Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa odbywa się od wieków. Jednakże są osoby, które z różnych powodów nie spożywają mięsa w ogóle. Jedni, gdyż im nie smakuje, inni z przekonań światopoglądowych. Natomiast faktem jest, że niewielkie ilości mięsa są nam potrzebne do zachowania zdrowia.

Mięso czerwone czy białe?

Żywieniowcy dzielą mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten nie jest równoznaczny z ich kolorem. Bierze on pod uwagę rodzaj i zawartość tłuszczu. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina, struś. Natomiast mięso czerwone to wołowina, wieprzowina, konina, baranina, kaczka, gęś. Które jest lepsze? Białe mięso zawiera mniej tłuszczu, a co za tym idzie, mniej cholesterolu, którego nadmiar przyczynia się do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca lub zawału.

Polecane wideo:

Mięso białe jest mniej kaloryczne od mięsa czerwonego. 100 g piersi z indyka to 85 kcal, a łopatki wieprzowej to 259 kcal. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, to 100 g indyka dostarcza 2 g kwasów nasyconych, kaczki – 7 g, łopatki wieprzowej – 8 g, a żeberek wieprzowych – 10 g.

Zalety i wady potraw mięsnych

Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego to najlepsze źródła pełnowartościowego białka. Jest ono bardzo dobrze przyswajalne i zawiera wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Chude mięso (kurczak, indyk) jest najlepszym źródłem białka, dlatego jest polecane osobom otyłym, starszym oraz dzieciom. Zjadając 100 g chudego indyka, pokrywamy połowę dziennego zapotrzebowania na białko.

Mięso jest niezastąpionym źródłem żelaza, które jest dużo lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego. Dlatego jedzenie mięsa jest koniecznością dla osób chorujących na anemię.

Wśród składników mineralnych mięso zawiera dużo cynku i fosforu, magnez, miedź oraz siarkę. Ponadto zawiera wiele witamin z grupy B, które wpływają m.in. na funkcje układu nerwowego i przemiany metaboliczne węglowodanów, tłuszczów i białek.

Największą wadą mięsa jest spora zawartość tłuszczu, a co za tym idzie, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cholesterolu. Mogą one powodować zmiany miażdżycowe. Jedzenie czerwonego mięsa w dużych ilościach może wywoływać choroby metaboliczne, choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzycę, reumatoidalne zapalenie stawów, zwyrodnienie plamki żółtej.

Zdrowe odżywianie zakłada spożywanie białego mięsa 2-3 razy w tygodniu, natomiast czerwonego – kilka razy w miesiącu. Świetną alternatywą dla mięsa są ryby morskie, które zawierają dużo zdrowych kwasów omega-3. Mięso można również zastąpić roślinami strączkowymi: soją, soczewicą, fasolą, ciecierzycą, które również dostarczają pełnowartościowego białka.

Jaki przepis na mięso?

W przewodzie pokarmowym mięso wykazuje działanie kwasotwórcze. Prawidłowe trawienie wymaga dostarczenia równowagi, czyli w tym przypadku produktów zasadotwórczych. Takie działanie wykazują warzywa. Dlatego na lepsze trawienie należy spożywać mięso z warzywami lub ziemniakami.

Kupując kolejny kawałek mięsa, warto wybrać chude, np. cielęcinę. Ma ona mało nasyconych kwasów, dużo potasu, fosforu, wapnia, witamin z grupy B. Dobrym wyborem są również mięsa drobiowe. Spośród mięs czerwonych najlepsze są polędwice wołowe czy środkowe schaby. Jeśli chodzi o podroby, to jedzmy je okazjonalnie, gdyż zawierają dużo cholesterolu.

Mięso najlepiej zjadać gotowane lub duszone bez tłuszczu. Godne polecenia jest także mięso gotowane na parze, które jest soczyste, lekkostrawne i zachowuje składniki odżywcze. Kolejnym świetnym sposobem na zdrowe przygotowanie mięsa jest pieczenie w folii lub grillowanie. Grillując, pamiętaj, by nie robić tego na otwartym ogniu, gdyż tłuszcz kapiący na węgle powoduje powstawanie rakotwórczych substancji, które wraz z mięsem spożywamy.

Komentarze (28)
~Michał
~Michał ponad rok temu

@~aga: Najpierw piszesz że mieso jest niezdrowe i że go nie jesz a dalej że po zjedzeniu warzyw jesteś tak głodna że czyścisz lodówkę między innymi z wędlinki. A przepraszam wędlinka jest z czego???

Odpowiedz
~Michał
~Michał ponad rok temu

Czemu niedoinformowani dietetycy w kółko powtarzają bzdury typu "tłuste mięso jest niezdrowe"? Otóż cholesterol można zbić jedząc tłuste mięso pod warunkiem że nie jest łączone z węglowodanami prostymi. Polecam zapoznanie się z podstawami biochemi

Odpowiedz
~Ona
~Ona ponad rok temu

Polecam poczytać ksiązki i artykuły o diecie wysoko-odżywczej i wegańskiej. Ja o dziwo spędzam chwile w kuchni a dostarczam sobie wiekszosci potrzebnych składników i nie jestem głodna, trzeba sie obeznać w temacie niestety. Mięso moim zdaniem to sam nie zdrowy tłuszcz i białka. Lepiej zjesć wiecej mało kaloryczznych warzyw i owoców niż malutki kawałek kurczaka lub wołowiny która i tak nie wiele nam da bo nie będziemy najedzeni ani zdrowi

Odpowiedz
~aga
~aga ponad rok temu

Ja wiem, ze mieso jest niezdrowe. Mój główny problem z mięsem polega na tym, ze nie nawidzę gotować, a gotowanie z kawałkiem ścierwa jest po prostu łatwe. Wrzuca sie coś na patelnie albo do garnka, coś-tam doda, jakaś surówka, makaron i gotowe. A teraz gotuję danie wegetariańskie: obieram kilogram warzyw ( najpierw trzeba je kupić i wtargać do domu po to, zeby połowe wywalić w formie obierek ;), w przypadku niektórych ezgzemplarzy selera to chyba zostaje 1/3 , hihihi) . Trzeba sie na tym skupić, zeby to jakoś przyprawić, kombinowac, zeby jedno z drugim jakoś smakowało. To jest pyszne iz drowe, ale zajmuje tyle czasu, ze dla osoby nienawidzącej gotowania jest nie do przejścia, serio. Do wielu rzeczy potrafie sie zachęcić, choc za nimi nie przepadam ( prasowanie, mycie okien itp) , ale gotowanie co drugi dzień ( bo gotuję na 2 dni) powoduje u mnie złość. Nie wpsomnę już o tym, ze po takim wege-obiadku człowiek jest po 2 godzinach głodny, jak wilk. I co, znów ma iść pichcić korzonki? Ja musiałabym isć do lekarza po psychotropy ;), więc w konsekwencji efekt zdrowotny byłby gorszy, niż jedzenie mięsa ;). Po takim obiadku idzie się czyścić lodówkę z sera, wędlinki i masełka - samo zdrowie ;) . Zostanę przy mięchu, choć ze 2 razy w tygodniu rzeczywiscie go nie jemy.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Mięso
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Mięso
Mięso

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Co jest prawdą, a co fałszem? Mięso kurcząt jest faszerowane antybiotykami i sterydami, a to właśnie ich działanie powoduje u dziewcząt wcześniejsze (...) jest po prostu nieprawdziwych. Na dalszych slajdach wyjaśniamy, co jest mitem. Zobacz...

Mięso

Co siedzi w białej kiełbasie?

Co siedzi w białej kiełbasie?

z mięsa wieprzowego. Najczęściej wykorzystuje się łopatkę, boczek, czasem podgardle. Oprócz tego, producenci czasami dodają mięso wołowe. Całość zamykana (...) - mówi. Przeczytaj także: Białe czy czerwone? Oto czym tak naprawdę różni...

Mięso

Burgery niebezpieczne dla życia

Burgery niebezpieczne dla życia

Mielone mięso pod lupą. Sprawdź, jak jedząc ulubionego burgera, nie zarazić się niebezpieczną dla życia i zdrowia pałeczką okrężnicy. Burgery pełne (...) jest krwisty lub średnio wysmażony, może zawierać groźne dla zdrowia i życia bakterie...

Mięso

Właściwości mięsa strusiego

Właściwości mięsa strusiego

Mięso strusia posiada wysokie walory dietetyczne i odżywcze. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Charakterystyka mięsa strusiego (...) Mięso strusie wykazuje wysoką wartość pod względem odżywczym....

Mięso

Befsztyk - jak przyrządzić, dodatki

befsztyk? Przede wszystkim należy kupić najwyżej jakości mięso. Tak, jak było wspominane wcześniej najlepiej sprawdzi się wołowina. Dobrze zaopatrzony (...) jest też sposób krojenia mięsa tzn. trzeba ukroić mięso w...

Mięso

Zdrowa dieta bez mięsa?

Zdrowa dieta bez mięsa?

codziennej diety. Odmiennego zdania jest amerykański Komitet Doradczy ds. Poradnika Dietetycznego, który wyeliminował mięso z listy produktów spożywczych

Mięso

Produkty, które możesz jeść zamiast mięsa

Produkty, które możesz jeść zamiast mięsa

kanapki, sałatki i różnych potraw, zastępując mięso. Soczewica Soczewica smakuje wyśmienicie, a łatwiej ją ugotować niż inne rodzaje fasoli (...) czy gotowane na twardo lub miękko. Jajka pochodzą od kur, ale nie są uważane za mięso,...