Tłuszcze trans - właściwości, wpływ na organizm

Inaczej niż tłuszcze cis, tłuszcze trans są w dużym stopniu sztuczne, a w naturze występują w niewielkich ilościach w mięsie oraz nabiale. Do niedawna tłuszcze trans były powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, ale ostatnio znalazły się na czarnej liście substancji szkodzących zdrowiu. Kolejne sieci restauracji typu fast food decydują się na znaczne ograniczenie tłuszczów trans w oferowanych daniach, a specjaliści od żywienia ostrzegają przed zagrożeniami związanymi z dietą bogatą w te tłuszcze.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Tłuszcze trans - właściwości

Tłuszcze trans powstają w chemicznym procesie znanym jako częściowe uwodornienie. Powstały w ten sposób tłuszcz do niedawna był uważany za idealny dla przemysłu spożywczego z powodu wysokiej temperatury topnienia, kremowej, gładkiej tekstury oraz możliwości wielokrotnego użycia go do tzw. smażenia na głębokim tłuszczu. Swoje zastosowanie tłuszcze trans znalazły również w wydłużaniu terminu przydatności do spożycia różnych produktów spożywczych, a także wzbogacaniu smaku żywności przetworzonej. Rozpływające się w ustach maślane ciastka, chrupiące frytki i kremowe polewy wiele zawdzięczają tłuszczom trans. Niestety, walory smakowe w tym przypadku mają swoją ciemną stronę.

Tłuszcze trans - jak wpływają na organizm?

Jeszcze kilka lat temu tłuszcze trans były uważane za zdrową alternatywę dla tłuszczów nasyconych, a specjaliści od żywienia przekonywali, że margaryna jest znacznie zdrowsza od masła. Liczne badania wykazały jednak, że tłuszcze trans są znacznie bardziej szkodliwe. To prawda, że tłuszcze nasycone podnoszą poziom „złego” cholesterolu, ale to samo można powiedzieć o tłuszczach trans, które dodatkowo obniżają poziom „dobrego” cholesterolu. Ponadto tłuszcze trans zwiększają poziom trójglicerydów we krwi, co przyczynia się do podwyższenia ryzyka wystąpienia choroby serca. Należy przy tym pamiętać, że tłuszcze w postaci stałej są większym zagrożeniem dla zdrowia naczyń krwionośnych niż tłuszcze w formie płynnej. Specjaliści od żywienia są zgodni, że zdrowa dieta powinna być uboga w tłuszcze trans. Jeżeli chcesz odżywiać się prawidłowo i nie zaszkodzić zdrowiu, zacznij czytać etykiety na opakowaniach produktów spożywczych. Ogranicz spożycie żywności przetworzonej i postaw na naturalne produkty. Zwykle mimo najszczerszych chęci nie jest możliwe całkowite wyeliminowanie z diety tłuszczów trans, ale warto postarać się, by przynajmniej zmniejszyć ich spożycie.

Komentarze (2)
~Nick
~Nick ponad rok temu

Masło: 70% nasyconych kwasów tłuszczowych, ok 4% izomerow trans, znikoma ilość (ok2%) wielonienasyconych kwasow tluszczowych + cholesterol. Teraz porównaj z etykietą dowolnej margaryny :-) jesli w składzie nie ma częściowo utwardzony/uwodorniony to nie zawiera ona izomerow trans. Well?

Odpowiedz
~Martyna
~Martyna ponad rok temu

Ja tłuszczów trans unikam jak ognia, ale to dośc trudne gdyz mam wrażenie, że są wszechobecne. Zaczęłam przede wszystkim od używania olejów tłoczonych na zimno które to nie mają ich w składzie. Uzywam olejów osele i jestem spokojna o swoje zdrowie.
pozdrawiam

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Ile tłuszczów trans skrywa masło i margaryna? (WIDEO)

najwięcej legend, jeśli chodzi o zawartość tłuszczów. Ile tak naprawdę tłuszczów trans zawierają? I jak tłuszcze te wpływają na nasz organizm? Warto znać odpowiedzi na te pytania, aby lepiej zdać o zdrowie. ...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcze nasycone - definicja, tłuszcze nasycone a nienasycone

z nich ma inne zastosowanie dla organizmu oraz potencjalne właściwości prozdrowotne. Podobnie jak wszystkie tłuszcze, tłuszcze nasycone dostarczają energii (...) właściwości...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Fakty na temat żywienia, na które się zgadzamy

Fakty na temat żywienia, na które się zgadzamy

się z twierdzeniem, że tłuszcze trans wywierają niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Wiele publikacji naukowych sugeruje bowiem, że mogą one przyczynić (...) . Niestety napój ten nadal jest mało...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu

6 zagrożeń płynących z diety o niskiej zawartości tłuszczu

, cukrzycy i chorób serca. Nie ma żadnych wątpliwości, że** niektóre z nich są szkodliwe dla zdrowia**. Udowodniono, że tłuszcze trans zwiększają ryzyko (...) . Sprawdź również: Tłuszcze trans...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Zakazane w Ameryce - my wciąż je jemy

Zakazane w Ameryce - my wciąż je jemy

mają czas, aby opracować nowe receptury eliminujące je z żywności.  Zakazane tłuszcze trans Amerykańska Agencja Żywności i Leków uznała, że częściowo (...) nakazała, aby na produktach spożywczych znajdowały się...

Żywienie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

nawet nowotworu. Spożywane przez nas jedzenie ma znaczący wpływ na to, co dzieje się w organizmie. Niektóre produkty wzmagają stany zapalne. Sprawdź (...) wzmagających zapalenie. Codzienne spożywanie wołowiny i wieprzowiny...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Jak ograniczyć spożycie tłuszczów trans?

Jak ograniczyć spożycie tłuszczów trans?

niej, bardzo potrzebna jest też edukacja konsumentów w kierunku umiejętności rozpoznawania produktów, w których występują tłuszcze trans. Nie jest to wcale (...) lub uwodorniony olej lub tłuszcz roślinny oznacza to,...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Doczekamy się limitów na zawartość tłuszczów trans w żywności?

ich wpływ na rozwój nowotworów, np. raka piersi. W naturalnych tłuszczach zwierzęcych izomery trans stanowią ok. 3-5 proc. Jednak w  znacznie większych (...) w wyniku chemicznego uwodorniania naturalnych tłuszczów...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

10 najpowszechniejszych błędów dotyczących cholesterolu

10 najpowszechniejszych błędów dotyczących cholesterolu

tłuszczów trans oraz tłuszczów przetworzonych. Największym źródłem tłuszczów trans są wypieki i ciasta. Ale organizm potrzebuje tzw. „zdrowych tłuszczów (...) , które pochodzą z cukrów zamieniane są...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuszcze trans przyczyną przedwczesnej śmierci?

Tłuszcze trans przyczyną przedwczesnej śmierci?

tłuszczów trans dla ludzkiego organizmu i pozwalały przypuszczać, że podobny wpływ mają tłuszcze nasycone. Nowe odkrycie naukowców zaprzecza (...) znacznie bardziej szkodliwe są tłuszcze...