniki ryzyka rozwoju choroby. Należą do nich:
- otyłość,
- wiek powyżej 35 lat,
- obecność cukrzycy w rodzinie,
- cukrzyca w poprzedniej ciąży,
- wysoka masa urodzeniowa poprzednich dzieci (> 4000g).
Jeżeli u przyszłej mamy występują powyższe czynniki, przyspiesza się proces diagnostyczny cukrzycy ciężarnych.
3. Badanie stężenia glukozy na czczo
W ciąży już podczas pierwszej wizyty u lekarza należy wykonać pierwsze badanie w kierunku cukrzycy. Polega ono na oznaczeniu poziomu glukozy we krwi na czczo. Ponieważ przeważnie przyszła mama nie jest na to przygotowana i zjadła wcześniej jakiś posiłek, często badanie przekłada się na następny dzień.
W zależności od uzyskanego wyniku wybiera się dalszy etap diagnostyki. Jeżeli poziom glukozy był prawidłowy ( 140 mg/dl).
W tym przypadku badanie poziomu glukozy w ciąży przeprowadza się na czczo – po minimum 8 godzinach niejedzenia. Można jedynie pić wodę. Ponadto, co najmniej przez 3 dni poprzedzające test należy spożywać pełnowartościową, przeciętną dietę (np. bez ograniczania przyjmowania węglowodanów). W laboratorium najpierw pobiera się próbkę krwi do oznaczenia wyjściowego poziomu glukozy. Następnie w ciągu 5 minut wypija się 75g glukozy rozpuszczonej w wodzie. Drugie badanie poziomu glukozy wykonuje się po 120 minutach. W tym czasie należy spokojnie siedzieć w poczekalni, stosując się do takich samych zasad, jak w OGTT z 50g glukozy. Czasami robi się dodatkowe oznaczenie w 60 minucie od podania glukozy.
Prawidłowo stężenie glukozy po 120 minutach powinno wynosić
Komentarze