Tłuszcze roślinne – które są najzdrowsze, a jakich unikać?

Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego mają pozytywny wpływ na ludzki organizm. Z tego powodu, w umiarkowanych ilościach, powinny być obecne w codziennej diecie. Które z nich są najzdrowsze, a jakich unikać? Co warto wiedzieć o ich właściwościach i sposobie spożywania? Na co zwrócić uwagę?

Tłuszcze roślinne nie zawierają cholesterolu, mają mniej kwasów nasyconych, a więcej korzystnych kwasów jedno- i wielonienasyconych.Tłuszcze roślinne nie zawierają cholesterolu, mają mniej kwasów nasyconych, a więcej korzystnych kwasów jedno- i wielonienasyconych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to są tłuszcze roślinne?

Tłuszcze roślinne i zwierzęce, czyli lipidy, obok węglowodanów są głównym substratem energetycznym diety. Dostarczają aż 9 kcal w 1 gramie. Wraz z białkami stanowią podstawę odżywiania.

Większość tłuszczów roślinnych to tłuszcze płynne, między innymi wszelkie oleje w postaci płynnej (np. olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oliwa) lub stałej (np. masło kokosowe), a także margaryna (chemicznie utwardzone oleje roślinne) oraz kwasy tłuszczowe obecne w produktach spożywczych (np. w awokado). Bogate źródło tłuszczu roślinnego stanowią także ziarna słonecznika, orzechy oraz migdały.

Właściwości tłuszczów roślinnych

Tłuszcze (lipidy) roślinne są grupą związków, których cechą charakterystyczną jest nierozpuszczalność w wodzie. Są zbudowane są z glicerolu oraz kwasów tłuszczowych, które posiadają nienasycone wiązania (podwójne) między atomami węgla.

Dostarczane wraz z dietą tłuszcze roślinne stanowią składnik budulcowy, pełnią rolę materiału energetycznego, są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu oraz układu nerwowego. To także rozpuszczalnik dla niektórych witamin: A, D, E, K. Korzystnie wpływają na zdrowie, warunkują prawidłowy rozwój i wzrost płodu oraz dzieci. Ma to związek z tym, że są dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).

Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6, czyli: kwas linolowy, arachidonowy, gamma-linolenowy, chronią przed rozwojem chorób układu krążenia, obniżają stężenie we krwi cholesterolu całkowitego oraz lipoproteiny LDL. Ich źródłem są oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, kokosowy, kukurydziany, z pestek winogron i z kiełków pszenicy.

Niezwykle ważne kwasy tłuszczowe nienasycone z rodziny omega-3 znajdują się w oleju rzepakowym. Olej rzepakowy i oliwa z oliwek są także bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Jak tłuszcze roślinne wpływają na zdrowie?

Obecne w diecie tłuszcze roślinne mają pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ:

  • są źródłem kwasów Omega-6 i Omega-3, które muszą być dostarczane z zewnątrz, ponieważ nie są produkowane przez organizm,
  • przyczyniają się do poprawy profilu lipidowego krwi. Kwasy tłuszczowe nienasycone redukują „zły” cholesterol i wzmacniają produkcję dobrego (frakcji HDL). Przyczyniają się do prawidłowego transportu cholesterolu w organizmie,
  • są źródłem witaminy E. To naturalny antyoksydant, który zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i starzeniu się organizmu,
  • chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, ponieważ zwiększają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych,
  • wspierają pracę mózgu, ponieważ wpływają na polepszenie przepływu impulsów nerwowych oraz jego ukrwienia,
  • wzmacniają kości, ponieważ wpływają na wzrost przyswajalności wapnia.

Najzdrowsze tłuszcze roślinne w diecie

Warto pamiętać, że w diecie powinny przeważać tłuszcze roślinne. Tłuszcze zwierzęce, ponieważ zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) i cholesterolu, należy ograniczać.

Tłuszcze roślinne nie zawierają cholesterolu, mają mniej kwasów nasyconych, a więcej korzystnych kwasów jedno- i wielonienasyconych.

  • olej rzepakowy – zawiera wysoką ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Można go wykorzystywać zarówno do smażenia, jak i spożywać na zimno,
  • oliwa z oliwek – posiada sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, jednak powinna być używana głównie do potraw zimnych. Można ją wykorzystać wyłącznie do krótkotrwałego smażenia w niskiej temperaturze,
  • olej słonecznikowy – obfituje w kwasy omega-3, nadaje się jednak wyłącznie do spożywania na zimno. Poleca się go do sałatek, surówek czy sosów na zimno,
  • olej lniany – ponieważ zawiera spore ilości kwasu alfa-linolenowego, który bardzo szybko utlenia się pod wpływem temperatury i światła, jest bardzo niestabilnym tłuszczem. Można go spożywać wyłącznie na zimno. Ma liczne właściwości zdrowotne,
  • olej z czarnuszki – jest bardzo zdrowy, wykazuje działanie prozdrowotne, ale i lecznicze. Można go dodawać go do sałatek, makaronów czy past kanapkowych (np. w połączeniu z olejek rzepakowym). Można go spożywać wyłącznie na zimno - nie powinno się na nim smażyć.

Jakich tłuszczów roślinnych unikać?

Nie wszystkie oleje roślinne są tak samo zdrowe. W codziennej diecie należy wystrzegać się margaryn twardych, które zawierają tak zwane kwasy tłuszczowe trans. Te działają na organizm podobnie jak kwasy nasycone obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Oznacza to, że przyczyniają się między innymi do odkładania tłuszczu w naczyniach i zapychania ich światła, co może doprowadzić do powstawania blaszki miażdżycowej oraz rozwoju innych chorób serca. Do smarowania należy wybierać margaryny o jak najbardziej luźnej konsystencji (margaryny miękkie oraz masło roślinne). Nie zaleca się również spożywania oleju palmowego.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
WHO ponownie obala mit o związku szczepień z autyzmem. Jednoznaczne wnioski analizy 31 badań
WHO ponownie obala mit o związku szczepień z autyzmem. Jednoznaczne wnioski analizy 31 badań
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa
Suplement zakazany w kilku krajach. W Polsce nadal popularny
Suplement zakazany w kilku krajach. W Polsce nadal popularny
Katar nie ustępuje miesiącami? To może być przewlekłe zapalenie zatok
Katar nie ustępuje miesiącami? To może być przewlekłe zapalenie zatok
Jak rozpoznać covidowy kaszel? Charakterystyczna cecha według lekarki
Jak rozpoznać covidowy kaszel? Charakterystyczna cecha według lekarki
Pierwszy od ponad 40 lat przypadek trądu w Rumunii. Cztery kobiety pod nadzorem epidemiologicznym
Pierwszy od ponad 40 lat przypadek trądu w Rumunii. Cztery kobiety pod nadzorem epidemiologicznym
Większe ryzyko zawału i udaru. Byli palacze szczególnie narażeni
Większe ryzyko zawału i udaru. Byli palacze szczególnie narażeni