Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dobre tłuszcze

Avatar placeholder
05.01.2016 12:23
Dobre tłuszcze
Dobre tłuszcze

Większość diet zaleca unikanie spożywania tłuszczy albo ich ograniczenie. Jednakże nie wszystkie mają szkodliwy wpływ na organizm. Niektóre wzmacniają odporność, ponadto są niezbędne do transportu i wchłaniania witamin. Biorą udział w procesach termoregulacji, a przede wszystkim dostarczają energii. Czas dowiedzieć się, jak odróżniać te dobre od tych złych, które tłuszcze można spożywać bez obawy, a których lepiej jest unikać.

spis treści

1. Tłuszcze nasycone i nienasycone

Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje białek, węglowodanów i tłuszczów. Białka budują tkanki, a węglowodany i tłuszcze dostarczają energii. Ponadto tłuszcze chronią przed zimnem, ponieważ tkanka tłuszczowa przeciwdziała ucieczce ciepła z organizmu. Tłuszcze są niezbędne w procesie wchłaniania oraz transportu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. Nienasycone tłuszcze wzmacniają odporność organizmu, pomagają w pracy mózgu, biorą udział w produkcji hormonów. Najważniejsze to umiejętność odróżniania złych tłuszczów od dobrych. Masło, nabiał oraz mięso zawierają tzw. tłuszcze nasycone, które są niekorzystne dla organizmu. Natomiast ryby morskie, oliwa, olej rzepakowy, orzechy zawierają tłuszcze nienasycone, które chronią przed chorobami. Jednak zawsze trzeba pamiętać, że bez znaczenia jest to, czy są to tłuszcze nasycone, czy nienasycone, jeśli chodzi o kalorie. Oba rodzaje tuczą tak samo. Zdrowa dieta to dieta, w której tłuszcze dostarczają do 30% dziennej dawki energii, a w tym tłuszcze pochodzenia zwierzęcego 6-7%.

Tłuszcze zawierają mnóstwo kalorii, dlatego ich nadmierne spożycie prowadzi do otyłości. Ponadto są przyczyną rozwoju miażdżycy oraz chorób układu krążenia, cukrzycy oraz zwyrodnienia stawów. Jednak jeśli spożywa się je w małej ilości, mogą nawet pomagać w odchudzaniu. Są wolniej trawione niż inne składniki, więc dłużej utrzymuje się uczucie sytości. Dieta beztłuszczowa wiąże się z częstym uczuciem głodu. Ponadto organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć niezbędnych dla niego kwasów nienasyconychomega-3 i omega-6, więc trzeba mu je dostarczać. Zdrowa dieta powinna brać pod uwagę nie tylko używane masło, margaryny czy oleje, ale również tłuszcze ukryte w mięsie, nabiale, chipsach, ciastkach, batonikach czy podczas smażenia albo pieczenia. Dla zdrowia warto używać tłuszczów roślinnych zamiast zwierzęcych, jeść chude mięso i chudy nabiał. Pamiętaj, że dziennie można zjeść tylko dwie łyżki tłuszczów.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Oleje roślinne

Najzdrowsze dla człowieka są oliwa i olej rzepakowy. Te są głównie używane w diecie śródziemnomorskiej, która jest uważana za najzdrowszą. W wybieranych olejach powinno być więcej kwasów nienasyconych, mniej nasyconych.

Oleje bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają poziom cholesterolu we krwi – obniżają zły, a podwyższają dobry. W ten sposób przeciwdziałają miażdżycy, nadciśnieniu, niedokrwiennej chorobie serca. Ponadto wpływają na redukcję glukozy i trójglicerydów. Oleje zawierają również wielonienasycone kwasy, głównie linolowy, zwany powszechnie omega-6. Uczestniczy on w produkcji hormonów i jest szybko spalany – nie odkłada się w postaci trójglicerydów. Natomiast jest nieprawdą, że oleje zawierają dużą ilość kwasu omega-3. Pod wpływem światła i powietrza bardzo szybko rozpada się on i traci swoje wartości odżywcze. Oleje są bogate jeszcze w witaminę E, która zapewnia młody wygląd oraz neutralizuje w organizmie wolne rodniki.

Pamiętaj, że jedna łyżka oleju roślinnego to 159 kcal. W codziennej diecie staraj się zastępować tłuszcze zwierzęce olejami roślinnymi. Kupując, zwróć uwagę, by były z pierwszego tłoczenia na zimno. Te zawierają najwięcej wartości odżywczych. Oliwa i olej rzepakowy mogą być stosowane na zimno i na ciepło, natomiast olej słonecznikowy, kukurydziany czy sojowy powinny być stosowane tylko na zimno. Oleje należy przechowywać na dolnej półce w lodówce.

3. Ryby morskie

Od dawna znane są zdrowotne właściwości ryb morskich. Dorsze, śledzie, halibuty, łososie, makrele, sardynki i owoce morze to źródła kwasu omega-3. Ten chroni nas przed chorobami serca i układu krążenia. Jeśli jesz więcej niż jedną porcję ryb w tygodniu, to zmniejszasz ryzyko śmierci z powodu zawału serca o 50%. Ponadto kwasy omega-3 podnoszą dobry cholesterol w organizmie, przeciwdziałają powstawaniu skrzepów i zatorów, chronią przed miażdżycą. Jedzenie ryb morskich wpływa korzystnie na pracę mózgu, łagodzi bóle stawów, wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami i przed chorobą Alzheimera oraz demencją. Ryby wpływają korzystnie na samopoczucie, pobudzając produkcję serotoniny.

W ciągu tygodnia zjedz dwie porcje ryby po 150 g – wtedy dostarczysz organizmowi tyle kwasu omega-3, ile potrzebuje, czyli 2 g dziennie. Świeże ryby możesz zastąpić tymi z puszki, jednak unikaj tuńczyka w konserwie, gdyż ten potrafi żyć nawet 40 lat i być źródłem ciężkich metali w tym wieku, a właśnie ze starych robi się puszki. 100 g halibuta to 110 kcal, dorsza – 78 kcal, makreli – 181 kcal, sardynek w oleju – 221 kcal, marynowanego śledzia – 192 kcal.

4. Margaryna i nasiona

Margaryna jest produkowana z olejów roślinnych, dzięki czemu zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ma mniej kwasów nasyconych (do 20%) niż masło, zawiera ewentualnie śladowe ilości cholesterolu lub nie zawiera go w ogóle. Ponadto obowiązkowo margaryny są wzbogacane w witaminy A, D, a czasami E. Te w kubkach zawierają jedynie śladowe ilości kwasów trans, natomiast w kostkach mają ich większą ilość. Kwasy trans szkodzą organizmowi, dlatego najlepiej wybierać margaryny, w których na 100 g produktu znajduje się mniej niż 1 g kwasów tłuszczowych trans.

Ze smarowania pieczywa najlepiej w ogóle zrezygnować, jeśli jednak nie możesz się oprzeć, to staraj się wybierać te miękkie margaryny. Twarde przeznaczone są do pieczenia. Dobre tłuszcze zawarte są również w orzechach, nasionach i niektórych warzywach. Kwasy omega-3 zawarte są w orzechach włoskich i siemieniu lnianym. Kwasów omega-6 dostarczają pestki słonecznika, dyni, sezamu. Kwasy jednonienasycone znajdują się również w owocach, orzeszkach pistacjowych i awokado. Jednak awokado jest bardzo kaloryczne – jedno zawiera około 432 kcal, natomiast 10 orzeszków to 56 kcal.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze