Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo. Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz nowotworów. Jeżeli chcesz, aby twoja dieta była bez zarzutu, zadbaj o to, by twój nowy, zdrowy jadłospis zawierał produkty spożywcze, które dostarczają białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne.

Podstawowe grupy spożywczeto:

  • Produkty zbożowe i ziemniaki - stanowią główne źródło węglowodanów w postaci skrobi. Ponadto dostarczają witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (magnez, potas, fosfor, żelazo). Zawarty w nich błonnik daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii.
  • Warzywa i owoce - są najlepszym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika.
  • Mleko i produkty mleczne (jogurty, kefiry, sery twarogowe) - dostarczają głównie pełnowartościowe białko oraz łatwoprzyswajalny wapń.
  • Mięso, wędliny, drób, ryby, jaja - stanowią cenne źródło pełnowartościowego białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D) oraz B12. Ponadto dostarczają łatwo przyswajalne żelazo.
  • Tłuszcze (masło, śmietana, smalec, słonina, tran, oleje roślinne) - są źródłem zarówno nasyconych, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz w przypadku olejów roślinnych (słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek) witaminy E.
  • Cukier i słodycze (czekolady, herbatniki, ciasta) stanowią źródło zarówno węglowodanów (sacharoza), jak i tłuszczu. Słodycze dostarczają małych ilości witamin i składników mineralnych. Miód pszczeli jest cennym produktem spożywczym, gdyż zawiera łatwo przyswajalne węglowodany (glukoza, fruktoza) oraz substancje bakteriostatyczne.

Warto zapamiętać, że wartość odżywcza produktów spożywczych w znacznej mierze zależy od sposobu i warunków ich przechowywania, a także sposobu przygotowania ich do spożycia.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

Przekąski poniżej 150 kcal (prezentacja edukacyjna)

Przekąski poniżej 150 kcal (prezentacja edukacyjna)

Jabłko z 3 łyżkami lekkiego masła orzechowego Trzy najlepsze składniki na zabicie głodu: błonnik i soczysty owoc z masłem orzechowym. Truskawki zanurzone w 25 g gorzkiej czekolady Nie jest to przekąska na każdy dzień, ale możemy ją zjeść jako...

Zdrowe odżywianie

Kontrolowanie kalorii (prezentacja edukacyjna)

Kontrolowanie kalorii (prezentacja edukacyjna)

zdrową wagę? Naucz się kontrolować wielkość posiłków oraz ilość konsumowanego jedzenia. Oto kilka pomysłów, jak to zrobić. Zastosuj się do nich, a efekty (...) - dziel się jedzeniem z towarzyszami - jedz zdrowe posiłki,...

Zdrowe odżywianie

Soki antyrakowe - zapobiegają wystąpieniu nowotworu

Soki antyrakowe - zapobiegają wystąpieniu nowotworu

Sok z winogron Winogrona pomogą chronić organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. nadciśnieniem tętniczym i rakiem. Podobnie jak granaty, winogrona zawdzięczają swoje antyrakowe właściwości flawonoidom oraz witaminom A i C, które znajdują się zarówno...

Zdrowe odżywianie

Zmień dietę i poczuj się młodziej!

Zmień dietę i poczuj się młodziej!

Myślisz, że zła dieta nie wpłynie negatywnie na twoje samopoczucie? Błąd! To co wchodzi w skład naszego codziennego menu ma duży wpływ na działanie całego organizmu: procesy myślenia, bóle mieśni czy poziom energii. Zmień dietę i zatrzymaj proces starzenia! ...

Zdrowe odżywianie

Czego nie jeść latem?

Czego nie jeść latem?

Szybki rozwój bakterii w jedzeniu w czasie upalnych dni najczęściej przypłacamy bólem głowy, gorączką i wymiotami. Co wykluczyć latem z jadłospisu, aby uniknąć infekcji pokarmowych? Sosy na bazie majonezu Tego typu sosy należy od razu po przygotowaniu...

Zdrowe odżywianie

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów, zwłaszcza tych naturalnych w mocnych kolorach.

Zdrowe odżywianie

Zdrowe dodatki do sałatek

Zdrowe dodatki do sałatek

, aromatyczny i zdrowy dodatek do sałatek, który świetnie zastępuje majonez. Oliwa zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią (...) . Zdrowe awokado Awokado, podobnie jak oliwa z oliwek, ma wiele...