Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo. Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz nowotworów. Jeżeli chcesz, aby twoja dieta była bez zarzutu, zadbaj o to, by twój nowy, zdrowy jadłospis zawierał produkty spożywcze, które dostarczają białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne.

Podstawowe grupy spożywczeto:

  • Produkty zbożowe i ziemniaki - stanowią główne źródło węglowodanów w postaci skrobi. Ponadto dostarczają witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (magnez, potas, fosfor, żelazo). Zawarty w nich błonnik daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii.
  • Warzywa i owoce - są najlepszym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika.
  • Mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry, sery twarogowe) - dostarczają głównie pełnowartościowe białko oraz łatwoprzyswajalny wapń.
  • Mięso, wędliny, drób, ryby, jaja - stanowią cenne źródło pełnowartościowego białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D) oraz B12. Ponadto dostarczają łatwo przyswajalne żelazo.
  • Tłuszcze (masło, śmietana, smalec, słonina, tran, oleje roślinne) - są źródłem zarówno nasyconych, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz w przypadku olejów roślinnych (słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek) witaminy E.
  • Cukier i słodycze (czekolady, herbatniki, ciasta) stanowią źródło zarówno węglowodanów (sacharoza), jak i tłuszczu. Słodycze dostarczają małych ilości witamin i składników mineralnych. Miód pszczeli jest cennym produktem spożywczym, gdyż zawiera łatwo przyswajalne węglowodany (glukoza, fruktoza) oraz substancje bakteriostatyczne.

Warto zapamiętać, że wartość odżywcza produktów spożywczych w znacznej mierze zależy od sposobu i warunków ich przechowywania, a także sposobu przygotowania ich do spożycia.