Pieczone ryby chronią serce

Naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że ryzyko niewydolności serca jest mniejsze u kobiet po menopauzie, które często spożywają pieczoną lub grillowaną rybę, natomiast większe u kobiet gustujących w rybie smażonej. U uczestniczek badania, które jadły pieczoną lub grillowaną rybę przynajmniej 5 razy w tygodniu, ryzyko niewydolności serca było o 30 proc. niższe niż u tych, które takie danie spożywały rzadziej niż raz w miesiącu. Wyniki te opublikowano na łamach pisma wydawanego przez Amerykańskie Towarzystwo Serca – „Circulation: Heart Failure”.

Sól w diecie - ile można spożywać?

Spożywanie ryb a choroby serca

Pieczone ryby

Kobiety, których dieta uwzględniała większe ilości pieczonej ryby, były z reguły zdrowsze, bardziej sprawne fizycznie i rzadziej cierpiały na cukrzycę,...

Doktor Donald Lloyd-Jones przeprowadził analizę danych dotyczących diety 84 493 kobiet w okresie postmenopauzalnym. Średnia wieku w momencie rozpoczęcia eksperymentu wynosiła 63 lata. Uczestniczki badania podzielono na grupy w zależności od częstotliwości spożywania pieczonej i smażonej ryby. Do kategorii ryby pieczonej zaliczono takie dania i produkty, jak: tuńczyk w puszce, sałatka z tuńczyka, zapiekanka z tuńczykiem, pieczona/grillowana biała lub ciemna ryba oraz owoce morza (niesmażone).

Z kolei do kategorii ryby smażonej zaliczono dania ze smażonej ryby (białej lub ciemnej), kanapkę z filetem rybnym i smażone owoce morza. Analizę danych prowadzono przez 10 lat od 1991 roku, a uczestniczki badania same dostarczały informacji o swojej diecie. W tym czasie zanotowano 1858 przypadków niewydolności serca.

Kobiety, których dieta uwzględniała większe ilości pieczonej ryby były z reguły zdrowsze, bardziej sprawne fizycznie i rzadziej cierpiały na cukrzycę, nadciśnienie i choroby serca. Z kolei kobiety częściej jedzące smażoną rybę miały wyższe BMI niż badane z pierwszej grupy, a ich dieta charakteryzowała się wyższym spożyciem kalorii i mniejszym spożyciem błonnika.

Jaka ryba jest najzdrowsza?

Dotychczasowe badania wskazywały, iż zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA, DHA i ALA) mogą obniżać ryzyko chorób układu krążenia przez zapobieganie stanom zapalnym i stresowi oksydacyjnemu, a także normowanie ciśnienia krwi i poprawę funkcji naczyń krwionośnych i serca. W najnowszych badaniach naukowcy udowodnili, że kluczową rolę w zapobieganiu niewydolności serca ma nie tylko ilość spożywanej ryby, ale również jej gatunek oraz sposób przyrządzania. Ciemne ryby (łosoś, makrela) w znacznie większym stopniu sprzyjają ochronie serca przed chorobami niż tuńczyk lub białe ryby (sola, dorsz). Z kolei jedzenie smażonej ryby powoduje zwiększenie ryzyka niewydolności serca. Już jedna smażona ryba w tygodniu zwiększa prawdopodobieństwo problemów z sercem o 48 proc.

Doktor Lloyd-Jones potwierdził, iż pod wpływem smażenia ryba traci swoje składniki odżywcze i korzystne dla zdrowia właściwości. Jednocześnie w trakcie smażenia wytwarzane są niezdrowe kwasy tłuszczowe trans, które zwiększają ryzyko chorób serca. Ryba to bogate źródło chudego białka, które w większym stopniu powinniśmy uwzględnić w naszej diecie, a ograniczyć należy zawarte w niej nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans – powiedział Lloyd-Jones.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje
Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Pieczone ryby

Pieczone ryby

Kobiety, których dieta uwzględniała większe ilości pieczonej ryby, były z reguły zdrowsze, bardziej sprawne fizycznie i rzadziej cierpiały na cukrzycę, nadciśnienie i choroby serca.

Zapiekanki

Łosoś w zapiekance

Łosoś w zapiekance

Łosoś zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią nasze serce, układ krążenia i skutecznie likwidują stany zapalne, takie jak reumatyzm

Zdrowie

Chcesz dożyć 100 lat? Przeczytaj, jak to osiągnąć

Chcesz dożyć 100 lat? Przeczytaj, jak to osiągnąć

serce przed schorzeniami. Zwiększ spożycie zdrowych tłuszczy Ryby, awokado, orzechy, oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy to produkty obfitujące w zdrowe (...) będzie mógł wydajnie pracować każdego dnia. Chroń...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?

trójglicerydów i chronią arterie przed płytką miażdżycową. Jednak ryba rybie nierówna: niektóre z nich zawierają więcej kwasów omega-3 niż inne. Sprawdziliśmy (...) czy pieczona. Ryba...

Produkty żywnościowe

Najzdrowsze połączenia produktów

Najzdrowsze połączenia produktów

połączenia: neutralizacja czynników rakotwórczych, które powstają, kiedy mięso pieczone jest w temperaturze powyżej 163 stopni Celsjusza. Wypróbuj świeże (...) wchłanianie magnezu. Ryby + brokuły Zaleta połączenia:...

Dieta kardio

Dieta dobra dla serca

Dieta dobra dla serca

Ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, dlatego powinny być podstawą posiłków w diecie obniżającej poziom cholesterolu.

Dieta kardio

Źródło kwasów omega-3

Źródło kwasów omega-3

Ryby i owoce morza są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Najwięcej dobroczynnych kwasów zawierają łosoś, sardynki i wszystkie skorupiaki.