Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa odbywa się od wieków. Jednakże są osoby, które z różnych powodów nie spożywają mięsa w ogóle. Jedni, gdyż im nie smakuje, inni z przekonań światopoglądowych. Natomiast faktem jest, że niewielkie ilości mięsa są nam potrzebne do zachowania zdrowia.

Mięso czerwone czy białe?

Żywieniowcy dzielą mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten nie jest równoznaczny z ich kolorem. Bierze on pod uwagę rodzaj i zawartość tłuszczu. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina, struś. Natomiast mięso czerwone to wołowina, wieprzowina, konina, baranina, kaczka, gęś. Które jest lepsze? Białe mięso zawiera mniej tłuszczu, a co za tym idzie, mniej cholesterolu, którego nadmiar przyczynia się do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca lub zawału.

Mięso białe jest mniej kaloryczne od mięsa czerwonego. 100 g piersi z indyka to 85 kcal, a łopatki wieprzowej to 259 kcal. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, to 100 g indyka dostarcza 2 g kwasów nasyconych, kaczki – 7 g, łopatki wieprzowej – 8 g, a żeberek wieprzowych – 10 g.

Zalety i wady potraw mięsnych

Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego to najlepsze źródła pełnowartościowego białka. Jest ono bardzo dobrze przyswajalne i zawiera wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Chude mięso (kurczak, indyk) jest najlepszym źródłem białka, dlatego jest polecane osobom otyłym, starszym oraz dzieciom. Zjadając 100 g chudego indyka, pokrywamy połowę dziennego zapotrzebowania na białko.

Mięso jest niezastąpionym źródłem żelaza, które jest dużo lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego. Dlatego jedzenie mięsa jest koniecznością dla osób chorujących na anemię.

Wśród składników mineralnych mięso zawiera dużo cynku i fosforu, magnez, miedź oraz siarkę. Ponadto zawiera wiele witamin z grupy B, które wpływają m.in. na funkcje układu nerwowego i przemiany metaboliczne węglowodanów, tłuszczów i białek.

Największą wadą mięsa jest spora zawartość tłuszczu, a co za tym idzie, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cholesterolu. Mogą one powodować zmiany miażdżycowe. Jedzenie czerwonego mięsa w dużych ilościach może wywoływać choroby metaboliczne, choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzycę, reumatoidalne zapalenie stawów, zwyrodnienie plamki żółtej.

Zdrowe odżywianie zakłada spożywanie białego mięsa 2-3 razy w tygodniu, natomiast czerwonego – kilka razy w miesiącu. Świetną alternatywą dla mięsa są ryby morskie, które zawierają dużo zdrowych kwasów omega-3. Mięso można również zastąpić roślinami strączkowymi: soją, soczewicą, fasolą, ciecierzycą, które również dostarczają pełnowartościowego białka.

Jaki przepis na mięso?

W przewodzie pokarmowym mięso wykazuje działanie kwasotwórcze. Prawidłowe trawienie wymaga dostarczenia równowagi, czyli w tym przypadku produktów zasadotwórczych. Takie działanie wykazują warzywa. Dlatego na lepsze trawienie należy spożywać mięso z warzywami lub ziemniakami.

Kupując kolejny kawałek mięsa, warto wybrać chude, np. cielęcinę. Ma ona mało nasyconych kwasów, dużo potasu, fosforu, wapnia, witamin z grupy B. Dobrym wyborem są również mięsa drobiowe. Spośród mięs czerwonych najlepsze są polędwice wołowe czy środkowe schaby. Jeśli chodzi o podroby, to jedzmy je okazjonalnie, gdyż zawierają dużo cholesterolu.

Mięso najlepiej zjadać gotowane lub duszone bez tłuszczu. Godne polecenia jest także mięso gotowane na parze, które jest soczyste, lekkostrawne i zachowuje składniki odżywcze. Kolejnym świetnym sposobem na zdrowe przygotowanie mięsa jest pieczenie w folii lub grillowanie. Grillując, pamiętaj, by nie robić tego na otwartym ogniu, gdyż tłuszcz kapiący na węgle powoduje powstawanie rakotwórczych substancji, które wraz z mięsem spożywamy.

Komentarze (21)
~Ona
~Ona

Polecam poczytać ksiązki i artykuły o diecie wysoko-odżywczej i wegańskiej. Ja o dziwo spędzam chwile w kuchni a dostarczam sobie wiekszosci potrzebnych składników i nie jestem głodna, trzeba sie obeznać w temacie niestety. Mięso moim zdaniem to sam nie zdrowy tłuszcz i białka. Lepiej zjesć wiecej mało kaloryczznych warzyw i owoców niż malutki kawałek kurczaka lub wołowiny która i tak nie wiele nam da bo nie będziemy najedzeni ani zdrowi

Odpowiedz
~aga
~aga

Ja wiem, ze mieso jest niezdrowe. Mój główny problem z mięsem polega na tym, ze nie nawidzę gotować, a gotowanie z kawałkiem ścierwa jest po prostu łatwe. Wrzuca sie coś na patelnie albo do garnka, coś-tam doda, jakaś surówka, makaron i gotowe. A teraz gotuję danie wegetariańskie: obieram kilogram warzyw ( najpierw trzeba je kupić i wtargać do domu po to, zeby połowe wywalić w formie obierek ;), w przypadku niektórych ezgzemplarzy selera to chyba zostaje 1/3 , hihihi) . Trzeba sie na tym skupić, zeby to jakoś przyprawić, kombinowac, zeby jedno z drugim jakoś smakowało. To jest pyszne iz drowe, ale zajmuje tyle czasu, ze dla osoby nienawidzącej gotowania jest nie do przejścia, serio. Do wielu rzeczy potrafie sie zachęcić, choc za nimi nie przepadam ( prasowanie, mycie okien itp) , ale gotowanie co drugi dzień ( bo gotuję na 2 dni) powoduje u mnie złość. Nie wpsomnę już o tym, ze po takim wege-obiadku człowiek jest po 2 godzinach głodny, jak wilk. I co, znów ma iść pichcić korzonki? Ja musiałabym isć do lekarza po psychotropy ;), więc w konsekwencji efekt zdrowotny byłby gorszy, niż jedzenie mięsa ;). Po takim obiadku idzie się czyścić lodówkę z sera, wędlinki i masełka - samo zdrowie ;) . Zostanę przy mięchu, choć ze 2 razy w tygodniu rzeczywiscie go nie jemy.

Odpowiedz
~czarnoka
~czarnoka

@~Beka z P.R: Nie potrzebujesz ani kucharza ani 6000 zł miesięcznie na jedzenie by jeść smacznie i zdrowo no i warzywnie ja za 600 zł miesięcznie najadam się do syta i nie brakuje mi ani witamin ani minerałów. Takie przekonanie że jedzenie wege jest drogie to przekonanie mylne, uwierz mi że wychodzi nawet taniej niż na diecie roślinnej , przekonaj się a się dowiesz. Pozdrawiam

Odpowiedz
~Weganin
~Weganin

@~Beka z P.R: weganska dieta wcale nie jest droga, swietnie sobie radze i drogo nie kosztuje, szefem kuchni nie jestem i tez sobie radze, radze poszukac informacji i nie tlumaczyc sie brakiem 6 tys :) z reszta jezeli ogladales wyklady Garego to powod pieniezny jest wyimaginowany, po jego wykladach prawie wszystie wymowki sa zrownanie z ziemia jedyne co zostaje to po prostu wygoda i smak no i te twoje 6 tys ? :D

Odpowiedz
~ALICJA
~ALICJA

Mięso które oferują nam w sklepach wszystkie rodzaje , to mięsa z dodatkiem nastrzyku , wychodzi nam że np. łopatka wieprzowa bez kości waży 5 kg a bez nastrzyku z kością 3 kg . Nie spotkałam się nigdy i nigdzie że mięso oferowane to tak naprawdę produkt przetworzony poprzez nastrzyk a w mięsie jest np 40% mięsa a reszta to dodatki /komponenty chemiczne/. Tak naprawdę to niska cena jest wynikiem "podrasowania" mięsa różnymi dodatkami. Nie wiemy co jemy!!!!!! potem chorujemy!!!!!!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Mięso
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Mięso
Mięso

Trujące dioksyny w żywności

Dioksyny to bardzo toksyczne substancje występujące w żywności, szczególnie pochodzenia zwierzęcego (mięso, oleje, mleko). Spożywanie żywności zawierającej dioksyny negatywnie wpływa na zdrowie człowieka, powodując nowotwory, cukrzycę, choroby układu krążenia, trądzik oraz bezpłodność. Właściwości dioksyn Dioksyny to toksyczne substancje pochodzenia organicznego zawierające w swojej cząsteczce wiele atomów chloru. Trudno rozpuszczają się w wodzie, ale za to dobrze w tłuszczach, dlatego wykazują...

Mięso

Czerwone mięso przyczyną cukrzycy?

Ostatnie badania naukowe udowodniły, że słodkości nie są jedynymi składnikami diety odpowiedzialnymi za rozwój cukrzycy. Według naukowców z Harvardu lista czynników ryzyka powinna zostać wydłużona także o czerwone mięso. Badacze udowodnili ... , że ryzyko choroby jest większe w przypadku spożycia mięsa przetworzonego. Czerwone mięso a cukrzyca typu 2 Badania przeprowadzone ... hamburger, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 12%. Jeśli mięso jest przetworzone, jak np. w hot dogu, ryzyko cukrzycy...

Mięso

Jedzenie z grilla

(...) wypróbować kilka przydatnych sposobów na zdrowe grillowanie. Po pierwsze - wybierajmy do pieczenia mniej tłuste mięso, np. indyka, kurczaka. Po drugie - odpowiednio przyprawmy mięso, zanim wrzucimy go na ruszt. Najlepiej dodajmy dużo czosnku, który zapobiega miażdżycy naczyń tętniczych i obniża podwyższony poziom cholesterolu. Po trzecie - jeżeli wybieramy czerwone mięso, odpowiednio je zamarynujmy - mięso szybciej się upiecze i będzie zdrowsze. Po czwarte - grubość pieczonego mięsa nie jest bez znaczenia - powinno...

Mięso

Zdrowa dieta bez mięsa?

Zdrowa dieta bez mięsa?

Dla wielu osób obiad bez kotleta to nie obiad... Większość z nas nie wyobraża sobie posiłków bez mięsa, uważając, że powinno być ono podstawą codziennej diety. Odmiennego zdania jest amerykański Komitet Doradczy ds. Poradnika Dietetycznego, który wyeliminował mięso z listy produktów spożywczych rekomendowanych dla zdrowia. Brak mięsa na liście zdrowych produktów Komitet Doradczy ds. Poradnika Dietetycznego został powołany przez Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia. Jego...

Mięso

Jak nie dać się oszukać i wybrać dobrą szynkę na święta?

Jak nie dać się oszukać i wybrać dobrą szynkę na święta?

(...) białka sojowe, skrobię modyfikowaną, żelatynę czy gumę guar. Aby mięso miało piękny kolor, dodaje się izoaskorbinian sodu (E316 ... . Teraz mięso się maluje preparatami dymu wędzarniczego, dodaje odpowiednie substancje smakowo-zapachowe, i tak oto mamy produkt ... i wiele innych substancji, które z mięsem niewiele mają wspólnego. Dzięki takim zabiegom otrzymujemy piękne, błyszczące i różowe mięso ... chodzi o mięso, to jego cena może nam nieco sugerować jego jakość. Prawdziwa szynka nie będzie kosztować 13 zł za kg, bo nikomu...

Mięso

Burgery niebezpieczne dla życia

Burgery niebezpieczne dla życia

Mielone mięso pod lupą. Sprawdź, jak jedząc ulubionego burgera, nie zarazić się niebezpieczną dla życia i zdrowia pałeczką ... Escherichia coli. Naukowcy zbadali mielone mięso. Ich odkrycia nie napawają optymizmem. Według ekspertów każdy rodzaj mięsa zawiera ... mięso było gotowane lub smażone, tak aby groźne bakterie zostaly zneutralizowane i nie rozprzestrzeniły się na inną żywność. Polskie realia Jeszcze kilka lat temu mięso wołowe nie było zbyt popularne wśród Polaków. Przyczyny były proste - zbyt wysoka...

Mięso

Polacy jedzą za dużo mięsa

Polacy jedzą za dużo mięsa

W zeszłym miesiącu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podała, że mięso - zwłaszcza przetworzone - powoduje raka. Okazuje się, że Polacy jedzą go prawie dwa razy więcej, niż zakładają normy. Polacy lubią mięso Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika ... powiedział Polskiej Agencji Prasowej, że wynika ona z utrwalonych nawyków żywieniowych. Cenimy mięso nie tylko za walory smakowe, ale również za wartości odżywcze. Dostarcza ono białka, witamin i minerałów, dlatego od lat jest podstawą żywienia...

Mięso

Właściwości mięsa strusiego

Właściwości mięsa strusiego

Mięso strusia posiada wysokie walory dietetyczne i odżywcze. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Charakterystyka mięsa strusiego Mięso strusie wykazuje wysoką wartość pod względem odżywczym. Jest niskokaloryczne, zawiera stosunkowo ... mięsa. Pod tym względem mięso strusie jest zbliżone do mięsa indyczego. Zawiera znacznie mniej cholesterolu niż wieprzowina ... . w mięsie surowym). Jest ona znacznie niższa niż u kurcząt. Ponadto mięso strusie zawiera najwyższą zawartość...

Mięso

Czy warto jeść podroby?

Czy warto jeść podroby?

Kontrowersyjna piąta ćwiartka Czasy, gdy były kojarzone z mięsem gorszej jakości, minęły. Teraz podroby to hit restauracyjnych menu, gdzie podawane są w eleganckiej formie z wykwintnymi dodatkami. Podroby, czyli tzw. piąta ćwiartka, wracają na salony i...

Mięso

Egzotyczne rodzaje mięs, które warto spróbować

Egzotyczne rodzaje mięs, które warto spróbować

(...) nie tylko smaczne, ale także zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Których egzotyków warto spróbować i dlaczego?Mięso z krokodyla ... odżywcze są zbliżone do tych, które zawierają ryby słodkowodne. Mięso z krokodyla jest łagodne w smaku, najczęściej przyrządza się z niego befsztyki i potrawy duszone, jak np. gulasz. W sklepach dostępne są także kiełbasy i suszone mięso z krokodyla.Mięso ... mięśniowego i nerwowego.Mięso z kangura W Polsce niepopularne i bardzo drogie - kosztuje ok. 130 zł za kilogram. W...