Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Kwasica mleczanowa

Avatar placeholder
10.01.2023 17:36
Kwasica mleczanowa
Kwasica mleczanowa (Zdjęcie kobiety / Shutterstock)

Kwasica mleczanowa jest jednym z ostrych powikłań cukrzycy. Występuje dużo rzadziej niż kwasica ketonowa czy hipoglikemia, stanowi jednak duże zagrożenie dla zdrowia i życia (śmiertelność wynosi nawet do 50%). O kwasicy mleczanowej mówimy, kiedy stężenie kwasu mlekowego w surowicy krwi jest zbyt wysokie. Chorzy na cukrzycę mogą zapobiegać kwasicy mleczanowej dzięki profilaktyce, czyli przede wszystkim prawidłowej samokontroli cukrzycy. Duże znaczenie ma także szybkie rozpoznanie kwasicy.

spis treści

1. Co to jest kwasica mleczanowa?

Kwasica mleczanowa to nadmierne nagromadzenie się kwasu mlekowego w organizmie, z poziomem przekraczającym w surowicy 5mmol/l. Kwas mlekowy jest związkiem chemicznym powstającym m.in. w komórkach mięśniowych w procesie tzw. beztlenowej glikolizy (czyli spalania glukozy, która jest głównym źródłem energii dla pracujących mięśni, w warunkach niedoboru tlenu). Kwas mlekowy może gromadzić się w organizmie w wyniku zwiększonej jego syntezy, niewystarczającej eliminacji lub obu tych mechanizmów jednocześnie.

2. Objawy kwasicy mleczanowej

Nie istnieje zestaw objawów jednoznacznie wskazujący na rozpoznanie tego rodzaju kwasicy. Najczęściej obserwuje się jednak, występujące nagle, w ciągu kilku godzin:

Zobacz film: "Jak pozbyć się uczucia ciężkich nóg?"
  • nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunkę, znacznego stopnia osłabienie,
  • wzrost częstości i głębokości oddechów – tzw. oddech kwasiczy (oddech Kussmaula),
  • obniżenie temperatury ciała, obniżenie ciśnienia, skąpomocz, objawy odwodnienia do wstrząsu włącznie,
  • zaburzenia świadomości w postaci senności, majaczenia czy śpiączki.

W badaniach laboratoryjnych krwi stwierdza się:

  • podwyższenie stężenia kwasu mlekowego (>5mmol/l),
  • znacznie obniżone pH (
  • zwiększone stężenie potasu,
  • podwyższoną lukę anionową (>16mEq/l, jest to wielkość wyliczana ze specjalnego wzoru, świadcząca o obecności we krwi kwasu organicznego – w tym wypadku mlekowego),
  • nieznaczne podwyższenie poziomu glukozy (zdarza się, że poziom ten jest prawidłowy).

3. Przyczyny kwasicy mleczanowej

W zależności od przyczyny powodującej kumulację kwasu mlekowego w organizmie, wyróżnić możemy dwa podstawowe typy kwasicy mleczanowej:

  • typ A – inaczej kwasica beztlenowa będąca efektem niedotlenienia tkanek, powstająca w następstwie takich stanów chorobowych jak sepsa, wstrząs, ciężki krwotok, niewydolność serca, obrzęk płuc i inne przyczyny ostrej i przewlekłej niewydolności oddechowej, miejscowego niedokrwienia tkanek wynikającego np. z zatoru zaopatrującej je tętnicy;
  • typ B – kwasica tlenowa, tzn. niezależna od niedotlenienia, mogąca towarzyszyć chorobom wątroby (która w warunkach fizjologicznych przekształca szkodliwy kwas mlekowy w niegroźny kwas pirogronowy), chorobom nerek (które wydalają kwas moczowy z moczem), spożyciu alkoholu, tzw. ketokwasicy w przebiegu cukrzycy, stosowaniu pochodnych biguanidu (jak fenformina czy metformina – leków wykorzystywanych w leczeniu cukrzycy) mimo przeciwwskazań do ich pobierania, przyjmowaniu leków antyretrowirusowych (w leczeniu zakażonych wirusem HIV) a także zatruciu metalami ciężkimi w tym zatruciu arszenikiem (które może prowadzić także do uogólnionej kwasicy metabolicznej).

4. Kwasica mleczanowa a inne schorzenia

Niektóre objawy kwasicy mleczanowej mogą być podobne do innych jednostek chorobowych, które aby prawidłowo leczyć pacjenta należy wykluczyć. Te jednostki to m.in.

  • kwasica ketonowa, w której stężenia glukozy i ciał ketonowych są wyższe, nie powinny występować objawy wstrząsu, a pH krwi rzadko spada poniżej 7,
  • nieketonowa hiperglikemia hiperosmolalna (kwasica hiperosmotyczna), która różni się od kwasicy mleczanowej głównie wysoką osmolalnością osocza, prawidłowym stężeniem kwasu mlekowego i pH,
  • zatrucie alkoholem, które z kolei charakteryzuje się prawidłowym poziomem cukru we krwi, stężeniem kwasu mlekowego w surowicy
  • inne rodzaje śpiączek,
  • i inne przyczyny wstrząsu.

5. Leczenie kwasicy mleczanowej

W leczeniu kwasicy mleczanowej należy pamiętać przede wszystkim o:

  • zapobieganiu i leczeniu wstrząsu poprzez odpowiednie nawodnienie pacjenta, a w przypadku niedociśnienia dożylny wlew katecholamin,
  • przeciwdziałaniu niskiemu poziomowi tlenu we krwi i tkankach przez stosowanie tlenoterapii, a w razie konieczności, mechanicznej wentylacji płuc (za pomocą respiratora),
  • zmniejszaniu nadmiernego wytwarzania kwasu mlekowego, co można osiągnąć stosując dożylny wlew glukozy i insulinoterapię (zwiększających przekształcanie kwasu mlekowego w kwas pirogronowy w wątrobie),
  • usuwaniu kwasu mlekowego z organizmu przez podawanie płynów i leków moczopędnych (zwiększone wydalanie z moczem) lub zastosowanie hemodializy (mechanicznego oczyszczania krwi za pomocą odpowiednich urządzeń),
  • zobojętnianiu kwaśnego pH krwi za pomocą wodorowęglanu sodu podawanego dożylnie,
  • jeśli to możliwe, likwidowanie przyczyny wywołującej kwasicę.

Ze względu na ciężki przebieg i niekorzystne rokowanie dla pacjentów z kwasicą mleczanową bardzo duże znaczenie ma jej profilaktyka. Składają się na nią edukacja chorych na cukrzycę, prawidłowa samokontrola cukrzycy, dokładne przestrzeganie przeciwwskazań do stosowania leków, odpowiednio wczesne reagowanie i zapewnienie kompleksowej opieki w przypadku wystąpienia chorób wywołujących kwasicę mleczanową, a często także rutynowe kontrole stężenia kwasu mlekowego we krwi.

Bibliografia

Colwell J.A. CUKRZYCA - nowe ujęcie diagnostyki i leczenia, Urban & Partner, Wrocław 2004, ISBN 83-87944-77-7
Otto-Buczkowska E. Cukrzyca - patogeneza, diagnostyka, leczenie, Borgis, Warszawa 2005, ISBN 83-85284-50-8
Strojek K. Diabetologia, Termedia, Poznań 2008, ISBN 978-83-89825-08-7
Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Następny artykuł: Najczęstsze powikłania cukrzycy
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze