Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa odbywa się od wieków. Jednakże są osoby, które z różnych powodów nie spożywają mięsa w ogóle. Jedni, gdyż im nie smakuje, inni z przekonań światopoglądowych. Natomiast faktem jest, że niewielkie ilości mięsa są nam potrzebne do zachowania zdrowia.

Mięso czerwone czy białe?

Żywieniowcy dzielą mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten nie jest równoznaczny z ich kolorem. Bierze on pod uwagę rodzaj i zawartość tłuszczu. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina, struś. Natomiast mięso czerwone to wołowina, wieprzowina, konina, baranina, kaczka, gęś. Które jest lepsze? Białe mięso zawiera mniej tłuszczu, a co za tym idzie, mniej cholesterolu, którego nadmiar przyczynia się do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca lub zawału.

Mięso białe jest mniej kaloryczne od mięsa czerwonego. 100 g piersi z indyka to 85 kcal, a łopatki wieprzowej to 259 kcal. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, to 100 g indyka dostarcza 2 g kwasów nasyconych, kaczki – 7 g, łopatki wieprzowej – 8 g, a żeberek wieprzowych – 10 g.

Zalety i wady potraw mięsnych

Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego to najlepsze źródła pełnowartościowego białka. Jest ono bardzo dobrze przyswajalne i zawiera wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Chude mięso (kurczak, indyk) jest najlepszym źródłem białka, dlatego jest polecane osobom otyłym, starszym oraz dzieciom. Zjadając 100 g chudego indyka, pokrywamy połowę dziennego zapotrzebowania na białko.

Mięso jest niezastąpionym źródłem żelaza, które jest dużo lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego. Dlatego jedzenie mięsa jest koniecznością dla osób chorujących na anemię.

Wśród składników mineralnych mięso zawiera dużo cynku i fosforu, magnez, miedź oraz siarkę. Ponadto zawiera wiele witamin z grupy B, które wpływają m.in. na funkcje układu nerwowego i przemiany metaboliczne węglowodanów, tłuszczów i białek.

Największą wadą mięsa jest spora zawartość tłuszczu, a co za tym idzie, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cholesterolu. Mogą one powodować zmiany miażdżycowe. Jedzenie czerwonego mięsa w dużych ilościach może wywoływać choroby metaboliczne, choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzycę, reumatoidalne zapalenie stawów, zwyrodnienie plamki żółtej.

Zdrowe odżywianie zakłada spożywanie białego mięsa 2-3 razy w tygodniu, natomiast czerwonego – kilka razy w miesiącu. Świetną alternatywą dla mięsa są ryby morskie, które zawierają dużo zdrowych kwasów omega-3. Mięso można również zastąpić roślinami strączkowymi: soją, soczewicą, fasolą, ciecierzycą, które również dostarczają pełnowartościowego białka.

Polecane wideo:

Jaki przepis na mięso?

W przewodzie pokarmowym mięso wykazuje działanie kwasotwórcze. Prawidłowe trawienie wymaga dostarczenia równowagi, czyli w tym przypadku produktów zasadotwórczych. Takie działanie wykazują warzywa. Dlatego na lepsze trawienie należy spożywać mięso z warzywami lub ziemniakami.

Kupując kolejny kawałek mięsa, warto wybrać chude, np. cielęcinę. Ma ona mało nasyconych kwasów, dużo potasu, fosforu, wapnia, witamin z grupy B. Dobrym wyborem są również mięsa drobiowe. Spośród mięs czerwonych najlepsze są polędwice wołowe czy środkowe schaby. Jeśli chodzi o podroby, to jedzmy je okazjonalnie, gdyż zawierają dużo cholesterolu.

Mięso najlepiej zjadać gotowane lub duszone bez tłuszczu. Godne polecenia jest także mięso gotowane na parze, które jest soczyste, lekkostrawne i zachowuje składniki odżywcze. Kolejnym świetnym sposobem na zdrowe przygotowanie mięsa jest pieczenie w folii lub grillowanie. Grillując, pamiętaj, by nie robić tego na otwartym ogniu, gdyż tłuszcz kapiący na węgle powoduje powstawanie rakotwórczych substancji, które wraz z mięsem spożywamy.

Komentarze (25)
~Michał
~Michał

@~aga: Najpierw piszesz że mieso jest niezdrowe i że go nie jesz a dalej że po zjedzeniu warzyw jesteś tak głodna że czyścisz lodówkę między innymi z wędlinki. A przepraszam wędlinka jest z czego???

Odpowiedz
~Michał
~Michał

Czemu niedoinformowani dietetycy w kółko powtarzają bzdury typu "tłuste mięso jest niezdrowe"? Otóż cholesterol można zbić jedząc tłuste mięso pod warunkiem że nie jest łączone z węglowodanami prostymi. Polecam zapoznanie się z podstawami biochemi

Odpowiedz
~Ona
~Ona

Polecam poczytać ksiązki i artykuły o diecie wysoko-odżywczej i wegańskiej. Ja o dziwo spędzam chwile w kuchni a dostarczam sobie wiekszosci potrzebnych składników i nie jestem głodna, trzeba sie obeznać w temacie niestety. Mięso moim zdaniem to sam nie zdrowy tłuszcz i białka. Lepiej zjesć wiecej mało kaloryczznych warzyw i owoców niż malutki kawałek kurczaka lub wołowiny która i tak nie wiele nam da bo nie będziemy najedzeni ani zdrowi

Odpowiedz
~aga
~aga

Ja wiem, ze mieso jest niezdrowe. Mój główny problem z mięsem polega na tym, ze nie nawidzę gotować, a gotowanie z kawałkiem ścierwa jest po prostu łatwe. Wrzuca sie coś na patelnie albo do garnka, coś-tam doda, jakaś surówka, makaron i gotowe. A teraz gotuję danie wegetariańskie: obieram kilogram warzyw ( najpierw trzeba je kupić i wtargać do domu po to, zeby połowe wywalić w formie obierek ;), w przypadku niektórych ezgzemplarzy selera to chyba zostaje 1/3 , hihihi) . Trzeba sie na tym skupić, zeby to jakoś przyprawić, kombinowac, zeby jedno z drugim jakoś smakowało. To jest pyszne iz drowe, ale zajmuje tyle czasu, ze dla osoby nienawidzącej gotowania jest nie do przejścia, serio. Do wielu rzeczy potrafie sie zachęcić, choc za nimi nie przepadam ( prasowanie, mycie okien itp) , ale gotowanie co drugi dzień ( bo gotuję na 2 dni) powoduje u mnie złość. Nie wpsomnę już o tym, ze po takim wege-obiadku człowiek jest po 2 godzinach głodny, jak wilk. I co, znów ma iść pichcić korzonki? Ja musiałabym isć do lekarza po psychotropy ;), więc w konsekwencji efekt zdrowotny byłby gorszy, niż jedzenie mięsa ;). Po takim obiadku idzie się czyścić lodówkę z sera, wędlinki i masełka - samo zdrowie ;) . Zostanę przy mięchu, choć ze 2 razy w tygodniu rzeczywiscie go nie jemy.

Odpowiedz
~czarnoka
~czarnoka

@~Beka z P.R: Nie potrzebujesz ani kucharza ani 6000 zł miesięcznie na jedzenie by jeść smacznie i zdrowo no i warzywnie ja za 600 zł miesięcznie najadam się do syta i nie brakuje mi ani witamin ani minerałów. Takie przekonanie że jedzenie wege jest drogie to przekonanie mylne, uwierz mi że wychodzi nawet taniej niż na diecie roślinnej , przekonaj się a się dowiesz. Pozdrawiam

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Mięso
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Mięso
Mięso

Właściwości mięsa strusiego

Właściwości mięsa strusiego

Mięso strusia posiada wysokie walory dietetyczne i odżywcze. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Charakterystyka (...) mięsa strusiego Mięso strusie wykazuje wysoką wartość...

Mięso

Burgery niebezpieczne dla życia

Burgery niebezpieczne dla życia

Mielone mięso pod lupą. Sprawdź, jak jedząc ulubionego burgera, nie zarazić się niebezpieczną dla życia i zdrowia pałeczką okrężnicy (...) mięso. Ich odkrycia nie napawają optymizmem. Według ekspertów każdy rodzaj mięsa...

Mięso

Zdrowa dieta bez mięsa?

Zdrowa dieta bez mięsa?

codziennej diety. Odmiennego zdania jest amerykański Komitet Doradczy ds. Poradnika Dietetycznego, który wyeliminował mięso z listy produktów spożywczych

Mięso

WHO ostrzega: mięso powoduje raka

WHO ostrzega: mięso powoduje raka

Mięso na cenzurowanym Kiełbasa, szynka, salami, burgery i hot-dogi tak samo groźne dla zdrowia, jak papierosy, alkohol i azbest - ostrzega Światowa (...) Organizacja Zdrowia (WHO). Przetworzone mięso zwiększa ryzyko...

Mięso

Czy warto jeść podroby?

Czy warto jeść podroby?

Kontrowersyjna piąta ćwiartka Czasy, gdy były kojarzone z mięsem gorszej jakości, minęły. Teraz podroby to hit restauracyjnych menu, gdzie podawane są w eleganckiej formie z wykwintnymi dodatkami. Podroby, czyli tzw. piąta ćwiartka, wracają na salony...

Mięso

Obalamy mity na temat mięsa

Obalamy mity na temat mięsa

Mięso jest niezdrowe? Czy mięso rzeczywiście jest szkodliwe dla zdrowia? Spekulacje na temat rzekomego gnicia produktów mięsnych w układzie (...) pokarmowym i niekorzystnego wpływu na organizm pojawiają się regularnie....

Mięso

Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka?

Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka?

Mięso z jakiego zwierzęcia jest najzdrowsze dla człowieka? Pytanie o najzdrowszy rodzaj mięsa stawiają sobie nie tylko konsumenci (...) przez organizm (ok. 24 proc. białka w piersi), ponadto zawiera dużo magnezu, fosforu, potasu, żelaza...

Mięso

Dlaczego warto jeść mięso?

Dlaczego warto jeść mięso?

Mięso coraz mniej popularne W ostatnich latach rola mięsa w diecie zmalała. Popularne stały się diety wegetariańskie, które wykluczają spożywanie (...) organizmu. Mięso jest wartościowym produktem bogatym w białko, żelazo,...

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby