Witamina A – właściwości, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła
Witamina A nazywana jest także retinolem, beta-karotenem, akseroftolem oraz prowitaminą A. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, natomiast w produktach roślinnych odnajdujemy prowitaminę A, którą tworzy grupa związków określanych mianem karotenoidów. Witamina A odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie, dlatego niezbędne jest włączenie do zdrowej diety produktów, będących źródłem tej witaminy.
1. Witamina A – właściwości
Witamina A jest niezbędnym składnikiem wielu procesów zachodzących w naszym organizmie. Bez udziału tej witaminy niemożliwy byłby metabolizm białek i hormonów steroidowych. Właściwości witaminy A powodują, że możliwe jest tworzenie rodopsyny - substancji, która umożliwia dobre widzenie. Jej brak powoduje tzw. "kurzą ślepotę", czyli niemożność widzenia po zmierzchu. Witamina A uczestniczy także w budowaniu naturalnej odporności organizmu oraz jest niezbędna do prawidłowego tworzenia szkliwa nazębnego.
Zobacz film: "Pochodne witaminy A - retinoidy"
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Ryzyko przedawkowania maści z witaminą A - odpowiada lek. Tomasz Budlewski
- Uczulenie na witaminę A - odpowiada mgr inż. Robert Lipert
- Suplementacja witaminy A w ciąży - odpowiada lek. Tomasz Budlewski
2. Witamina A – skutki niedoboru
Niedobór witaminy A możesz łatwo zauważyć, obserwując swój organizm. Daje on wyraźne znaki, że brakuje mu tej witaminy. Oto niektóre ze skutków niedoboru witaminy A:
- kruche i łamliwe paznokcie,
- suche i łamliwe włosy,
- szorstka skóra,
- wysypki na ciele,
- zmniejszony apetyt,
- poczucie zmęczenia,
- większa podatność na zakażenia.
Zaburzenia widzenia również są charakterystycznym niedoborem witaminy A.
3. Witamina A – skutki nadmiaru
Nie tylko niedobór, ale także nadmiar witaminy A może spowodować poważne konsekwencje dla twojego zdrowia. Objawami hiperwitaminozy, czyli nadmiaru witaminy A, są:
- zażółcenie skóry,
- spuchnięcie wątroby i śledziony,
- krwawienie z dziąseł,
- suchość i świąd skóry,
- bóle głowy i ogólne poczucie zmęczenia,
- wypadanie włosów.
Zobacz także
4. Witamina A – źródła
Aby uniknąć niedoboru, należy spożywać produkty, które są cennym źródłem witaminy A. Podane w naturalnej postaci mają o wiele lepsze działanie niż te, które przyjmujemy w suplementach. Dlatego też warto dowiedzieć się, gdzie występuje witamina A i włączyć produkty z jej wysoką zawartością do zdrowej diety. Oto przykłady występowania witaminy A:
Źródłem prowitaminy A są głównie produkty pochodzenia roślinnego, do których zaliczamy:
- marchew,
- dynia,
- szpinak,
- boćwina,
- pomidory,
- morele,
- śliwki,
- zielone warzywa: sałata, zielony groszek, koper, pietruszka.
Zdrowa dieta wymaga, by posiłki były urozmaicone i bogate w witaminy i składniki mineralne. Nie zapominaj więc o włączeniu do niej produktów zawierających witaminę A.
Komentarze