Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Kwasy tłuszczowe

Tłuszcz kojarzy nam się z czymś, czego należy unikać. Wydaje się niezdrowy, a do tego tuczący. Jednak nie każdy. Tłuszcze są źródłem energii oraz dostarczają niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. NNKT. NNKT, jak sama nazwa mówi, są niezbędne dla rozwoju naszego organizmu, tym bardziej, że nie potrafi on sam ich wyprodukować lub wytwarza je w niewystarczającej ilości. Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego, a nienasycone kwasy tłuszczowe 6-10% spożycia tłuszczów.

Źródło kwasów omega-3

Ryby i owoce morza są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Najwięcej dobroczynnych kwasów zawierają...

1. Nienasycone kwasy tłuszczowe

Niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe dzieli się na kwasy omega-3 i omega-6. Te kwasy tłuszczowe znajdziemy w roślinach i tłustych, morskich rybach. Ponadto, kwasy NNKT znajdują się również w olejach roślinnych i olejach z ryb morskich. Objawy niedoboru nienasyconych kwasów omega-3 omega-3 znajdziesz głównie w makrelach, sardynkach, łososiach, śledziach, tuńczykach, dorszach, owocach morza. Występują także w niektórych roślinach liściastych i roślinnych olejach – rzepakowym, lnianym, sojowym, z dyni.

Niewielkie jego ilości są w orzechach i siemieniu lnianym. Kwasy tłuszczowe omega-6 występują w olejach: kukurydzianym, słonecznikowym, sezamowym, sojowym, z wiesiołka, ogórecznika i kiełków pszenicy. Natomiast tłuszcze zwierzęce, również często zjadane, zawierają kwasy nasycone, które spożywane w nadmiarze mają działanie miażdżycorodne.

Kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo istotne dla funkcjonowania organizmu. Zmniejszają ryzyko chorób serca, m.in. zawału, spowalniają starzenie się...

2. Znaczenie NNKT dla organizmu

  • Biorą udział w procesie przemiany materii.
  • Prekursorzy składników, które budują błony komórkowe, dzięki czemu utrzymują ciągłość skóry i prawidłową strukturę błon komórkowych.
  • Składniki tkanki mózgowej, siatkówki i komórek nerwowych.
  • Działają przeciwmiażdżycowo, obniżając poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
  • Podnoszą nieswoistą odporność organizmu.
  • Poprawiają działanie układu krążenia.
  • Zapobiegają zakrzepom naczyniowym.
  • Dzięki nim cholesterol jest wydalany z żółcią.

Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych występuje rzadko. Zdarza się u osób, które wolą tłuszcze zwierzęce lub u tych, którzy ograniczają spożycie tłuszczów w związku ze swoją dietą. Ich niedobór powoduje:

  • bezsenność,
  • osłabienie,
  • przygnębienie,
  • matowość włosów,
  • upośledzenie procesów myślenia,
  • upośledzenie odporności.

Bardzo ważny jest wpływ NNKT na odporność. Nienasycone kwasy tłuszczowe są wydzielane przez gruczoły łojowe. Powoduje to, że nasza skóra ma kwaśny odczyn, który jest zabójczy dla bakterii. Te właśnie przez skórę próbowałyby wniknąć do naszego organizmu. Ponadto, NNKT stymulują układ odpornościowy do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami.

3. Nienasycone kwasy tłuszczowe w diecie

Jeśli chcesz być zdrowy, pamiętaj o codziennym jedzeniu niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Możesz zjadać je w postaci ulubionej ryby bądź dodając do sałatki olej lub oliwę z oliwek. Jeśli wolisz suplementy diety, to w aptece jest ich również ogromny wybór. Można kupić tran lub skoncentrowane oleje roślinne. Kapsułki są w dodatku wzbogacane witaminą E, która zabezpiecza przed działaniem wolnych rodników.

Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe, można zjeść cztery łyżki oleju słonecznikowego, cztery łyżki oleju sojowego albo 350 g ciemnego pieczywa. Warto zjadać ryby morskie lub owoce morza, minimum trzy razy tygodniowo. Najlepiej jest je dusić lub gotować, nie zaleca się wędzenia ani mocnego solenia. Dawkowanie suplementów z NNKT zależne jest od ich rodzaju. Jeśli jednak w ich składzie nie ma witaminy E, to można ją przyjmować oddzielnie – 1-2 kapsułki dziennie.

Bożena Szalko,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Stresujesz się? Jedz dużo ryb!

Powszechnie wiadomo, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejsza ryzyko wystąpienia arytmii serca oraz zapobiega skurczom naczyń wieńcowych. Udowodniono także, że spożywanie produktów bogatych w te kwasy zmniejsza stężenie cholesteroluoraz...

Tłuszcze

Tłuszcz zabija komórki!

Składniki odżywcze dostarczane przez pokarm są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak ich nadmiar może wywrzeć negatywne skutki na zdrowie. Ostatnio udowodniono, że tłuszcz i cukier są odpowiedzialne nie tylko za przybieranie na wadze,...

Tłuszcze

Tłuszcze trans

Inaczej niż tłuszcze cis, tłuszcze trans są w dużym stopniu sztuczne, a w naturze występują w niewielkich ilościach w mięsie oraz nabiale. Do niedawna tłuszcze trans były powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, ale ostatnio znalazły się na czarnej liście ... w oferowanych daniach, a specjaliści od żywienia ostrzegają przed zagrożeniami związanymi z dietą bogatą w te tłuszcze. Właściwości tłuszczów trans Tłuszcze trans powstają w chemicznym procesie znanym jako częściowe uwodornienie. Powstały w ten sposób...

Tłuszcze

Masło czy margaryna?

(...) Pod względem odżywczym obydwa tłuszcze są bardzo podobne – w łyżeczce masła lub margaryny znajduje się około 4 gramów tłuszczu ... się w niej dużo tłuszczów trans. Tłuszcze te podnoszą poziom „złego” cholesterolu i obniżają poziom „dobrego”, który stanowi ochronę przed gromadzeniem się tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Tłuszcze trans uchodzą za groźniejsze dla organizmu niż tłuszcze nasycone. Obecnie coraz bardziej popularne są lekkie margaryny o minimalnej lub zerowej zawartości...

Tłuszcze

Zmniejsz ilość tłuszczów w diecie dziecka!

Specjaliści odradzają dietę niskotłuszczową w przypadku dzieci, ale są zgodni, że rodzice powinni kontrolować ilość tłuszczów w jadłospisie swoich pociech. Nadmiar tłuszczów i cukru rafinowanego w diecie przyczynia się bowiem do problemów z nadwagą i...

Tłuszcze

Kwasy omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występują w żywności pochodzenia roślinnego (orzechy, słonecznik, sezam). Niedobór kwasów omega-6 objawia się stanem zapalnym skóry, zmniejszeniem odporności oraz schorzeniami...

Tłuszcze

Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze to inaczej lipidy. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „lipos” – „tłuszcz”. Są grupą związków organicznych o różnorodnej budowie, ale mają wspólną cechę: są nierozpuszczalne w wodzie. W organizmie człowieka tłuszcze ... ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie, np. niektórych witamin. Tłuszcze w diecie Pojęcie „tłuszcz” oznacza ... w organizmie Tłuszcz pełni w organizmie wiele funkcji warunkujących zdrowie. Tłuszcze dostarczane z pożywieniem stanowią...

Tłuszcze

Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, ale również cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie. Właściwości tłuszczów zwierzęcych Tłuszcze zwierzęce są ... , płci, wieku oraz stanu fizjologicznego, np. ciąża, choroby. Tłuszcze powinny dostarczać 25-30% energii, z czego...