Dieta bogata w żelazo

W walce z anemią niezwykle istotną rolę odgrywa właściwa dieta. Anemia objawia się niedoborem żelaza we krwi, co prowadzi do zaniżonego poziomu hemoglobiny i zbyt małej ilości czerwonych krwinek. Dlatego też dieta osoby chorej powinna zawierać produkty bogate w żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy. Najważniejszym ich źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego i warzywa. Odpowiedni dobór składników odżywczych skutecznie pomaga zwalczać objawy dolegliwości.

Zasady diety dla anemika

Brokuły

Brokuły są źródłem żelaza, a więc są niezbędne w leczeniu anemii.

Anemia zmusza osoby na nią cierpiące do zmiany sposobu odżywiania. Ich codzienny jadłospis musi zawierać produkty bogate w określone substancje odżywcze. Przed wprowadzeniem zmian w życie należy skonsultować się z lekarzem, który zdecyduje, czy w leczeniu niedokrwistości danego pacjenta wystarczy zmiana diety, czy też trzeba zastosować terapię farmakologiczną. Jaka dieta przy anemii powinna być stosowana? Otóż, aby skutecznie walczyć z anemią lub by uniknąć jej wystąpienia, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Należy:

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

  • spożywać produkty pełnowartościowe, bogate w minerały i substancje odżywcze,
  • unikać słodyczy i wyrobów cukierniczych,
  • jeść produkty bogate w żelazo,
  • jeść dużo warzyw i owoców,
  • zminimalizować picie kawy i herbaty.

Witamina B12 w diecie przy anemii

Witamina B12, zwana także kobalaminą, uczestniczy w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Wpływa na pracę mięśni, bierze udział w przemianach metabolicznych, pomaga tworzyć osłonki mielinowe otaczające komórki nerwowe, pomaga w utrzymaniu równowagi psychicznej, a przede wszystkim wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, zapobiegając niedokrwistości. Stąd tak wielka jej rola w diecie anemika. Do produktów bogatych w witaminę B12 zaliczamy:

  • wątrobę wołową i wieprzową,
  • nerki i serca zwierząt,
  • chude mięso,
  • jaja,
  • sery,
  • skorupiaki,
  • ryby.

Dotychczas nie stwierdzono żadnego przypadku przedawkowania witaminy B12, jest bezpieczna dla organizmu, nawet gdy przyjmuje się ją w dużych dawkach. Znacznie bardziej niż przedawkowania należy obawiać się skutków niedoboru witaminy B12. Jej brak w organizmie może wywołać chorobę Alzheimera bądź stwardnienie rozsiane. Niedobór prowadzi do niedokrwistości (czyli anemii) oraz do zaburzeń pracy mózgu. Witamina B12 w leczeniu anemii może być podawana także w postaci zastrzyków.

Żelazo i kwas foliowy w diecie dla anemika

Kolejne dwa ważne składniki w diecie anemika, żelazo i kwas foliowy. Żelazo zawarte jest w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Lepiej przyswajalne przez organizm jest żelazo pochodzenia zwierzęcego. Do produktów spożywczych o największej zawartości żelaza zaliczamy podroby i warzywa strączkowe; nieco mniej znajduje się go w drobiu i kaszach. Warzywa bogate w ten pierwiastek to także brokuły, buraki, brukselka oraz korzeń pietruszki. Warto dodać, że dla prawidłowego wchłaniania do krwi, niezbędne jest dostarczanie organizmowi produktów bogatych w witaminę C.

Obecność w diecie kwasu foliowego, zwanego inaczej witaminą B9, zapobiega niedokrwistości u kobiet miesiączkujących bądź odchudzających się. Kwas foliowy sprzyja procesom krwiotwórczym. Jego najważniejszym źródłem są warzywa zielone. Alkohol, kawa czy środki antykoncepcyjne zmniejszają zawartość witaminy B9 w organizmie. Niedobór kwasu foliowego prowadzi do anemii megaloblastycznej, objawiającej się przemęczeniem i problemami z koncentracją. Zbyt duża ilość kwasu foliowego w diecie może wywołać bezsenność oraz rozdrażnienie.

Produkty bogate w żelazo, kwas foliowy i witaminę B12 stanowią nieodłączny element skutecznego leczenia anemii, dlatego tak ważne jest wprowadzenie ich do codziennej diety anemika.

Komentarze (2)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w anemii - niedokrwistość żywieniowa, dieta, witaminy, żelazo, polecane potrawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta w anemii - niedokrwistość żywieniowa, dieta, witaminy, żelazo, polecane potrawy
Zdrowe odżywianie

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów, zwłaszcza tych naturalnych w mocnych kolorach.

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

ryżowa Komosa ryżowa jest bogata w białka, żelazo, zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik. Komosą ryżową można zastąpić ziemniaki (...) źródło błonnika i białka. Kasza ta zawiera również magnez, żelazo,...

Dieta dla dzieci

Kompozycja warzyw

Kompozycja warzyw

Dieta dla dzieci powinna być bogata w warzywa, gdyż stanowią one wyjątkowo bogate źródło witamin, minerałów, węglowodanów oraz błonnika.

Produkty żywnościowe

Portulaka pospolita i jej wpływ na zdrowie

Portulaka pospolita i jej wpływ na zdrowie

Podstawowe informacje Portulaka to roślina jednoroczna, najbardziej znana jako chwast. Jednak nie wszyscy wiedzą, że jest jadalna i niezwykle bogata (...) . Można ją używać podobnie jak różnego rodzaju warzywa liściaste do sałatek i kanapek. Wartości...

Planowanie płci dziecka

Zaplanowanie dziewczynki

Zaplanowanie dziewczynki

Dieta na dziewczynkę powinna być bogata w wapń i magnez, dlatego też kobieta powinna spożywać jak najwięcej: serów, mleka, jogurtów i innych produktów mlecznych.

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

zgagi ani nadkwasoty. Bogata jest w witaminy (zwłaszcza z grupy B) oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, potas, magnez, krzem. Kryje w sobie spore (...) do naczynia miksującego. Po zmieleniu płatków na pył, otrzymamy...

Dieta dla dzieci

Zdrowa dieta dziecka

Zdrowa dieta dziecka

Tylko zróżnicowana dieta bogata w witaminy i składniki mineralne zapewni prawidłowy rozwój twojego dziecka.