Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Pieczone ryby chronią serce

Avatar placeholder
19.06.2019 12:20
Pieczone ryby są znacznie zdrowsze od tych smażonych na głębokim tłuszczu
Pieczone ryby są znacznie zdrowsze od tych smażonych na głębokim tłuszczu (Pieczone ryby są znacznie zdrowsze od tych smażonych na głębokim tłuszczu)

Naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że ryzyko niewydolności serca jest mniejsze u kobiet po menopauzie, które często spożywają pieczoną lub grillowaną rybę, natomiast większe u kobiet gustujących w rybie smażonej.

U uczestniczek badania, które jadły pieczoną lub grillowaną rybę przynajmniej 5 razy w tygodniu, ryzyko niewydolności serca było o 30 proc. niższe niż u tych, które takie danie spożywały rzadziej niż raz w miesiącu. Wyniki te opublikowano na łamach pisma wydawanego przez Amerykańskie Towarzystwo Serca – "Circulation: Heart Failure".

1. Spożywanie ryb a choroby serca

Doktor Donald Lloyd-Jones przeprowadził analizę danych dotyczących diety 84 493 kobiet w okresie postmenopauzalnym. Średnia wieku w momencie rozpoczęcia eksperymentu wynosiła 63 lata. Uczestniczki badania podzielono na grupy w zależności od częstotliwości spożywania pieczonej i smażonej ryby.

Do kategorii ryby pieczonej zaliczono takie dania i produkty, jak: tuńczyk w puszce, sałatka z tuńczyka, zapiekanka z tuńczykiem, pieczona/grillowana biała lub ciemna ryba oraz owoce morza (niesmażone).

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść ryby na śniadanie?"

Z kolei do kategorii ryby smażonej zaliczono dania ze smażonej ryby (białej lub ciemnej), kanapkę z filetem rybnym i smażone owoce morza. Analizę danych prowadzono przez 10 lat od 1991 roku, a uczestniczki badania same dostarczały informacji o swojej diecie. W tym czasie zanotowano 1858 przypadków niewydolności serca.

Kobiety, których dieta uwzględniała większe ilości pieczonej ryby były z reguły zdrowsze, bardziej sprawne fizycznie i rzadziej cierpiały na cukrzycę, nadciśnienie i choroby serca.

Z kolei kobiety częściej jedzące smażoną rybę miały wyższe BMI niż badane z pierwszej grupy, a ich dieta charakteryzowała się wyższym spożyciem kalorii i mniejszym spożyciem błonnika.

2. Jaka ryba jest najzdrowsza?

Dotychczasowe badania wskazywały, iż zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA, DHA i ALA) mogą obniżać ryzyko chorób układu krążenia przez zapobieganie stanom zapalnym i stresowi oksydacyjnemu, a także normowanie ciśnienia krwi oraz poprawę funkcji naczyń krwionośnych i serca.

W najnowszych badaniach naukowcy udowodnili, że kluczową rolę w zapobieganiu niewydolności serca ma nie tylko ilość spożywanej ryby, ale również jej gatunek oraz sposób przyrządzania. Ciemne ryby (łosoś, makrela) w znacznie większym stopniu sprzyjają ochronie serca przed chorobami niż tuńczyk lub białe ryby (sola, dorsz).

Z kolei jedzenie smażonej ryby powoduje zwiększenie ryzyka niewydolności serca. Już jedna smażona ryba w tygodniu zwiększa prawdopodobieństwo problemów z sercem o 48 proc.

Doktor Lloyd-Jones potwierdził, iż pod wpływem smażenia ryba traci swoje składniki odżywcze i korzystne dla zdrowia właściwości. Jednocześnie w trakcie smażenia wytwarzane są niezdrowe kwasy tłuszczowe trans, które zwiększają ryzyko chorób serca.

"Ryba to bogate źródło chudego białka, które w większym stopniu powinniśmy uwzględnić w naszej diecie, a ograniczyć należy zawarte w niej nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans" – powiedział Lloyd-Jones.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze