Wysoka glukoza

Glukoza jest podstawowym źródłem energii naszego organizmu. Jest to cukier prosty, który składa się z sześciu atomów węgla. Jego stężenie wykrywa się na podstawie badania krwi. Niekiedy jej poziom jest za wysoki i ma to złe konsekwencje dla naszego zdrowia. Do pomiaru glukozy należy przystąpić na czczo. Każdy, nawet najmniejszy posiłek, może wywołać nieprawidłowy wynik. Prawidłowy wynik glukozy to ten, który znajduje się w granicach 70-110 mg/dl. Podwyższona glukoza ma wartość 120 mg/dl.

Polecane wideo:

1. Przyczyny podwyższonej glukozy

Jeśli badanie krwiwykazało, że pacjent ma podwyższoną glukozę, to może oznaczać, że cierpi na:

  • cukrzycę,
  • choroby trzustki, np. zapalenie trzustki,
  • choroby autoimmunologiczne – powstają przeciwciała przeciw insulinie,
  • choroby endokrynologiczne,
  • zespoły związane z odpornością na insulinę,
  • stres, który wywołują uraz, infekcja miejscowa lub uogólniona czy niewydolność krążenia.

Zbyt wysoki poziom cukru we krwi określa się mianem hiperglikemii. Najczęstszą przyczynę wysokiej glukozy stanowią nieprzestrzeganie diety oraz siedzący tryb życia. Niekiedy za hiperglikemię odpowiadają błędy w stosowaniu insuliny – pomijanie planowanych wstrzyknięć albo za małe ich dawki.

2. Objawy podwyższonej glukozy

Objawami zbyt wysokiego stężenia glukozy we krwi są:

  • wzmożone pragnienie,
  • senność,
  • mdłości i/lub wymioty,
  • bóle brzucha,
  • częstomocz,
  • przyspieszona akcja serca.

Długotrwale utrzymujący się wysoki poziom glukozy we krwi może prowadzić do śpiączki cukrzycowej. Aby zapobiegać zbyt dużym stężeniom cukru we krwi, należy regularnie spożywać posiłki, uzupełniać niedobór wody w organizmie, pijąc lekko osolone napoje oraz dokonywać regularnych wstrzyknięć insuliny (w przypadku leczenia cukrzycy). Wiadomo, że poziom cukru we krwi gwałtownie rośnie po jedzeniu, dlatego zwykle po posiłkach czujemy się senni i mamy ochotę na drzemkę. Jeśli więc masz zamiar wykonać badanie krwi na obecność cukru, to pamiętaj o tym, by nie sięgać po jedzenie przynajmniej na sześć do ośmiu godzin przed badaniem. W przeciwnym razie wyniki badania mogą wyjść fałszywie zawyżone.

3. Pomiar glukozy

Badanie poziomu glukozy we krwi jest bardzo ważne. Można je wykonać podczas rutynowego badania krwi w laboratorium. Obecnie na rynku istnieje wiele rodzajów przyrządów do pomiaru cukru we krwi w warunkach domowych, tzw. glukometrów.

Pozwalają one na monitorowanie i kontrolowanie poziomu glukozy we krwi. Ważne jest, aby badania te wykonywać na czczo. Do badania laboratoryjnego krwi najlepiej zgłosić się rano. Badanie glukometrem w domu można wykonać np. przed śniadaniem lub przed kolacją. Cukrzycy muszą regularnie badać poziom glukozy we krwi i prowadzić obowiązkowy zeszyt z wynikami poziomu glukozy. Pozwala to na oszacowanie skuteczności zastosowanego leczenia.

Pomiar glukozy we krwi jest podstawowym badaniem laboratoryjnym w ciąży. Jednak badanie to powinny wykonywać także osoby, u których ktoś w rodzinie cierpi na cukrzycę lub na choroby wynikające z odporności na insulinę. Tylko profilaktyka może ustrzec przed rozwojem niektórych chorób, np. cukrzycy.

Małgorzata Kazbieruk, Joanna Krocz, 6 miesięcy temu

Bibliografia

  • Gill G.V., Pickup J.C., Williams G. Cukrzyca - trudne pytania, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2001, ISBN 83-88778-13-7
  • Otto-Buczkowska E. Cukrzyca - patogeneza, diagnostyka, leczenie, Borgis, Warszawa 2005, ISBN 83-85284-50-8
  • Sieradzki J. Cukrzyca - kompendium, Via Medica, Gdańsk 2009, ISBN 978-83-7555-138-9

Źródła zewnętrzne

Samokontrola okołoposiłkowa

Polecane wideo:

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Samokontrola okołoposiłkowa
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Samokontrola okołoposiłkowa
Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna?

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna?

Jeśli już dojdzie do rozpoznania cukrzycy bardzo istotne jest, aby przeprowadzić poszerzony profil badań cukrzycy w celu zidentyfikowania czynników ryzyka wystąpienia powikłań charakterystycznych dla tej choroby. Do tego nie bez znaczenia jest również...

Samokontrola okołoposiłkowa

Poziom glukozy na czczo

powinna samodzielnie kontrolować swoją glikemię, a oprócz tego prowadzić dziennik pacjenta. W takim dzienniku wpisuje się wyniki samokontroli poziomu cukru

Samokontrola okołoposiłkowa

Dlaczego kontrola poziomu cukru jest ważna?

W razie rozpoznania cukrzycy ważne jest wykonanie poszerzonego profilu badań w celu zidentyfikowania czynników ryzyka wystąpienia powikłań charakterystycznych dla cukrzycy oraz określenia, czy same powikłania narządowe już współistnieją. Cukrzyca typu...

Samokontrola okołoposiłkowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa

Krzywa cukrowa to inaczej krzywa glikemiczna. Jest to badanie krwi, w którym oznacza się stężenie glukozy na czczo i po spożyciu roztworu glukozy. Badanie krzywej cukrowej wykonuje się przede wszystkim u kobiet ciężarnych, w celu zdiagnozowania cukrzycy...

Samokontrola okołoposiłkowa

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Maksymalne stężenie glukozy u ludzi zdrowych pojawia się w godzinę po rozpoczęciu spożycia pokarmów, wynosi ok. 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w czasie 2-3 godzin. Jeśli chodzi o wchłanianie węglowodanów to następuje ono 5-6 godzin po...

Samokontrola okołoposiłkowa

Najczęstsze błędy w odczycie wyniku

Najczęstsze błędy w odczycie wyniku

Samokontrola jest bardzo ważnym elementem w terapii cukrzycy. Badania okresowe wykonuje się od czasu do czasu, więc liczy się samodzielny nadzór

Samokontrola okołoposiłkowa

Jak rozpoznać czy poziom cukru jest prawidłowy?

Jak rozpoznać czy poziom cukru jest prawidłowy?

Jeśli chodzi o rozpoznanie tej choroby, to w przypadku cukrzycy typu 2 jest ona niejednokrotnie bardzo trudna do zdiagnozowania. Zazwyczaj czas działa jednak na niekorzyść, bo kiedy już dochodzi do stwierdzenia jest istnienia w organizmie są już inne...

Samokontrola okołoposiłkowa

Test z glukagonem

Test z glukagonem jest czułą metodą wykazania zaburzenia wydzielania endogennej insuliny przez komórki beta trzustki. Metoda ta używana jest w celu wczesnego wykrycia upośledzenia czynności wewnątrzwydzielnicznej trzustki, zwłaszcza u pacjentów potencjalnie...

Samokontrola okołoposiłkowa

Samokontrola w cukrzycy

Samokontrola cukrzycy pomaga zapanować nad chorobą. Dzięki temu możesz kontrolować rozwój cukrzycy i stan swojego zdrowia na bieżąco. Samokontrola (...) odpowiednich postępowań - właśnie dzięki samokontroli....

Samokontrola okołoposiłkowa

Glikemia poposiłkowa

Glikemia poposiłkowa

Stężenie glukozy w osoczu po spożyciu pokarmu określane jest mianem glikemii poposiłkowej (PPG). Zazwyczaj rośnie ono 10 minut po rozpoczęciu jedzenia. Dzieje się tak wskutek wchłaniania wodorowęglowodanów. Jeśli chodzi o jej stężenie to w przypadku...