Tłuszcze roślinne

Tłuszcze roślinne powinny stanowić istotny element diety człowieka. Stanowią bowiem źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka, przeciwdziałając chorobom układu krążenia. Warunkują prawidłowy rozwój i wzrost płodu oraz dzieci. Bogate źródło tłuszczu roślinnego stanowią ziarna słonecznika, orzechy oraz migdały.

Właściwości tłuszczu roślinnego

Tłuszcze (lipidy) roślinne są grupą związków, których cechą charakterystyczną jest nierozpuszczalność w wodzie. Tłuszcze w organizmie stanowią składnik budulcowy, pełnią również rolę materiału energetycznego, a także są rozpuszczalnikiem dla niektórych witamin – A, D, E, K.

Tłuszcze roślinne zbudowane są z glicerolu oraz kwasów tłuszczowych, które posiadają nienasycone wiązania (podwójne) między atomami węgla. Nienasycone kwasy tłuszczowe w temperaturze pokojowej posiadają charakter płynny (oleje). Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, do których zalicza się kwas oleinowy, występują obficie w oliwie z oliwek (68%) i oleju rzepakowym bezerukowym (55%). Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6, czyli kwasy: linolowy, arachidonowy, gamma-linolenowy, których źródłem są oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, kokosowy, kukurydziany, z pestek winogron, z kiełków pszenicy, chronią przed rozwojem chorób układu krążenia. Obniżają bowiem stężenie we krwi cholesterolu całkowitego oraz lipoproteiny LDL. Z kolei kwas alfa-linolenowy, którego bogatym źródłem są olej sojowy, olej rzepakowy, olej z kiełków pszenicy, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz zapobiega arytmii serca.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego przeciwdziałają rozwojowi chorób układu krążenia poprzez zwiększenie przepływu krwi przez naczynia krwionośne, zapobiegają miażdżycy, zawałom i udarom mózgu. Są niezbędne do prawidłowego wzrostu dzieci oraz rozwoju płodu. Stanowią element budulcowy błon biologicznych, a także są niezbędne do prawidłowego transportu cholesterolu w organizmie.

Polecane wideo:

Kwasy tłuszczowe typu trans

Kwasy tłuszczowe typu trans powstają podczas produkcji margaryn z olejów roślinnych. Tłuszcz, zmieniając konsystencję płynną na stałą, zmienia budowę strukturalną nienasyconych kwasów tłuszczowych. Izomery trans tłuszczów powstają również podczas smażenia na olejach roślinnych, pieczenia oraz grillowania produktów roślinnych. Izomery tłuszczów trans tracą swoje właściwości biologiczne, a co więcej, negatywnie wpływają na zdrowie. Podnoszą bowiem poziom cholesterolu LDL, obniżając przy tym stężenie HDL, tym samym zwiększają ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.

Polecane wideo:

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Sok z brzozy

~Annaska85 • ostatni post 1 tydzień temu

1
Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Tran a promieniowanie

Tran a promieniowanie

Promieniowanie radioaktywne to zdolność jąder atomowych do rozpadu. Radioaktywność pojawia się w przypadku wybuchów termojądrowych w elektrowniach atomowych lub wskutek wybuchu bomby atomowej czy rozpadu radioaktywnych izotopów. Oba przypadki są szkodliwe...

Tłuszcze

Tłuste potrawy

Tłuste potrawy

Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.

Tłuszcze

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek - płynne złoto Oliwa z oliwek ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża ciśnienie krwi i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Environmental Health...

Tłuszcze

Bądź piękna z oliwą z oliwek

Bądź piękna z oliwą z oliwek

Faza wstępna pielęgnacji włosów Przed kąpielą podgrzej nieco oliwę z oliwek w mikrofali. Wmasuj ją we włosy od cebulek aż po końcówki i pozostaw na 10 do 20 minut. Stosuj ten zabieg przed regularnym myciem głowy szamponem.Serum rozświetlające Wcierając...

Tłuszcze

Nie taki straszny, jak go malują - cholesterol

Czy powinniśmy się obawiać cholesterolu? Czy to, co słyszymy o dobrym i złym cholesterolu jest prawdą? Specjaliści: kardiolog dr n. med. Piotr Gryglas i dietetyk Ula Somow mówią o tym, jak sami możemy regulować stężenie cholesterolu w organizmie.

Tłuszcze

Kwasy omega-6 - czy mogą być niebezpieczne?

Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny i sportowy tłumaczy, jaka powinna być proporcja kwasów omega-3 i omega-6 w naszej codziennej diecie. Wyjaśnia, czym może skutkować nadmiar kwasów omega-6 dla zdrowia. Przypomnijmy przy tej okazji: kwasy tłuszczowe omega-6...

Tłuszcze

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zdrowotne właściwości oleju z awokado

Zielone zdrowie Nie jest tajemnicą, że awokado należy do grupy najzdrowszych owoców na świecie. Wystarczy jeść je raz w tygodniu, by poprawić kondycję skóry, wesprzeć układ krążenia czy usprawnić działanie gospodarki hormonalnej. Lista dobroczynnych właściwości...

Tłuszcze

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów"

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów"

Moc zamknięta w nasionach czarnuszki Już starożytni Egipcjanie docenili zdrowotną moc oleju z czarnuszki, nazywając go „złotem faraonów". Podobno Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z tą miksturą. Dziś wiemy, że nasiona czarnuszki (nazywanej też...

Tłuszcze

Kwasy tłuszczowe

Tłuszcz kojarzy nam się z czymś, czego należy unikać. Wydaje się niezdrowy, a do tego tuczący. Jednak nie każdy. Tłuszcze są źródłem energii (...) , tym bardziej, że nie potrafi on sam ich wyprodukować lub wytwarza je w niewystarczającej...