Dieta bogata w żelazo

W walce z anemią niezwykle istotną rolę odgrywa właściwa dieta. Anemia objawia się niedoborem żelaza we krwi, co prowadzi do zaniżonego poziomu hemoglobiny i zbyt małej ilości czerwonych krwinek. Dlatego też dieta osoby chorej powinna zawierać produkty bogate w żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy. Najważniejszym ich źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego i warzywa. Odpowiedni dobór składników odżywczych skutecznie pomaga zwalczać objawy dolegliwości.

1. Zasady diety dla anemika

Anemia zmusza osoby na nią cierpiące do zmiany sposobu odżywiania. Ich codzienny jadłospis musi zawierać produkty bogate w określone substancje odżywcze. Przed wprowadzeniem zmian w życie należy skonsultować się z lekarzem, który zdecyduje, czy w leczeniu niedokrwistości danego pacjenta wystarczy zmiana diety, czy też trzeba zastosować terapię farmakologiczną. Jaka dieta przy anemii powinna być stosowana? Otóż, aby skutecznie walczyć z anemią lub by uniknąć jej wystąpienia, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Należy:

Polecane wideo:

  • spożywać produkty pełnowartościowe, bogate w minerały i substancje odżywcze,
  • unikać słodyczy i wyrobów cukierniczych,
  • jeść produkty bogate w żelazo,
  • jeść dużo warzyw i owoców,
  • zminimalizować picie kawy i herbaty.

2. Witamina B12 w diecie przy anemii

Witamina B12, zwana także kobalaminą, uczestniczy w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Wpływa na pracę mięśni, bierze udział w przemianach metabolicznych, pomaga tworzyć osłonki mielinowe otaczające komórki nerwowe, pomaga w utrzymaniu równowagi psychicznej, a przede wszystkim wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, zapobiegając niedokrwistości. Stąd tak wielka jej rola w diecie anemika. Do produktów bogatych w witaminę B12 zaliczamy:

  • wątrobę wołową i wieprzową,
  • nerki i serca zwierząt,
  • chude mięso,
  • jaja,
  • sery,
  • skorupiaki,
  • ryby.

Dotychczas nie stwierdzono żadnego przypadku przedawkowania witaminy B12, jest bezpieczna dla organizmu, nawet gdy przyjmuje się ją w dużych dawkach. Znacznie bardziej niż przedawkowania należy obawiać się skutków niedoboru witaminy B12. Jej brak w organizmie może wywołać chorobę Alzheimera bądź stwardnienie rozsiane. Niedobór prowadzi do niedokrwistości (czyli anemii) oraz do zaburzeń pracy mózgu. Witamina B12 w leczeniu anemii może być podawana także w postaci zastrzyków.

3. Żelazo i kwas foliowy w diecie dla anemika

Kolejne dwa ważne składniki w diecie anemika, żelazo i kwas foliowy. Żelazo zawarte jest w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Lepiej przyswajalne przez organizm jest żelazo pochodzenia zwierzęcego. Do produktów spożywczych o największej zawartości żelaza zaliczamy podroby i warzywa strączkowe; nieco mniej znajduje się go w drobiu i kaszach. Warzywa bogate w ten pierwiastek to także brokuły, buraki, brukselka oraz korzeń pietruszki. Warto dodać, że dla prawidłowego wchłaniania do krwi, niezbędne jest dostarczanie organizmowi produktów bogatych w witaminę C.

Obecność w diecie kwasu foliowego, zwanego inaczej witaminą B9, zapobiega niedokrwistości u kobiet miesiączkujących bądź odchudzających się. Kwas foliowy sprzyja procesom krwiotwórczym. Jego najważniejszym źródłem są warzywa zielone. Alkohol, kawa czy środki antykoncepcyjne zmniejszają zawartość witaminy B9 w organizmie. Niedobór kwasu foliowego prowadzi do anemii megaloblastycznej, objawiającej się przemęczeniem i problemami z koncentracją. Zbyt duża ilość kwasu foliowego w diecie może wywołać bezsenność oraz rozdrażnienie.

Produkty bogate w żelazo, kwas foliowy i witaminę B12 stanowią nieodłączny element skutecznego leczenia anemii, dlatego tak ważne jest wprowadzenie ich do codziennej diety anemika.

Komentarze (2)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w anemii
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dieta w anemii
Dieta w anemii

Produkty bogate w witaminę C

Produkty bogate w witaminę C

Witamina C to jedna z najbardziej potrzebnych witamin w naszym organizmie. Pełni ona bardzo ważną rolę, wpływa bowiem na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Niedobór witaminy C objawia się dopiero po jakimś czasie. Jego objawy to osłabienie,...

Dieta w anemii

Niedobór witaminy B12

Dieta powinna być bogata we wszystkie niezbędne witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Istotne jest dostarczanie odpowiedniej ilości (...) B12 Przyczyny niedoboru witaminy B12 są bardzo różne. Pomijając choroby...

Dieta w anemii

Brokuły

Brokuły

Brokuły są źródłem żelaza, a więc są niezbędne w leczeniu anemii.

Dieta dla dzieci

Kompozycja warzyw

Kompozycja warzyw

Dieta dla dzieci powinna być bogata w warzywa, gdyż stanowią one wyjątkowo bogate źródło witamin, minerałów, węglowodanów oraz błonnika.

Dieta dla dzieci

Zdrowa dieta dziecka

Zdrowa dieta dziecka

Tylko zróżnicowana dieta bogata w witaminy i składniki mineralne zapewni prawidłowy rozwój twojego dziecka.

Zdrowe odżywianie

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów, zwłaszcza tych naturalnych w mocnych kolorach.

Warzywa

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

i mung.Właściwości fasoli Fasola jest bogata w białko roślinne oraz witaminy A i E. Stanowi źródło błonnika pokarmowego, natomiast nie zawiera sodu. Wybór (...) organizmowi takich minerałów jak m.in. magnez, potas, wapń i żelazo....

Ryby

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Paluszki rybne to świetna przekąska oraz wartościowa, bogata w wiele składników odżywczych potrawa.

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby