Zalega w jelitach godzinami. Zapychają, tworzą złogi, zwiększają ryzyko chorób
1 z 6Proces trawienia
Po posiłku możemy czuć się ociężali i pozbawieni energii albo wręcz przeciwnie – pełni sił i gotowi na nowe wyzwania. Skąd takie różnice? Okazuje się, że wiele codziennych produktów nie jest trawionych od razu po dotarciu do żołądka, co wpływa na nasze samopoczucie.
- Nasz układ trawienny pracuje bez przerwy i trawienie zaczyna się z pierwszym kęsem. Już przeżuwanie porcji i mieszanie jej ze śliną uruchamia ten bardzo skomplikowany proces. W ustach rozpoczyna się trawienie węglowodanów. Następnie przeżuty i wstępnie rozłożony produkt trafia do żołądka, do kąpieli z kwasu solnego. Tu rozkładają się głównie białka - wyjaśnia Aleksandra Tatarata, dietetyczka.
- Najdłużej w naszym układzie trawiennym zalegają tłuszcze. Rozkładają się one dopiero w jelitach po uruchomieniu produkcji żółci przez dwunastnicę. Najciężej strawne są bardzo tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego – dodaje.
Jakich produktów się wystrzegać?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Typ mężczyzny, który najbardziej przyciąga kobiety